Pentium D 1 158 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 40 minut temu, Phoenix. napisał(a): No to nie ma co plakac jak za ta cene trzeba wziasc na klate jego slabosci Pytanie czy on chociaż w lżejszych aplikacjach ustoi te 5.25 GHz z PBO na kilku rdzeniach. 18 minut temu, miro napisał(a): a istnieje w ogóle 7500f box ? chyba nie ja bym zapuścil ryzen amster i zobaczył co on wypluje za sugerowane ustawienia pod tą sztukę sztuka dla sztuki. Można spróbować
Phoenix. 4 711 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca Nie moze wbic 5.25ghz skoro amd ustawilo go na 5.0ghz Bez manualnej ingerencji nie ma szans. Zreszta te 200mhz nie wiem czy da ci 1% wydajnosci wiecej od strony cpu w grach
miro 702 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 45 minut temu, Pentium D napisał(a): Można spróbować no mozna, wklejałem ci wczoraj już temat, lama rozpracowywał ten procesor
Pentium D 1 158 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca (edytowane) Godzinę temu, miro napisał(a): Widziałem przed dlatego napisałem "Widziałem, że niektórzy tu głebiej schodzą." Z Ryzen Master chyba nic nie wyjdzie, ledwo zainstalowałem i jakiś błąd wywala Patrzę na te możliwe rozwiązania tego problemu i stwierdzam, że wywalone w to. Nie będę się bawił w odinstalowywanie adrenaliny i chipsetu ani grzebanie w rejestrze bo nie ma gwarancji, że to zadziała. Jak nie potrafia napisać programu tak aby działał po instalacji niech wyp.. na drzewo. Edytowane 29 Marca przez Pentium D
Lameismyname 2 340 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca (edytowane) W dniu 28.03.2025 o 12:22, Pentium D napisał(a): Matko bosko ile voltów to pompuje Ale kasztan... i to taki rezultat z CO -15? Moja sztuka robi stabilnie CO -33 (na core 0 nawet -50) ale na codzień mam ustawienie z zapasem czyli CO -30 co daje 5050MHz @ 1.072V To co uzyskujesz u siebie to jest wręcz nieprawdopodobne w negatywnym tego słowa znaczeniu. Powoli zaczynam rozumieć "fenomen" tanich chińskich procków które często są sprzedawane jako "używane". Cena jednak chyba się z niczego nie bierze. Próbowałeś go odpalić na innej płycie głównej? Edytowane 29 Marca przez Lameismyname
Phoenix. 4 711 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca Dlatego ja mam swoją teorię na chińskie cpu i tray Box to Box. Ale za tą kasę co on płacił to jest i tak jak za darmo więc nie ma co narzekać, wyższe napicie jest ale to pięć 65W nadal
Pentium D 1 158 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca 2 godziny temu, Lameismyname napisał(a): Ale kasztan... i to taki rezultat z CO -15? Próbowałeś go odpalić na innej płycie głównej? Już nie pamiętam, za dużo grzebane. Innej płyty nie będzie. Tak mnie boli ten proc, że kupiłem kolejną sztukę Jak też będzie lipa to zacznę brać z PL sklepów
Lameismyname 2 340 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca (edytowane) 2 godziny temu, Phoenix. napisał(a): Dlatego ja mam swoją teorię na chińskie cpu i tray Box to Box. Ale za tą kasę co on płacił to jest i tak jak za darmo więc nie ma co narzekać, wyższe napicie jest ale to pięć 65W nadal Wiesz co... po części się zgodzę, bo coś jest z tymi chińskimi używkami. Nie raz czytam na pepperze, że ktoś trafił średni albo kasztanowy egzemplarz. Jak ktoś chce oszczędności to chyba lepiej spróbować używkę z olx/allegro na polskiej gwarancji. A co do tray vs box. Gdy są w podobnych pieniądzach, brałbym BOXa. Gdy różnica jest spora, to traya. Ja swojego 7500F brałem w wersji tray z komputronika i jak widać egzemplarz niezły. 11 minut temu, Pentium D napisał(a): Już nie pamiętam, za dużo grzebane. Innej płyty nie będzie. Tak mnie boli ten proc, że kupiłem kolejną sztukę Jak też będzie lipa to zacznę brać z PL sklepów Jak już bierzesz od majfrendów to bym bardziej celował w R7 7700 - różnica w cenie niewielka, a proc nie dość, że 8 rdzeni to jeszcze ma iGPU co paradoksalnie w sytuacjach awaryjnych jest świetną sprawą. Ja przyjanuszowałem i zamiast dopłacić ~150zł do R7 7700 wziąłem 7500F. Zaraz pewnie kolega @Krzysiak pojawi się zza rogu aby kolejny raz mi wypomnieć jak złego wyboru dokonałem Jest jak "Pietrzykowski" z Kapitana Bomby: Ale już za jakiś czas wleci 9800X3D to chociaż wypominki będę miał z głowy Edytowane 29 Marca przez Lameismyname
Pentium D 1 158 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca @Lameismyname Mi 7700 raczej do niczego niepotrzebny. Ale może na święta grudniowe będą dobre ceny i kupony to się zmieni dla sportu.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca (edytowane) @Pentium D Też tak myślałem. "Po co będę dopłacał 150zł jak wydajność w grach ta sama, a i tak dedykowaną kartę mam". A potem: "No jednak lepiej byłoby mieć te 2 jajka więcej i iGPU" Musiałem parę dni na lapku siedzieć żeby zrobić roszadę - sprzedać stare GPU i kupić nowe. Edytowane 29 Marca przez Lameismyname
Pentium D 1 158 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca @Lameismyname Ale mi to serio niepotrzebne do niczego. Siedziałem na 5600, później na 5700G następnie znowu na 5600 a ostatnio 1,5 miesiąca na 5700X3D i jak dla mnie zero różnicy w przeglądaniu internetu Gdyby mnie na labie nie namówili chyba w 2022 na wymianę to nadal bym siedział na 1700. 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca @Pentium D Wszystko zależy od potrzeb. Jeżeli rzeczywiście jest to przeglądanie internetu, to nawet na tosterze byś to zrobił Mi apetyt rośnie w miarę jedzenia.
militarny78 16 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca 13 godzin temu, Pentium D napisał(a): Z Ryzen Master chyba nic nie wyjdzie, ledwo zainstalowałem i jakiś błąd wywala W edytorze rejestru usuń ten plik: Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE|SYSTEM\Cur rentControlSet\Services\AMDRyzenMasterDriver V27
Pentium D 1 158 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) @militarny78 nie pomogło Usunąłem sterownik chipsetu i działa Ciekawe czy po ponownym zainstalowaniu zadziała. Działa. Co za gówno. Robił sobie to auto OC, przeszło 40% z kilkoma resetami i po każdym po odpaleniu programu kontynuował testowanie aż po kolejnym restarcie coś mu się odwidziało i tylko czas zmarnowany. https://www.youtube.com/watch?v=vA3ny6Bs5pI Edytowane 30 Marca przez Pentium D
Lameismyname 2 340 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca @Pentium D Jaki masz sterownik chipsetu? Najnowszy ze strony AMD?
Lameismyname 2 340 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca A wersja biosu też najnowsza? (często to idzie w parze wbrew pozorom)
Lameismyname 2 340 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Wgraj na wszelki wypadek 3.20, zresetuj ustawienia na domyślne (ew. włącz jedynie EXPO pamięci). Puść Ryzen Mastera w najnowszej wersji. Jeżeli miałbym zgadywać to przyczyny szukałbym w Twoich fikuśnych pamięciach.
Pentium D 1 158 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) Z takim biosem przyszła i nie widzę powodu do zmiany. To nie X3D. VSOC pokazuje w HWinfo 1.19V. Zmniejszyłem w bios do 1.18V co w HWinfo daje 1.17V. Tak dla spokojności Edytowane 30 Marca przez Pentium D
Slayer 253 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca W dniu 28.03.2025 o 12:22, Pentium D napisał(a): Ale mi się kartofel wylosował u chinczyka. Na razie dałem tylko EXPO na 6000 MHz i było ok. Następnie dałem CO na - 20 i mi się komp zresetował przeglądając forum. Dałem -30 to nawet do Windowsa nie wchodzi Obecnie jest -15. Coś tu trzeba dowoltować, dodatkowo ustawić? Widziałem, że niektórzy tu głebiej schodzą. Matko bosko ile voltów to pompuje Spoko, moj 7700 też ma max stabilne -15 co chociaż u mnie -20 dawało radę w większości gier ale raz w tygodniu potrafił się zresetować jak grałem w cod mw3 a -30 wchodził do windowsa ale waliło błędami na pulpicie 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca @Slayer Zamówiłem drugą sztukę i się pokombinuje.
MarioDee 22 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) Czy to możliwe że przy ustawieniu PBO +200 CO -25 Ryzen 7700 następuje skok napięcia aż do 1.384V w HwInfo? Czy to nie za dużo trochę? Zegar ma skok maksymalnie do 5,490 MHz. Edytowane 30 Marca przez MarioDee
Phoenix. 4 711 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Napiecie na pulpicie dla jednego rdzenia jest malo wazne Tam sobie moze skakac i do 1.5v. 1 1
MarioDee 22 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Co to jest GFX Curve Optimizer obok zwykłego Curve Optimizer? Czy to dodatkowe ustawienia krzywej dla grafiki zintegrowanej?
Rekomendowane odpowiedzi