Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja pod gry małowątkowe dałem Boost Clock +150 Mhz (trzeba wówczas zweryfikować CO). Jak się nie odbija od limitu mocy, to jest 5500 Mhz na wszystkich rdzeniach zamiast 5350. Zawsze coś.

W Cinebenchu R23 single core jest wtedy 1981 punktów.

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)

Cały czas żyłem w przeświadczeniu (w błędzie?:), że system zarządza użyciem rdzeni i wybiera te dwa najszybsze (najwyżej bostujące). Ustawienie większego v na te dwa najszybsze (wyselekcjonowane za pomoca RM) jest bez sensu?

Przy okazji. Nadal mam nierozwiązany problem z manualnym PBO w BIOSie, ok tórym pisałe mjuż parę miesięcy temu. Jeżeli daje auto lub motherboard, to jest ok. Ustawie manual i jakiekolwiek wartości, to komputer działa mega spowolniony (system łąduje się z 5x dłużej) i za chwile crash - nawet w BIOSie). Jakieś pomysły?

21 minut temu, wamak napisał(a):

Ja pod gry małowątkowe dałem Boost Clock +150 Mhz (trzeba wówczas zweryfikować CO). Jak się nie odbija od limitu mocy, to jest 5500 Mhz na wszystkich rdzeniach zamiast 5350. Zawsze coś.

W Cinebenchu R23 single core jest wtedy 1981 punktów.

Masz 1981 w CBR23. Jakie masz ustawieniu PBO i CO przy takim wyniku?

Edytowane przez Sidr
Opublikowano
6 minut temu, Sidr napisał(a):

Przy okazji. Nadal mam nierozwiązany problem z manualnym PBO w BIOSie, ok tórym pisałe mjuż parę miesięcy temu. Jeżeli daje auto lub motherboard, to jest ok. Ustawie manual i jakiekolwiek wartości, to komputer działa mega spowolniony (system łąduje się z 5x dłużej) i za chwile crash - nawet w BIOSie). Jakieś pomysły?

Nie wiem, jak u Ciebie, na Asrocku te wartości podaje się w mW i mA, a nie w Watach i Amperach. Jak zapodam przykładowo 100 zamiast 100000 mW, to system działa tragicznie, bo ma do dyspozycji śladowe ilości prądu.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, wamak napisał(a):

Nie wiem, jak u Ciebie, na Asrocku te wartości podaje się w mW i mA, a nie w Watach i Amperach. Jak zapodam przykładowo 100 zamiast 100000 mW, to system działa tragicznie, bo ma do dyspozycji śladowe ilości prądu.

Wstępne dzięki, bo chyba rozwiązałes mój problem. Ja cały czas miałem płyty MSI i tam się ustawiało się włąsnie w wartościach setnych. Patrząc jak spowalniało komputer, to logicznie to mogło być problemem. Też mam Asrocka teraz.

Opublikowano
10 minut temu, Sidr napisał(a):

Masz 1981 w CBR23. Jakie masz ustawieniu PBO i CO przy takim wyniku?

PBO na Auto, CO -36, Bosst Clock +150 mHz. Wiem, że nie wierzysz w stabilność takiego CO, ale tak używam komputer od paru miesięcy i nic się nie wysypuje (sprawdzałem też w syntetykach). Wysypuje się dopiero przy CO -41. To jest taka dziwna sztuka procesora, że działa z takim CO, ale z drugiej strony na całkowitym default ma zaniżone wyniki, poniżej średniej. Może płyta zawyża napięcie, nie wiem.

Opublikowano
1 minutę temu, wamak napisał(a):

PBO na Auto, CO -36, Bosst Clock +150 mHz. Wiem, że nie wierzysz w stabilność takiego CO, ale tak używam komputer od paru miesięcy i nic się nie wysypuje (sprawdzałem też w syntetykach). Wysypuje się dopiero przy CO -41. To jest taka dziwna sztuka procesora, że działa z takim CO, ale z drugiej strony na całkowitym default ma zaniżone wyniki, poniżej średniej. Może płyta zawyża napięcie, nie wiem.

A jaką Ci ustawia wartość PTT? Zobacz HWMonitor np. Zmierzam do tego, że jak daje wysokie CO all-core i zostawiam bazowe wartości PBO dla 7700 - czyli np. PTT 88, to w CBR  single core mam chyba 1400.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Sidr napisał(a):

Cały czas żyłem w przeświadczeniu (w błędzie?:), że system zarządza użyciem rdzeni i wybiera te dwa najszybsze (najwyżej bostujące). Ustawienie większego v na te dwa najszybsze (wyselekcjonowane za pomoca RM) jest bez sensu?

System wybiera preferowane rdzenie, ale przesuwanie im krzywej napięcia dodatnim CO nie sprawi, że będą boostować wyżej. Wręcz przeciwnie, szybciej odbiją się od Vmax.

https://skatterbencher.com/amd-curve-optimizer/

Slide20-1024x576.png

Edytowane przez some1
  • Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, wamak napisał(a):

Jest dokładnie tak jak piszesz. Dlatego nie ma sensu, że ktoś pisze że ma -40 a ktoś -20 CO bo to nic nie znaczy.

Opublikowano
W dniu 7.05.2025 o 00:11, skalak23 napisał(a):

Czeka nas rewolucja na rynku PC. Znika wreszcie troll patentowy,

dzisiaj, 6 maja 2025 roku, dobiegła końca dwudziestoletnia ochrona patentowa (PCT/DK2005/000310, US 8240362B2), która wymagała uiszczania opłaty do Aseteka, używania (odpłatnie) ich rozwiązań czy kombinowania. Otwiera to drzwi producentom sprzętu do swobodnego eksperymentowania z nowymi konfiguracjami układów chłodzenia.

No trolle patentowe, to jest wlasnie problem z USA, jeszcze jak cos ma 1-5 lat patent to całkiem zrozumiałe, a tak przy takim rozległym czasie i tak duzych zmian w zasadzie nie ma mozliwosci, żeby inne firmy nie doszly do takiego rozwiazania w takim czasie. Nie chce sie wypowiadac, bo wiadomo taka firma i inna czerpie z tego korzysci, ale jest to troche mocno naduzywane i to we wszystkich dziedzinach. Generalnie to co hamuje obecnie świat to inflacja, patenty, korupcja, niska demografia wynikajaca z w/w/

Opublikowano
4 godziny temu, some1 napisał(a):

System wybiera preferowane rdzenie, ale przesuwanie im krzywej napięcia dodatnim CO nie sprawi, że będą boostować wyżej. Wręcz przeciwnie, szybciej odbiją się od Vmax.

https://skatterbencher.com/amd-curve-optimizer/

Slide20-1024x576.png

Wiem, że ogólnie, co do zasady, to tak powinno działać. Tak miałem na AM4. Z tym 7700 jest cos nie tak, albo z moja płytą główną. Przy PBO na AUTO i CO np. 25 w single core w CB23 uzyskuje bardzo niski wynik.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

pany jak to jest z tym legendarnym vsoc? człowiek sie naczytał o babolach w asrockach i sie zaczął zastanawiać czy giguś czegoś podobnego nie odwala. Wartości na AUTO, memory context restore i power down na ENABLE. Tak dla pewności wartościami raportowanymi przez mobo (1.272-1.284) mam sie zbytnio nie przejmować i prawidłowe są te raportowane przez cpu (1.240-1.245)? Jeden w internetach pisze że max powinno być 1.2V, inny że 1.25V, trzeci że poniżej 1.3v a inny że 1.15Vto i tak za dużo. Nie chcę nastawu na żyletki i walenia gruchy do cyferek tylko bezawaryjnej pracy przez 6-8 lat:wariat: 

Bez tytułu.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.06.2025 o 23:39, tom36816 napisał(a):

@krzysiek_1990 Najlepsze vsoc to te najniższe stabilne. Jeśli ram masz 6000 to może być i 1.1v . Jeśli nie będzie sypać błędami to nie trzeba dawać więcej "na zapas".

Za niski VSOC może powodować problemy z urządzeniami zintegrowanymi na płycie głównej. U mnie procek 100% stabilny ale sieciówka się losowo rozłączała. To mogą być też problemy z kartą dźwiękową czy portami USB. Warto mieć to na uwadze.

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 2
Opublikowano

U mnie zazwyczaj był problem z zniekształceniami dźwięku jak zacząłem robić "UV" na soc i przesadziłem, szczególnie w grach to wychodziło i to po dłuższym czasie, temat bardzo popularny swego czasu że to dźwięk się sypał najczęściej ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Jeżeli to co mam na auto (1,240-1,245) jest w 100% oficjalnie bezpieczne to zbytnio nie chce grzebać. Każdy pisze co innego i podaje inne liczby. Ale widzę że 95% szarych ludzi po wbiciu Expo ma vsoc 1.18v-1.25v na 7xxx i 9xxx, więc chyba jest OK. W poprzednich kompach zawsze miałem pamięć bez OC więc człowiek miał spokojny łeb. (i5 6500-2133mhz, phenom x4 945-1333mhz itd)

Opublikowano (edytowane)

Grunt to nie przekraczać 1.3V bo może to grozić trwałym uszkodzeniem CPU. Niby zostało to poprawione w biosach ale ostatnie przypadki z płytami ASROCK pokazują że lepiej tego pilnować.

Edytowane przez bourne2008
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.06.2025 o 23:39, tom36816 napisał(a):

Jeśli ram masz 6000 to może być i 1.1v

Zależy od sztuki procesora. U mnie jest stabilne dopiero 1,17V też przy ramie 6000, dlatego mam ustawione na 1,2V, żeby był zapas.

Bios na Auto zapodaje 1,25V.

Edytowane przez wamak
  • Upvote 1
Opublikowano

Nowy komp z 7500f. Odpalam OCCta i wybieram high, a nie extreme w typie testu CPU. Dalej jest opcja variable lub steady load. Daję na steady.

Puszczam.

Zegar pokazuje 4.5GHz

Nie za mało?

Widzę w testach proca 4.9 all core powinno być, choć tam testowali renderingiem  w programie. Jednak zgaduję, że bez opcji Extreme nie załącza AVXów, które by tłumaczyły niższy zegar?

Do BIOSu jeszcze nie zaglądałem. Płyta gigabyte'a b650

Opublikowano (edytowane)

70° niewiele po starcie, bo dosłownie już musiałem wybiegać od kolegi. 

Chłodzenie Phantom Spirit, więc porządne. Jest za to podejrzenie, że źle nałożyłem pastę, bo była cholernie niepłynna i mogłem dać za dużo lub metoda na rozprowadzenie zawiodła (pokręciłem coolerem na tyle na ile się dało czyli o milimetr)

Pasta MX6, nakładana jednak w dość niskiej temp. pokoju, bo nocą i przy otwartym oknie, pewnie ze 13-18°C (raczej 13)
Mam nadzieję, że to ustawienia jakieś sobie płyta wybrała kompletnie z Dudy, albo moja wina z pastą, a nie że się trafiła wyjątkowa padaka 7500f.

GPT też mówi, że powinno być 4.8-5.0 a nie 4.5

Edytowane przez VRman