Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Kluczowe jest to, że te złoża dziś są w rękach naszych wrogów. A niebawem znajdą się w sojuszniczych. Także dwa dodatkowe plusy kasacji reżimu.

Sroga odklejka %-) Co to znaczy naszych ? Polska w ostatnich latach miała raczej dobre stosunki z Iranem i jest tam wiele sympatii do Polaków. 

A no tak, przecież pejsy zwietrzyły interes więc trzeba tańczyć jak zagrają i być bezwzględnie po stronie pejsa. Jacy "ludzie" takie czasy :lol2:

Opublikowano
3 godziny temu, Badalamann napisał(a):

No ta. Potrzebne jest jakieś oficjlane uzasadnienie dla państw. 

Nie, nie dla państw i zupełnie nie o to mi chodziło.

Jak pisałem, nie wiem jak Iran realnie stał z programem atomowym.

To jest nieistotne. Istotne jest, że użyto tego jako jednego z pretekstów do ataku, gdzie całość ma tak na prawdę zupełnie inne podłoże. Chodzi mi po prostu o używanie tępej propagandy by usprawiedliwiać ingerencje militarne. 

Większe znaczenie ma dla mnie choćby fakt, że zniszczenie reżimu powstrzyma mordowanie opozycjonistów. A z tym się rozkręcili po ostatnich dużych protestach.

Tu już też pisałem, uderzenie powinno nadejść dużo wcześniej, pozwoliłoby to uniknąć rzezi. Ale lepiej teraz niż jeszcze później.

To kiedy Birma, kiedy Erytrea, kiedy Białoruś, Rosja, Chiny i Korea? (pytanie retoryczne, bo wiadomo że nigdy)

Tak, ja wiem, że mordowanie opozycjonistów czy wsadzanie ich do więzień za samo to, że są w opozycji jest złe, ale czy Ty czytałeś w ogóle co napisałeś? Przecież to o czym piszesz to jawne poparcie militarnych interwencji w obcym kraju wyłącznie w celu zmiany siły politycznej, sprzyjającej interweniującemu. 

Póki co jest dobrze, dominacja lotnictwa USA i Izraela jest totalna. Bombardowania są na naprawdę ogromnym poziomie i reżimowi bandyci nie są w stanie nic z tym zrobić.

Trzeba kontynuować i szykować operację lądową, by w najlepszym momencie wejść i dobić reżim. Czy choćby na początek wytepić siły reżimu na terenach Kurdów i potem z tamtą kontynuowac odbijanie reszty kraju.

I dalej co? 20-30 lat wojskowej okupacji prowadzonej przez obce państwo szumnie nazwanej "kontyngentem"? 

Każda dyktatura jest zła, każdy reżim jest zły. Tylko to czemu obecnie przyklaskujesz to bardzo cienka granica, bo co jeżeli układy polityczne się zmienią i nagle jakieś mocarstwa postanowią zrobić to samo, ale w innych krajach, w których niby jest wszystko według Ciebie ok?

Moim zdaniem uwierzyłeś w propagandę walki z reżimem, a podłoże jest w rzeczywistości zupełnie inne. USA szuka źródeł dochodów, źródeł surowców. Pośrednio (poprzez sprzyjające władze) kontrolując jeden z większych przesmyków transportowych ropy i gazu wygenerują dla siebie dodatkowe dochody. No ale każdy ma swoje zdanie na ten temat.

Opublikowano
40 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Sroga odklejka %-) Co to znaczy naszych ? Polska w ostatnich latach miała raczej dobre stosunki z Iranem i jest tam wiele sympatii do Polaków. 

A no tak, przecież pejsy zwietrzyły interes więc trzeba tańczyć jak zagrają i być bezwzględnie po stronie pejsa. Jacy "ludzie" takie czasy :lol2:

To jest niesamowite jak mało wystarczy żeby Amerykaniec który nie ma nawet darmowej opieki medycznej usprawiedliwiał wydawanie miliardów na pomoc zbrojną Izraelowi z państwem które jest tak daleko od USA, że nie powinno to go w ogóle obchodzić. Nawet u nas leci narracja, że trzeba wyzwolić te biedne irańskie kobiety. Z jakiej niby racji? Jest wiele innych miejsc na świecie gdzie ludzie cierpią. Nie trzeba przy tym popierać Izraela walącego bombami w szkoły i strzelającego do dzieci i pomocy humanitarnej. Najlepsze jest to, że tak proste argumenty wystarczają żeby przekonać opinię publiczną. Niesamowite.

Opublikowano

Napisałem to co mówię i piszę od lat.

Tak w sprawie Iranu jak innych dyktatur.

Tak, w pełni popieram interwencje. Czy to duże czy np likwidacje liderów.

Co do Iranu to pisałem też wyraźnie, że tu jest też ważne że pod rządami reżimu państwo to jest jednym z kluczowych w koalicji antyzachodniej.

Trzeba to zmienić przed główną konfrotnacją z Chinami i Rosją. Niezależnie od tego jakie środki trzeba będzie użyć oraz ofiar czy to w samym Iranie ale też w zachodnich wojskach.

I co ważne trzeba tam było wejść tak z powietrza jak siłami lądowymi już dekady temu. Plus dla Trumpa i Netanjahu że ruszyli na ostro.

Kolejna powinna być Korea Płn, choc pewnie znacznie szybciej będzie Kuba, bo tam już trwa oblężęnie, tzn "głodzenie" i zmiana reżimu jest pewna.

Widać już że ani Rosja ani Chiny nie są w stanie realnie wesprzeć reżimu w Iranie. Więc Kimowi tez wiele nie pomogą.

Opublikowano
10 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Teraz pozostaje obserwowac kolejne fale nalotów i efektowne oraz efektywne tępienie sił reżimu. I czekać na dalsze, po bombardowaniach, etapy operacji :D 

Ucieczkę z podkulonym ogonem po dziesięciu latach? :E 

Iran był jjaki był i ponieka mu sięnależało, lae wiadomo, że w tle jest polityka, i to pewnie nie do końca czysta (patrz Hussein czy Kadafi), wiec serio dziwni mnie enruzjazm niektórych ludzi, nie tylko na tym forum. :)

Co ciekawsze, niektórzy to raczej ci nastawieni negatywnie do Trumpa. No., ale skoro USA pokazuje taką siłę, to mozę faktycznie warto zaorać SAFE, bo nasz sprzęt to w dużej mierze jest złom - po co budowac coś wiecej? Itp. itd. :)

Czy to dobrze, że Iran dostał? Ogólnie tak, tylko czy to dobrze dla nas i np. Ukrainy? Już nawet kupione za europejskie pieniądze rakiety mogą nie dorzeć, a ruscy od dawna rzekomo tłuką kopie Shahedów i nowsze dorny u siebie, amunicję dostawali swego czasu od Kima, elektronika płynie z Chin... Czy w takim razie blokada cieśniny Ormuz, odsunięcie Ukrainy na jeszcze dalszy plan (już gdzieś za horyzont) jest dla nas OK? Donald Trump, Donald Trump!

Opublikowano
3 godziny temu, Camis napisał(a):

Brawo Hiszpania, jechać z kretynem!.

Obawiam się, że powody, przez które Hiszpania odmówiła mogą być różne, a te w których widzę potencjał na bycie głównymi powodami, mogłyby nas wszystkich mocno zmartwić. 

Za to Trump taki oburzony, a jak Węgry odmawiają współpracy przeciwko agresorowi rosji, to już mu nie przeszkadzało?

Sam mówił, że nie powinno się pomagać Ukrainie bo to "nie nasza wojna" (zagadka za 0 punktów: skąd się wziął ten tekst "nie nasza wojna" ;)) a jak Hiszpania odmówiła to nagle źle?

No tylko niech nie gada że są w NATO bo USA też są a Trump z ekipą zachowuje się jakby USA z NATO walczyło i to ruscy i chinole byli sojusznikiem. 

Poza tym czemu nie wykonał nalotu na rusków? Ci na pewno mają broń atomową, więc czemu walą w Iran, a w rusków nie?

A  i te "To ja na Izraelu a nie Izrael na mnie wymusił atak na Iran" to :hahaha:

Bidon tylko udawał, że "nie no, wcale nie, nie mam problemów ze sprawnością głowy, wszystko dobrze, wszystko pamiętam, wiem o czym mówię".

Trump ma ten sam poziom sprawności mózgu, ale próbuje w dodatku udawać mądrego cwaniaka.

No dosłownie od 2016r. to jest jakieś pieprzony Konkurs Żenady ten cały urząd prezydenta USA. :(

A kiedyś człowiek myślał, że Drugi Bush to tylko wypadek przy pracy. Jakaś anomalia po której wszystko wróci do normy. 

Opublikowano
9 godzin temu, Badalamann napisał(a):

USA stara się załatwić to bez innych sojuszników, poza Izraelem, z państw zachodnich.

Jak im sie to uda to niestety kiepsko dla nas. W tym sensie że niesamowicie wzmocni to i tak bardzo silną pozycję USA wewnątrz państw Zachodnich.

Teoretycznie tak, z tego powodu również zachowałbym powściągliwość w kibicowaniu. Pytanie, czy to się uda, a jeśli - to czy uda się bez pomocy, i jak bardzo warto się angażować. Póki co też uważam, że Europa jedynie straszy i słusznie nie ma ochot pchać się na front. Bo koszty i tak poniesiemy, już ponosimy.