Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Ach dobra. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Może faktycznie będzie to trwały pokój. A co do putina, hitler też dziś byłby wielkim człowiekiem, gdyby wygrał wojnę. Nawet te jego obozy byłyby schowane gdzieś na dno szafy. Stalin przecież zabił więcej rosjan niż ktokolwiek i co? A no jest tam bohaterem.

mały off - przez całe życie zastanawiam się jak porównać hitleryzm do stalinizmu i co było gorsze. Mimo wszystko właśnie te "obozy" całkowicie zgubiły hitlera. To było tak straszne i tak nieludzkie, że tego schować by się nie dało... Już w czasie wojny od czasu jak się włączyły USA i po wojnie najczęściej mówiono nie o wermahcie, nie o jakiejś zgubnej taktyce Niemiec tylko właśnie o obozach. Nagłówki prasowe, rozmowy ludzi, wszyscy (i słusznie) utożsamiali nazistów z tymi obozami... W staliniźmie obozy też były straszne ale nie tak pedantycznie zorganizowane i bardziej ludzkie. Rzadko, ale zdarzały się odruchy serca lekarzy, pielęgniarek czy strażników w obozach dla zesłanych Polaków... Na kanale Jak To Daleko był wywiad z kobietą, teraz babcią, która opisywała całą drogę z Polski na Syberię i dalej. I generalnie było bardzo dużo zła np. że chorych nie leczono tylko wstrzykiwano im truciznę, albo jak opowiadała jak się zgubiła, ale to nawet nijak nie przystaje do krematoriów i tego jak Niemcy traktowali ludzi w Oświęcimiu i innych obozach... Do tego w ZSRR dużo było rzeczy robionych na lewo... Niby wymogi czy procedury, ale omijano. W niemieckich obozach praktycznie mysz się nie prześlizgnęła... No i nie słyszałem nigdy o radzieckim odpowiedniku Mengele (oby miał całą wieczność męki piekielne bo ludzkiej sprawiedliwości uciekł), który torturował kobiety w ciąży i małe dzieci... Tych obozów nie dało się "schować". Jeśliby rosjanie robili tak samo też by się nie dało... Ale nie robili... Sorry za offa...

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Winter napisał(a):

Ty na pewno. Zaproponował trzem stronom obcięcie wydatków na zbrojenia. Straszny Trump.

Głupi trump. Usa zmniejszy nakłady finansowe na zbrojeniówkę, a inni nie będą tego przestrzegać i co wtedy? Taki światowy szeryf jak USA jest potrzebny. 

Co by się stało z Europą po II wojnie światowej w czasach potęgi ZSRR gdyby nie parasol ochronny USA? 

Czy Chiny będą mogły najeżdżać kogo tylko zapragną jeśli usa nie będzie już straszakiem? 

Europa to nie cały świat, Chiny i Rosja mają zapędy imperialistyczne I nawet armia europejska by nie wystarczyła, żeby się im przeciwstawić. Potrzebujemy USA. Trump to kretyn, który nie umie myśleć dalej niż kilka miesięcy do przodu. 

1 minutę temu, hubio napisał(a):

.. .

To można napisać krócej - Stalin był po prostu dyktatorem, który robił wszystko, żeby osiągnąć swój cel a ludzie byli dla niego tylko narzędziami. Naziści byli gorsi bo byli okrutnymi zwyrodnialcami, którzy powodowali bezgraniczne cierpienie. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Głupi trump. Usa zmniejszy nakłady finansowe na zbrojeniówkę, a inni nie będą tego przestrzegać i co wtedy? Taki światowy szeryf jak USA jest potrzebny. 

Co by się stało z Europą po II wojnie światowej w czasach potęgi ZSRR gdyby nie parasol ochronny USA? 

Czy Chiny będą mogły najeżdżać kogo tylko zapragną jeśli usa nie będzie już straszakiem? 

Europa to nie cały świat, Chiny i Rosja mają zapędy imperialistyczne I nawet armia europejska by nie wystarczyła, żeby się im przeciwstawić. Potrzebujemy USA. Trump to kretyn, który nie umie myśleć dalej niż kilka miesięcy do przodu. 

A czemu MY nie możemy w końcu stać się potęgą tylko wyręczany się USA? Stworzyliśmy jako Europa pół świata, jak nie więcej. Pewne rzeczy minęły bezpowrotnie, ale robimy z siebie trędowatych. USA odpowiada za nasze bezpieczeństwo, ruscy nam surowce dostarczali. PROBLEM LEZY TUTAJ U NAS, nie w USA. Europa potrzebuje się ogarnąć. To jest 500 mln ludzi.

Opublikowano
5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

To można napisać krócej - Stalin był po prostu dyktatorem, który robił wszystko, żeby osiągnąć swój cel a ludzie byli dla niego tylko narzędziami. Naziści byli gorsi bo byli okrutnymi zwyrodnialcami, którzy powodowali bezgraniczne cierpienie. 

Można dyskutować. Niemcy mimo wszystko robili swoje ludobójstwo dość "wydajnie", do obozów śmierci trafiali ludzie i ginęli jeszcze tego samego dnia, jak w fabryce.
Sowieci mieli swoje gułagi, i urabiali ludzi do śmierci, często przez lata, głód/choroby itd. Potrafili wywołać też głód i powolną śmiercią głodową wykończyć miliony.

Podobnie kwestia Wołynia, bestialstwo tortur jakie tam się wyprawiało, jest aż trudne do opisania.

Moim zdaniem z naszej perspektywy, Polski, obie strony były siebie warte.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ale oni sobie poradzą. To my mamy problem.

Sporo ludzi tutaj jest piewcami demokracji dopóki jest to demokracja odpowiadająca ich wizji.

A skutkiem demokracji może być również stwierdzenie, że nie chcę już komuś pomagać, chcę się zająć sobą. 

Opublikowano
8 minut temu, Winter napisał(a):

A czemu MY nie możemy w końcu stać się potęgą tylko wyręczany się USA? Stworzyliśmy jako Europa pół świata, jak nie więcej. Pewne rzeczy minęły bezpowrotnie, ale robimy z siebie trędowatych. USA odpowiada za nasze bezpieczeństwo, ruscy nam surowce dostarczali. PROBLEM LEZY TUTAJ U NAS, nie w USA. Europa potrzebuje się ogarnąć. To jest 500 mln ludzi.

Czy Ty w ogóle umiesz czytać ze zrozumieniem? Człowieku, dyskutujesz a nie rozumiesz tego co czytasz. Wskaż mi proszę gdzie napisałem, że nie mamy stać się potęgą? Już wcześniej pisałem o konieczności utworzenia armii europejskiej. Chodzi mi o to, że przy imperialistycznych zapędach Rosji i Chin Europa to za mało. Mamy dwie potęgi, w których dr facto rządzą dyktatorzy, obie mają ogromne armie, broń atomową i sumarycznie ponad 1,5 miliarda ludzi. A Europa nie ma 500 milionów, ma więcej. 

6 minut temu, crush napisał(a):

Ale oni sobie poradzą. To my mamy problem.

Sporo ludzi tutaj jest piewcami demokracji dopóki jest to demokracja odpowiadająca ich wizji.

A skutkiem demokracji może być również stwierdzenie, że nie chcę już komuś pomagać, chcę się zająć sobą. 

Nie wiadomo czy za 10-20 lat poradzą sobie z Chinami. Przecież Chiny zbroją się na potęgę i mimo kryzysu demograficznego mają o wiele więcej ludzi zdolnych do walki. Czytałem, że lotnictwo i być może marynarkę już mają potężniejsze od USA. Cięcie wydatków na zbrojenia w ich sytuacji to głupota. 

Opublikowano
6 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Czy Ty w ogóle umiesz czytać ze zrozumieniem? Człowieku, dyskutujesz a nie rozumiesz tego co czytasz. Wskaż mi proszę gdzie napisałem, że nie mamy stać się potęgą? Już wcześniej pisałem o konieczności utworzenia armii europejskiej. Chodzi mi o to, że przy imperialistycznych zapędach Rosji i Chin Europa to za mało. Mamy dwie potęgi, w których dr facto rządzą dyktatorzy, obie mają ogromne armie, broń atomową i sumarycznie ponad 1,5 miliarda ludzi. A Europa nie ma 500 milionów, ma więcej. 

Niuniu, odnoszę się tylko do ostatniego posta. Problem jest tutaj w Europie, nie w USA. To my przespaliśmy wiele lat. Potrafimy wydawać miliardy na inżynierów płynących na pontonach, a szkoda nam środków na wlasną obronność. I jeszcze jedna kwestia, szefem NATO został ciamajda, który własny kraj wpędził w kłopoty. Europa ma problem z elitami.

Opublikowano
1 minutę temu, Winter napisał(a):

Niuniu, odnoszę się tylko do ostatniego posta. Problem jest tutaj w Europie, nie w USA. To my przespaliśmy wiele lat. Potrafimy wydawać miliardy na asfalt płynący na pontonach, a szkoda nam środków na wlasną obronność. I jeszcze jedna kwestia, szefem NATO został ciamajda, który własny kraj wpędził w kłopoty. Europa ma problem z elitami.

Zgadzam się, że Europa ma problem z elitami. Moim zdaniem unią rządzą idioci. Niemniej Chiny i Rosja są zbyt potężne, żeby nawet Europa uzbrojona po zęby dała im radę. Silne USA w sojuszu z europą to mus. 

Co do Europy to jestem za federalizacją i utworzeniem armii europejskiej, nic lepszego w tych trudnych czasach nie wymyślimy a i tak bez pomocy USA to będzie za mało. Więc podtrzymuję - trump to debil. 

• Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Zgadzam się, że Europa ma problem z elitami. Moim zdaniem unią rządzą idioci. Niemniej Chiny i Rosja są zbyt potężne, żeby nawet Europa uzbrojona po zęby dała im radę. Silne USA w sojuszu z europą to mus. 

Co do Europy to jestem za federalizacją i utworzeniem armii europejskiej, nic lepszego w tych trudnych czasach nie wymyślimy a i tak bez pomocy USA to będzie za mało. Więc podtrzymuję - trump to debil. 

Zgadzam się we wszystkim.

Opublikowano
2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

@TheMr.Tylko, że jest.

To jest wojna między mocarstwem a trochę zacofanym, ale jednak doposażonym europejskim krajem. Jaką nowoczesną wojnę ty byś chciał? Zdalnie sterowane czołgi a ten kto straci wszystkie poddaje się i przegrywa, a potem wszyscy idą na piwo?

@AndrzejTrgJestem wstanie wyobrazić sobie, że część Brytyjczyków z powodu przyjęcia roli zdrajcy odczuwali realny ból dupy. Nie każdy się zapewne z tym godził.

Biorąc pod uwagę jak tu jesteśmy tu rozemocjonowani część z nas też zaczyna go odczuwać.

Ciekaw jaka będzie narracja za 2 - 3 dni w PiSie i u Konfy

Doposażonym? Bez lotnictwa, awacs, balistyków, limitowanej ilości wyrzutni rakiet, z zawiązanymi rękami, bez pocisków głębokiego rażenia (próbują nadrabiać dronami). Wojska europejskie to 20% ziemia, 20% woda, 60% powietrze zgodnie z doktryną USA. 

Ukraina ma dosłownie 10% potencjału europejskiej części NATO. Bo jeszcze na karku ma zdrajców, brak generałów, wyszkolonej kadry, szpeju, i dziesiątki innych rzeczy których brakuje. 
Żeby Ukraina była na poziomie to potrzebuje 100 mld$ rocznie przez 5 lat. W czasie pokoju. Polski budżet obronny to 150 mld zł. 

Opublikowano

TheMr już nie pisze, że Ukraina podchodzi pod Władywostok. :rotfl2:

Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Tych obozów nie dało się "schować". Jeśliby rosjanie robili tak samo też by się nie dało... Ale nie robili... Sorry za offa...

Rosja wojnę wygrała, a w dodatku ironia losu sprawiła, że ostatecznie była po stronie aliantów. Niemieckie obozy w większości to fabryki śmierci, umieralnia, czy jednak nie inaczej było z gułagami? Polemizowałbym i to mocno 😉

Beevor opisywał losy jeńców wziętych do niewoli po radzieckiej ofensywie pod koniec 42 roku. Było przewalone totalnie. Taka sama umieralnia jak u Niemca, ale zwyczajnie się o tym mniej mówi. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Camis napisał(a):

A więc za chwile po sankcjach na kacapów i wracamy znowu do handlowania z nimi?. 

Alternatywą jest rozłożenie rąk i płacz Camisa.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, aerial napisał(a):

Niemcy mimo wszystko robili swoje ludobójstwo dość "wydajnie", do obozów śmierci trafiali ludzie i ginęli jeszcze tego samego dnia, jak w fabryce

Tylko jak mieli "szczęście". 

Tak sformułować koszmarne męczarnie setek tysięcy ludzi to jednak mocny nietakt. Ogromna część ludzi żyła miesiącami w okrutnych warunkach i niewyobrażalnych cierpieniach. 

Edytowane przez zdunzdun
Opublikowano

Za wcześnie na takie konkluzje. USA nie ma żadnej korzyści na handlu z Rosją, ba, powinni trzymać Europę na lng jak najdłużej bo sprzedają to nam. Europa raczej tak łatwo nie wróci do handlu z Rosją, oprócz pachołków czyli Fico, Orban, Austria. W innych państwach to jest samobojstwo polityczne.  

Opublikowano
Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

A o takiej armii europejskiej to kto będzie decydował gdzie ją wysłać i kiedy? Będzie się zbierał aktyw i głosował? Kto będzie dowodził, ustalał parytety udziału poszczególnych krajów w finansowaniu oraz sile żywej, skoro to twór unijny to być może także parytetów onu/jenu? Hasłowo łatwo jest napisać, ale w szczegółach to może nie być proste i raczej nie jest do szybkiej realizacji.

Ja ogólnie uważam, że Europa nie jest do szybkiego uratowania i czeka ją powolna degeneracja. Dlatego też swoją ewentualną przyszłość "emerytalną" planuję bardziej w Kolumbii niż w Europie.

USA nie uważam za niezbędne dla Europy. Tylko Europa nie jest gotowa na jakiekolwiek poświęcenia. Woli bohatersko rozwiązywać problemy nakrętek.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Europejskie elity wiedzą w co grają. USA potrzebuje silnej militarnie Europy, i w razie ataku Chin musimy radzić sobie sami i dzwigać w razie czego konflikt z Ruskimi, bo ostatecznie nie wiadomo po której stronie staną. Bez silnej Europy, USA nie może walczyć z Chinami na dogodnych warunkach, a strata Europy to strata dominacji dolara na świecie i zepchnięcie USA do roli obecnej Rosji. Europa jest jak ta madka Karyna, "weź mi pomusz bo sobie beze mnie i tak nie poradzisz". Dlatego nasze elity mają wywalone jaja albo celowo są rozbrajanie od środka. Silna Europa pozwoliłaby trzymać Ruska na smyczy albo prowadzić skuteczną wojne na dwa fronty. 

Edytowane przez Totek
Opublikowano
2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Za wcześnie na takie konkluzje. USA nie ma żadnej korzyści na handlu z Rosją, ba, powinni trzymać Europę na lng jak najdłużej bo sprzedają to nam. Europa raczej tak łatwo nie wróci do handlu z Rosją, oprócz pachołków czyli Fico, Orban, Austria. W innych państwach to jest samobojstwo polityczne.  

Niesamowite w jakiej Ty bańce żyjesz.

Przeceniasz przeciętnego człowieka oraz zryw takowego. Ile ja znam osób co to słały paczki i krzyczały *** Putina, a teraz jęczą na Ukraińców i pod nosem mamroczą o końcu wojny. U nas. W kraju bezpośrednio obok. A im dalej na zachód tym bardziej ten zryw antyfaszystowski będzie wygasał bo nie ma bezpośredniej presji.

Śmierć polityczna. Mhm. Wyjdzie 200k w Berlinie na ulicę, tacy jak Ty ogłoszą sukces, a miliony będą się cieszyć, że ceny spadły.

I to nie jest z mojej strony wyraz zrozumienia dla tych mas. Bo ja rozumiem zagrożenie płynące ze strony kacapów. I jasne, że wolałbym żeby to Ukraińcy, a nie my dalej przelewali krew mordując tych podludzi.

Ale to jest moje zdanie vs. rzeczywistość. Rzeczywistość którą Ty zakrzywiasz.

Opublikowano (edytowane)

@Camis Ostatnie ruchy USA właśnie pokazały że armia europejska jest potrzebna jak nigdy. Kamiński jak zwykle albo dzban, albo wiadomo że ruble nie śmierdzą. 
Potwierdza to również wypowiedź Sikorskiego. “Laskę USA mogą zrobić w PiS”, a USA nas opluje i jeszcze zdradzi bardziej niż alianci podczas II wojny światowej. Oby. Chcę żeby prawakom dupa pękła. 

2018 rok -

“Polsko-amerykański sojusz jest nic niewart. Jest wręcz szkodliwy, bo stwarza Polsce fałszywe poczucie bezpieczeństwa (...). Bullshit kompletny. Skonfliktujemy się z Niemcami, z Rosją i będziemy uważali, że wszystko jest super, bo zrobiliśmy laskę Amerykanom. Frajerzy. Kompletni frajerzy.”

Wręcz prorok. 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 7
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...