Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Niektórzy tutaj chyba przedawkowali propagandę. Nie pierwszy raz zresztą.

Izrael może mieć u władzy gościa, który nie przestrzega zasad cywilizowanego świata i może my się należy za to jakaś kara. Może ma swoje osobiste powody. 

Nie znam tematu, mało mnie interesuje.

Ale żeby srać żarem w stronę całego Izraela i wypisywać, że będą czuli skutki wkurzenia turbanowców to trzeba naprawdę najwyższego poziomu ignorancji.

Przecież wszyscy turbanowcy otwarcie krzyczą, że ich bóg im karze wymordować wszystkich Żydów. Izrael ma czekać aż Iran zrobi bombkę i im nią przywali, tak? 

Rozumiem, że w sytuacji kraju, którego turbanowcy chcą zabić brutalnie wszystkich obywateli, wy byście nie walili do cywilnych obiektów, w których turbanowcy rozstawili rakiety. Rozumiem, że byście oczekiwali od narodu doświadczonego brutalnymi atakami islamistów stuprocentowo poprawnej moralności. Rozumiem, że nie mieści się wam w głowach, że ludzie traktowani jak psy, będą swoich wrogów traktować tak samo?

Zupełnie jakbym słyszał, że USA niedobre bo z torturowało morderców z ISIS. 

No ludzie. Odstawcie może komputer i poczytajcie coś o realnym świecie, bo kwiatkami i prośbami to Izraela się przed turbanowcami obronić nie da, a w tym konflikcie brudne zagrania są w zasadzie pewne po obu stronach. Za dużo indoktrynacji od małego w obu przypadkach.

Wróg Izraela się nie ogląda na żadne prawa człowieka, na żadną moralność, bo w końcu oni uważają, że wszystko co robią, jest uświęcone bo "z woli boga". 

Turbanowcy wykorzystają każdą okazję do postawienia przeciwnika w złym świetle na arenie międzynarodowej. Przecież nie raz i nie dwa było widać jak robią teatrzyki pod publiczkę. Jak używają organizacji "pomocowych" i cywili jako tarcz.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano

Konflikty w tamtym rejonie nigdy się nie skończą, jeszcze Jezus się nie narodził a oni już tam się tłukli dlatego jest mi z tego powodu wszystko jedno. Jedni warci drugich. 

• Upvote 1
Opublikowano

Chinole od początku są po stronie Rosji i ja nie rozumiałem już w 2023r. czemu zachód udaje, że wierzy w tą farsę.

- zakaz sprzedaży dronów dla Ukrainy i Zachodu

- ograniczanie dostaw podzespołów do produkcji tego typu sprzętu

- ale Ruskom to wszysko, bez problemu. Oni wcale nie wpierają Putina, to tylko przypadek. Sto ósmy przypadek. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Lol. Nie sądziłem że tak można patrząc po tym co ruskie wyczyniają.

GtT5ckdXYAAe5N1?format=jpg&name=small

Izrael stał się światowym wzorem jak przeprowadzać operacje. 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Paw79 napisał(a):

To żeś teraz dowalił. :D

Radzę poczytać jak kszałtują się relacje pomiędzy państwami w tym regionie.
Np. o konflikcie w Jemenie i kto kogo wspiera (co i tak jest tylko jednym z fragmentów układanki).
Saudowie to podobno mają już kupione i przechowywane w Pakistanie (by póki co nie łamać otwarcie traktatu o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej) własne atomówki na wypadek gdyby Iran skończył konstruować swoje.

@Paw79 rzeczywiście nie śledzę tego regionu i nie mam tu jakiejś wielkiej wiedzy więc mogę się mylić, ale z pewnością zarówno Iran jak i szejków łączy Allah, a wiadomo, że dla nich to jest wyznacznik wszystkiego. Skoro piszesz, że oni mają własne atomówki to tym gorzej dla świata :) Islamiści są bardzo niebezpieczni i to, że teraz USA ładnie ich ogarnia - mam na myśli ZEA nie oznacza, że za chwilę nie wybuchnie jakaś rewolucja jak w Iranie właśnie w 1979r gdzie CIA mówiła, że to nie ma prawa się stać. Zresztą z Kubą było podobnie. A jak wybuchnie islamska rewolucja w takim no ZEA i piszesz, że mają atomówki to nic ich nie powstrzyma przed pomocą Iranowi. Islamiści się bardzo mocno razem wspierają, a religia ma dla nich takie znaczenie jak dla Chrześcijan to chyba w średniowieczu. 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
2 godziny temu, hubio napisał(a):

No jak ma, a tam u sterów są fanatycy religijni, którzy i tak mają gdzieś cywilizowany świat to jednak nie doczekamy tej premiery RTX6xxx... :rotfl:

To można spokojnie brać kredyt na 5090 :skacze:

• Haha 1
Opublikowano

Iran oddał część swojego uzbrojenia ruskim, Izrael wykorzystał moment i bezwzględnie i precyzyjnie atakuje. 
Nie chce mi się wierzyć że Izrael to robi bez pomocy większych. Za dobrze i za precyzyjnie.

O stratach Izraela i tak niewiele się dowiemy bo tam obowiązuje reżim wojskowy. 

Iran nawet jakby miał broń atomową to jest mała możliwość że to nie zostanie strącone a nie wyśle kilkudziesięciu pocisków jądrowych na Izrael. 

Opublikowano
35 minut temu, hubio napisał(a):

ale z pewnością zarówno Iran jak i szejków łączy Allah

:D

Proszę Cię...
O czymś takim jak szyici/sunnici słyszałeś (taki najbardziej prymitywny podział, będący tylko czubeczkiem góry lodowej).
Widziałeś mapkę etniczną samego Iranu?
Wiesz że część analityków przewiduje że po śmierci Chameneiego istnieje całkiem duże ryzyko wybuchu wojny domowej w tym kraju?
Obiło Ci się cokolwiek o uszy o tendencjach sepratystycznych w Balochistanie (ten pomarańczowy kawalek na południowym wschodzie)?
Albo np. że Iran groził interwencją gdy islamski Azerbejdżan szykował się do przebicia korytarza przez chrześcijańską Armenię do Nachiczewanu (właśnie ze względu na dużą mniejszość Azerską w swoim kraju)?
No bo to, że z islamską Arabią Saudyjską Iran prowadzi proxy-war w Jemenie to chyba wiesz?
Tak to ich łączy Allah...
W sumie podobnie jak Europę na przestrzeni wieków "łączył" Jezus.

Iran-Ethnicity-2004.PNG

Opublikowano
1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Paw79 przecież rozbicie wewnętrzne krajów, chaos wewnętrzny i wyeliminowanie lokalnej inteligencji / kasty to podstawowa taktyka garbatych nosów. W ten sposób instalują swoich zarządców w przejmowanych prowincjach. Nic odkrywczego

To nie jest żada taktyka "garbatych nosów" tylko naturalna struktura etniczna Iranu i problemy z tym związane.
Konflikt z Izraelem i program atomowy to jest akurat coś, co ich wewnętrznie bardziej spaja niż dzieli.

• Upvote 1
Opublikowano

Struktura etniczna Iranu to jest spuścizna Wielkiej Persji która wchłaniała wszystko w zasięgu. A że te rejony były najeżone ludami koczowniczymi to i rozwarstwienie etniczne zawsze było elementem dominującym w Iranie. Dla rzymian to woda na młyn po prostu. 

Opublikowano
40 minut temu, Dimazz napisał(a):

Nie chce mi się wierzyć że Izrael to robi bez pomocy większych. Za dobrze i za precyzyjnie.

Izrael ma dostęp do najnowszych amerykańskich zabawek, robi tez dużo swoich, też bardzo dobrych. Przynajmniej na początku nie potrzebują żadnego wsparcia.

Opublikowano
10 godzin temu, Camis napisał(a):

Po co wrzucasz strony kretynów i szurów?.

Klv0WEb.png

Nie wiem czy są szurami i kretynami. Skoro tak twierdzisz to w Twoim przekonaniu pewnie są, Twoja sprawa. Możesz napisać co konkretnie masz na myśli? Co to za obrazek?

Opublikowano

Najlepiej jakby zrobili to po ichniemu. Całe nowe pokolenie 😀 Zapuścili pejsy, nauczyli się perfekcyjnie idisz, gibali się publicznie pod ścianą. Może zajęłoby to 10 a może 15 lat żeby weszli do urzędów i domów. Aby pewnej nocy zabrać im wszystko 😀 

Opublikowano
10 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Iran nawet jakby miał broń atomową to jest mała możliwość że to nie zostanie strącone a nie wyśle kilkudziesięciu pocisków jądrowych na Izrael. 

Żelazna kopuła jest przystosowana strącania gówno-pocisków nisko nad ziemią. Broń nuklearną dla maksymalizacji efektu detonuje się w powietrzu. Także żelazna kopuła może nie zdążyć tu strącić głowicy przed zdetonowaniem zwłaszcza jeśli rakiecie z głowicą będzie towarzyszyć rój z konwencjonalną. Tu się Izralel może jeszcze przejechać. Zwłaszcza że Iran ewidentnie pozwala im wierzyć w skuteczność ich obrony. Gdyby rzeczywiście chcieli się przebić to nie atakowali by falami po kilkadziesiąt rakiet dronów tylko w jednej salwie jakieś 1000 sztuk na raz aby rzeczywiście przeciążyć ich obronę. 

• Thanks 1