Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie ciekawi coś innego. Bo wygląda to dziwnie jednostronnie. Weźmy to chwilowo za dobrą monetę, czyli że to się naprawdę dzieje. Jeżeli Zełenski zaakceptuje jakieś bardzo słabe warunki może zostać okrzyknięty zdrajcą. Więc pojawi się pokusa aby powiedzieć po prostu: walcie się, my walczymy dalej. To spowoduje raczej unicestwienie Ukrainy. Ale jak się w takiej sytuacji zachowa Europa? Ogonki pod siebie? Czy nie?

Opublikowano

Jakiś potencjał do tego jest. Do tej pory nikt za bardzo nie wierzył, że USA się wyoutuje z naszego regionu, a jeśli nawet to za wiele lat. Tymczasem trzeba wziąć pod uwagę, że może się to wydarzyć bardziej w skali miesięcy.

Opublikowano

Zełenski nie zaakceptuje "słabych warunków" bo nie zaakceptuje ich armia ani wywiad.

Niestety wygląda że dzieje się to przed czym ostrzegano jeszcze przed wygraną przez Trumpa.\

Odetnie on pomoc Ukrainie. Buduje do tego pretekst - ustali plan pokojowy(zgodny z wolą Rosji), Ukriana jak i Europa go odrzucą. I tyle wystarczy by Trump powiedział że w takim razie USA się z tego wycofuje.

To samo z gwarancjami bezpieczeństwa USA dla europejskiej części NATO. Warunek 5% PKB na obronność dla wielu państw jest nieakceptowalny. Trump o tym wie. Dlatego podniósł z 3%, które państwa deklarowały że w ciagu kilku do 10 lat mogą osiągnąć, na 5% które dla państw zachodniej części NATO jest kompletnie absurdalny a nawet dla "srodkowych" raczej też nieosiągalny.

Kolejny etap to niestety testowanie europejskiej części NATO przez Rosję. Już to zaczęli w formie "wojny hybrydowej". Ale to takie "gotowanie żaby". Bo reagujemy delikatnie i pomału.

Także niestety z dużym prawdopodobieństwem, czeka nas niebawem walka na terenie Państw Bałtyckich, być może też północno wschodniej Polski lub Finalndii.

To wszystko scenariusze o których ostrzagały WB, Francja, Niemcy, wcześniej też USA.  Bałtowie fortyfikują granice i szykują sie pod minowanie. My już zresztą też.

• Upvote 1
Opublikowano

Liczę na ciekawe wystąpienie w Warszawie. 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, adashi napisał(a):

Jeżeli Zełenski zaakceptuje jakieś bardzo słabe warunki może zostać okrzyknięty zdrajcą.

Załenski to sobie może obecnie zaakceptować jedynie co zje na obiad :) Już od dzisiaj wiadomo, że cały proces ma być trzystopniowy... 1. Zawieszenie broni, ale nie pokój 2. Wolne wybory w Ukrainie 3. Podpisanie pokoju z nowymi władzami.

Niestety, ale Załensky przez swoją politykę braku szukania rozwiązań dyplomatycznych i udawania jaka to Ukraina jest silna (w co niestety wierzyła część osób z tego wątku jeszcze na labie, ale co grosza czołowe elity UE i USA, dziennikarze itp) jedyne co to sobie kompletnie zraził putina szeregiem pogardliwych określeń, atakowaniem rosji (co mu nic tak naprawdę nie dało oprócz paliwa dla putina). Załenskiego oceni historia. Dla mnie na teraz to taka ocena: pierwszy rok to wielki bohater, który poderwał tłumy u siebie i za granicą i zatrzymał wielką inwazję. Drugi rok: kompletnie idiotyczne decyzje, ogromna korupcja i przede wszystkim brak wejścia na drogę dialogu. To co zawsze powtarzał Wałęsa czego nie rozumieli Gwiazdowie, a za nimi pisowcy, że jest CZAS WALKI i CZAS POKOJU... Czas pokoju Załenski przespał, a do tego padło za dużo złych słów, żeby putler z nim stanął twarzą w twarz... Zresztą raczej ze wzajemnością bo oczywiście sam putler też mocno obrażał Załenskiego i Ukrainę, ale głupotą było na to reagować w taki sposób jaki to zrobił Załenski...

Pamiętajcie, że oprócz całej otoczki racjonalnej, wojskowej mamy też do czynienia z emocjami. A dyktatorzy są bardzo emocjonalni co... jest ich słabością, a nie zaletą... Wadą Załenskiego jest to, że w te emocje się uwikłał i odpowiedział na nie...

Edytowane przez hubio
  • Haha 3
  • Confused 2
Opublikowano

Zełeński nie zraził sobie Putina, bo Putin nie żyje. 🤣

Opublikowano (edytowane)

No warunkiem całej umowy negocjacyjnej ma być to, żeby i Ukraina i rosja podpisały te warunki. Ja się bardziej boję, że putler nie będzie honorował i np. wciąż atakował jak było po "zawieszeniu" na Krymie a to ilu tam swoich szpiegów wyśle na te wybory to już pomijam. I tu właśnie będzie wielka rola Trumpa do odegrania, żeby tego pilnować. Jak będzie mądry to ugra z putinem wysłanie jakiejś międzynarodowej misji obserwacyjnej na front i do samego Kijowa.

Pytanie też jak bardzo putin skusi się na marchewkę czyli zatrzymanie sankcji i powrót do grona normalnych państw. Jeśli się skusi to może będzie i przestrzegał.

I jeszcze chyba nikt nie zadał pytania o MTK :) ani tu na forum ani nigdzie nie widziałem w necie... A może dlatego, że jak MTK wydał nakaz na Nataniachu, który przebywał przytulony do Trumpa w gabinecie owalnym to od tego czasu jedynie co to każdy ma bekę z tego MTK :) I pewno tak samo powiedział o tym do putina, żeby się tym nie przejmował... ;D

Tak to niestety jest jak prawnicy z MTK stają się aktywistami politycznymi... Jak jeszcze pamiętam z Bośni to MTK wydawał nakazy jak miał uzyskane 100% dowody, że dana osoba dopuściła się gwałtów lub morderstw lub z jej BEZPOŚREDNIEGO rozkazu, a całe postępowanie jest w typowej procedurze karnej... Ciekawe jakie to MTK ma dowody na to, że putin wydał jakieś rozporządzenie albo instrukcję dotyczącą gwałtów... Bo samo wysłanie bomb to on się tłumaczył, że to były obiekty strategiczne. A trzeba by udowodnić, że miał pełną wiedzę, że nie.

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano

Chodzi mi o to, że Trump i Putin mogą się porozumieć ponad głowami Ukraińców, ale nie będą w stanie zmusić ich do zaprzestania walki, jeśli Ukraińcy zdecydują się ją kontynuować. Nie sądzę, że Ukraińcy tak zrobią, ale to byłby scenariusz najciekawszy.

• Haha 1
Opublikowano
50 minut temu, adashi napisał(a):

Jakiś potencjał do tego jest. Do tej pory nikt za bardzo nie wierzył, że USA się wyoutuje z naszego regionu, a jeśli nawet to za wiele lat. Tymczasem trzeba wziąć pod uwagę, że może się to wydarzyć bardziej w skali miesięcy.

Kilu miesięcy nie, ale pojedynczych lat tak.

18 minut temu, hubio napisał(a):

Załenski to sobie może obecnie zaakceptować jedynie co zje na obiad :) Już od dzisiaj wiadomo, że cały proces ma być trzystopniowy... 1. Zawieszenie broni, ale nie pokój 2. Wolne wybory w Ukrainie 3. Podpisanie pokoju z nowymi władzami.

Dlaczego czuję, że będą w jakiś sposób ustawione aby wygrał odpowiedni kandydat?

Opublikowano
3 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Państwa Europy 5% na obronę, ale własne wydatki to byśmy zmniejszyli o połowę.

Trump odwala większy cyrk niż ktokolwiek się spodziewał.

Potrafisz czytać po angielsku?

Opublikowano

Gdy już dojdzie do wyborów na Ukrianie to będzie starcie bloków opartych o dowódców wojskowych, wywiadu i właśnie Zełeńskiego.

Może wygrać Załużny czy Kliczko, albo Zełenski. Zależy jakie będą warunki zawieszenia broni, gdy już kiedyś zostaną wynegocjowane. Pytanie kiedy moze to nastąpić.

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, adashi napisał(a):

Chodzi mi o to, że Trump i Putin mogą się porozumieć ponad głowami Ukraińców, ale nie będą w stanie zmusić ich do zaprzestania walki, jeśli Ukraińcy zdecydują się ją kontynuować. Nie sądzę, że Ukraińcy tak zrobią, ale to byłby scenariusz najciekawszy.

Jestem bardziej wstanie uwierzyć, że to ruscy będą się próbowali przesuwać do przodu prowokując wymiany ognia.

Opublikowano

Poczytajcie to:

https://wiadomosci.wp.pl/najwazniejszy-watek-ktory-ukraina-wlasnie-przegrywa-w-negocjacjach-pokojowych-7124786654718784a

:) Jeszcze się tak okaże, że w przyszłości Ukraińcy sami się wobec nas "odwdzięczą" za wg nich zdradę, a mamy ich u nas parę milionów i to wtedy będzie problem. To strasznie zawzięty naród, chyba jeszcze bardziej niż rosjanie. Niestety... Nie umieli i nie umieją myśleć pragmatycznie i racjonalnie. Nie wybaczają... I pamiętają przez pokolenia...

Jedyne co jak USA i UE przekupi ich takim dobrobytem po tej wojnie, żeby odpuścili... Ale generalnie samo ogłoszenie tych rozmów pokojowych to będzie dopiero początek. @Suchy211 KGB nawet specjalnie nie będzie się musiało namęczyć bo obecnie wg sondaży większość, minimalnie, ale większość chce zakończenia wojny

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ja pierniczę, kiedyś się z tego śmiałem sam do siebie, ale ten gość na serio jest agentem putina. Albo po prostu kretynem.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, hubio napisał(a):

Poczytajcie to:

https://wiadomosci.wp.pl/najwazniejszy-watek-ktory-ukraina-wlasnie-przegrywa-w-negocjacjach-pokojowych-7124786654718784a

:) Jeszcze się tak okaże, że w przyszłości Ukraińcy sami się wobec nas "odwdzięczą" za wg nich zdradę, a mamy ich u nas parę milionów i to wtedy będzie problem. To strasznie zawzięty naród, chyba jeszcze bardziej niż rosjanie. Niestety... Nie umieli i nie umieją myśleć pragmatycznie i racjonalnie. Nie wybaczają... I pamiętają przez pokolenia...

Jedyne co jak USA i UE przekupi ich takim dobrobytem po tej wojnie, żeby odpuścili... Ale generalnie samo ogłoszenie tych rozmów pokojowych to będzie dopiero początek. @Suchy211 KGB nawet specjalnie nie będzie się musiało namęczyć bo obecnie wg sondaży większość, minimalnie, ale większość chce zakończenia wojny

Wiesz, to że część Ukraińców dała się namówić banderowcom na mordy na Wołyniu to po części żal i uraza z powodu zdrad z przeszłości. Między innymi dlatego tamtejsi Ukraińcy nienawidzili tamtejszych Polaków. Historia faktycznie może zatoczyć koło.

Ach dobra. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Może faktycznie będzie to trwały pokój. A co do putina, hitler też dziś byłby wielkim człowiekiem, gdyby wygrał wojnę. Nawet te jego obozy byłyby schowane gdzieś na dno szafy. Stalin przecież zabił więcej rosjan niż ktokolwiek i co? A no jest tam bohaterem.

Edytowane przez Suchy211
  • Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, MaxaM napisał(a):

I jak się ma ich zbrojeniówka przy 3% do tych naszych teoretycznych 5%?

Oni mają z czego ciąć. Szczególnie biorąc pod uwagę, że on już nie chce być szeryfem świata.

Opublikowano
9 minut temu, MaxaM napisał(a):

A co, jakiś problem masz z czytaniem po angielsku? ;)

Ty na pewno. Zaproponował trzem stronom obcięcie wydatków na zbrojenia. Straszny Trump.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Witam, Na wstępnie zaznaczę, że czytałem większość podobnych wątków na tym i innych forach, pytałem też o opinie w paru miejscach, ale chce w końcu się upewnić, co będzie najlepsze w moim wypadku. Planuje od roku zakup karty graficznej, obecna ma już 6 lat. Budżet jaki sobie zakładam jest elastyczny, bo planuje raty, jednak nie chciałbym przekroczyć kwoty 2500zł. Mój obecny zestaw prezentuje się następująco: Procesor: AMD Ryzen 7 5700X3D, 3-4.1 GHz, 100MB Chłodzenie wodne: SilentiumPC Navis Evo ARGB 240 (SPC240) GPU: PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Devil - 8GB GDDR6 RAM: Pamięć RAM Patriot Viper Steel DDR4 2x16GB 3600MHz CL18 Płyta główna: MSI B550-A PRO Dyski SSD: Samsung 250GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus + Samsung 1TB 2,5" SATA SSD 860 QVO + Kingston NV2 1TB M.2 2280 (SNV2S/1000G) Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black Zasilacz: Corsair RM850x 2024 850W (CP-9020270-EU) Monitor: AOC 24G2U/BK 23,8" IPS 144Hz FullHD Pivot   No więc po ostatnich researchu już wiem, że zostały dwie opcje: 5060Ti 16Gb lub 5070 12Gb. Nie liczę już na cud promke na 5070Ti. Interesuje mnie raczej gra w FHD (obecny monitor) i QHD (planuje zakup później). Nie planuje używać żadnych zaawansowanych programów graficznych, interesuje mnie gra w najnowsze tytuły i zapoznanie się z technologią Ray Tracingu (całe życie z probl.. tzn. Radeonami).   Potrzebuje silnych opinii, które skierują mnie w 100% na konkretny model (tak, prośba również o podpowiedzi odnośnie producenta i dokładnego modelu), abym mógł podjąć w miarę szybko dobrą decyzję (czyt. jutro lub w poniedziałek). Myślałem również o RX9070XT, nie wykluczam w 100% tej opcji, ale skłaniam się ku rodzinie GeForce.   Z góry sorry za niedopowiedzenia i być może błędne wnioski, moja wiedza opiera się głównie o czytanie opinii innych oraz testów
    • No popatrz a jeszcze kilka postów wstecz gość wmawiał wszystkim, że 5070ti ma dużo gorsze OC od 5080   nastąpiło samozaoranie
    • Remake Dead Space za 40 zł to jest chyba coś godnego uwagi. -80% na Steam.
    • Może, ale jeszcze trochę i chyba miałbym wszystko zaliczone. No nic, przynajmniej mam co robić, zanim przyjdą soczewki do VR.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...