hubio 1 206 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu No to albo będzie wojna w ciągu 2 najbliższych lat albo zagrożenie minie: Następne dwa lata są krytyczne, 2026 i 2027. Jeśli przetrwamy je – dzięki zdolnościom obronnym, ale także nie strasząc naszej ludności, to wtedy mamy to za sobą - mówił na antenie stacji ntv. https://wiadomosci.wp.pl/ostrzezenie-z-berlina-360-tys-rosjan-pod-bronia-7233157316623264a
łukasz850 156 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu 2 godziny temu, TheMr. napisał(a): Nie mają. Gdyby mieli to by ich rzucili, a nie marnowali ogromne ilości pieniędzy na ochotników z kontraktami na 50k dolców albo lepiej, oczywiście części nie wypłacają, ale części tak, z prawie zerowym doświadczeniem wojskowym. Do trzymania granic na wschodzie? Do jakich granic? Do okupowanych terenów właśnie nie wykorzystuje się zawodowej armii bo nie jest efektywne. Ukraina nie ma 800k żołnierzy. Obecnie mówi się że Rosjanie mają na froncie 700k, Ukraińcy mają 500-600k. O tym żeby limit był 800k - lepiej mieć wyższy limit niż mniejszy, chyba logiczne. Praktycznie na każdym odcinku frontu Rosjanie mają przewagę minimum 5:1 w ludziach, czasami do 10 dochodzi jak Pokrovsk. Nie realna jest przewaga 5:1 na całym odcinku frontu. Rosjanie maja na froncie 700 tys. żołnierzy a ukraińcy 480 tys.
Badalamann 1 045 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Nie wiem skąd czerpiesz informacje, bo wg tych natowskich mają.
TheMr. 2 711 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Godzinę temu, Badalamann napisał(a): Nie wiem skąd czerpiesz informacje, bo wg tych natowskich mają. Według jednego polityka z Niemiec który wziął liczbę z dupy. Na Białorusi nie ma żadnej koncentracji sił.
Badalamann 1 045 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu @TheMr. Jak pisałem, te informacje o tak dużych kapcaskich siłach na Białorusi również wydają mi się dziwne. Pisałem o liczebności armii rosyjskiej, te dane są pewniejsze.
łukasz850 156 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, Badalamann napisał(a): Nie wiem skąd czerpiesz informacje, bo wg tych natowskich mają. Gdyby na całym froncie rosjanie mieli pieciokrotna rzrewage to by robili po 30 km dziennie. Ruscy nie są w stanie zajac sredniej wielkosci miasta. Rosjanie prowadża punktowe ofensywy. Tak się robi ofensywy. Rzucają duże sily na słabe punkty obrony. Rosjanie posuwają sie do przodu, bo 20 tys miesiecznie ukraińców dezerteruje. Tak się kończy przymusowa mobolizacja i niskie morale. Edytowane 20 godzin temu przez łukasz850
8V32 PcLab 306 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 6 minut temu, łukasz850 napisał(a): Rosjanie posuwają sie do przodu, bo 20 tys miesiecznie ukraińców dezerteruje. Tak się kończy przymusowa mobolizacja i niskie morale. Dezercje w ostatnim okresie to efekt pieprzenia Trumpa o pokoju...
łukasz850 156 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 19 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a): Dezercje w ostatnim okresie to efekt pieprzenia Trumpa o pokoju... Morale ukraińskiej armi są bardzo niskie. Żołnierze walcza w mielonce bez dna. Taktyka Zełeńskiego opiera się głównie na walce do ostatniego żołnierza. Trump już mówił Zełeńskiemu ,że kończą się mu żołnierze a Zełeński wciaz swoje.
Badalamann 1 045 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu @łukasz850 Nie bardzo wiem co to ma do mojego wpisu o wojskach rosyjskich.
VRman 2 789 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) Polish -> Kremlish translation: Trump dobry, Zelensky zły. Trump mądry. Zelensky głupi. Trump chce pokoju, a Zelensky nie chce. Zelenksy nie wie, że mu brakuje ludzi, ale Trump mu powiedział. Ciekawe jakby zrobić analizy o ilu mniej żołnierzy jest chętnych do walki za swój kraj (Ukrainę) i o ile gorsze jest morale z tylko jednego powodu: świadomości, że Trump i jego administracja są na sznurku Kremla. Coś mi mówi, że to ma dość konkretny wpływ na morale i nadzieje na zwycięstwo, a więc i chęć ucieczki przed poborem albo chęć wstąpienia i walki o swój kraj. Edytowane 18 godzin temu przez VRman
łukasz850 156 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) 30 minut temu, VRman napisał(a): Polish -> Kremlish translation: Trump dobry, Zelensky zły. Trump mądry. Zelensky głupi. Trump chce pokoju, a Zelensky nie chce. Zelenksy nie wie, że mu brakuje ludzi, ale Trump mu powiedział. Ciekawe jakby zrobić analizy o ilu mniej żołnierzy jest chętnych do walki za swój kraj (Ukrainę) i o ile gorsze jest morale z tylko jednego powodu: świadomości, że Trump i jego administracja są na sznurku Kremla. Coś mi mówi, że to ma dość konkretny wpływ na morale i nadzieje na zwycięstwo, a więc i chęć ucieczki przed poborem albo chęć wstąpienia i walki o swój kraj. Są na sznurku Kremla tylko z tego powodu ,ze mówią prawde? Biden to tylko gadał. Europa też gada. Ukraina nie raz prosiiłą o rakiety dalekiego zasięgu, biden odmawiał. Edytowane 18 godzin temu przez łukasz850
łukasz850 156 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 28 minut temu, VRman napisał(a): Nie pytałem Gadanie ,ze przywódca najsilniejszego imperium na swiecie jest czyiś agentem jest absurdalne. 1
VRman 2 789 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Czekaj, sprawdzę. Nie. Nadal nie pytałem. Jak będę chciał poczytać lub posłuchać czegoś, co w 2/3 lub 3/4 składa się z ruskich narracji, to sobie włączę Cejrowskiego albo Brauna. Nie włączam jakoś ostatnio. Chyba dlatego że nie bardzo chcę słuchać tych bzdur. Co sluchający/czytający pro-ruskie wypierdy myślą o oczywistości, że Trumpem sterują kremliny, mi też powiewa. Możesz mi wstawić emotkę że się ze mnie śmiejesz, jak ci to pomoże. Voltqowi od tego było przyjemniej, więc może warto. Zamień Lisickiego, Brauna czy skąd czerpiesz "inspiracje" na kogoś bardziej kumatego, choćy łysego Marka Meissnera, to może przestanie być to tak absurdalne. Już nawet analitycy polityczni zaczynają mówić, że Trumkowcy są wyraźnie pro-ruscy, że naciskają otwarcie na UE broniąc interesów rosji. Ale tak taak. To absurd. Taki jak pomysł, że za kilka tygodni ruscy zaatakują Ukrainę, bo przecież każdy mądry wie, że to tylko blef i straszak. Janusz Kulfon Mikke wie lepiej i w styczniu 2022 i nazywa pomysły, że ruscy faktycznie uderzą ABSURDEM. No to teraz to taki sam absurd. PS. You guys make this too easy Edytowane 17 godzin temu przez VRman 1 2
łukasz850 156 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 48 minut temu, VRman napisał(a): Czekaj, sprawdzę. Nie. Nadal nie pytałem. Jak będę chciał poczytać lub posłuchać czegoś, co w 2/3 lub 3/4 składa się z ruskich narracji, to sobie włączę Cejrowskiego albo Brauna. Nie włączam jakoś ostatnio. Chyba dlatego że nie bardzo chcę słuchać tych bzdur. Co sluchający/czytający pro-ruskie wypierdy myślą o oczywistości, że Trumpem sterują kremliny, mi też powiewa. Możesz mi wstawić emotkę że się ze mnie śmiejesz, jak ci to pomoże. Voltqowi od tego było przyjemniej, więc może warto. Zamień Lisickiego, Brauna czy skąd czerpiesz "inspiracje" na kogoś bardziej kumatego, choćy łysego Marka Meissnera, to może przestanie być to tak absurdalne. Już nawet analitycy polityczni zaczynają mówić, że Trumkowcy są wyraźnie pro-ruscy, że naciskają otwarcie na UE broniąc interesów rosji. Ale tak taak. To absurd. Taki jak pomysł, że za kilka tygodni ruscy zaatakują Ukrainę, bo przecież każdy mądry wie, że to tylko blef i straszak. Janusz Kulfon Mikke wie lepiej i w styczniu 2022 i nazywa pomysły, że ruscy faktycznie uderzą ABSURDEM. No to teraz to taki sam absurd. PS. You guys make this too easy Wkleje ci lepsze wyjaśnienie. 2
huudyy 3 005 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) 8 godzin temu, łukasz850 napisał(a): Gadanie ,ze przywódca najsilniejszego imperium na swiecie jest czyiś agentem jest absurdalne. no jest absurdalne, bo on nawet na agenta jest zbyt głupi. PS nawet twój wysryw z AI dobrze to podsumował w ostatnim zdaniu - "zły plan pokojowy staje się jedną z nielicznych opcji politycznych, by wygrać WOJNĘ W USA". - tutaj sprawa nie rozbija się o życie Ukraińców, losy Europy, tylko o to, żeby ten pomarańczowy kretyn nie został zrzucony z rowerka za bycie kumplem pedofila. Potzebuje JAKIEGOKOLWIEK zwycięstwa, stąd atak na Wenezuelę, bo wie, że kartele nie poskarżą się na to jak są mordowane na zlecenie rządu USA czy właśnie wycofywanie się z pomocy Ukraińcom, bo to jest plan bardzo kosztownej pomocy, na którą USA powoli przestaje być stać. Edytowane 9 godzin temu przez huudyy 2
MaxaM 1 706 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Od dawna nie było takich nagrań Edytowane 7 godzin temu przez MaxaM 1 2
TheMr. 2 711 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Rosjanie próbowali zaatakować na kilku kierunkach w podobny sposób. Mgła im bardzo pomaga bo drony nie latają w taką pogodę. Ogólnie jak przyjdzie zima to Ukraińcy będą tracić jeszcze więcej terenu bo drony będą nieaktywne. I takie wiadomości zadają pytanie. Jest tak źle że nie mogą inaczej rozwiązać logistyki? Czy to nowy poziom zaopatrzenia i rozwijanie wojny XXII wieku. Bo drony nie mogą latać cały czas, a zaopatrzenie jest potrzebne cały czas. Ten atak widać w statystykach. Szkoda tylko że takie staty powinny być za ostatnie 3 miesiące. 1
Badalamann 1 045 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) @TheMr. Od dawna używaja dronów transportowych, do dostarczania żywności i amunicji na teren frontu, będący w zasięgu wrogich dronów czy artylerii. Ludzcy "zaopatrzeniowcy" ponosili duże straty oraz byli łatwiejsi do zauważenia i sledzenia dokąd idą, a tym samym do znajdowania ukraińskich pozycji. Pozwala to też na skuteczniejszą walkę z rosyjskimi grupami szturmowymi i dywersyjno-szturmowymi. Oni często używaja umundurowania ukraińskiego czy ubań cywilnych. Jak jest informacja że na danym terenie nie ma ruchów ukraińskiej piechoty poza umocnieniami, to każdy poruszający się człowiek jest klasyfikowany jako cel i od razu zabijany. Jest tu i dodatkowy nieoficjalny aspekt - będący na pierwszej linii nie moga się samowolnie cofnąć bo zostaną zabici; mimo braku oficjlanego rozkazu ognia zaporowego. Więc oficerowie i strzelający żołnierze pozostają "czyści". Używa sie ich też zgodnie z tym do czego zostały stworzone - dostarczania zaopatrzenia pododziadziałowi zwiadu lub szturmowemu podczas walki na linii frontu lub za nim. Dronów transportowych używa się też do zwiększania zasięgu jednorazowych dronów uderzeniowych. Transportowy noca potrafi dostarczyć te małe wręcz na linie ruskich czy za nią. P.S. Bataliony będące na lini walk mają całe kompanie dronów transportowych. A choćby Brytyjczycy dostarczaja swoje, o udźwigu ok 50kg, od pierwszego roku wojny. Edytowane 6 godzin temu przez Badalamann
TheMr. 2 711 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu @Badalamann Ty mówisz o pojedynczych kompaniach które tego używały do tej pory, informacja jest o kompleksowej obsłudze na poziomie armijnym. To są dwa rozne tematy. To już wiem skąd oni czerpią swoje wypowiedzi. Chyba dzielą się między sobą. Trump i Putin Tak jak mówiłem. Ukraina od początku 2025 broni się tylko dzięki UE i swojemu przemysłowi, a i tak “rekordowe” zdobycze Rosjan są do odwrócenia silną kontra na poziomie dwóch brygad w większości przypadków na linii frontu. 3
kubikolos 1 343 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 16 godzin temu, TheMr. napisał(a): zawsze smieszy jak ukraina negocjuje z UE i US super warunki a potem rosja to odrzuca XD 2 godziny temu, TheMr. napisał(a): Tak jak mówiłem. Ukraina od początku 2025 broni się tylko dzięki UE i swojemu przemysłowi, a i tak “rekordowe” zdobycze Rosjan są do odwrócenia silną kontra na poziomie dwóch brygad w większości przypadków na linii frontu. dziwne ze lykasz taka lekka propagande jak od dawna wiadomo ze US nie rozdaje juz pieniedzy tylko sprzedaje sprzet ktory trafi na ukraine, czysty biznes jakby ukraina nie potrzebowala US to Zelensky by nie dawal tak sie upokarzac Trumpowi, a musza zagryzac zeby 3 godziny temu, Badalamann napisał(a): Jest tu i dodatkowy nieoficjalny aspekt - będący na pierwszej linii nie moga się samowolnie cofnąć bo zostaną zabici; mimo braku oficjlanego rozkazu ognia zaporowego. Więc oficerowie i strzelający żołnierze pozostają "czyści". to o RU czu UKR?
adashi 1 647 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 17 godzin temu, VRman napisał(a): Ciekawe jakby zrobić analizy o ilu mniej żołnierzy jest chętnych do walki za swój kraj (Ukrainę) i o ile gorsze jest morale z tylko jednego powodu: świadomości, że Trump i jego administracja są na sznurku Kremla. Ma ten pogląd raczej niewielki wpływ. Już po pierwszym roku wojny młodzi Ukraińcy mówili, że swój dawny kraj uważają za skreślony i nie wiążą z nim swojej przyszłości. W wakacje 2023. Ukraińcy studiujący w Polsce. Na koszt państwa polskiego rzecz jasna. 1
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Kadajo,
Zasady "przechwycania" dla nieogarniętych ;)
Rekomendacja dodana przez Kadajo
1 reakcja
Pokaż odpowiedź