Wojny i konflikty zbrojne na świecie
-
Ostatnio przeglądający 2 użytkowników
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Gang · Opublikowano
U mnie miałem blisko do pracy, dobra kasę, stabilne stanowisko, trochę sukcesów itd. Ale zaczęło mnie nudzić. Wszytsko miałem idealnie poukładane i było zbyt cukierkowo, miałem pod sobą kilkanaście ogarniętych osób i mi brakowało wyzwań. -
Przez Camis · Opublikowano
Ja nie wiedziol to nie jo wrzucil. -
Przez Camis · Opublikowano
Wątpię, duży odsetek tych handlarzy siedzi na grupach o opale. -
Przez Tomasz Niechaj · Opublikowano
5-cylindrowy silnik Audi 2.5 TFSI to zdecydowanie jednostka, która może skłonić do rozważenia takiego samochodu jak np. Audi RS3, czy Cupra Formentor VZ5. Najnowsza generacja została wydana w ~2017 roku (ma lżejszy blok) - nazwa kodowa DAZA - później zmieniono kod silnik na DNWA, gdy silnik wyposażony został w filtr cząstek stałych GPF. Wewnętrzne oznaczenie w ramach grupy Volkswagena to EA855, co oczywiście odnosi się do liczby cylindrów i zawodów. Brzmienie silnika jest wprost fenomenalne, zwłaszcza bez tego filtra. Poniższy film w wersji z filtrem. Tutaj z Audi TT RS w wersji bez filtra OPF/GPF także z zimnym startem: W ogóle jazda Audi TT RS już wtedy była bardzo satysfakcjonująca, a nie było tam jeszcze Torque Splitter z tyłu. Kilka fajnych ujęć zmodyfikowanego RS3 włączając w to głośniejszy wydech od naszego rodaka, który współtworzy Auditography: A tutaj piękny pokaz możliwości tego silnika czyli ponad 700 KM: Co ważne, ten silnik jest całkiem oszczędny podczas normalnej jazdy autostradą: Żeby zużył więcej niż 10 l/100 km, to trzeba cisnąć sporo powyżej 140 km/h. Dla porównania to tylko symbolicznie więcej niż np. Golf R z 2.0 TFSI/TSI. Dużo zmieniła najnowsza generacja Audi RS3 (8Y), która wreszcie otrzymała sportowy tylny dyferencjał (Torque Splitter), który może dać nawet 100% mocy trafiającej na tylną oś tylko na jedno tylne koło. Istotnie, auto zachowuje się wyraźnie nadsterownie i da się robić piękne power slide'y. Dorzucam jeszcze wykres przebiegu momentu obrotowego i mocy w tym silniku (seryjnym)
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Kadajo,
Zasady "przechwycania" dla nieogarniętych ;)
Rekomendacja dodana przez Kadajo
1 reakcja
Pokaż odpowiedź