Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Microsoft zmienił politykę i od teraz zamiast kazać użytkownikom pobierać aktualizacje H2 w całości, będzie instalował ich elementy wraz z regularnymi, comiesięcznymi aktualizacjami, a gdy wszystko będzie gotowe, tylko wypuści pakiet aktywujący nowe funkcje.

Opublikowano
2 godziny temu, Galvatron napisał(a):

aktualizacje H2 w całości, będzie instalował ich elementy wraz z regularnymi, comiesięcznymi aktualizacjami

Przecież to robi bałagan. Duża instalka to niemal to samo co czysta, odświeża niemal wszystko, dzięki temu stary laptop nie chodzi jak muł (gdy 100 osobnych poprawek go spowalnia bardzo).

To są jaja: https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/kb5054156-aktualizacja-funkcji-do-windows-11-wersja-25h2-przy-u%C5%BCyciu-pakietu-w%C5%82%C4%85czania-4d307e2d-3028-4323-bb46-552cff491643

Chyba rzeczywiście już czas na 25H2 skoro to aż tak "ogromne" zmiany.

Opublikowano

Właśnie zainstalowałem 25H2- polecam rufusa do tworzenia pendrive bo można już wstępnie przygotować instalkę np. brak konieczności logowania się do konta microsoft. Zmieniło się menu plików PPM bo we wcześniejszych wersjach były te mało czytelne ikonki kopiuj, wklej. Chyba, że to już 24H2 miało tą innowację.

ppm.png.c57687bb4561fcfea041a4ae165c51f1.png

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, jankooo napisał(a):

. Zmieniło się menu plików PPM bo we wcześniejszych wersjach były te mało czytelne ikonki kopiuj, wklej. Chyba, że to już 24H2 miało tą innowację.

Zmienili to już wcześniej. Na pewno za czasów 24H2 to już było z napisami (po którejś aktualizacji pojawiły się te podpisy).

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kyle napisał(a):

Zmienili to już wcześniej. Na pewno za czasów 24H2 to już było z napisami (po którejś aktualizacji pojawiły się te podpisy).

Być może bo ja korzystałem z 24H2 ale to była aktualizacja z win10 i wyglądało to jeszcze inaczej (miałem bardzo podobnie jak w win10).

Mógłbym sobie to zachować w takiej postaci jak jest ale pod warunkiem, że uda mi się dodać potrzebne funkcje. Jak nie to po prostu zrobie styl win10

Edytowane przez jankooo
Opublikowano

Po aktualizacji Windows 11 25H2 (październik 2025, KB5066835 – kompilacja 26100.6899) odkryto błąd, który unieruchamia środowisko odzyskiwania systemu (WinRE).

Na czym polega błąd?

W środowisku odzyskiwania (WinRE) przestają działać urządzenia USB – czyli klawiatura i mysz.W praktyce oznacza to, że jeśli system przestanie się uruchamiać i spróbujesz wejść do trybu naprawy („Resetuj ten komputer”, „Przywracanie systemu”, „Naprawa podczas uruchamiania” itd.), nie będziesz w stanie nic wybrać ani zatwierdzić.

Opublikowano

glupi wirus mi sie zainstalowal, znaczy to system operacyjny windows.

Został osiągnięty maksymalny rozmiar pliku pomocniczego sesji w czasie rzeczywistym „WinDiag-Realtime-Session”. Z tego powodu nowe zdarzenia nie będą rejestrowane w tej sesji, dopóki nie będzie dostępnego miejsca. Przyczyną tego błędu jest często uruchomienie sesji śledzenia w trybie czasu rzeczywistego bez jakichkolwiek użytkowników działających w tym trybie

image.thumb.png.280ad6387c141d0df4851000e7a498aa.png

no spoko ale po co to sie robi? ktos to wylaczal? wnerwia mnie tylko ze pojawia sie taki zapis w dzienniku zdarzen. jak stawialem system to mialem za cel zeby ograniczyc liczbe wpisow do dziennika ale jak widac nie da sie w tym niepelnym systemie.

chetnie tez sie dowiem jak pozbyc sie wpisow o bledach z windows hello jak tego syfu nie chce.

jak i to "Funkcja BitLocker przekroczyła limit czasu próbując wyliczyć przedziały podczas odnajdowania woluminów na tym dysku szyfrowanym sprzętowego."

Opublikowano

@Pan Mateoo z tym pierwszym, to kliknij na ten dziennik, w którym pojawia się błąd, i wybierz właściwości. Tam masz informację ile MB obecnie zajmuje dziennik i ile ma przydzielone oraz najważniejsze, co ma robić po osiągnięciu maksymalnego rozmiaru, czy nadpisywać najstarsze zdarzenia, archiwizować, czy czekać na oczyszczenie ręczne nie rejestrując nowych zdarzeń.

Windows Hello

Co masz w ustawieniach systemu, w sekcji "opcje logowania" przy windows hello? Czy Twój komputer obsługuje jakiekolwiek funkcje windows hello, czy wyświetla się że ta opcja jest niedostępna?

Jakie to są błędy. Co ogólnie wyłączałeś w systemie, co modyfikowałeś, wywalałeś itp.

Bitlocker

Czy masz włączonego bitlockera, czy szyfrujesz dodatkowo jakieś dyski, czy działa w standardowym trybie jaki ma windows 11? 

Czy to win11 home czy pro? W jakim stanie masz dysk, czy skanowałeś w poszukiwaniu błędów?

Opublikowano

mam konto lokalne, hello wylaczylem usluge w services.msc

z bitlockerem wylaczylem tez cos nie pameitam co. tez jakas uslugam bo nie uzywam go. 

mam win 11 pro

50 minut temu, LeBomB napisał(a):

z tym pierwszym, to kliknij na ten dziennik, w którym pojawia się błąd, i wybierz właściwości. Tam masz informację ile MB obecnie zajmuje dziennik i ile ma przydzielone oraz najważniejsze, co ma robić po osiągnięciu maksymalnego rozmiaru, czy nadpisywać najstarsze zdarzenia, archiwizować, czy czekać na oczyszczenie ręczne nie rejestrując nowych zdarzeń.

czy moglbms podeslac mi screena? obawiam sie ze nie mam tego o czym mowisz.

bo raczej nie chodzi o to

image.png.8c9a553b756ec7db2b1727e5a473fd79.png

chyba ze chodzi o reczne wlasciwosci kazdego z dziennikow w dzieniki systemu windows

image.png.63c4f718aa80f77d2c188ee8bff0b19a.png

ale mysle ze moj problem nie dotyczy tego, a czegos innego. chyba o cos z monitora wydajnosci

Opublikowano
20 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

chyba ze chodzi o reczne wlasciwosci kazdego z dziennikow w dzieniki systemu windows

Tak, chodzi o to. Zobacz czy któryś z dzienników nie ma ustawionego jakiegoś bardzo małego rozmiaru lub wyłączone nadpisywanie.

Czy ten błąd powoduje jakieś objawy? Zacinanie gier, problemy z internetem lub rozgrywką sieciową, albo niewłaściwe działanie jakiegoś podzespołu komputera?

Ale w świetle tego:

23 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

hello wylaczylem usluge w services.msc

z bitlockerem wylaczylem tez cos nie pameitam co. tez jakas uslugam bo nie uzywam go. 

błędy na 90% generuje sam system, bo wyłączyłeś usługi do których próbują się odwołać inne usługi lub aplikacje. Tak to jest jak się coś tam wyłączy, a potem po aktualizacji nagle jakieś elementy systemu chcą korzystać z tego co wyłączyłeś. 

Tak jak z win hello i bitlockerem pewnie niewiele zrobisz, żeby te błędy zniknęły (chyba że włączysz to co wyłączyłeś, nie musisz szyfrować dysku), tak z tym pierwszym to może być właśnie wina sterownika, gry/programu lub błędów z ustawieniami sieciowymi, ale tu już jest dłubanina, bo nie musi chodzić o podstawowe ustawienia a np. wykorzystanie portów, adresy ip itd. Dużo opcji do sprawdzenia, trzeba by się zapoznać ze szczegółami błędu.

Opublikowano

no to z hello i bitlockerem to powiedzmy ze rozwiazalem. zaden z dziennikow nie ma limitu i jest ustawione ze sie czysci jak jest pelny. nie mam zadnych bledow wydajnosciowych w grach po prostu denerwuje mnie te win-diag session czy cos to co wyzej opisalem powiazane chyba wlasnie z monitor wydajnosci bo kiedys widzialem o tym artykul.

Opublikowano
W dniu 18.10.2025 o 00:18, Kandelabros napisał(a):

"Enablement package" KB5054156 o wielkości 166KB to dlaczego miałby się instalować długo? Chociaż to Microsoft a tam logika nie obowiązuje. :E

Mi się 25H2 dość długo instalował, ale dawno nie aktualizowałem to może nie był przygotowany.