Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Odpowiedzcie sobie szczerze w sercu: hipotetycznie jakby to zrobił Biden lub Obama też byście tak mocno atakowali? Mam wrażenie, że głównie chodzi o to, że to Trump. Z @Badalamann mocno kłóciłem się jeszcze na Labie o bezwarunkowe podejście do kwestii Ukrainy, ale całkowicie zmieniłem podejście w tej sprawie. A w sprawie Iranu też zgadzam się z jego poglądami. 

Nie wiem czego nie rozumiecie: Iran nie może mieć broni jądrowej bo tam rządzą szaleńcy. Pomijam kwestie takie ile tysięcy ludzi zabił reżim za demonstrowanie. Ile kobiet tam cierpiało i cierpi. Tam są fanatycy i wylęgarnia terrorystów. Izrael to też nie aniołki, szczególnie po tym co robili w strefie gazy, ale to nie są fanatyczni islamiści. Nie zdziwiłbym się jakby za tym zmasowanym, medialnym atakiem na Trumpa stały ruskie służby: w myśl - skłócić Europę i USA to dla nich szampany na kremlu. Wyjście USA z Europy to już orgazm u putina. O to właśnie chodzi ruskim. 

Trump minie tak jak minęło PiS ale konsekwencje mogą zostać na długo więc należy zrobić wszystko co można aby nie dopuścić do opuszczenia NATO przez USA. Prawda jest taka, że islamskie emiraty europejskie (czy jakoś tak :) voltq był tu specjalistą :) ) boją się tego jaki armageddon by zrobili im imigranci we Francji, Niemczech, UK, Skandynawii więc niby chodzi o Trumpa, a tak naprawdę panicznie się boją udzielić mu pomocy. Moim zdaniem ma rację Trump, że neguje postawę Europy w sprawie tej cieśniny.

A w tym wątku nie chodzi o Iran tylko nienawiść do Trumpa. I dla mnie to jest najgorszy Prezydent w historii USA. I oczywiście jak prosi NATO powinny być wcześniej konsultacje itd, itp... ale jak już jest jak jest trzeba walczyć o konsolidację NATO tym bardziej, że nie uderzył nie wiem np. w Kanadę :) ale w Islamską Republikę Iranu...

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Jakiego "dealu z Iranem"? O czym teraz piszesz? 

Przecież dosłownie dziś było to spotkanie państw o którym pisałem. W jego efekcie podjęto decyzję o przedstawiniu reżimowi rządzącemu Iranem żądania bezwarunkowego pełnego otwarcia cieśniny Ormuz.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

Odpowiedzcie sobie szczerze w sercu: hipotetycznie jakby to zrobił Biden lub Obama też byście tak mocno atakowali?

Jakby narobili takiego burdelu bez przygotowania pod dyktando Izraela? Oczywiście, że tak. Owszem, gdyby Trump nie był takim skończonym błaznem, i kłamcą w dodatku wrogim Europie, to może krytyka byłaby odrobinę mniej ostra...

Aaaa.... twoim zdaniem to tylko narracja w mediach skłóca USA z Europą? Trump niczego nie powiedział, niczego nie zrobił? Litości, przecież to nawet trudno skomentować, żeby nie zostać posądzonym o stalking. :E 

Europa się boi swoich islamistów?... No tak, bo sprzątanie po Trumpie w takiej, a nie innej formie, to jest great deal.

Prawda jest taka, że USA obsrało się na miętowo. Nie potrafili ochronić swoich sojuszników (o, pardon, potrafili, napier... ośmioma patriotami za dziesiątki milionów do kilku dronów. bo przecież "Iranowi zaraz skończą się drony i rakiety" - przypomnę tylko, że mamy czwarty rok wojny dronowej na Ukrainie i wiemy, że Iran produkuje taśmowo Shahedy) ani nawet zabezpieczyć jednego malutkiego przyczółku w postaci niewielkiej cieśniny. :E 

Reżim w Iranie powinien upaść, wszyscy islamscy fanatycy powinni zgnić w piekle (nie tylko ci z Iranu)? Oczywiście, ale póki co to jakoś k... nie wyszło. :EBa, pomarańczowy twierdzi, że nie o to chodziło. No i co w tym kontekście zrobić z religijnym fanatykiem Hegsethem?... 

@Kris194 Niby wiadomo, orki to orki, ale czasem jednak przychodzi refleksja, że niektórzy po prostu mieli przesrane, że się tam urodzili. Gość na filmie wręcz macha ręką, żeby go trafili, a potem... sam kończy dzieło. Jasne, równie dobrze mógł wcześniej popierać "specjalną operację" i chętnie ruszył na front (a przynajmniej byli tacy na początku - i zaliczali twarde zderzenie z realiami), specjalnie płakać nad nim nie będę - ale takie filmy pokazują też zwyczajnie, jakim g...m jest wojna (no wiem, banał).

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Zas napisał(a):

@Kris194 Niby wiadomo, orki to orki, ale czasem jednak przychodzi refleksja, że niektórzy po prostu mieli przesrane, że się tam urodzili. Gość na filmie wręcz macha ręką, żeby go trafili, a potem... sam kończy dzieło. Jasne, równie dobrze mógł wcześniej popierać "specjalną operację" i chętnie ruszył na front (a przynajmniej byli tacy na początku - i zaliczali twarde zderzenie z realiami), specjalnie płakać nad nim nie będę - ale takie filmy pokazują też zwyczajnie, jakim g...m jest wojna (no wiem, banał).

Ciekawe skąd gość wie że to akurat rusek a nie Ukrainiec(po mundurze?)? A może On macha ręką, że chce się poddać? I chce iść do niewoli? A próba "rozbrojenia" ładunku kończy się nieplanowaną eksplozją albo ładunek odpalony został zdalnie? Pomijając czy to jest rusek czy Ukrainiec, to na oglądałem się dość dużo różnych materiałów i po obydwu stronach są surwysyny, które nawet widząc rannego z białą flagą wlatują w niego jak sokół w cziłały. Wojna to wojna, rządzi się swoimi prawami, ale taki filmik powinien znaleźć się w spoilerze z dopiskiem +18.

Wolę uprzedzić, że nie mam zamiaru tutaj bronić orków, w żadnym wypadku, cały ich naród powinien zniknąć z powierzchni ziemi. Ale wolałem dopisać, ponieważ wiem jak niektórzy tutaj mogą odebrać mój post i tak odwrócić kota ogonem, że wyjdę na przyjaciela orków :E 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano

@AndrzejTrg Jeśli ten ranny z białą flaga próbuje się poddać "dronowi" to ma nikłe szanse. 

Nawet jeśli jest sprawny na tyle by móc chodzić, to i tak żołnierze drugiej storny nie będą chcieli ujawnić swojej pozycji.

Wyjątki to podczas większych walk z użyciem piechoty, gdzie pozycje są znane i można wziąść jeńców i ich odtransportować na tyły.

Ale im więcej jest dronów na polu walki i im większy mają zasięg, tym mniej szans na skuteczne poddanie się.

Opublikowano
9 godzin temu, Badalamann napisał(a):

USA lub Izrael, chyba i jedni i drudzy, zaczęli bombardować mosty w Iranie, duże i ważne mosty. Mówi się już o kilku dużych, w tym prowadzącym do stolicy.

Zniszczenie mostów zwykle jest realizowane przed wejściem sił wojskowych, by utrudnić przeciwnikowi transportowanie swoich wojsk, szczególnie cięższego sprzętu.

I jest też swieże info, również niezwykle ważne.

Hegseth chce zmiany szefa sztabu armii.

Uzasadnia to tym, że chce na tym stanowisku kogoś, kto będzie wdrażał politykę Trumpa i jego(Hegsetha). Komentarze są takie, że oznacza to tyle, iż generał miał negatywne podejście do planów Trumpa i Hegsetha co do dalszych działań przeciwko reżimowi w Iranie. A jakie to dokładnie plany dowiemy się gdy zostaną wdrożone.

Było też spotkanie ok 40 państw organizowane przez Wielką Brytanię, o którym już pisałem. W jego efekcie wezwano(w  tym Polska, która do wczoraj odmawiała udziału w tej inicjatywie) Iran do natychmiastowego i bezwarunkowego otwarcia cieśniny Ormuz.

I to wszystko miało miejsce w ciągu zaledwie jednej ostatniej doby :D 

Przestań już pisać te swoje wysrywy bo się tego czytać nie da. Nie wierzę że jesteś aż takim fanatykiem pejsatych i USA. Chyba że sam jesteś pejsaty.

Opublikowano
8 godzin temu, Zas napisał(a):

ani nawet zabezpieczyć jednego malutkiego przyczółku w postaci niewielkiej cieśniny.

Uhh...

Radzę skorzystać z google maps i zweryfikować swoje wyobrażenia o "malutkim przyczółku" i "niewielkiej cieśninie".

I połączyć to z faktem że irańskie drony dolatują do Bahrajnu i ZEA po drugiej stronie zatoki.

Opublikowano

@Tomik83 to nie "wysrywy" a skrót wiadomości dotyczących operacji w Iranie i tego co sie dzieje dookoła niej. Od tego jest ten temat, gdybyś do tej pory nie przeczytał jego tytułu.

Staram się pisać możliwie czytelnie. Rozdzielać wątki itd. Jeśli jednak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem zdań złożonych, to już nie jest mój problem.

P.S. Apropo świeżych informacji, to najprawdopodobniej nowym szefem sztabu wojsk lądowych zostanie generał Christopher LaNeve. Niedawno dowodził 82 powietrznodesantową, wcześniej też służył w innych pow-des oraz innych doborowych formacjach piechoty.

Wie jak użyć tych odziałów w walce. A już są w regionie Iranu :D 

Opublikowano

@Crew 900 To nie jest F-35 a prawie ze jestem pewny ze to F-4 bo on ma charakterystyczna sylwetkę.

Film albo jest spreparowany (co wydaje mi się idiotyczne bo wtedy by chociaż użyli sylwetki prawdziwego F35) albo to czysta propaganda.

obraz.png.61c51e41c66407179b9a6ddf60f5debd.png

obraz.thumb.png.ae356013405d2c36bad7c1d2df38007a.png

3 minuty temu, Paw79 napisał(a):

Wg portali branżowych to co prawda nie F35, ale prawdopodobnie amerykański F15:

https://defence24.pl/sily-zbrojne/iran-oglasza-zestrzelenie-f-35

F-15 ma trochę inna sylwetkę ale nie wykluczam bo jakoś filmu jest dosyć słaba.

obraz.thumb.png.e0cce3b16337bf5464f3b62ad3fcf811.png

Opublikowano
Cytat

Tak. Nie tylko tak uważam, ja to wiem. Rozmawiałam z naszą ambasadą, z ludźmi, którzy byli tam obecni. Strona amerykańska dzwoniła wcześniej i pytała, w co Zełenski będzie ubrany. Na spotkaniu pojawili się ludzie, których miało wcześniej nie być. Ta rozmowa miała odbyć się w innym miejscu. Gdy ukraińska delegacja pojawiła się w Białym Domu, wszystko było nie tak, jak było ustalone. Tak, to była pułapka.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/humeniuk-amerykanie-pytali-w-co-zelenski-bedzie-ubrany/bvqy6jx

Źródło info nie do końca wiarygodne, bo oczywiście zaangażowane osobiście i będące wyraźnie po jednej ze stron, ale na moje, to dokładnie to, czego się spodziewałem widząc ten teatrzyk - że reżyserem tego marnego przedstawienia byli spece z Kremla.

Opublikowano (edytowane)

Bardzo trafnie opisane realia tranzytu przez cieśninę

https://www.money.pl/gospodarka/wybrancy-ajatollahow-garstka-krajow-moze-przeplywac-przez-ormuz-iran-zmienia-taktyke-7270895941196000a.html

@Badalamann ty tak serio. 

Niszczenie mostów nie zapoczątkuje żadnej ofensywy lądowej. Żeby atakować Iran lądowo, to trzeba dysponować armią liczoną nie w tysiącach, nie dziesiątkach, a w setkach tysięcy żołnierzy.

Jedyny potencjał w tym rejonie ma Egipt i Izrael ale:

1) Izrael nawet jak zmobilizuje "wszystkich" swoich mieszkańców to nie jest w stanie przeprowadzić takiej ofensywy ponieważ jest rozciągnięty na 7 głównych frontach i jeszcze kilku pobocznych, gdzie musi utrzymywać kontrolę. 

2) Egipt unika konfliktu i ma stosunkowo najlepsze relacje z Iranem ze wszystkich krajów w tym rejonie.

Kraje arabskie głośno ujadają ale każdy boi się ewentualnych działań odwetowych. Udział w operacji lądowej mogłoby się zakończyć kryzysem egzystencjalnym danego państwa, więc robią wyłącznie to, do czego są zobowiązane względem USA albo ryzyko odwetu za takie działania jest minimalne.

Edytowane przez Paarthurnax
Opublikowano
41 minut temu, Badalamann napisał(a):

@Tomik83 to nie "wysrywy" a skrót wiadomości dotyczących operacji w Iranie i tego co sie dzieje dookoła niej. Od tego jest ten temat, gdybyś do tej pory nie przeczytał jego tytułu.

Staram się pisać możliwie czytelnie. Rozdzielać wątki itd. Jeśli jednak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem zdań złożonych, to już nie jest mój problem.

P.S. Apropo świeżych informacji, to najprawdopodobniej nowym szefem sztabu wojsk lądowych zostanie generał Christopher LaNeve. Niedawno dowodził 82 powietrznodesantową, wcześniej też służył w innych pow-des oraz innych doborowych formacjach piechoty.

Wie jak użyć tych odziałów w walce. A już są w regionie Iranu :D 

Nie ty byś chciał wciągnąć Europe w ataku na suwerenny kraj, to nie jest nasza wojna tylko terrorystycznego kraju jakim jest Izrael który wciągnął w ten bałagan USA.

Opublikowano
15 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Trump zaraz zostanie wyr*** we własnej grze :E Ale to byłoby piękne jakby Europa, Azja i państwa arabskie dogadała się z Iranem, i mieli by w pompie Izrael i USA :E

To już się dzieje. Europa na razie staje okoniem przed opłatami za tranzyt ale myślę, że to bardziej stanowisko negocjacyjne niż ostateczne deklaracje. Europa za bardzo potrzebuje tranzytu, a ze względu na ruchy ruskich na pewno nie będzie się pchała w siłowe przepychanki z Iranem. 

https://www.portalmorski.pl/prawo-polityka/60366-iran-otwarty-na-prosby-madrytu-w-sprawie-tranzytu-przez-ormuz#:~:text=Iran otwarty na prośby Madrytu w sprawie tranzytu przez Ormuz | PortalMorski.pl.

https://pfc24.pl/aktualnosci/iran-przygotowuje-ustawe-o-oplatach-za-przeplyw-przez-ciesnine-ormuz-nowy-porzadek-na-kluczowym-szlaku-energetycznym/#:~:text=Iran przygotowuje ustawę o opłatach za przepływ,kluczowym szlaku energetycznym - Polish Forwarding Company.

Opublikowano

@Tomik83 mam dokładnie takie samo zdanie na temat Izraela jak Ty.

Kiedyś podchodziłem do tego inaczej i łykałem propagandę, że wszystkie działania Izraela są związane z atakami wyprzedzającymi i odwetowymi oraz obroną, ale fakty wskazują na zupełnie odwrotne działanie. To Izrael robi zadymę w całym rejonie kierując się wyłącznie swoim interesem. USA wspiera Izrael ponieważ chce mieć kontrolę w rejonie, gdzie zmiana statusu quo może przynieść koniec petrodolara.

Lata temu na jednym z wyjazdów szkoleniowych miałem styczność z grupą Izraelskich instruktorów odpowiedzialnych za szkolenie wojsk specjalnych i już wtedy zauważyłem, że ta grupa ludzi traktuje wszystkich innych jako "gorszych", co skłoniło mnie do pewnych refleksji. Z biegiem lat tylko utwierdzałem się w przekonaniu, że z narodu prześladowanego rzymianie stali się narodem prześladującym, a ich postępowanie wpisuje się w pewne schematy...

Moje odczucia mogą być subiektywne ponieważ miałem kontakt wyłącznie z ludźmi wywodzącymi się z wojska lub w jakiś sposób powiązanych z wojskiem lub branżą wojskową w Izraelu ale to nie zmienia faktu, że ich zachowanie w stosunku do zupełnie obcych osób i to z najróżniejszych krajów nie było normalne.

@Markoomu

To ruch wysokiego ryzyka w trakcie działań wojennych. Ewidentnie widać sprzeczne stanowiska w sprawie udziału USA w ataku na Iran.

USA zaczyna pikować w kierunku głębokiego konfliktu wewnętrznego mogącego się przemienić nawet w zamieszki (jeśli powtórzy się scenariusz Wietnamu).

Niektórzy amerykańscy specjaliści już kilka lat temu przewidywali, że kierunek obrany przez USA zmierza do wojny domowej, a wtedy jeszcze nie było mowy o ataku na Iran, tylko o wewnętrznych problemach USA - głównie rozłamu i ubożenia znacznej grupy społeczeństwa. Obecnie może dojść jeszcze do demonstracji związanych z udziałem w wojnie, co może tylko przyśpieszyć ten proces.

Nie wiadomo, co USA zamierza. Deklaracje trampka są diametralnie różne od podejmowanych działań, szczególnie osób z jego najbliższego otoczenia. Jeżeli USA zdecyduje się wprowadzić wojska lądowe do walki lub nawet tylko marines, to może się zrobić gorąco w samym USA.   

Opublikowano

@Tomik83 Oczywiście że pokonanie reżimu irańskiego jest to nasza sprawa i to strategiczna. Tłumaczyłem to już wiele razy, nie widzę sensu się powtarzać.

@Markoomu Wygląda że odsuwa niechętnych do działań wojsk lądowych w Iranie. Jeśli potwierdzi się, że nowym szefem sztabu wojsk lądowych zostanie LaNeve, to szanse że A-10 będą robic brryyyyt, wspierając spadochroniarzy z 82 na terenie Iranu, a nie tylko Iraku jak dziś, niesamowicie wzrosną :D 

@VRman @huudyy Przeciwnie. Na miejsca zwalnianych wejdą generałowie gotowi do wojny z siłami reżimu irańskiego na lądzie. A to konieczne by wygrać w Iranie i w sposób pełny pokonać siły rezimu.

A widać już że same bombardowania, nawet tak ciężkie i długotrwałe, nie doprowadzą do upadku reżimu.

Niestety w obecnej sytaucji, brak wyraźnego zwycięstwa będzie porażką. Nie militarną, ale wizerunkową. Przy tej skali napięć z Chinami nie można sobie na to pozwolić.

@Paarthurnax Jakie znowu układanie się z reżimem? Dokładnie wczoraj ok 40 państw zachodnich zażądało od Iranu pełnego odblokowania cieśniny Ormuz. W tym Polska, która nagle dołączyła do inicjatywy, mimo wcześniejszej odmowy udziału.

A równocześnie w mediach o tym jest niewiele. Ot parę wzmianek, by nie było że coś jest ukrywane.