huudyy 2 847 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, kubikolos napisał(a): dla mnie to jasne - wina Trumpa welp, kto był głównym dostawcą uzbrojenia i się z tego zaczął wycofywać? co z porozumieniem, które "niby" wyszło od amerykanów, a jest pod dyktando ruskich? Bo przecież tu wcale nie chodzi o to, że Ameryka (Trump) woli dogadać się z ruskimi, niż ich dojechać, prawda? 2 godziny temu, kubikolos napisał(a): Europa zostawila ukraine To EU przestała wspierać Ukrainę? Od kiedy? idź może jednak na tego twittera Edytowane 5 godzin temu przez huudyy 7
Paarthurnax 412 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) W dniu 22.11.2025 o 09:16, kubikolos napisał(a): demokraci sa w kompletnym rozkladzie aktualnie, planuja wystawic kamale XDDDDDDDDDDD ich odklejka doprowadzila do wygranej Trumpa, nie pierwszy raz piekny bol dupki widze w temacie wszyscy placza bo USA sobie ogarnia korzystny dla siebie pokoj, bedzie zarabiac na zasobach ukrainy, bedzie zarabiac na sprzedazy bronie europie dla ukrainy.. XDDDDDDDDDDD nawet obiecali dostep do rynku UE ukrainie bez zgody UE, to jest ta POTEGA i dbanie o swoje interesy a Europa? majaca wojne pelnoskalowa u swoich granic? ja ni panimaju? czy co? patrze sie i trzese sie? XDDDDDDDDDDDDD po 3.5 latach wojny debatuja jak przekazac rosyjska kase ukrainie? sikorski wysyla 100mln usd cyferek? Europa sie osmieszyla, zostawila ukraine na lasce USA wiec i osmieszona z tej wojny wyjdzie, smutne USA a właściwie Trampek nie ogarnia nic. Próbuje mieszać i pokazywać Chinom, że jeszcze ma na coś wpływ, a faktycznie to już nie ma na nic. To machanie szabelką u wybrzeży Wenezueli również dobrze pokazuje, że robi wszystko żeby tylko naród amerykański nie zjadł go żywcem, ponieważ nie osadza się prezydenta toczącego wojnę tylko się z nim jednoczy. Już wiele było tych planów trampka i wszystkie kończą się tak samo - osrał się. Nie może zmusić do niczego kraju pogrążonego od wielu lat w wojnie i korupcji a chce rywalizować z Chinami. USA jak i ruskie jada po tej samej równi pochyłej w dół w rankingu geopolitycznym dalej są wielcy ale coraz mniej znaczący. To że EU jest nieogarnięta to inna sprawa ale powoli coś się dzieje - najgorzej i najdłużej zmienia się ludzką mentalność. Dodam jeszcze, że już raz się trampek osrał wysyłając lotniskowiec w okolice Jemenu, a jak się okazało, że wystrzelał budżet i roczny zapas pocisków to nagle było po sprawie... Edytowane 3 godziny temu przez Paarthurnax 2
Paarthurnax 412 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Tak jak zawsze. Jak Tramp coś mówi to bredzi. Taka jego siła sprawcza. Ten konflikt potrwa jeszcze długo. Pomimo, że UA ledwo zipie z obsadzeniem frontu to ruskie też mają już coraz mniejsze moce przerobowe i coraz większe problemy wewnętrzne. Jak zajmą jeszcze kilka wiosek do końca zimy to huk.
Suchy211 1 260 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 18 godzin temu, hubio napisał(a): putin i sami rosjanie są nieobliczalni. Ja miałem na myśli, że wojska natowskie - polskie, amerykańskie, francuskie wchodzą na Ukrainę i strzelają do rosjan. Miałem dokładnie to na myśli pisząc o 3WŚ. Nie uzbrojenie, nie specjaliści - dokładnie to. Wtedy Chiny mogłyby dać zgodę. Ale właśnie ten scenariusz by mógł ocalić Ukrainę, a nie półśrodki. No i jak się okazuje sankcje są blamażem świata zachodniego... Wszyscy wiedzą jakie mam zdanie na temat korpo, ale możliwe jest też to, że za parę(naście) lat wyjdzie, że korpo omijały te sankcje bo rosja to tak ogromny rynek, że tego nie byli w stanie odpuścić. Są i byli podróżnicy w Moskwie czy małych dziurach w rosji i mówili i pokazywali, że półki w Moskwie czasami lepiej zaopatrzone niż w Warszawie... Więc jakie sankcje? Ale nie potrzeba kilkunastu lat. Przecież my już to wiemy. Sankcje nie tylko zachodu to blamaż. Sankcje w ogóle to blamaż. Teraz już wiemy, że biznes nie jest wstanie zrezygnować ze swoich rynków zbytu i dostawców. To znaczy jest, ale w tedy kiedy ci kontrahenci w znaczeniu dosłownym wyparują. Myślę że Chiny ograniczyłyby sie do gadania, jeśli faktycznie konflikt obszarowo nie wyszedłby za granicę Ukrainy. To znaczy front. Bo tam jakieś wrzutki z rakietami dalekiego zasięgu oczywiście by były. Mam na myśli udział chińskich wojsk. Edytowane 1 godzinę temu przez Suchy211
Camis 5 889 Opublikowano 8 minut temu Autor Opublikowano 8 minut temu Co za przypadek... Cytat Sensacyjne informacje o planie dla Ukrainy. Trzy źródła potwierdzają i zdradzają kulisy 28-punktowy amerykański plan pokojowy dla Ukrainy został opracowany na podstawie dokumentu przygotowanego przez Rosję i przedłożonego administracji Donalda Trumpa w październiku — podał w środę Reuters, powołując się na trzy źródła zaznajomione z tą sprawą. Według tych źródeł Rosjanie udostępnili dokument, w którym przedstawiono warunki Moskwy dotyczące zakończenia wojny, wysokim rangą urzędnikom amerykańskim po spotkaniu Donalda Trumpa z prezydentem Ukrainy Wołodymyrem Zełenskim, które odbyło się 17 października w Waszyngtonie. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/sensacyjne-informacje-o-planie-dla-ukrainy-trzy-zrodla-potwierdzaja-i-zdradzaja/pxkmncw
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Kadajo,
Zasady "przechwycania" dla nieogarniętych ;)
Rekomendacja dodana przez Kadajo
1 reakcja
Pokaż odpowiedź