Daryzda67 19 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 35 minut temu, Bardak napisał(a): Dobry. Mam pytanie. Płyta główna Gigabyte B450 AORUS ELITE Socket AM4, obecnie procesor AMD RYZEN 5 3600. Tak patrząc po tym co się wyprawia z cenami myślę czy by nie stuningować tego co mam na ile się da bazując na tej płycie. Jaki tu można wsadzić bezproblemowo najmocniejszy procesor?? Ramy różnych producentów zakładając, że trzymają te same parametry mogą grymasić?? Poluj na R7 5700x za 400pln. nic wiecej sie nie opyla. 3
j4z 941 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) 12 minut temu, Afasz napisał(a): Spokojnie wsadzisz 5800x3d tyle że to nie opłacalny biznes. Ja będę miał może na sprzedanie 5700x3d bo miałem rodzinie sprzedawać ale coś nie pasuje im i to za dobrą cene ale teraz to z 1200 będę wołał. A oby Ci spadł ten procek. @Barabas a Tobie oby nawet przez myśl nie przeszło kupować od niego. Edytowane 14 godzin temu przez j4z
Afasz 3 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 10 minut temu, Daryzda67 napisał(a): Poluj na R7 5700x za 400pln. nic wiecej sie nie opyla. prędzej 5800x bo ceny na ali pewnie identyko ceny a 5800x z tego co pamietam mocniejszy jest nawet o kilka procent. 12 minut temu, j4z napisał(a): A oby Ci spadł ten procek. @Barabas a Tobie oby nawet przez myśl nie przeszło kupować od niego. kilka dni temu tu dostałem taką porade a ja byłem w szoku że ktoś jest w stanie taką kwote dać
bleidd 484 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Używka 5800X, można dorwać za grosze czasami. 5800X3D to byłby idealny last dance AM4, no ale nie w tych cenach jakie teraz są.
Bardak 40 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Dobra, wziąłem AMD Ryzen 7 5800X za 600 stów z ME. Dwa, niech ktoś powie jak z ramem. Jak dołożę identyczny ram ale innego producenta nie będzie problemów?? Bo to samo co to już tylko używki z allegro.
miro 706 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 14 minut temu, Bardak napisał(a): niech ktoś powie jak z ramem. Jak dołożę identyczny ram ale innego producenta nie będzie problemów?? szklana kula, dopóki nie sprawdzisz to się nie dowiesz... nie powinno, ale.. rozumiem że teraz masz 2 kości przykładowo po 8GB osadzone w bankach 2 i 4 chcesz kupić drugi komplet o tej samej częstotliwości i obsadzić 1 i 3 nawet 4 takie same kości mogą i często stwarzają problemy, nawet z XMP bo to dużo większe obciążenie dla kontrolera i wymaga ręcznej obróbki, dlatego zawsze lepszym rozwiązaniem jest 2x16 a sprzedaż tych 2x8.. ale obecna sytuacja jest jaka jest... gdybanie nic nie da, spróbuj, może pójdą od strzała, nie to zwrot, po to jest swoją drogą ddr4 w sklepach też podrożały, może warto jednak polować na uźywki w sensownej kasie, czasem się udaje coś od nieświadomych.. 1
Bardak 40 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Chyba zostanę przy nowych. Tak spojrzałem na allgero to wpisaniu Swojego ramu pokazuje praktycznie same z dopiskiem uszkodzone a te, które niby dobre to już ceny 200+.
Send1N 4 171 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) Tzn jakie masz teraz pamięci i jakie masz zamiar dołożyć? bo zaraz się okaże że ten upgrade na am4 jednak nie ma sensu Edytowane 6 godzin temu przez Send1N
galakty 3 324 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Za 1200 zł to by można 5800x3d rozważyć, a nie 5700x3d. Brać 5600/5700 i czekać na poprawę sytuacji z RAM żeby przejść na AM5.
Bardak 40 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 35 minut temu, Send1N napisał(a): Tzn jakie masz teraz pamięci i jakie masz zamiar dołożyć? bo zaraz się okaże że ten upgrade na am4 jednak nie ma sensu Crucial balistix 2x8gb 3200. Chciałem dołożyć KINGSTON Fury Beast 16GB 3200MHz.
Send1N 4 171 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 2x8 jeszcze ma sens jak na to co się dzieje, myślałem że może planujesz kupić coś droższego lub po prostu 2x16 pamiętaj że jak obsadzisz 4 banki w dodatku 2 zestawy różnych pamięci to może czekać cię trochę grzebania w biosie aby to ustabilizować. 3
AudRob 130 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 35 minut temu, Send1N napisał(a): 2x8 jeszcze ma sens jak na to co się dzieje, myślałem że może planujesz kupić coś droższego lub po prostu 2x16 pamiętaj że jak obsadzisz 4 banki w dodatku 2 zestawy różnych pamięci to może czekać cię trochę grzebania w biosie aby to ustabilizować. Cze daj na chwilę na priv.
miro 706 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 42 minuty temu, Bardak napisał(a): Crucial balistix 2x8gb 3200. to to samo co 3000 , tych szukaj, bo ich było w obrocie zdecydowanie więcej bez problemu robią 3600-3800, oczywiście przy 4 zdecydowanie trudniej, ale opisane na forum wszystko. 1
Grolshek 517 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 3 godziny temu, miro napisał(a): to to samo co 3000 , tych szukaj, bo ich było w obrocie zdecydowanie więcej bez problemu robią 3600-3800, oczywiście przy 4 zdecydowanie trudniej, ale opisane na forum wszystko. 4x8 Ballistixów 3200 robią od strzała 3800 takie jak w kalkulatorze na X370 a na X570 nie chcą. Takie dziwo.
caleb59 1 621 Opublikowano 37 minut temu Opublikowano 37 minut temu Miałem 4x8 Ballistixy 3200MHz na B450 dłuższy czas z Ryzenem 5600X i nie było problemów z XMP, nie bawiłem się w dodatkowe OC ale Microny ogólnie słyną z dobrej kompatybilności i nie powinno być z nimi problemów.
galakty 3 324 Opublikowano 31 minut temu Opublikowano 31 minut temu Tu się raczej rozchodzi o kontroler w CPU A 3200MHz to jest kpina, nie taktowanie. Minimum to 3600CL16.
Rekomendowane odpowiedzi