Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
10 minut temu, Kris194 napisał(a):

z dużym prawdopodobieństwem dożyć III W.Ś.

Zastanów się co piszesz! To tak jakbyś swojej matce/córce/ojcu/synowi życzył śmierci. Jakie duże prawdopodobieństwo?

Opublikowano
6 minut temu, hubio napisał(a):

Zastanów się co piszesz! To tak jakbyś swojej matce/córce/ojcu/synowi życzył śmierci. Jakie duże prawdopodobieństwo?

O czym ty do mnie piszesz? Jakie życzył śmierci? Podkreśliłem jedynie tragizm sytuacji bo pan pułkownik raczej nie po to walczył za młodu, żeby jeszcze za swojego życia oglądać kolejną dużą wojnę w Europie. Pomijam już fakt, że prawdopodobnie III W.Ś już trwa od 2022 r. ale jeszcze nie na pełną skalę.

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie cala ta przyszla wojna nie ma sensu.

rosja kraj gospodarczo zajechany, bez rekruta, wymeczony wojna z Ukraina atakuje 3-9 razy silniejszego wroga, uzbrojonego po zeby z poteznym lotnictwem. 

Wyobrazcie sobie przestawienie sie CALEJ europy na produkcje wojskowa. 

Ten atak jest realny, ale ja tego nie widze.

W historii wojen chyba nikt tak nie robil. 

Jedyna opcja to uklad z XI, ze putin ma rozkrecic rozrobe, sprzet dosle chinczyk na ogromna skale. USA wysle sporo sprzetu oslabiajac siebie i wtedy chinczyk zaatakuje Tajwan.

Uklad moze polegac, na mozliwym szkoleniu ruskiego wojska w chinach, a nawet w dalczej czasie konfliktu wsparcie chinskimi jednostkami. 

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano (edytowane)

No i sobie odpowiedziałeś. Jeśli Chiny niemal w twarz Europie mówią "Nie możemy pozwolić Rosji przegrać" to w przypadku zadymy na Tajwanie powiedzom Kremlinom, że to ich czas, bo NATO się nie rozdwoi.

Stan dowódctwa, decyzyjności polityków, stan osobowy, produkcja wszystkiego - to w Europie leży. Jeszcze do tego dodaj agenturę wpływu, a wiadomo, że ruskie trolownie i chińskie tiktoki będą pompować wypowiedzi typu "to nie nasza wojna", przez co wcale nie ma pewności, że taka np. Hiszpania czy Francja faktycznie zechce "na grubo" dowalić ruskom atakującym np. Litwę.

Nikt nie mówi, że ruscy sami zaatakują całe NATO. 

Co do tego:

2 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

rosja kraj gospodarczo zajechany, bez rekruta, wymeczony wojna z Ukraina atakuje 3-9 razy silniejszego wroga, uzbrojonego po zeby z poteznym lotnictwem. 

- gospodarczo nikogo nie obchodzi. Ani tych których przymusowo pchają do ataku na froncie, ani władz, która się zawsze jakoś wyżywi. Zwykli Rosjanie ucierpią, ale nimi się nikt nie przejmuje

- wymęczony wojną. No jeśli Trumpov nadal będzie tak pomagał, to za 2 lata może być po wojnie, bo Ukraina nie dała rady. Tymczasem ruscy mają zrzuconą rdzę - zobacz o ile się poprawiło zarządzanie i dowodzenie armią. Nie to, że jest dobrze, ale w porównaniu do początku wojny z Ukrainą to przepaść. Dalej - mają rozkręcone produkcje różnych rzeczy potrzebnych do wojny. Umowy z Koreą. Nie wiadomo też ile dostaną od Chin w prezencie "macie, tylko weźcie trochę NATO przytrzymajcie bo my tu Tajwan bierzemy". Tymczasem jak Chiny zblokują np. produkcję dronów, to może być kaplica. No i właśnie. Drony. Ruscy stoją w tym moim zdaniem powyżej NATO już teraz, a mądrych decyzji zachodnich polityków w tej kwestii prawie nie ma. Powinniśmy już teraz tworzyć centra szkoleniowe, szkolić na potęgę, rozbudowywać know-how i technologię, stawiać fabryki. Robić ile się da i testować dając część Ukraińcom. Wracać z praktyczną wiedzą, którą wykorzystać można do poprawek.

Jak mądrze Zachód do tego podejdzie to żadnej wojny nie będzie.

I dlatego ja niestety się obawiam, że ryzyko jest ogromne, bo mądre podejście u polityków to rzadkość.

Jeszcze w czasach gdy wiele z "naszych" państw ma problemy finansowe i potężne agentury wpływu (propaganda, "lobbyści", trolownie, tiktoki) - no niestety słabo widzę, żeby np. Francja nagle zainwestowała np. 200mld € w 2 lata i ogłosiła przymusową mobilizację albo dała takie wynagrodzenie, żeby odpowiednio dużo się zgłosiło.

Zakładając potencjalną zadymę już za trzy lata, to prawie się już teraz kończy czas w niektórych kwestiach. Np. na porządne szkolenie pilota to nie wystarczy rok.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano

Ten dużo wrzuca to będziesz sobie wyławiał... niby jak taki dron walnie to jak tam innych ładunków łatwopalnych nie ma to nie będzie fajerwerków. Zamkną część fabryki, ewentualne ciało lub 2 uprzątną w pół godziny i wszystko idzie dalej.

Opublikowano
16 godzin temu, VRman napisał(a):

to już trzecia ostatnio wrzutka o potężnym ataku dronowym ze strony Ukrainy. A jakieś info o skutkach gdzieś można zobaczyć?

Generalnie w zakresie konkretnych skutków są nisko efektywne te ataki. Aczkolwiek psychologiczny efekt wywierają. Pojawiają się wpisy, że Rosja powinna działać bardziej zdecydowanie.

Opublikowano
W dniu 24.07.2025 o 22:41, hubio napisał(a):

Może chodzi o to, żeby Trump dostał Nobla. Koleś ma takie ego, że nie wykluczam, że mógł podsycić konflikt Indie - Pakistan, a teraz ten :rotfl: W końcu to CIA od czegoś jest :) 

I cyk :) Miałem rację... :) 

https://wiadomosci.wp.pl/apel-trumpa-pracuje-nad-zawieszeniem-broni-miedzy-tajlandia-a-kambodza-7182545231424256a

Ale byłby numer jakby CIA podsyciło 2 wojny, żeby Trump dostał Nobla :) 

Opublikowano

najwieksza organizacja terrorystyczna na swiecie uznana za zagrozenie w europejskim kraju

w zyciu bym nie pomyslal XDDDDDDDD

Cytat

Izrael uznany za zagrożenie dla bezpieczeństwa narodowego

Holenderskie służby specjalne po raz pierwszy oficjalnie uznały Izrael za państwo stanowiące zagrożenie dla bezpieczeństwa narodowego. W raporcie zwrócono uwagę na próby wpływania przez izraelskie instytucje na opinię publiczną i politykę w Holandii.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/jest-decyzja-holandii-izrael-dolacza-do-rosji-chin-i-korei-polnocnej/vv2zfrc

Opublikowano

Nie mogę patrzeć na te umierające dzieci w Strefie Gazy. Wszystko rozumiem i długo usprawiedliwiałem Izreal, ale żeby dzieci umierały z głodu. To się w głowie nie mieści. Tak po prawdzie to obiektywnie jeszcze gorsze niż to co robi rosja. Bo ona te dzieci wywiozła i indoktrynuje, ale te dzieci żyją, a nie umierają z głodu. Jestem pewny, że Biden by na to nie pozwolił. Ale wybrano pajaca, który martwi się wyłącznie o siebie.

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Winter napisał(a):

Codziennie umierają dzieci z głodu. Teraz cię serduszko ruszyło?

Nie teraz, a zawsze. Ale tak się składa, że teraz to nawet w Afryce dzieci nie umierają z głodu. W Korei Płn jedynie i w strefie Gazy.

Opublikowano
9 godzin temu, Winter napisał(a):

i niech hamas przestanie kraść zywność przeznaczoną dla zwykłych ludzi.

kilka dni temu jeden z pracownikow IDF dementowal ta propagandowa wersje ;)

a postawiony pod sciana izrael zaczal teraz cos tam im zrzucac albo zezwalac innym zrzucac

Cytat

No Proof Hamas Routinely Stole U.N. Aid, Israeli Military Officials Say

https://www.nytimes.com/2025/07/26/world/middleeast/hamas-un-aid-theft.html

Cytat

U.S. analysis finds no evidence of widespread Hamas theft of Gaza aid

https://www.cbc.ca/news/world/hamas-aid-theft-no-evidence-analysis-1.7594805

zreszta izraelski minister powiedzial wprost kilka dni temu ze chodzi o depopulacje przez wypedzenie ludnosci co bylo oczywiste od dawna ale powoli zdejmuja najmocniejsze maski

11 godzin temu, hubio napisał(a):

Jestem pewny, że Biden by na to nie pozwolił

mialem dac plusa bo izraelskie zbrodnie przeciwko ludnosci a tym bardziej dzieciom to cos okropnego

ale po co skonczyles taka glupote na koncu skoro wszyscy wiemy ze bylo inaczej?

Opublikowano

Może i masz rację. Władze USA od zakończenia IIWŚ bardzo popierają Izrael. Więc zmieniam zdanie: z "Jestem pewny" na: "Być może"... Tak czy inaczej nie sprawdzimy. Nie ma Bidena. A to, że Trump na to pozwala to już nie kwestie geopolityczne tylko świadczy to o nim jakim jest człowiekiem.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, kubikolos napisał(a):

Routinely

widespread

Czasem szczegóły są ważne. Te dwa wyrazy oznaczają, że nie stwierdzono, że tak się nigdy nie stało. 

Ciekawe info mimo wszystko, ale nie zachowujmy się jak Republika czy TVN.

zreszta izraelski minister powiedzial wprost kilka dni temu ze chodzi o depopulacje przez wypedzenie ludnosci co bylo oczywiste od dawna ale powoli zdejmuja najmocniejsze maski

No całe szczęście, że islamiści wszędzie dookoła, w tym Hamas w ogóle nie mają takiej postawy względem Izareala, nie? :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano

nie wiem jakie maja zamiary (pewnie takie jak w ich ksiazkach), fakty sa takie ze to izrael ich wypedza a nie odwrotnie

zamiary islamistow tez sa jasne w Europie ale ich, co dziwne i niezrozumiale, nie wypedzamy a wrecz stawiamy im meczety :hahaha: