Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Też musiałem zrobić sobie własną krzywą dla wentylatora CPU, bo gotowa "silent" dawała 100% przy temperaturze 80 stopni. Tak się składa, że grając w Mafię I Edycja Ostateczna temp. procka falowała pomiędzy 60 i 80 stopni i tak samo falował wentylator na CPU i było po prostu głośno. Zrobiłem tak, że przy 85 stopni obroty są na 70%.
A wentylatory w budzie mam ustawione względem temperatury płyty. Jak obciążona karta nagrzewa budę, to temperatura płyty skacze o 10 stopni do góry i wtedy wentylatory budy rozkręcają się. Też musiałem ręcznie ustawić, bo "silent" było głośne. W idle temp. płyty to 31 stopni i dla tej temp. są minimalne obroty, 600 rpm. Dla 40+ stopni są już powyżej 1000 rpm (śrenio głośno)

Edytowane przez wamak
Opublikowano

Panowie, jak to jest z tym undervoltingiem serii 7000? Ustawiłem w pbo negative 50 i działa to w 100% stabilnie, przy czym wszędzie piszą, że już 30 to jest super wynik dla bardzo dobrych sztuk Ryzenów 7600. Temperatury spadły bardzo wyraźnie. Czy ja tu czegoś nie rozumiem? Jechać dalej na 60 czy 70? 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Pod obciążeniem wszystkich rdzeni może i działa a dostaniesz randomowy restart pc nieoczekiwanie będąc na pulpicie nic nie robiąc :E w jaki sposób/czym testujesz stabilność po UV?

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, LionCFS napisał(a):

Panowie, jak to jest z tym undervoltingiem serii 7000? Ustawiłem w pbo negative 50 i działa to w 100% stabilnie, przy czym wszędzie piszą, że już 30 to jest super wynik dla bardzo dobrych sztuk Ryzenów 7600. Temperatury spadły bardzo wyraźnie. Czy ja tu czegoś nie rozumiem? Jechać dalej na 60 czy 70? 

To nie ma prawa być stabilne, chyba że bazowe napięcie masz jakieś z czapy wysokie i jest z czego zbijać.

• Upvote 2
Opublikowano
31 minut temu, Send1N napisał(a):

Pod obciążeniem wszystkich rdzeni może i działa a dostaniesz randomowy restart pc nieoczekiwanie będąc na pulpicie nic nie robiąc :E w jaki sposób/czym testujesz stabilność po UV?

Po prostu gram w gierki :P Temperatury są rewelacyjne. Już ze 2 tygodnie siedzę na takim ustawieniu i nie miałem żadnych bluescreenów ani restartów, czy to na pulpicie czy w podczas przeglądania neta. Nawet kompa zostawiałem na parę godzin np. żeby się coś pobierało, wracałem i wszystko było ok. Czym to najlepiej testować wg Was? 

Opublikowano (edytowane)

Aż napiszę posta, bo takiego kasztana to ciężko trafić :E

Myślałem, że takie proce nie istnieją - mam w rękach 7500f, który ma duuuże problemy z 6000 na pamięciach. Do testów moduł Crucial Pro 6000 CL48 (bez profilu = EXPO = XMP = 6000 CL48 1.1V), na Micronach:

- mem 5600 JEDEC (CL46 / 1.1V), SoC mogę dać 0.97V, śmiga
- mem 5600 zacieśnione timingi (36-40-40-60-.. tREFI 65k @ 1.15V), SoC dalej 0.97V, śmiga

- mem 6000 JEDEC (CL48 / 1.1V), SoC na 1.15V = nie śmiga  (zaczyna wywalać błędy po ~10 sekundach na domyślnym profilu w TM5)
- mem 1.25V + SoC 1.15V = błędy
- mem 1.1V + SoC 1.25V = błędy
- mem 1.25V + SoC 1.25V = uff, działa

- jak wyżej + próba zacieśnienia timingów = no nie bardzo chce to gadać

Z drugiego kompa wziąłem Hynixy 2x16GB 6000/30 - zapomnij, nawet Win się nie załadował, BSOD chwilę przed ekranem logowania (Memory Management). Włączony profil, ale ręczny zjazd na 5600 = a to tak, od razu zagadał, wszystkie testy w porządku.

Edytowane przez rzymo
Opublikowano

@rzymo wrzuć screena z zentimings może dosłownie jakieś jedno ustawienie przeszkadza w tym aby wyjść powyżej 5600mhz i ktoś to wyłapie ;) ciężko uwierzyć że trafiłeś taką sztukę co nie chce nawet 6K robić :E gdyby Kyle_PL dopłynął z pclaba to pewnie by napisał że wszystko powyżej "JEDEC" to już loteria i to normalne xD 

Opublikowano

na pewno uzywka wybrakowana z aliexpres, dlatego  :wariat:

a poważnie, cholera trochę już ich w rękach miałem, nie zdarzyło mi się żeby nie szły na wbite 6000.

jeden robił fochy z adata, a raczej one, ale nowszy bios płyty załatwił sprawę ( tu akurat asrock rs pro ) tak to trzymam się goodramów 6000, bezproblemowe. możliwe że do tej pory nawet są na mdie, dla 99,9% ludzi nie ma to żadnego znaczenia, expo i koniec

a płyty przeróżne, co tam jest na "promocji" akurat

• Upvote 1
Opublikowano

Ja miałem na myśli oficjalny który wynosi w przypadku ZEN4 5200mt/s jakby zobaczył to co się dzieje u ciebie stwierdziłby że to normalne bo wszystko powyżej jedec ma prawo być niestabilne :E Czyli pakowałeś na tą samą płytę z tym samym biosem inną sztukę 7500f i działa normalnie 6200? ;) 

Opublikowano (edytowane)

Tak, na moim 7500f śmiga od strzała.

- - -

Edit: skoro nie 6000, to może w ten sposób? :E

Musiałbym się pobawić z timingami, żeby sprawdzić czy zejdę z opóźnieniem w AIDA do poziomu tego z 5600 MT/s 36-40-40-.. , ale to już raczej nie dzisiaj.
(aha, tak na szybko to 7000 już nie odpala - zapewne wymaga konkretniejszego dłubnięcia)

gqMo8bh.png

Edytowane przez rzymo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Od lipca odkąd mam 7800X3D miałem FCLK 2066, dałem dzisiaj 2133, zrobiłem test w aida64 latency w pierwszej rubryce coś około 67ns. Times spy różnica 400pkt na plus. 

Słyszałem że jak się przekręci to leci korekcja błędów i leci wydajność, ale w tej sytuacji mając +- trochę lepszą wydajność po teście, mogę założyć że będzie nie gorzej niż było? 

Screenshot (27).png

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano

Taka ciekawostka odkryta przez przypadek - cewki mi na mobo brzęczą przez CO. Najbardziej słychać w idle, ( pulpit lub przeglądarka) a winowajcą jest opcja PBO. Przy wyłączonym cisza, a jak włączę to brzęczą, niezależnie od wartości CO, na -1 czy -15 :(. Pewnie idzie to ogarnąc ustawiając całe pbo ręcznie ale ...prościej będzie jednak się w to nie bawić.

Na reddicie ktoś miał podobnie na czymś pod am4 ale nie mogę teraz tego znaleźć

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, krzysiek_1990 napisał(a):

Taka ciekawostka odkryta przez przypadek - cewki mi na mobo brzęczą przez CO. Najbardziej słychać w idle, ( pulpit lub przeglądarka) a winowajcą jest opcja PBO. Przy wyłączonym cisza, a jak włączę to brzęczą, niezależnie od wartości CO, na -1 czy -15 :(. Pewnie idzie to ogarnąc ustawiając całe pbo ręcznie ale ...prościej będzie jednak się w to nie bawić.

Na reddicie ktoś miał podobnie na czymś pod am4 ale nie mogę teraz tego znaleźć

Poszukaj w biosie w ustawieniach AMD CPU opcji Current Power C-State Mode i daj na disabled (domyślnie jest na auto). U mnie pomaga na brzęczenie cewek, które pojawia się po manualnym OC 7500f. Daj znać, czy pomogło.

Edytowane przez tomn2o
  • Upvote 1