Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

onet i wp od zawsze copium 100%. 

Putinowi nie chodzi o nic poza władzą, a żeby ją utrzymać musi się pokazać jak car zdobywca, więc wykorzysta chwilowy rozejm i zaatakuje ponownie. Ewentualnie może przesunąć atak, najpierw atakując jakieś inne państwo.

Poza tym nic co uzgodni fiutinowska marionetka Trump nie może być "najgorsze dla Kremla" z zamej zasady.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, łukasz850 napisał(a):

I tak europa powinna dawac więcej. Uzbieranie dodatkowych 60 mld to nie jest dużo. Europa moze kupić sprzęt dla ukrainy

Podobno Urszula ma drobnych kilka miliardów w lewej kieszeni. Zapytaj ją.

Opublikowano (edytowane)

Mój neutralny stosunek do Mazurka właśnie przestał istnieć. Trzeba być naprawdę pierdzielniętym albo przekupionym, żeby ot tak, sobie zignorować fakt, że gość był anty-uklraiński i "wyrażał się pochlebnie" o Rosji i jeździł sobie do niej robić sobie wesołe focie z Kremlem w tle. 

Zignorować w świetle tego co się na świecie obecnie dzieje i jak bardzo aktywna, rozbudowana i skuteczna jest ruska propaganda. Trzeba być, posłużę się ulubionym określeniem Mazura: skończonym kretynem, żeby to zignorować i pierdzielić jakieś głupoty o demokracjach i deep state. Czy demokracja jest często pozorna i coś ala deep state'y istnieje?  Oczywiście. Nie wiem czy w Rumunii, ale to grupy interesów pompują swoje pacynki, co widać po tym kto był prezydentem w USA przez ostatnie 8 lat. 

Ale żeby tak sobie pierdzielić trzy po trzy grając do jednej bramki z ruską propagandą i bronić demokracji nawet jeśli jej obrona oznacza oddanie się wpływom tak bardzo przecież demokratycznych ruskich "Deep state'ów" to trzeba naprawdę mieć nasrane we łbie albo mieć jakiś inny powód.

Zobaczcie w komentarzach. Ruska trolownia zasrała wszystko. A wcale nie jest tak, że widownia Kanału Zero czy Mazurka to w większośći zwolennicy fiutina. Skąd więc taki zalew komentarzy, z obowiązkowymi kliszami tu i ówdzie?

A zobaczcIe na kanał Cejrowskiego. W pogadance z Lisickim tak włażą w ruską propagandę, że aż im się ona uszami wylewa. I znowu trole w komentarzach bardzo aktywne. 

Milion razy to powtarzam: propaganda i agentura wpływu Rosji to ich największa broń. Groźniejsza niż atomówki. I nikt z tym nic nie robi. I nie zrobi, bo lewica dała trolom fiutina wspaniały oręż w postaci obrony "o, jak zawsze każdego kto się nie zgadza nazywają ruskim agentem". :(

Edytowane przez VRman
  • Upvote 3
Opublikowano

Przecież wiadomo, że Robercik z Krzysiem bardziej trzymają z PiSem.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Winter napisał(a):

Przecież wiadomo, że Robercik z Krzysiem bardziej trzymają z PiSem.

23 minuty temu, huudyy napisał(a):

Dopiero? :E

offtop

Spoiler

Nie potrafię ocenić powiązań Stanowskiego i Mazurka z pisem. Czytałem i słuchałem argumentów obu stron. Nie wystarczyło aby skonkludować. Opinie lewicowców są też często przesadzone, np. do poziomu "on na pewno będzie kandydował na prezydenta, jest wybrańcem pisu, zobaczycie!" ;)

To są bzdury. 

Ja staram się na chłodno ocenić. I tutaj nie dało się tego zrobić bez poświęcania za dużo czasu, którego mi szkoda. Mam w głowie świadomość, że mogą być wspierani przez pis, ale nie muszą. 

Satyryczny pojazd po przeciwnikach pisu mi się podobał, podoba i będę nadal oglądał, bo nie jestem debilem, żeby łykać wszystko jak leci. Za to inne media zamiatają pod dywan. Dobrze mieć pojęcie jaki mamy "wybór" i że PO, lewica, PSL w niczym lepsza od pisu i konfy nie jest w sensie zasad moralnych, prawdomówności, kompetencji i chęci pracy na rzecz wyborców. Programy Mazurek i Stanowski są często zabawne, albo mówią o tak absurdalnych chamskich zagrywkach (np. Sutryka) czy inwestycjach typu 100tys. za betonowy klocek robiący za ławkę, że samo info jest śmieszne. 

Ciężko znaleźć opinie naprawdę niezależne wiec jak z amerykańską polityką - zmuszam się do oglądania obu stron, choć w obu przypadkach czasem człowieka szlag trafia jak widzi/słyszy jakieś kompletne bzdury. 

Ale jednak to jest nic w porównaniu do gadania językiem ruskich narracji/propagandy. Tego mu nie wybaczę.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Milion razy to powtarzam: propaganda i agentura wpływu Rosji to ich największa broń. Groźniejsza niż atomówki.

Komuniści mówili: „Kapitaliści sprzedadzą nam sznurek, na którym ich powiesimy.” Teraz okazuje się że demokracja ma sporo wspólnego z kapitalizmem. Wolny rynek to w założeniu wspaniały system (konkurencja powodująca ciągłe doskonalenie produktu, walka o klienta wysoką jakością i niską ceną, każdy może wejść do gry, konsument ma nieograniczony wybór, itd.). Ale całkowicie wolny rynek bez żadnych regulacji w dłuższej perspektywie dąży do skupiania środków w oligopole, monopole i w konsekwencji ostatecznie brak wolnego rynku (w wielkim skrócie). I tak samo z demokracją. W założeniu wspaniały ustrój: gwarancja że jeden tyran u władzy nie będzie tłamsił narodu, tylko sam naród będzie o sobie decydował. Ale tak jak wolny rynek, tak i demokracja bez jakichkolwiek regulatorów łatwo się wykoleja. Rosja pokazała potęgę socjotechniki i propagandy i spektakularnie udowodniła, że demokrację da się w ten sposób elegancko zhakować. I bach, mamy autorytaryzm przyniesiony drogą demokracji. I teraz co? Jakieś regulatory niby są. Prawo, sądy, organy kontrolne. Ale Trump mówi że one stoją na drodze „woli ludu” i wyłącza wszystko po kolei. A jakikolwiek opór wobec tego gówna co odwalają, to będzie w oczach trumpistów atak na demokrację. Szach mat. Wschód pokonał Zachód naszą własną bronią.

EDIT: Choć ja tam nadal liczę że „ktoś coś zrobi”, jakiś deep state %-) czy niezależnie jak ich nazwać. Przecież ludzie którzy są normalni, chyba nie wyparowali z Ameryki, nadal są i widzą co się dzieje? Po prostu nie mieści mi się w głowie, że wielkie supermocarstwo może tak z dnia na dzień „przełożyć wajchę”, wyrzucić swoją filozofię i wszystkie wartości do kosza i stanąć po stronie „osi zła”. [Aż się przypomina Orwell i jego „Rok 1984” i jak z dnia na dzień sojusznikiem Oceanii stawała się Wschódazja a wrogiem Eurazja, mimo że jeszcze dzień wcześniej było dokładnie odwrotnie.] Trzymam się tej (pewnie naiwnej) myśli, że „ktoś/coś” powstrzyma ekipę Trumpa /Muska, bo inaczej to można się całkiem załamać, do czego to wszystko zmierza... :/

Edytowane przez Katrin3
  • Upvote 1
Opublikowano
16 godzin temu, hubio napisał(a):

Jedzenie w AŚ jest o wiele lepsze od tych w szpitalach...

Super jedzenie za 5-5,50zł dziennie za 3 posiłki, RARYTASY!.

Chyba że podnieśli ale jeszcze kilka lat temu było to 4,60zł za cały dzień. 

Opublikowano
36 minut temu, hubio napisał(a):

a to w takim razie Ziobro musiał zmniejszyć bo jakieś 20 lat temu było jak pisałem.

Nic nie zmniejszył te stawki obowiązują (o zgrozo!) od 2011r, wcześniej były jeszcze mniejsze. 

2005 - 2011 = 4,5zł za 3 posiłki dziennie.

2011 - 2025 = %-) = 4,8zł. 

Cytat

Wyższa stawka na wyżywienie więźnia - 4,80 zł

Ministerstwo Sprawiedliwości przygotowało projekt rozporządzenia podwyższającego stawki dzienne wyżywienia osadzonych

https://www.rp.pl/sluzby-mundurowe/art6545821-wyzsza-stawka-na-wyzywienie-wieznia-4-80-zl

2022:

Cytat

Interpelacja nr 32361

do ministra sprawiedliwości

w sprawie kosztów żywienia osób osadzonych w zakładach karnych

Stawka żywieniowa przypadająca na jednego osadzonego nie zmieniła swojej wysokości od 2016 roku pomimo drastycznego wzrostu cen. Zgodnie z przepisami prawa stawka na jednego osadzonego oscyluje w granicach 4 złotych. W tej kwocie uwzględnione jest zarówno jedzenie, jak i napój. Poszczególne stawki żywieniowe różnią się od siebie w zależności od wymagań dietetycznych czy światopoglądowych osadzonego. Stawka w diecie podstawowej wynosi 4 złote na jedną osobę, w diecie lekkostrawnej - 4,80 zł, w diecie cukrzycowej - 5,70 zł, zaś w diecie indywidualnej - 5,80 zł. 

...

Warto podkreślić, że stawka żywieniowa dla osadzonych jest kilkukrotnie mniejsza od stawki żywieniowej pacjentów w szpitalach, osób przebywających w domach dziecka czy psów służbowych. Dzienna stawka żywieniowa w szpitalu w Szczecinie w 2021 roku wynosiła 29,20 zł brutto, w szpitalu w Gdańsku - 15 złotych, w Legnicy - ok. 20,14 zł, w Warszawie - od 16 do 18 złotych, a w Cieszynie - ok. 14,50 zł. W placówkach będących domami dziecka stawka żywieniowa waha się od 9 do ok. 15 złotych na osobę dziennie. Stawki żywieniowe dla psów służbowych uregulowano w polskim prawie, podzielono na dwie kategorie wagowe: dla psów do 20 kilogramów na żywienie przeznacza się od 9 do 13 złotych, zaś dla psów powyżej 20 kilogramów - od 13 do 16 złotych.

https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=CCSBUW

Opublikowano

@hubio

@Camis

To powszechny mit, że stawka jest wyższa w więzieniach. Naprawdę często powtarzany.

Ale jest też taka różnica, że w szpitalach jest firma cateringowa, więc w stawce jest koszt pracy + marża.

A w więzieniach gotują osadzenia pod nadzorem funkcjonariusza, więc ich stawka żywieniowa to w zasadzie koszt produktów. :) 

• Upvote 1
Opublikowano

Żadnego pokoju z tych rozmów rosyjsko -amerykańskich nie będzie. Nie wiem po co one są. Żeby Europę postawić na baczność?

Czy ja dobrze przeczytałem, że Zełeński nie odda nawet 10% tego pseudo długu USA? Bo w tej ramowej umowie nie ma żadnych kwot. Czyli tak jakby był to wieczny dług o nieustalonej wysokości ze spłatami na zawsze. On tam leci się w końcu ukorzyć czy dać plaskacza?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...