Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Póki co wszystko ok, zainstalowało się szybko, ogólnie to już i tak siedzę na 25H2 od 4 dni i nawet nie zwróciłem na to uwagi :D 

Ja tez zainstalowałem i poszło w minutę :E

Aktualizacja waży 3.5 GB !!

https://catalog.sf.dl.delivery.mp.microsoft.com/filestreamingservice/files/5f9be7a2-56e4-4051-b992-2e2bb7d32db9/public/windows11.0-kb5070773-x64_b235da912270f84b761402e9511000a4f500b4ac.msu

Edytowane przez leven
Opublikowano

Po zainstalowaniu 25H2 nie zauważyłem zmian i błędów, a w przypadku najnowszej aktualizacji zbiorczej to już tak. Raz na jakiś czas znika całkowicie ekran logowania po uśpieniu komputera i dodatkowo jest dźwięk odłączania a raz miałem tak że po wyburzeniu komputera po prostu przeszedł w tryb hibernacji.

Opublikowano
39 minut temu, Krystian03 napisał(a):

Po zainstalowaniu 25H2 nie zauważyłem zmian i błędów, a w przypadku najnowszej aktualizacji zbiorczej to już tak. Raz na jakiś czas znika całkowicie ekran logowania po uśpieniu komputera i dodatkowo jest dźwięk odłączania a raz miałem tak że po wyburzeniu komputera po prostu przeszedł w tryb hibernacji.

Dodatkowo jak próbujesz przywrócić system Veeamem to wyłącza porty usb. Nie działa wtedy tylko mysz, klawiatura i dysk z backupem. Ominąłem podpinając mysz na ps/2 i dysk sata a tak się zastanawiałem po uj mi w nowej płycie port ps/2...

Opublikowano

Jak nie miałem problemów(niby nie problem ale wurwiające) to się zaczęły... nie wiem co jest, ale neta mam przez dongla wifi i przed aktualizacją łączyło się z automatu, ale teraz nie, muszę połączyć poprzez kliknięcie i po ok. 7 min rozłącza i znowu musze połączyć... później już działa ok.

Zaznaczam opcję "połącz automatycznie" to sobie znika, dookoła mam klika innych sieci i na każdej jest zaznaczone "połącz automatycznie" mimo że tego nie robiłem, jak dam odznacz jakąś sieć to klikając to samo na następnej, to na tej pierwszej znowu jest ptaszek zaznaczony... i tak w koło macieja, co odznaczę to się samo zaznacza. wie ktoś o co chodzi? Czy to tylko specjaliści z MS będą wiedzieć? :E 

Opublikowano
41 minut temu, Kyle napisał(a):

Dzisiaj zaktualizowałem BIOS i po paru godzinach utraciłem aktywację Windows 11 (Kod błędu: 0xC004F211). ... co za gówniany system.

To samo miałem nie dawno na windows7- świeża instalacja--> system aktywowany pomyślnie--> po kilku godzinach system nie aktywny--> ponowna aktywacja i od dwóch tygodni bez błędów. Także błędy aktywacji zdarzają się nawet na leciwym win7 i nie podciągał bym to pod konkretną wersję:P

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@jankooo Przy próbie aktywacji dostaję komunikat, że "nie można aktywować na tym urządzeniu". "Dokonano zmian w sprzęcie" - fajnie, tylko od kiedy to aktualizacja BIOS, to "zmiana w sprzęcie"?

ce9da48553b12.png

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Teraz serio nie mam zaufania do tej firmy. Ot tak mogą od czapy podblokować system (np. brak możliwości personalizacji kiedy system "zgubił" aktywację). No fajnie, fajnie. Jeszcze nigdy nie miałem takiej sytuacji, by po aktualizacji BIOS windows tak się zachował.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Kyle ? to co opisałeś graniczy z obłędem ! Po instalacji systemu, wykonałeś autoryzację poprzez konto MS ?

Zawsze tak robię i jeszcze takich kwiatków nie miałem.

Zmienił się kolor, proszę, co za postęp :E 

1.jpg

To już masz ? 

2.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, leven napisał(a):

Po instalacji systemu, wykonałeś autoryzację poprzez konto MS ?

3 lata temu jak instalowałem Windows 11, to od razu nie połączyłem licencji z kontem microsoft, zrobiłem to dopiero niedawno. Po tym wszystkim wszystko działało OK, a system był zawsze Aktywowany/Aktywny (czy jak to inaczej nazwać). Dzisiaj po aktualizacji BIOS z wersji F31 do F32 (tylko o jedno oczko) Windows stracił tą "Aktywność" - co za żenada.

420ad858b141d.png

Edytowane przez Kyle
  • Sad 1
Opublikowano

@Kyle stracił, bo to trochę dziwny mechanizm jest. Jak nie masz fizycznego modułu TPM to windows tworzy wirtualny moduł TPM i z tego co czytałem robi to albo w pamięci BIOS, albo w BIOS ma jedynie wsad, który umieszcza w RAM lub cache CPU przy uruchamianiu systemu. Jakby to nie było, to windows umieszcza tam jakieś informacje, które muszą się zgrać z tym co jest przypisane do konta MS lub na serwerze aktywacyjnym. W przypadku niektórych płyt głównych niektórzy producenci wydają aktualizacje, które czyszczą ten wirtualny moduł TPM, co sprawia utratę wszystkich informacji pozwalających na aktywację systemu i serwer aktywacyjny traktuje taki komputer jako nową platformę. Wymagana jest ponowna aktywacja systemu poprzez ponowne zalogowanie do konta MS lub użycia narzędzia rozwiązywania problemów z aktywacją systemu, która przeprowadzi przez cały proces, ewentualnie ponowne wpisanie klucza produktu.

Coś takiego może się wydarzyć niezależnie od tego czy masz konto MS czy lokalne. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 17.10.2025 o 08:24, maras2574 napisał(a):

Otóż to, niestety :(  Nie mam chęci ani czasu na format, ostatni robiłem w grudniu 24', czyli jeszcze świeżonka jest ;) 

Wystarczy zrobić kopie systemu, 3-4 minuty i po sprawie, w razie czego przywracasz.

Teraz jak przeszedłem całkowicie na Linuxa (CachyOS) to mam wygodne migawki systemu i danych (BTRFS z snapper). Więc nawet jak by się coś wywaliło to w kilkadziesiąt sekund przywracam migawkę %-)

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Kyle napisał(a):

Dzisiaj zaktualizowałem BIOS i po paru godzinach utraciłem aktywację Windows

Od dawna wiadomo, że Microsoft kradnie licencje po aktualizacji BIOS (tak na oko ze 2 lata, z okresu blokad kluczy do Win 7 gdy bany dostawali też ci co się wyrobili w terminie promo).

4 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

I później kup windowsa w normalnej cenie... takie rzeczy nie powinny mieć miejsca, ponieważ to jest karygodne. 

Łatwe do wygrania w sądzie, ale komu się chce sądzić, no to kradną.

3 godziny temu, Kyle napisał(a):

3 lata temu jak instalowałem Windows 11, to od razu nie połączyłem licencji z kontem microsoft, zrobiłem to dopiero niedawno. Po tym wszystkim wszystko działało OK

Obrazek pokazuje konto lokalne! A robiłeś radykalne zmiany jak update BIOS czy 2xH2. Ja przed instalacją 25H2 wrócę do konta Microsoft (tak jak wracałem przed resztą 2xH2). Nawet podłączając pendrive trzeba uważać, a podłączenie karty wifi na USB to dla MS duża zmiana sprzętowa (tu mi się aktywacja powiodła).

Opublikowano
3 godziny temu, sino napisał(a):

Obrazek pokazuje konto lokalne! 

W Windows 11 możliwe założenie jest większej ilości kont na jednym komputerze niż jedno i jedno konto na tym komputerze może być lokalne, a inne nielokalne (na zrzutach usunąłem mój prywatny adres email konta Microsoft).

afe38c0cdf9f6.png

1a0a11d42708c.png

2 godziny temu, leven napisał(a):

Konto MS i wszystko  działa.

Na koncie microsoft się logowałem nie raz i nadal nie działa, pomimo, że ten PC tam był ... nawet dwukrotnie (jeden raz w wersji 24H2 i drugi raz w wersji najnowszej 25H2). Po usunięciu klona z wersją 24H2 z listy PC, nadal system nie jest aktywny.

Opublikowano

Kontaktuj się z pomocą techniczną, ogarniają takie rzeczy jeżeli posiadasz normalną, legalną licencję. Każą Ci wygrzebać jeden z numerów identyfikujących Twoją konfigurację, albo podać klucz systemu itp. i ogarną to po swojej stronie. Znany problem, nie powinni robić kłopotu.

No chyba że to jakiś poleasingowy klucz z licencji zbiorowej kupiony za 20 czy 50 zł, wtedy takie rzeczy robi się z poziomu zarządzania całą licencją VLM a obecnie panelu administratora MS365 do którego ma dostęp organizacja, w której były te licencje :D 

• Upvote 1
Opublikowano

DX12  normalnie bangla na Windowsie 10 loT LTSC ?  Ja tylko gram i korzystam z internetu.  Tylko gram ? ... tam są wymagania systemowe :E  Nie ma WIN11 i sobie na spacer mogę iść, a że W11, to :kupa: to już jest normalne. Niestety, taki przymus :(