Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, nemar napisał(a):

A zmieniając temat, ktoś wie na w jakim stopniu Francja jest w stanie zastąpić amerykańskie wsparcie wywiadowcze?

W bardzo niedużym. Cała Europa nie da rady wyrównać co mają USA

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Keller napisał(a):

Tak, silni wobec słabych. W społeczeństwie "normalnie" też to często widać u niektórych ludzi gdy wyzywają chorych, "pasożytów", bezrobotnych, słabszych fizycznie i psychicznie. Wojna tylko wzmacnia to wszystko i spuszcza lejce tym którzy w miarę moralnie się zachowywali, ale tylko na tyle byle nie iść do więzienia.

Nie, to nie to. Tu mamy walczący vs niechcący walczyć. Patrioci vs tchórze czy mający wywalone.

Podobnie bici i poniżani są prorosyjscy cywile. Za samo używanie języka rosyjskiego można oberwać.

@nemar Oczywiście że trzyma. To normalne zatrzymanie. Obserwacja pewnie była chwile wcześniej z innego samochodu.

Przecież to zwykłe metody operacyjne policji i żandarmerii.

Sprawdza się rodzinę, dawne miejsce pracy itd.

Edycja: dochodzi też weryfikacja nadajnika do którego logował się telefon poszukiwanego.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano (edytowane)

To jest to samo, bo mężczyźni z fobią społeczną czy depresją również bez wojny są źle traktowani, czasem i bici. Więc na to samo wychodzi, tylko na wojnie znacznie gorzej. Zasady jak w klubach piłkarskich, za swoimi do końca, reszta to wróg, a ci uchylający się od walki najgorsi.

Patrząc na komentarze np. januszy i grażyn na FB pod postami o służbie wojskowej, to od lat tam jest wielkie hurra że młodych tchórzy w rurkach się dojedzie. Pastwienie się nad słabszymi jest czymś całkiem normalnych dla tych grup społecznych.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Nie, całkowicie inne czynniki. Jak i inne grupy podziału.

Ochotnicy, dziś weterani, często nie byli przed wojną jakimiś "maczo".

A dziś tępią bez litości nie słabszych fizycznie a prorosyjskich czy tchórzy. Bez względu na "siłę" tych drugich. Poniżane i bite są tez prorosyjskie kobiety.

Opublikowano
8 minut temu, TheMr. napisał(a):

Wymień co USA wysyłało do Ukrainy z ostatnich 3 miesięcy. 

Chodzi o satelity, AVACsy itp. Nie wymienię, bo wiem tylko tyle co z na szybko czytanego newsa ze dwa dni temu. Było o tym, co daje USA i o tym, że Europa nie będzie w stanie w 100% tego zastąpić. Było też o tym, że różnica niestety jest spora nawet jakby Europa robiła wszystko co można.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Badalamann napisał(a):

Czyli wierzysz w mit, że wojsko robi z ciebie mężczyznę, uleczy depresję, fobię, nie ma wtedy strachu. No niestety banialuki. To samo myśli Rosja i fala ich tam "uczy" tego do dziś, a wystarczy obejrzeć kilka filmików z gnębienia poborowych przez swoich w jednostce. Jedyne co tam można dostać to PTSD, samobója i reakcje obronne gdzie uczy się znęcania nad słabszymi.

5 minut temu, Badalamann napisał(a):

A dziś tępią bez litości nie słabszych fizycznie a prorosyjskich czy tchórzy.

Tchórz = słaby psychicznie. A słabość psychiczna często się bierze ze słabości fizycznej. Jak nie czujesz się pewny siebie bo jesteś słaby, to się boisz. Nie każdy może być silny. Wojska to nie interesuje. Liczy się przemiał ciał, a nie indywidualne podejście.

Edytowane przez Keller
  • Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, TheMr. napisał(a):

Wymień co USA wysyłało do Ukrainy z ostatnich 3 miesięcy. 

Coś tam chyba cały czas płynęło, tylko nie wiadomo co. Tu jednak pytałem o dane wywiadowcze zbierane przez satelity, AWACSy, podsłuchy łączności itp.

3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Nie, całkowicie inne czynniki. Jak i inne grupy podziału.

A dziś tępią bez litości nie słabszych fizycznie a prorosyjskich czy tchórzy. Bez względu na "siłę" tych drugich. Poniżane i bite są tez prorosyjskie kobiety.

Daj spokój, ci ludzie to zwykli sadyści. Nieważne czy wojna ich zepsuła czy tacy byli wcześniej. Dramat.

Opublikowano (edytowane)

@TheMr. USA słało obecnie rakiety do PATRIOTów, amunicję artyleryjska 155mm, 105mm, chyba tez moździerzową 120 i 80 mm. Amunicję do działek 25mm i kmów 12,7 i 7,76. Także ręczne ppanc jak javeliny czy granatniki at4. Amunicje do HIMARs oraz bomby szybujące do myśliwców oraz te same bomby ale z napędem rakietowym do odpalania z ziemi.

@Keller A teraz to już popłynąłeś i walczysz z jakimś swoim chochołem, nie tym co ja pisałem.

Depresji, nerwic i PTSD to własnie podostawali walczący. Zaleczają się  "klasycznie" alko i ćpaniem. Takie przekleństwo wojny.

Nawet żołnierze USA się sypali psychicznie podczas swoich wojen, mimo że mieli przewagę pod każdym względem.

A Ukraińcy nie maja przewagi. Bycie pod ostrzałem arty czy bombardowaniami ryje psychikę, zapewne już trwale.

@nemar Nie. Pisałem o patriotach, ochotnikach walczących od 3 lat. Są też młodzi, którzy skończyli 18 lat już podczas wojny i wstąpili na ochotnika. 

O współczesnych i przyszłych bohaterach.

Naturalne w trakcie takiej wojny jest, że tępią tchórzy i sympatyzujących z wrogiem.

Edytowane przez Badalamann
  • Upvote 2
Opublikowano

@Badalamann Oprócz rakiet do Patriotów i HIMARs, wymieniłeś wszystko co Europa może uzupełnić. Ba, może nawet uzupełnić i serwisować F-16. Problem polega na decyzji politycznej, czy łamiemy kark USA czy nie - Turcja mimo braku pozwolenia od USA, nadal produkowała u siebie F-16. Nagłówki mówiące o braku możliwości zastępstwa sprzętu przez USA mówią o Bradleyach, Patriotach, HIMARsach i satelitach - ale te nagłówki i ludzie nie biorą pod uwagę że Bradleya ostatni egzemplarz to Ukraińcy dostali 4-5 miesięcy temu, NASAMS ma większą skuteczność niż Patriot, a satelity i zwiad można zastąpić relatywnie najszybciej. Kolejny problem nagłówków, informacje te są tragiczne bo po prostu zginie więcej żołnierzy, ale obrona nagle się nie zapadnie - Europa nadal będzie mogła utrzymać Ukrainę przez najbliższe kilka lat, przez zmianę walki z operacyjnej na pozycyjną. Format wypowiedzi oficjalny Ukrainy jest taki by wywołać panikę w Europie, że bez USA nie dadzą sobie rady (po części to jest polityka w stronę USA, jak bardzo im zależy i dziękują za ich pomoc). 

25 minut temu, VRman napisał(a):

Chodzi o satelity, AVACsy itp. Nie wymienię, bo wiem tylko tyle co z na szybko czytanego newsa ze dwa dni temu. Było o tym, co daje USA i o tym, że Europa nie będzie w stanie w 100% tego zastąpić. Było też o tym, że różnica niestety jest spora nawet jakby Europa robiła wszystko co można.

AWACS nigdy Ukraina nie miała. Dostawali informację z Reaperów ale szczątkową. Satelity by zabolały najmocniej. SAAB miał przekazać AWACS z rok temu, tyle go widziano. 

Problem polega na tym, że Trump zablokował to co Biden zatwierdził. A pomoc miała iść przez cały rok. 

• Upvote 1
Opublikowano

@TheMr. Technologiczne pewnie. Ale wciąż produkujemy za mało by w ciągu kwartału uzupełnić też wszystko co słało USA.

Słali też masę wozów bojowych piechoty jak Bradleye i amunicję do nich.

Zapasy pojazdów zmechanizowanych, które można przekazać, uchodzą w Europie za małe czy już całkiem wyczyszczone.

Ale też liczę że się bardzo rozkręcimy. Natomiast nie jest to ani pewne, ani nie będzie tanie.

Równocześnie Francja i może i inne państwa będą chciały by środki finansowe za zakup broni trafiały do europejskich firm a nie do USA.

Między decyzją polityczną a zwiększeniem mocy produkcyjnych fabryk broni i amunicji mijają miesiące a nawet kilka lat.

Opublikowano
31 minut temu, Badalamann napisał(a):

Depresji, nerwic i PTSD to własnie podostawali walczący. Zaleczają się  "klasycznie" alko i ćpaniem. Takie przekleństwo wojny.

Patrzysz bardzo jednostronnie. Czyli co, PTSD nie może doznać bity przez swoich "tchórz"? Nie może dostać PTSD, depresji, nerwicy, ten co jest pod falą "swoich"? Tylko cały czas skupiasz się jak to dobrze tchórzy źle traktować, a jedyne komu się współczucie należy to walczącym, oni mogą. I popijać. A po alkoholu dopiero burdy w jednostce i łamanie granic moralności.

Opublikowano
44 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Obserwacja pewnie była chwile wcześniej z innego samochodu.

Robisz założenie. Jak pisałem, z filmu kompletnie to nie wynika. Z racji tego że się poruszają pojazdami nieoznakowanymi, nie jest się nawet w stanie zidentyfikować co to za jednostka i czy to w ogóle żołnierze, bo że ubrani w wojskowe moro jeszcze o niczym nie świadczy. 

Co do amunicji, to większość może uzupełnić Europa. Wcale bym się nie zdziwił jakby decyzje Trumpa zamiast uruchamiać gospodarkę narodową USA uruchomiły bardziej militarne gospodarki narodowe krajów UE, bo będzie trzeba opracować dla bezpieczeństwa własne bronie i systemy.  Spece od technologii militarnych lub takich, które mogą się przydać w projektowaniu takiego sprzętu pewnie będą mocno poszukiwani w najbliższych latach, właśnie żeby pewne zasoby uzupełniać we własnym zakresie, bez łaski USA. 

Opublikowano (edytowane)

@Camis a o rozmieszczaniu wojsk to przecież dalej mowa o kontyngencie pokojowym chyba, prawda? Czyli jeżeli zostałoby zawarte porozumienie, to rozmieszczenie wojsk NATO lub UE miałoby być gwarancją utrzymania pokoju? 

Edit: pisałem w momencie gdy @Camis dodawałeś kolejną odpowiedź o Turcji, co potwierdza to o czym napisałem.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Myślę, że obecny kierunek pomarańczowego trampka wskazuje, że pomału możemy zacząć myśleć o deportacji amerykańskich żołnierzy do domu. Nie zdziwię się jak trampek zacznie grozić Europie tymi wojskami jeżeli Europa dalej będzie pomagać UA.

Opublikowano
24 minuty temu, Keller napisał(a):

Patrzysz bardzo jednostronnie. Czyli co, PTSD nie może doznać bity przez swoich "tchórz"? Nie może dostać PTSD, depresji, nerwicy, ten co jest pod falą "swoich"? Tylko cały czas skupiasz się jak to dobrze tchórzy źle traktować, a jedyne komu się współczucie należy to walczącym, oni mogą. I popijać. A po alkoholu dopiero burdy w jednostce i łamanie granic moralności.

Nie, to Ty uparcie dyskutujesz z swoimi chochołami. Zafiksowałeś się na jednym punkcie i uparcie wszędzie to wrzucasz.

A taki faktyczny tchórz na froncie, jak się szybko nie ogarnie, to nie zdąży nic dostać bo będzie martwy. Formalnie pewnie wpisany jako zaginiony o ile zginie na froncie, lub jako dezerter jak go zakatują swoi z dala od miejsca walk.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Nie, to Ty uparcie dyskutujesz z swoimi chochołami. Zafiksowałeś się na jednym punkcie i uparcie wszędzie to wrzucasz.

Ale pięknie dalej okręcasz kota ogonem by nie odpowiedzieć wprost na moje pytania.

"lub jako dezerter jak go zakatują swoi z dala od miejsca walk."

Tak jak mówiłem, silni wobec słabych. Po co ktoś taki do wojska? Nikt nie wie. Chyba jako pożywka dla sadystów.

Edytowane przez Keller
  • Upvote 1
Opublikowano
31 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Trzeba będzie sobie dać siana z tym wrzucaniem a pewnie wszyscy interesanci mają tego x'a. Wchodzą te tweety jakby nie do końca mogły a i chciały...

Ja nie mam. I jak pisałem wcześniej, obok krytyki wrzucania tych nie wnoszących nic, a wkur(rza)jących jak wypowiedzi naszych Tusków, Kaczyńskich i innych Ławrowów, bardzo jestem wdzięczny, że wrzucasz. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...