Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Takie pytanko bo mam 7500f z płytą b650 eagle i na stronie płyty najnowszy chipset to wciąż 7.12.04.858 z 16 stycznia
https://www.gigabyte.com/pl/Motherboard/B650-EAGLE-rev-10/support

Natomiast na stronce amd jak wybiorę chipset->am5->b650 to widzę że od tego czasu wyszły już 3 wersje 8xxx
https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/chipsets/am5/b650.html

Najnowsza to 8.05.04.516 i wyszła 2 dni temu, czy bezpiecznie będzie to zainstalować?

Edytowane przez SeveN797
Opublikowano

a chipset na twojej płycie jest produkcji Gigabyte czy AMD ? 

do karty graficznej instalujesz od nvidii bądź amd czy też czekasz aż pojawi się na stronie producenta karty ?

co innego bios.

• Upvote 2
Opublikowano
7 godzin temu, miro napisał(a):

a chipset na twojej płycie jest produkcji Gigabyte czy AMD ? 

do karty graficznej instalujesz od nvidii bądź amd czy też czekasz aż pojawi się na stronie producenta karty ?

co innego bios.

Długo nie zmieniałem komputera(poprzedni miałem jakoś z 10 lat) i kiedyś zazwyczaj wszystko po za sterownikami graficznymi pobierało się ze strony producenta płyty głównej bo tak było najbezpieczniej. Nie orientuje się jeszcze w nowych podzespołach i dopiero nie dawno się dowiedziałem że jest stronka amd na której też można pobierać.

Tak czy siak z tego co wyczytałem na ten temat to jest to normalne że na stronach producentów mobo wolniej aktualizują te chipsety.

Opublikowano
W dniu 22.05.2026 o 20:49, Phoenix. napisał(a):

Wystarczy, po prostu graj i uzywaj kompa ;)  Jak zrobi sam restart PC to sie dowiesz czy stabilne. 

-25 stabilne. Dałem na próbę -30. cinebench przeszedł, ale aida spadła z rowerka z resetem po 8 minutach. Także zostaje -25. Do giercowania styknie z nadmiarem :P

• Upvote 1
Opublikowano

Wystarczy ze bedzie ze 200zl tanszy niz obecnie 7800xd.

Teraz, lukadd napisał(a):

Wiecie co to MSRP? Taki 9800X3D ma ją ustaloną na $479 + tax, a realnie w sklepach, a szczególnie alli można kupić znacznie taniej

Oni sie tak zachowuja jakby premiere widzieli pierwszy raz :hihot:

Opublikowano

Albo podzieli los 7500X3D, który nigdy nie stał się opłacalny i już nie stanie ;) Póki 7800X3D można kupić w trayu poniżej 1200, to się nie ma co zastanawiać i trzeba brać (jak ktoś nie chce kombinować z kupowaniem od "majfrendów").

Opublikowano

Kupowania od Chińczyków nie ma co się bać, brałem od nich Ryzena 7700 - przyszedł w ładnym pudełeczku i działa po dziś dzień (nabywca z OLX się nie skarżył). 

Natomiast ten 7700x3d będzie cenowo opłacalny za powiedzmy 750 zł. Kwestia czasu.