Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, tomcug napisał(a):

Nie pamiętam kto, ale ktoś chciał test 8400F:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_5_8400f_test_recenzja_opinia-36918.html

Szału nie ma, choć w sumie jest lepiej niż się spodziewałem.

Podziękował.
Oczywiście lepiej dołożyć do 7500F, ale jak na totalny entry-level który daje się kupić za 4 stówki to ten procesor ma bardzo przyzwoitą wydajność.
W tych budżetach to i tak zwykle w przeciętnym komputerze limitem będzie GPU.
Dobrze dla AM5 że ma taką opcję.

PS. Dla ewentualnych zainteresowanych: 8400F można pogonić do 4900MHz (ze stockowych ~4600-4700MHz w grach).

Edytowane przez Paw79
Opublikowano

Właśnie mało gram bo bugów pełno :E 

Docelowo i tak wpadnie X3D, pewnie 9800X3D ale poczekam aż ceny się unormują bo to porażka. 7800X3D zresztą też dramat, było brać jak latały po 1300-1400 zł i całować po rączkach :E 

W sumie to się wstrzymam z decyzją do premier RTX 5000, zobaczę co mi się bardziej opłaci, CPU czy GPU jednak. 

• Upvote 1
Opublikowano

Jak już musisz kupić coś na "przeczekanie" to bierz 7500f z najtańszej oferty jakiej się da, dopłacanie do 7600x niczego nie wniesie jeżeli masz jakiś "wyświetlacz" obrazu. Do tego tania płyta która ogarnie bez problemu 9800x3d np GB b650 Eeagle AX i z bani.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

19.10 złożyłem kompa, który jest w załączniku. Dwa razy na Curve Optimizer Negative All Cores -10 miałem BSOD Clock Watchdog Timeout, było to przy Idle, Spotify włączone, raz CPU-Z, raz HWInfo. Zmniejszyłem do -5, w nocy po miesiącu spokoju był znowu ten BSOD, tym razem Master Ctrl program używałem. Dałem teraz Curve Optimizer na Auto. Jakieś rady co robić? Na Discord ZenTimmings pisali by podnieść LLC.

Edytowane przez Johnny Tomala
Opublikowano
26 minut temu, Send1N napisał(a):

Miałeś "bsody" ? jeżeli tak to odczytaj tym https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html może to wcale nie od proca...

Używałem tego narzędzia, ntoskrnl.exe powodował ten Clock Watchdog Timeout. Czytałem w necie i robiłem wszystko, co tam zalecali, inny użytkownik na priv mi pisał, by dać Curve Optimizer na Auto. Zobaczymy, czy BSOD znowu wystąpi. Z rad z neta, to tylko nie robiłem tej z wyjęciem baterii i reset CMOS.

• Upvote 1