Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Czy to już koniec europejskiego snu o sztucznej inteligencji? [OPINIA]
Mistral, francuski potentat technologiczny, zdecydował się oferować chińskie narzędzia. Muszę przyznać, że ta informacja mną wstrząsnęła, bo nie spodziewałem się, że tak szybko Europa wywiesi białą flagę w wyścigu technologicznym. Wydaje się, że szans na "AI Made in EU" już nie ma - pisze w opinii dla money.pl ekonomista Piotr Arak.

Trzy lata temu Mistral AI wyceniano na kilkaset milionów euro. Dziś, po rundzie prowadzonej przez ASML, wycena francuskiego startupu sięgnęła 14 miliardów dolarów. Na papierze to historia sukcesu: europejski gracz w gronie najdroższych firm AI na świecie. Dzisiaj okazuje się, że suwerenny europejski model AI będzie chodził na chińskim silniku. Z perspektywy strategicznej jest to dla Europy ogromny problem, bo kolejna rewolucja technologiczna zostawi stary kontynent jako użytkownika, a nie twórcę na cały XXI wiek.

https://www.money.pl/gospodarka/czy-to-juz-koniec-europejskiego-snu-o-sztucznej-inteligencji-opinia-7321246175873216a.html

Edytowane przez Camis
Opublikowano

wróciłem do AI, wrzuciłem do najnowszego gemini pro wykresy grzania pieca

obraz.png.bdcaf703895b81fd8d8c4906ab43df6d.png

i dalej, bo coś mi tu totalnie nie grało z tymi spadkami:

obraz.png.d06edb1680bb00430cf9092aafd08b2a.png

PIĘKNE TO AI XDDD zalosowało mu spadki mocy chyba

oczywiście to w niczym nie przeszkadza jeśli chodzi o zgarnianie 200 tysięcy przez panią sub iq profesur pełnomocniczkę rządu za jakieś gównobadanie wygenerowane przez ai

indianie w beskidach x DDDDDDD

Opublikowano

Najgorszy model na rynku (z doliny krzemowej) znany z największych halucynacji a ludzie nadal się cieszą że coś halucynuje  :D

Oni od kilku miesięcy odkładają premierę dużego modelu bo wychodzi lipa.

Następny checkpoint warty sprawdzenia to Gemini 4.

Chyba że to te badanie było wygenerowane w Gemini? :wariat:

Gemini warto używać tylko tam gdzie ma natywną przewagę (np. youtube).

Opublikowano

Jeszcze powiedz że darmowe gemini, czyli niski model na niskich ustawieniach  :D

Ale google się odgraża że z Gemini 4 wrocą na top.

2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

tak wlasciwie w calytm ekosystemie google czy to do map czy zakupow produktow gemini wydaje sie lepsze, a tak to chatgpt deklasuje go

Zależy co konkretnie, z większością usług łączy się tak samo jak inne modele a taki youtube czy video to ich natywna przewaga.

Opublikowano
Cytat

Dokładnie taką sytuację mamy w pracy „Zarządzanie ryzykiem w organizacji w dobie AI – podejście teoretyczne” autorstwa Łukasza Packa, Barbary Mróz-Gorgoń oraz Marcina Czugana. Cała trójka to badacze Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. W artykule naukowcy sprawdzili, jak AI zmienia podejście do zarządzania ryzykiem w firmach. Autorzy przeanalizowali literaturę naukową, aby sprawdzić, jak nowoczesne algorytmy uzupełniają tradycyjne, ustrukturyzowane modele zarządzania.

Cytat

Niestety autorzy nie wzięli sobie tych wniosków do serca, ponieważ na 46 zawartych w pracy źródeł, aż 17 przypisów jest niepoprawnych, co może świadczyć o wykorzystaniu sztucznej inteligencji przy tworzeniu tekstu.

https://www.rp.pl/spoleczenstwo/art45062711-kilkanascie-zmyslonych-zrodel-kolejna-prace-wspolautorstwa-mroz-gorgon-tez-moglo-pisac-ai

i takie coś było pełnomocnikiem rządu i jeszcze kosiło kasę

to jest tragedia po prostu

Opublikowano

Niech mi ktoś powie, że za 10 lat Ai nie nabędzie samoświadomości. Platny chatGPT podaje mi dokładne instrukcje jaki prompt mam mu dać żeby ominął ogólne zabezpieczenia systemowe.... :rotfl2: Tego jeszcze nie grali....