Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mało tego - masa ludzi siedzi nadal na 5600X czy podobnym CPU - zmiana na 5800X3D dosłownie wyrwie ich z butów w pozytywnym tych słów znaczeniu bo przyrost wydajności będzie rzeczywiście odczuwalny jeśli planują dalej siedzieć na AM4 z takich czy innych powodów.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano

Jak ktoś już ma 5800X3D i jest z niego zadowolony, to niech na nim siedzi ale dorabianie teorii złotego grala to już przesada. Jak widać ząb czasu tego cepa szarpie i nie ma się co rzucać.
Nazywając rzeczy po imieniu - 5800X3D za te 1500-1600zł to do dupy zakup, nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Z drugiej strony dobrze, że jest stock i patrząc na zapędy czerwonych, za jakiś czas jak cena opadnie może okazać się ciekawą opcją np. na upgrade dla kogoś siedzącego na AM4, np. na 5500/5600. Budowanie nowego zestawu na tym cepie jest kompletnie bez sensu.

1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Jesteśmy na forum dla takowych, więc... ;) A zwykły user niech sobie kupuje wg uznania, ale na pewno tutaj nikomu nie polecimy gorszej opcji.

Pełna zgoda. Jako pasjonaci zawsze rozmawiamy o najsensowniejszych wyborach i drogach sprzętowych, a 5800X3D nie ma nic wspólnego ani z jednym ani z drugim...

• Like 2
Opublikowano

@Lameismyname @tomcug najciekawsze było jak sprzedawałem 5800X3D , gość przyjechał na miejsce sprawdził zapłacił 1750 , i mówi że ma kartę 3080 a poprzedni proc. jest za słaby , więc teraz będzie lux.

Pytam go czy nie warto od razu przejść na AM5, i tak wiedziałem że procesor sprzedam , ja nie on to kto inny kupi.

Ale dobra kupił , i wieczorem dzwoni że mu proc nie działa itp.

Zawiózł na drugi dzień do serwisu okazało się że jak jego syn wyjmował starego procka z płyty, nie odbezpieczył procesora i socket w płycie uszkodził więc dokupił jeszcze płytę. 

No interes życia.🤣

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Keleris napisał(a):

Osobiście odpuściłem przesiadkę na 5800x3d i zostaje na 5600 i zapominam o wymianie procesora na tej platformie bo nie ma sensu, zostając przy ddr4 to lepiej sprzedać płytę, procesor i kupić Intela będzie taniej i wydajniej.

5600 to akurat słabizna w grach, szukałbym jakiegoś X3D po taniości (nie 5800x3d, coś mniejszego). 

Miałem 5600x i X3D dał ogromnego kopa. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

@Lameismyname @tomcug najciekawsze było jak sprzedawałem 5800X3D , gość przyjechał na miejsce sprawdził zapłacił 1750 , i mówi że ma kartę 3080 a poprzedni proc. jest za słaby , więc teraz będzie lux.

Pytam go czy nie warto od razu przejść na AM5, i tak wiedziałem że procesor sprzedam , ja nie on to kto inny kupi.

Ale dobra kupił , i wieczorem dzwoni że mu proc nie działa itp.

Zawiózł na drugi dzień do serwisu okazało się że jak jego syn wyjmował starego procka z płyty, nie odbezpieczył procesora i socket w płycie uszkodził więc dokupił jeszcze płytę. 

No interes życia.🤣

Zjawisko pozornej oszczędności xD 
Jak to klasyk mawiał: "Wyszedł jak Zabłocki na mydle"

5 minut temu, caleb59 napisał(a):

Oczywiście, że budowanie od zera nie ma sensu - myślałem, że my tu rozmawiamy o upgrade.

Upgrade w tej cenie (1,5-1,6K) też nie ma sensu. 
W ogóle moim zdaniem to siedzenie na tym procku nie ma sensu skoro można za półdarmo się przesiąść na np. 7800X3D.
Ja bym sprzedał póki trzyma tak chorą cenę. Jak wam wystarcza i nie chce się żonglować sprzętem to ok, ale nie dorabiajcie teorii złotego grala ;) 
Z resztą jak widać, wszyscy was po kolei punktują.

Opublikowano
15 minut temu, caleb59 napisał(a):

Mało tego - masa ludzi siedzi nadal na 5600X czy podobnym CPU - zmiana na 5800X3D dosłownie wyrwie ich z butów w pozytywnym tych słów znaczeniu bo przyrost wydajności będzie rzeczywiście odczuwalny jeśli planują dalej siedzieć na AM4 z takich czy innych powodów.

Nie tylko z butów wyrwie , ale i z portfela , a jak ktoś biedniejszy już uciuła na ten 5800x3d  , za jakiś czas zobaczy, że za tą kasę mógłby mieć 9800x3d i jego możliwości .

W Choroszczy z nerwów wyląduje🤣

5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

W ogóle moim zdaniem to siedzenie na tym procku nie ma sensu skoro można za półdarmo się przesiąść na np. 7800X3D.

Za tą kasę kupisz 9800X3D:D

Opublikowano
2 minuty temu, AudRob napisał(a):

Nie tylko z butów wyrwie , ale i z portfela , a jak ktoś biedniejszy już uciuła na ten 5800x3d  , za jakiś czas zobaczy, że za tą kasę mógłby mieć 9800x3d i jego możliwości .

W Choroszczy z nerwów wyląduje🤣

Za tą kasę kupisz 9800X3D:D

Bardziej myślę o kompensacji różnicy w cenie RAM, bo to główny zarzut przeciwników upgrade na AM5 ale tak jak mówiłem, jest opcja z 2x12GB DDR5.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jakbym miał coś zmieniać w mojej platformie i zostać na ddr4 to wolę to sprzedać i przesiąść się na Intela 14600kf trzeba będzie się narobić ale będzie sporo taniej.

Dla mnie już bez różnicy jak mam ściągać chłodzenie to i mogę całą płytę główną wypruć wiele więcej czasu nie potrzeba.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Bardziej myślę o kompensacji różnicy w cenie RAM, bo to główny zarzut przeciwników upgrade na AM5 ale tak jak mówiłem, jest opcja z 2x12GB DDR5.

Pisałem wcześniej , że swoje graty też opchnie , jak ramy dobre weźmie 700 .

Jak dobrze poszuka za 1k kupi 2x16 DDR5 .

Więc dokładka znikoma;)

Ramy to tylko wymówka .

Opublikowano
1 minutę temu, Keleris napisał(a):

Jakbym miał coś zmieniać i zostać na ddr4 to wolę to sprzedać i przesiąść się na Intela 14600kf trzeba będzie się narobić ale będzie sporo taniej.

Jak pogodzić zwolenników AM4 i AM5? Napisać o "alternatywie" Intela xD 

Teraz, AudRob napisał(a):

Pisałem wcześniej , że swoje graty też opchnie , jak ramy dobre weźmie 700 .

Jak dobrze poszuka za 1k kupi 2x16 DDR5 .

Więc dokładka znikoma;)

Ramy to tylko wymówka .

Wiesz, jak ktoś obraca sprzętem jak najbardziej coś wyrwie.
Często pada jednak argument "szarego Kowalskiego", co nie bawi się w znajdźki tylko chce kupić nowe ze sklepu.
Wtedy trochę pod górkę jest z cenami DDR5.

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Wiesz, jak ktoś obraca sprzętem jak najbardziej coś wyrwie.
Często pada jednak argument "szarego Kowalskiego", co nie bawi się w znajdźki tylko chce kupić nowe ze sklepu.
Wtedy trochę pod górkę jest z cenami DDR5.

No tak ale stali bywalcy z forum , chyba nie mają takich problemów.

A takie argumenty często padają.:hihot:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Keleris napisał(a):

Mi tam obojętnie co w środku, ale przepłacać nie znoszę.

Raczej nikt nie lubi jednak w przypadku niektórych, to jest efekt uboczny lenistwa ;) 

Teraz, AudRob napisał(a):

No tak ale stali bywalcy z forum , chyba nie mają takich problemów.

A takie argumenty często padają.:hihot:

Zmiany platformy nie ma co w ten sposób argumentować, chociaż ma to też swój sens.

Dla mnie AM4 ma na dzień dzisiejszy tyle sensu co 1851 - jak ktoś ma to ok, jak ktoś miałby na tym opierać swój nowy build, to kiepsko bym powiedział.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano

Ale nie trzeba produkowac xxx postow, zeby wyrazic swoje zdanie, fakty sa takie ze kazdy z was ma racje bo patrzy przez swoj czubek nosa ale i znajda sie tez tacy co to kupuja i kupowac beda bo i im bedzie po prostu wygodnie  i zmieniac plafromy nie beda. A tu zaczyna sie robic folwark moja racja mojsza od twojej bo do wyrazenia tego samego nie potrzeba 10x sie powtarzac ;) 

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano

No też nie warto wklejać cały czas linków, ze stron sąsiadów , są polskie strony.

Teraz, Daryzda67 napisał(a):

DDR 4 Good2x16gb sprzedałem za 600. W gorącym strzale upolowałem 2x16gb 6000 za 899.

Ale jakie upolowałeś ddr5  ?

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Każdy ma swoje zdanie i ma prawo stać w jego obronie.
Akurat dwóch kolegów odnośnie obrony 5800X3D jest zdominowana w dyskusji przez resztę... co poradzić ;) 

Nie. Nie jest. Ty nadal nie rozumiesz o czym dyskutujemy. Ty myślisz że my popieramy zakup 5800X3D za 1500pln. Nie. Nie popieramy. My ci próbujemy przetłumaczyć dlaczego ludzie kupują te procki za bezsensowną cenę 1500pln. A to zupełnie inna sprawa.

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 4
Opublikowano

Ram ddr5 można kupić sodimm i wrzucić na adapterach, wyjdzie podobnie co ddr4. Można też potem polować na okazje jak wyżej z gorącego strzału. Procki z X3D mocno rekompensują wolniejszy ram, ja po zmianie z ryzena 5600 odczułem mega skok wydajności w grach.

Opublikowano
14 minut temu, Grolshek napisał(a):

Nie. Nie jest. Ty nadal nie rozumiesz o czym dyskutujemy. Ty myślisz że my popieramy zakup 5800X3D za 1500pln. Nie. Nie popieramy. My ci próbujemy przetłumaczyć dlaczego ludzie kupują te procki za bezsensowną cenę 1500pln. A to zupełnie inna sprawa.

A czy ja neguję gdziekolwiek, że ludzie go kupują?
Przecież nigdzie temu nie zaprzeczam, bo to niezaprzeczalny fakt.
i7 poprzednich generacji też kupują po cenach z kosmosu. Niech się bawią.

• Upvote 1