Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, ptys napisał(a):

no chyba za bardzo ci to nie przeszkadza skoro nie protestujesz i nie nagłaśniasz, pewnie stare trupy z Wołynia czy troszkę nowsze z Przewodowa też ci nie przeszkadzają, wyzywasz mnie ruskich agentów a sam zachowujesz się jak Homo Sovieticus, nie biegaj za stadem to może jeszcze będą z ciebie ludzie

rubelki bardzo mi się podobały ale w 2022 r., troszku zarobiłem 

z strategicznego punktu widzenia, wstrzymanie nalotów byłoby błedem

ale, ze co? ze flaga czarna?

Opublikowano
3 godziny temu, ptys napisał(a):

pozostaje się tylko cieszyć, dzięki taniej ropie i taniemu dolarowi, mamy nadal drogie paliwa

I to mi sie podoba. Prosto, zwiezle i na temat.

Szkoda, ze moj nauczyciel od elektromechaniki nie mial takich zdolnosci dydaktycznych.

Podoba mi sie, ze jest ktos na forum tlumaczacy dla takich jak ja te wszystkie skomplikowane zagadnienia w okol konfliku i geopolityki. 

W koncu zrozumialem o co w tym wszystkim chodzi:

-Ukraina jest zla, bo zostala zaatakowana przez rosje i sie broni.

-Polska jest zla, bo pomaga Ukrainie, a po Wolyniu powinna w sumie ja dobic.

-Rosja jest dobra, bo chce wszystkich obdarowac ruskim mirem

-Tusk zly, UE zla, czarne barwy we flagach zle.

Opublikowano
2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

To jest efekt posiadania wiedzy na poziomie dzieci w Afryce, nie obrażając dzieci w Afryce. 

39 minut temu, trepek napisał(a):

5.29 cena na dystrybutorze, z kartą parę groszy taniej, drogo?

mieszkam w Wielkopolsce i tam ceny 95 to około 5,6zł.

a teraz kącik edukacyjny:

Ceny paliw w 2022 roku w Polsce osiągnęły rekordowe poziomy, ze średnią ceną benzyny Pb95 oscylującą około 6,64 zł/l, oleju napędowego (ON) około 7,19 zł/l

Na początku 2022 roku cena baryłki ropy naftowej Brent kształtowała się w okolicach 75-80 USD, a przed wybuchem wojny w Ukrainie (pod koniec lutego) osiągnęła poziom około 97-99 USD, przy średnim kursie dolara 4,3-4,4zł

dziś cena baryłki ropy naftowej Brent 66,76$ przy kursie dolara 3,55zł, a paliwo niespełna 1,2zł taniej, warto wspomnieć że baryłka to 159litrów

źródła poniżej 

https://www.money.pl/gielda/surowce/dane,ropa.html

https://www.autocentrum.pl/paliwa/ceny-paliw/wielkopolskie/

no i jak matematycy niższa cena ropy i dolara a paliwo nadal drogie, już z samej różnicy w kursie dolara powinno być taniej

45 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Szkoda, ze moj nauczyciel od elektromechaniki nie mial takich zdolnosci dydaktycznych.

Podoba mi sie, ze jest ktos na forum tlumaczacy dla takich jak ja te wszystkie skomplikowane zagadnienia w okol konfliku i geopolityki. 

W koncu zrozumialem o co w tym wszystkim chodzi:

-Ukraina jest zla, bo zostala zaatakowana przez rosje i sie broni.

-Polska jest zla, bo pomaga Ukrainie, a po Wolyniu powinna w sumie ja dobic.

-Rosja jest dobra, bo chce wszystkich obdarowac ruskim mirem

-Tusk zly, UE zla, czarne barwy we flagach zle.

Ukraina ani zła ani też dobra to nasz konkurent gospodarczy, stosunek do tego państwa jest mi obojętny, co znaczy tylko tyle że nie mam ochoty łożyć na utrzymywanie tego państwa i jego obywateli, jak ktoś przyjechał pracuje i odprowadza podatki nie mam żadnego problemu, ale rozdawnictwo i socjale kiedy Polska tonie w długach absolutnie nie.

Pomagać można ale transakcyjnie, czołgi, amunicję, można sprzedać a nie oddawać za frajer, pozyskać technologię (np. ostatni dobry deal migi29 za technologie dronowe) i uzyskać ustępstwa w sprawach ekshumacji itd., dobijać ich nie ma co tam ledwie 25milionów zostało 

punkt 3 to twoje zdanie albo nadinterpretacja w moim kierunku 

tfusk to cienias i popychadło  Ursuli, który w latach 2007-2015 r. doprowadził do emigracji 2 miliony Polaków, nie było pracy ani godnej płacy i patrząc co się teraz dzieje to wracają stare czasy, firmy zdychają, ciężki przemysł w likwidacji (czemu niektórzy przyklaskują mówiąc o kosztach społecznych) tylko że teraz nie ma gdzie uciec a w razie "W" to czołgi i amunicje będziemy produkować z ekologicznej płyty wiórowej i gipsu 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Radziuwilk napisał(a):

...

Zapomniałeś dodać, że nauczyciel matematyki nie uświadomił Cię, że 5,5zł/l paliwa to więcej więcej niż 8zł/l* paliwa za PISu biorącego ropę od ruSSkich śmieci.

*Orlen na A1 w "czasach  rekordowych zysków Orlenu" Pb98 była za 9,95zł/l. 

W sumie to ja mogę płacić nawet 8 zeta za litr, jeśli dzięki temu ruSSkie zdechną z głodu.

2 minuty temu, ptys napisał(a):

tfusk to cienias i popychadło  Ursuli,

Jeśli chcesz posługiwać takim językiem, to ciebie ruSScy zapewne określają "pożytecznym idiotą rozpowszechniającym ich tępą propagandę".

Edytowane przez bergercs
Opublikowano
1 godzinę temu, bergercs napisał(a):

Zapomniałeś dodać, że nauczyciel matematyki nie uświadomił Cię, że 5,5zł/l paliwa to więcej więcej niż 8zł/l* paliwa za PISu biorącego ropę od ruSSkich śmieci.

*Orlen na A1 w "czasach  rekordowych zysków Orlenu" Pb98 była za 9,95zł/l. 

W sumie to ja mogę płacić nawet 8 zeta za litr, jeśli dzięki temu ruSSkie zdechną z głodu.

Jeśli chcesz posługiwać takim językiem, to ciebie ruSScy zapewne określają "pożytecznym idiotą rozpowszechniającym ich tępą propagandę".

widać że nic nie zrozumiałeś ale to mnie nie dziwi, przy 8zł za litr paliwa prędzej sam fikniesz a nie Ruski, to oni mają rafinerie i surowce do produkcji pod ziemią i są 4 producentem pszenicy na świecie (i to przy dość przeciętnej wydajności z hektara) a Polska i w zasadzie cała EU jest uzależniona od importu ropy i energii zewnątrz i mimo tego co bredzą w tv z wiatraków i FV nie zaspokoisz potrzeb energetycznych państwa

Opublikowano

Jako tzw. lurker - jeśli nie zbanujecie tego hmm "dzbana". To wtedy sam was zgłoszę do ABW, SKW, Papieża czy co tam leci w kolejności. LITOŚCI. Można pierdzielić trzy po trzy ... ale bez przesady.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, bergercs napisał(a):

Dlatego wlasnie ciesze sie ze mamy na forum kolesia ktory potrafi wszystko tak szybko i zrozumiale wytlumaczyc.

Powaznie mowiac, to widac, ze to osoba albo odklejona albo oplacana. Jesli to polak to powinnien odpowiadac, bo przez takie osobniki doszlo wlasnie do targowicy i zniknelismy z mapy i gdyby nie IWW to by nas po prostu nie bylo jako panstwo. Byli bysmy teraz mala mniejszoscia narodowa z ograniczonymi prawami, a moze i by nas juz prawie nie bylo. By nas sukcesywnie wywozili i eliminowali gdzies na syberii. Albo czekala by nas egzystencja jak kurdow czy romow. Za sluchanie Chopena czy czytanie Mickiewicza czakala by nas sroga kara. Mowa polska byla by pewnie zakazana i karana.

I wszystko przez wlasnie takie XXX. Niestety w kazdym narodzie sa mordercy, PDFy, sprzedajne ku.... wylaniajacy sie z otchlani jak nikt nie patrzy i niszczacy zycie normalnych dobrych ludzi.

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano
9 godzin temu, ptys napisał(a):

mieszkam w Wielkopolsce i tam ceny 95 to około 5,6zł.

a teraz kącik edukacyjny:

Ceny paliw w 2022 roku w Polsce osiągnęły rekordowe poziomy, ze średnią ceną benzyny Pb95 oscylującą około 6,64 zł/l, oleju napędowego (ON) około 7,19 zł/l

Na początku 2022 roku cena baryłki ropy naftowej Brent kształtowała się w okolicach 75-80 USD, a przed wybuchem wojny w Ukrainie (pod koniec lutego) osiągnęła poziom około 97-99 USD, przy średnim kursie dolara 4,3-4,4zł

dziś cena baryłki ropy naftowej Brent 66,76$ przy kursie dolara 3,55zł, a paliwo niespełna 1,2zł taniej, warto wspomnieć że baryłka to 159litrów

źródła poniżej 

https://www.money.pl/gielda/surowce/dane,ropa.html

https://www.autocentrum.pl/paliwa/ceny-paliw/wielkopolskie/

no i jak matematycy niższa cena ropy i dolara a paliwo nadal drogie, już z samej różnicy w kursie dolara powinno być taniej

Ten twój kącik edukacyjny jest jakiś mocno uproszczony i ignorancki. 

Zarówno akcyza, jak i opłata paliwowa, które razem z VAT stanowią ~połowę kosztów paliwa wzrosły względem 2022 roku. 

Akcyza wzrosła wcześniej, ale była chwilo obniżona Tarcza antyfinlacyjną i od 2023 roku pozostaje na tym samym poziomie (podwyższył ją PiS, zanim zaczniesz znowu ujadać po russku). 
Opłata paliwowa względem 2022 roku wzrosła o ok 25-30%.

Do tego w 2022 roku istniał w ramach tarczy antyinflancyjnej obniżony VAT z 23 do 8%. 

Gdybyśmy zatem do cen z 2022 doliczyli VAT 23% to cena powinna wynieść 7,56 zł/l. 
A względem tej ceny mamy spadek aktualnych cen już o 24%.

Ale nie to jest clou twojej ignorancji. :) 

Średnio licząc ropa brent potaniała o 1,19 zł na litrze (średnia 2022 vs grudzień 2025, liczone po ówczesnych kursach USD).

Obliczenia tu:

Spoiler

Cena baryłki w złotówkach

2022:

Brent: 97 USD × 4,4 zł/USD = 427 zł za baryłkę

Grudzień 2025:

Brent: 66,76 USD × 3,55 zł/USD = 237 zł za baryłkę

Różnica: 427 zł - 237 zł = 190 zł taniej za baryłkę

Przeliczenie na litry

Jak sam wspomniałeś: 1 baryłka = 159 litrów

2022:

427 zł ÷ 159 l = 2,68 zł/l

Grudzień 2025:

237 zł ÷ 159 l = 1,49 zł/l

Różnica w cenie ropy na litr

2,68 zł/l - 1,49 zł/l = 1,19 zł/l

A cena na stacji spadła - jak sam zauważyłeś o..... 1,2 zł.

I to bez uwzględnienia niższego w roku 2022 VATU. Bo gdyby i to uwzględnić to.... już wiesz jak Obajtek okradał Polaków w 2022 :) 

Czyli już wiesz, że pokazałeś tylko swoją ignorancję i niewiedzę o tym jak się kształtuje cena paliwa :lol2: 

Opublikowano

jak zwykle bredzisz i zwyczajnie kłamiesz jak tfusk aby wyszło na twoje (wystarczy wpisać w google "średnia cena ropy brent w 2022 roku"

Średnia cena spot ropy Brent w 2022 roku wyniosła

około 100 USD za baryłkę. Był to rok o bardzo wysokiej zmienności, w którym ceny w pierwszej połowie roku gwałtownie wzrosły po inwazji Rosji na Ukrainę, często przekraczając 110 -120 USD, po czym w drugiej połowie roku nastąpiła korekta w dół. Co potwierdza wcześniej wrzucony link z wykresem, przy $ tańszym o 1zł, czyli nadal orlen dyma Polaków tylko bardziej i z miłością bo pod zarządem kolesi tfuska, ale dla ciebie najważniejsze jest że robi to twój wódz, resztę można podciągnąć pod wojnę z Ukrainą walkę o czyste powietrze 

Opublikowano
1 minutę temu, ptys napisał(a):

jak zwykle bredzisz i zwyczajnie kłamiesz jak tfusk aby wyszło na twoje (wystarczy wpisać w google "średnia cena ropy brent w 2022 roku"

Średnia cena spot ropy Brent w 2022 roku wyniosła

około 100 USD za baryłkę. Był to rok o bardzo wysokiej zmienności, w którym ceny w pierwszej połowie roku gwałtownie wzrosły po inwazji Rosji na Ukrainę, często przekraczając 110 -120 USD, po czym w drugiej połowie roku nastąpiła korekta w dół. Co potwierdza wcześniej wrzucony link z wykresem, przy $ tańszym o 1zł, czyli nadal orlen dyma Polaków tylko bardziej i z miłością bo pod zarządem kolesi tfuska, ale dla ciebie najważniejsze jest że robi to twój wódz, resztę można podciągnąć pod wojnę z Ukrainą walkę o czyste powietrze 

Ale to ty napisałeś, że taka była średnia cena ropy brent w 2022 :lol2:

Przecież liczby wziąłem z twojego posta, ruski trollu. 

Do średniej ceny benzyny trzeba brać średnią cenę ropy brent.

Ale skoro liczby które podałeś nie potwierdzają twoich tez to

juz nagle te liczby są złe? 

chyba się już bardziej nie skompromitujesz dzisiaj :hahaha: