Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jedno 10s video to dla nich koszt 1.3$.

To daje ok 2$ za jeden 15s.

Dla planu miesięcznego, żeby to miało jakiś sens, musiałoby być z 10 filmików dziennie.

To 20$ x 30. 

Auć..

A to tylko koszt. To ma zarabiać. 

Czyli subsckrypcja, żeby się tym pobawić dla jaj, musiałaby kosztować 700+$ miesięcznie.

A zabawy w tworzenie pełnych filmów np. pół godzinnych to niestety nierealne marzenie.

8$ na minutę.

Razem 30 na krótki film. 240$.

Powiedzmy, że na każdy prompt 5 prób.

1200$.

Do tego marża dla OpenAI czy innego - i wychodzi, że w najlepszym razie zrobienie półgodzinnego filmiku to 1500$. 

Jak domek z kart rozpadają się marzenia o tym, że dzięki AI teraz każdy będzie mógł robić filmy. 

U konkurencji też jest drogo. od 1 do 5$ za 10s video. 

A są i droższe, modele o wyższej rozdzielczości itp. Tam za 15s potrafią kasować nawet ponad 10$.

Może to wystartowało o dekadę czy dwie za wcześnie.

Szkoda, że w momencie gdy już postępu sprzętowego prawie nie ma w porównaniu do tego, co było kiedyś. Gdyby szło wszystko do przodku jak w latach 90tych to w kilka lat koszty spadłyby o 90%. 

Bardzo dołujące wnioski z tego wychodzą :(

Szczególnie w temacie nadziei, że ktokolwiek kiedykolwiek dorówna modelowi Sora 2, o danych na jakich ją trenowano nie wspominając. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

widzę że na forum mamy wielu fanów AI :D więc może znajdą się chętni do przetestowania mojego projektu? %-) wciąż w fazie budowy i testów, ale ogólny zarys już działa (wszelkie sugestie mile widziane :D ).. generalnie chodzi o intuicyjne GUI oparte na darmowych modelach AI (uruchamiane w 100% lokalnie na naszym sprzęcie).. w efekcie ma to być lokalny agentAI %-) co prawda na razie ma problemy z pamięcią %-) co widać.. ale.. jak mówiłem, wszystko w fazie budowy.. ;)

1.png

2.png

https://wowo89.de/pliki/AI/AgentAI-Installer.exe

BTW> Aplikacja podczas instalacji skanuje nasz komp i wtępnie ocenia na jakie modele możemy sobie pozwolić, w kolejnym kroku po przeskanowaniu kompa sugeruje modele które będą działać - teoretycznie testuję na miniPC z prockiem Intel N100 i 16GB RAM, oraz na Xeonie 2680v4 z RTX5060... zakres od N100 teoretycznie ma wspierać i umożliwiać instalację podstawowych modeli chociażby do rozmów które będą obsługiwane jedynie na CPU :) 

BTW2> Aplikacja generalnie ma ułatwić obsługę i instalację lokalnych modeli językowych %-) bo prawdę mówiąc konfiguracja niektórych to porażka, a tutaj po prostu wybieramy model/modele który/które nas interesują, a aplikacja robi wszystko za nas - pobiera model, odpowiednie runtime`y i z poziomu czystego GUI umożliwia korzystanie z lokalsów :D 

Edytowane przez wowo89
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Karister napisał(a):

No, ten numer telefonu randomsa z Polski jest bezcenny. xD To jest tylko przy zakładaniu konta w Claude i nie siedzi on w profilu. Logiczne zabezpieczenie.

O wiele większym problemem jest podanie go w aplikacji banku, u dostawcy internetu, na stronach social media, w sklepach internetowych czy u firm kurierskich. Ciekaw jestem, czy tam też hubio go nie podał, bo paranoja.

Tam tylko gdzie się da nie podaję. A już na pewno na stronach z Ai :) Jednak bank, orange czy allegro lub duża sieciówka typu RTV-EURO-AGD to trochę co innego niż zagraniczna strona internetowa. Nie mam kont w jakiś małych sklepikach. Nie podaję nr tel. jako weryfikację. Naprawdę - bez przesady. Może i to nie jest wielki problem bo mam kilka komórek i część jest na karty sim :) ale jakoś mnie to odepchnęło. Nie przeczę, że model może być dobry i to potwierdza wiele opinii. I nie przesądzam czy w przyszłości nie skorzystam. Ale na dzisiaj mój chatgpt + chat z google dają radę. Jak mój nie wie to idę do google i 99% rzeczy idzie ogarnąć :) Generalnie naprawdę dobre narzędzie. Jedyna wada - ROZLENIWIA i nie mamy właściwej ścieżki jak dawniej: kurs albo choćby instrukcja tylko takie biegi na przełaj :) Ale jest ok.

Jestem właśnie po bardzo intensywnym treningu od poniedziałku po 8-10h dziennie i ukończyłem kurs :) Egzamin zdany. Coś stworzyłem od zera nie mając równo tydzień temu pojęcia o tym, a nawet pomysłu na to, który przyszedł jakoś niespodziewanie w święta. Najprawdopodobniej sam bym nie dał rady utykając nawet na instalacjach :) Albo dałbym radę po miesiącu, ale raczej bym się zniechęcił. Czasami nerwy mnie brały bo model z chatgpt kompletnie źle mówił ale raczej nie w podstawowych sprawach tylko bardziej złożonych. No i limity np wysyłania zdjęć... Ale za to ten w google praktycznie mi nie nałożył limitów żadnych. Natomiast do bardziej złożonych zadań nie przesądzam, że sobie tego Cloude nie założę. Ale nie dziś :) 

58 minut temu, VRman napisał(a):

Może to wystartowało o dekadę czy dwie za wcześnie.

Szkoda, że w momencie gdy już postępu sprzętowego prawie nie ma w porównaniu do tego, co było kiedyś. Gdyby szło wszystko do przodku jak w latach 90tych to w kilka lat koszty spadłyby o 90%. 

Tylko weź pod uwagę prostą korelację: szybkość i taniość modeli opartych na chmurze i możliwość robienia wyłącznie z promtu długiego filmu = coraz większa konkurencja.

Kto wskoczy w ten pociąg teraz na YT czy gdzie indziej zbuduje sobie markę i doświadczenie na przyszłość. Bo za parę lat może każdy zrobić 3 kliknięciami 30min. film. Jeśli mówimy wyłącznie w sensie biznesowym. Oczywiście wciąż to co chcemy przekazać i jak zrobić ma znaczenie ale to co mówisz da dostęp do narzędzi ludziom zdolnym, ale z zerowymi kompetencjami technicznymi co spowoduje dodatkową konkurencję. Dzisiaj ktoś nawet uzdolniony albo płaci sporo na płatnych modelach opartych w chmurze albo uczy się od podstaw. A jak ma bardzo słabe zdolności informatyczne (co ma akurat dużo artystów) i nie chce wydawać majątku na płatnych stronach to się zatrzyma.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, hubio napisał(a):

Tam tylko gdzie się da nie podaję. A już na pewno na stronach z Ai :) Jednak bank, orange czy allegro lub duża sieciówka typu RTV-EURO-AGD to trochę co innego niż zagraniczna strona internetowa.

Zdecydowanie co innego! Jak Ci już napisałem, właśnie te miejsca są sto razy gorsze do podania tego numeru niż u Antopica. Co z tego, że zagraniczna strona? Dla mnie to zaleta, że właśnie nie jest polskim ściekiem. Bank przekazuje ten numer podmiotom powiązanym pod tytułem firmy ubezpieczeniowe. Allegro podobnie. Oragne także swoim spółkom-córkom i wysyła spam. RTV-EURO-AGD to już w ogóle jest tragedia. Najbardziej dziurawy system ever. Niezałatana podatność reflected XSS na głównej stronie przez kilka lat. Jako zabezpiecznie blokowali dostęp dostrony poprzerz zapisanie ciasteczka. Tryb incognito i jeździsz dalej. Kuriozum. A co robi z tym numerem Anthropic? Masz napisane w ich privacy policy. Nic nie robi. Po prostu zabezpieczenie przed polską cebulą.

10 godzin temu, hubio napisał(a):

Ale na dzisiaj mój chatgpt + chat z google dają radę.

Fiat 126P też daje radę, póki nie spróbujesz Benyleya. ;) 

Edytowane przez Karister
Opublikowano
11 godzin temu, hubio napisał(a):

Ale na dzisiaj mój chatgpt + chat z google dają radę

Jak tyle osiągnąłeś tak ograniczonym modelem to pomyśl ile byś osiągnął ze współczesnym modelem za 20$/mc :D

Kup sobie na próbę bo tylko się męczysz z tak słabymi ustawieniami.

11 godzin temu, hubio napisał(a):

Coś stworzyłem od zera nie mając równo tydzień temu pojęcia o tym, a nawet pomysłu na to, który przyszedł jakoś niespodziewanie w święta. Najprawdopodobniej sam bym nie dał rady utykając nawet na instalacjach :) 

Jakiego rodzaju to zadanie? Może powinieneś zainstalować aplikacje agentowe od openai/google i poleciałoby błyskawicznie bo brzmi jakbyś się męczył kopiując wszystko z chatagpt?

Opublikowano
2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Kup sobie na próbę bo tylko się męczysz z tak słabymi ustawieniami.

Na start, do eksperymentowania, o wiele lepszym rozwiązaniem jest kupienie sobie jakiejś usługi agregującej kilka tuzinów modeli w formie prepaid.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Panowie za wszystkie uwagi. Jak na razie w tej całej układance najsłabszym ogniwem i tak wciąż ja jestem sam :). Ja się chcę nauczyć, a nie żeby za mnie cokolwiek robiło Ai. Uczę się wędkować, a nie jak mieć momentalnie kosz pełen ryb :) Do nauki jak na razie wystarcza. Bo nawet podając błędne podpowiedzi zmusza mnie do szukania właściwych co też jest nauką.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
3 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@Karister podaj kilka przykładów takich usług, może kogoś coś zainteresuje.

3 godziny temu, galakty napisał(a):

Podbijam pytanie ;) 

Jakiś czas temu popularne były OpenRouter i Preplexity. Można było sobie załadować 10 czy 20 dolców i bawić się różnymi modelami. Ja od jakiegoś czasu mam tylko płatnego Claude’a i nie wiem, ile się przez ten czas pozmieniało. Ogólnie takie rozwiązania można znaleźć pod hasłami typu "prepaid AI aggregator".

Opublikowano
2 minuty temu, Karister napisał(a):

Jakiś czas temu popularne były OpenRouter i Preplexity. Można było sobie załadować 10 czy 20 dolców i bawić się różnymi modelami. Ja od jakiegoś czasu mam tylko płatnego Claude’a i nie wiem, ile się przez ten czas pozmieniało. Ogólnie takie rozwiązania można znaleźć pod hasłami typu "prepaid AI aggregator".

Mi w pracy tylko Claude jest w stanie pomóc i koledzy też go opłacają, ja na razie na darmówce jadę. 

A pomysłu jak coś zbudować i zarobić na AI póki co nie mam :E 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, galakty napisał(a):

Mi w pracy tylko Claude jest w stanie pomóc i koledzy też go opłacają, ja na razie na darmówce jadę. 

W robocie mam najnowsze Claude Sonnet i Opus rozliczane na tokeny. Ogólnie nie pamiętam, kiedy napisałem samodzielnie linijkę kodu. Trzeba mu dać dokładny opis tego, co i jak oraz dlaczego. Przykłady z innych projektów też dobrze działają. Mieli to ze dwie godziny i feature jest gotowy. Czasem jakieś poprawki. Wychodzi za to zazwyczaj 3-4 dolce. To jest przy korzystaniu z Sonneta. Opusa nawet nie próbowałem. Może w tym tygodniu, bo ostatnio firma ogłosiła, że nie korzystamy ze zbyt wielu tokenów względem tego, co opłacają.

Prywatnie mam licencję Claude Pro i jest to mało, jeśli chce się codziennie pokorzystać kilka godzin. Na robienie małego projektu z doskoku starcza. To także w kontekście korzystania z Sonneta. Myślę, że w jakimś miesiącu się skuszę na licencję Max dla porównania i pomęczę Opusa. Zwłaszcza że mam pierdylion subskrypcji, z których nawet nie korzystam, to może będzie to powodem do ich wymiany na coś użytecznego.

14 minut temu, galakty napisał(a):

O tym, jak skutecznie pracować z Claude, jest dużo materiałów w sieci. Chociażby dobra jest metoda Ralph Wiggum. Ja nie korzystam, bo uważam, że sam potrafię przygotować dobre readme pod pracę w CLI z Claudem, ale znam kilka osób mniej technicznych, którym się to sprawdza. Co do zarabiania, to nic tutaj się nie zmienia. Trzeba mieć pomysł i nieco farta, tyle że szybciej można coś teraz stworzyć. Obecnie dobrze się sprzedają szkolenia o pracy z AI. Może poproś jakiś model o stworzenie takiego? xD 

Edytowane przez Karister
Opublikowano

claude? chcecie miec problemy z pentagonem? XD

Cytat

Czarna lista Pentagonu i przegrana w sądzie. Anthropic w tarapatach

Sąd apelacyjny w Waszyngtonie zdecydował, że bezpieczeństwo narodowe i swoboda operacyjna Pentagonu jest ważniejsze, niż punkt widzenia jednego z największych start-upów AI na planecie. Jak długo gigant będzie pozostawał na liście zagrożenia dla łańcucha dostaw?

https://www.fxmag.pl/technologia/gigant-przegral-w-sadzie-lawina-problemow-ruszyla-blokada-pentagonu-to-dopiero-poczatek

Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Za Shadow AI to ja kurła ludzi z roboty wywalam xD

26 minut temu, Karister napisał(a):

A co ma piernik do wiatraka?

To troll. I to taki no, kiepski :) 

Opublikowano
9 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Za Shadow AI to ja kurła ludzi z roboty wywalam

Nie wiem o co chodzi :E 

Ale to jedyne narzędzie które potrafi u mnie w robocie coś stworzyć, oczywiście nie używam tego tam gdzie widać kto/dla kogo to robi, tylko bardziej w rozwiązywaniu problemów ogólnych (np. mam jakiś shortdump, daję mu do analizy i mówi krok po kroku co sprawdzić, dużo szybciej niż googlowanie, ba nawet w Google często brakuje odpowiedzi). 

Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Nie wiem o co chodzi :E 

Ale to jedyne narzędzie które potrafi u mnie w robocie coś stworzyć, oczywiście nie używam tego tam gdzie widać kto/dla kogo to robi, tylko bardziej w rozwiązywaniu problemów ogólnych (np. mam jakiś shortdump, daję mu do analizy i mówi krok po kroku co sprawdzić, dużo szybciej niż googlowanie, ba nawet w Google często brakuje odpowiedzi). 

Za używanie narzędzi nieudostępnionych przez firmę ;) 

Opublikowano

To są jeszcze firmy które nie płacą za AI i samemu trzeba kombinować? 

Przynajmniej zwolnienia do was później przyjdą  :D

17 godzin temu, Karister napisał(a):

Na start, do eksperymentowania, o wiele lepszym rozwiązaniem jest kupienie sobie jakiejś usługi agregującej kilka tuzinów modeli w formie prepaid.

Wiem o co chodzi, sam korzystałem z openrouter i innych ale to nie jest najlepsza opcja dla takiego użytkownika jak hubio.

On potrzebuje całej usługi opakowanej wokół modelu, z dostępem do wielu narzędzi (pliki, obrazki, "zapamiętywanie" itp.) a nie czystego modelu.

Z tych głównych gemini app / chatgpt / claude będzie bardzo zadowolony, byle nie w darmowej opcji.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

To są jeszcze firmy które nie płacą za AI i samemu trzeba kombinować? 

Nie trzeba, a nie wolno. Jak nie masz licencji od firmy, to nie masz AI i tyle. Naprawdę ręce opadają, że jakiś "informatyk" może pomyśleć, że użyje swojej licencji do tworzenia kodu firmy, dla której pracuje. Kawałek generycznego kodu to jedno, ale zapięcie takiego Claude CLI do całego projektu to coś zupełnie innego. Nie wiem, jakim trzeba być nieogarem, żeby tak robić. I jasne że są takei firmy - zapewne wciąż znakomita większość. Przecież trzeba dekady, nim banki wdrożą coś nowego, a w przypadku AI pewnie dwóch.

Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

On potrzebuje całej usługi opakowanej wokół modelu, z dostępem do wielu narzędzi (pliki, obrazki, "zapamiętywanie" itp.) a nie czystego modelu.

Po co? Potrzebuje dwóch, góra trzech sensownie dobranych.

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Racja, są jeszcze takie firmy jak banki idące swoim tempem :D

21 minut temu, Karister napisał(a):

Naprawdę ręce opadają, że jakiś "informatyk" może pomyśleć, że użyje swojej licencji do tworzenia kodu firmy

To jest w sumie bardzo ciekawe bo domyślam się że to wcale nie będzie rzadkie a takie licencje wszystko wykorzystują do treningu.

Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

CLaude ma problemy z obrazkami, więc raczje odpada :) 

W sumie Anthropic jako jedyny nie ma swojego generatora :D

23 minuty temu, Karister napisał(a):

Po co? Potrzebuje dwóch, góra trzech sensownie dobranych.

Zdecydowanie nie, to nie jest developer tylko użytkownik końcowy dla którego właśnie jest taki produkt. Niczego nie będzie dobierał, często nawet nie będzie miał pojęcia jakich narzędzi użył model żeby uzyskać taki efekt.

Nie ma nawet sensu żeby się w tym paprał, te aplikacje błyskawicznie się rozwijają i dodają mnóstwo fajnych funkcji dla takiego domowego użytkownika.

Kilka dni temu do gemini dodali tworzenie interaktywnych wizualizacji/modeli, przykład jeden z wielu:

https://blog.google/innovation-and-ai/products/gemini-app/3d-models-charts/

Opublikowano
11 minut temu, Wu70 napisał(a):

Zdecydowanie nie, to nie jest developer tylko użytkownik końcowy dla którego właśnie jest taki produkt. Niczego nie będzie dobierał, często nawet nie będzie miał pojęcia jakich narzędzi użył model żeby uzyskać taki efekt.

Nie ma nawet sensu żeby się w tym paprał, te aplikacje błyskawicznie się rozwijają i dodają mnóstwo fajnych funkcji dla takiego domowego użytkownika.

Mam wrażenie, że nie rozmawiamy o tym samym...

2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

ja czekam aż skarbówka wykmini że jak ktoś używa AI to mu się IP Box nie należy.

ale będzie kwiiiiiiik :lol2: 

Hmm... Przecież dzieło nadal powstaje w ramach prowadzenia JDG, a w jaki sposób, to kwestia drugorzędna. Poza tym za IP Box już trzeci rok z rzędu się zabierają i g im z tego wychodzi. Jeszcze wcześniej miały być testy przedsiębiorcy i masa innych nieudanych pomysłów. Do tego zysk nie jest ogromny plus korzysta z tego tak mała część IT, że znikomy zastrzyk gotówki dla budżetu państwa. Tak czy siak ile się da, tyle trzeba korzystać. To w kontekście samozatrudnionych programistów, bo im to chcą zabrać. Duże firmy wciąż będą mogły korzystać, a to one mają do ugrania znaczące kwoty.