Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystkie preinstalowane aplikacje systemowe da się wywalić nawet edge, wystarczy tylko użyć zewnętrznego deinstalatora  np revo unistaller, skype można od dawien dawna wywalić normalnie klikając prawym > odinstaluj bez kombinowania ;) 

• Upvote 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj dopadła mnie taka wpadka: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE (0x7B) i brak możliwości uruchomienia systemu. To był zwykły restart systemu, żeby zainstalować sterownik grafiki.  Czyżby dysk się sypał ?  Witki już mi opadają z tym WIN11 :(  Musiałem stawiać system na nowo i jest na razie OK, ale jestem podenerwowany, że znowu wyskoczy ten sam problem. 

Czytałem sporo na temat tego problemu i nie spodziewałem się, że jest tak powszechny.

Opublikowano

Panowie - problemow z Win11 i aktualizacjami jest opor. Zreszta nawet posypac sie moze sam z siebie :E 

Robcie tak jak ja. Na dysku systemowym staram sie nie miec syfu. Nie instaluje na nim gier itp. Caly czas zajete ~150GB z 500
Przy takiej zajetosci - zrobienie kopii calego dysku trwa max 10min na HDDka 5200rpm :E 
Co tydzien, biore sobie Macrium Reflect (free), robie kopie calego dysku i trzymam 3 kopie wstecz

Robie tez backup przed aktualizacjami (gdy zbiorczo raz na 1-2 miechy je instaluje) lub moim "grzebaniem" w systemie
Jak tylko cos pojdzie zle, robie restore (Bootowalny Macrium Reflect z pendrive. W programie jest opcja do stworzenia takowego)

Kopia lub restore to 10min, zajetosc kopii to zazwyczaj polowa zajetosci dysku (u mnie przy zajetosci 160GB, kopia zajmuje niecale 90GB)

I dzieki temu przestalem sie przejmowac, ze cos sie popsuje, bede musial reinstalowac system itd. Cos nie pyknie, restore

Opublikowano
6 godzin temu, leven napisał(a):

Dzisiaj dopadła mnie taka wpadka: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE (0x7B) i brak możliwości uruchomienia systemu. To był zwykły restart systemu, żeby zainstalować sterownik grafiki.  Czyżby dysk się sypał ?  Witki już mi opadają z tym WIN11 :(  Musiałem stawiać system na nowo i jest na razie OK, ale jestem podenerwowany, że znowu wyskoczy ten sam problem. 

Czytałem sporo na temat tego problemu i nie spodziewałem się, że jest tak powszechny.

Tia… Stawiać system na nowo, skoro się błąd pojawił. Po co zrobić standardową diagnostykę obejmującą testy pamięci, sprawdzenie kondycji fizycznej dysku, sprawdzenie poprawności logicznej systemu plików i poprawności logicznej plików systemowych. No po co? „Format C:” lekarstwem - ja piórkuję… 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Od ponad dwóch lat Win11. Żadnych problemów. Aktualizację wyłączone, co jakiś miesiąc lub dwa, jak mi się wspomni to aktualizuję. Problemem nie jest system, a ludzie rzucający się na aktualizacje jak dzikie świninie na żołędzie. 

4 godziny temu, eNeSik napisał(a):

I dzieki temu przestalem sie przejmowac, ze cos sie popsuje, bede musial reinstalowac system itd. Cos nie pyknie, restore

mi się nawet nie chce tego robić :) jak coś to format, 10 min i po problemie, gorzej z netem o zawrotnej prędkości 20Mb/s :E 

Choć z tym formatem to ostateczność, przy win10 to chyba system mi 7 lat trzymał, tutaj przy win11 też przewiduję żywot do wymiany kompa.

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, eNeSik napisał(a):

Panowie - problemow z Win11 i aktualizacjami jest opor. Zreszta nawet posypac sie moze sam z siebie :E 

Robcie tak jak ja. Na dysku systemowym staram sie nie miec syfu. Nie instaluje na nim gier itp. Caly czas zajete ~150GB z 500
Przy takiej zajetosci - zrobienie kopii calego dysku trwa max 10min na HDDka 5200rpm :E 
Co tydzien, biore sobie Macrium Reflect (free), robie kopie calego dysku i trzymam 3 kopie wstecz

Robie tez backup przed aktualizacjami (gdy zbiorczo raz na 1-2 miechy je instaluje) lub moim "grzebaniem" w systemie
Jak tylko cos pojdzie zle, robie restore (Bootowalny Macrium Reflect z pendrive. W programie jest opcja do stworzenia takowego)

Kopia lub restore to 10min, zajetosc kopii to zazwyczaj polowa zajetosci dysku (u mnie przy zajetosci 160GB, kopia zajmuje niecale 90GB)

Dysk systemowy mam potraktowany tak jak Ty masz, czyli tylko system i systemowe apki. Gry, dane, magazyn na oddzielnych dyskach. Problemem u mnie okazuje się przeniesienie boot sektora na dysk E :E  To się stało samoczynnie i chyba już wiem dla czego. To się stało po wprowadzeniu zmian w rejestrze (prze zemnie) żeby dyski nvme były widoczne jako magazyny pamięci, a nie stacje dysków. Po tej operacji dwa dyski nvme (w tym systemowy) zostały przeniesione jako magazyny pamięci, a pozostałe dwa dyski pozostały jako stacje dysków. I tam uciekł boot loader, dokładnie na dysk E SSD SATA. Gdybym potrafił wejść w wiersz poleceń i odnowić/przywrócić boot loadera na dysk systemowy, to nie musiałbym stawiać od nowa systemu, ale jestem noga z takich operacji :P W każdym razie zrobiłem sobie na kartce mini poradnik, jak przywrócić boot loadera w razie tego popiepszonego problemu.

"Sprawdź tryb SATA w BIOS-ie/UEFI: Uruchom ponownie komputer i wejdź do ustawień BIOS-u/UEFI (zazwyczaj naciskając klawisz F2, Del lub Esc podczas rozruchu). Znajdź tryb działania SATA (często w sekcji „Zaawansowane” lub „Pamięć masowa”) i upewnij się, że jest ustawiony na AHCI. Jeśli został niedawno zmieniony na RAID lub IDE, zmień go z powrotem na AHCI. Użyj narzędzia do naprawy systemu Windows podczas uruchamiania: Będziesz potrzebować dysku USB z instalacją systemu Windows 11. Uruchom komputer z dysku USB i wybierz kolejno opcje „Napraw komputer” > „Rozwiązywanie problemów” > „Opcje zaawansowane” > „Naprawa systemu podczas uruchamiania”. To narzędzie może automatycznie naprawić niektóre problemy z uruchamianiem. Wykonaj czysty rozruch w trybie awaryjnym: W środowisku odzyskiwania systemu Windows (uruchomionym z dysku USB) przejdź do opcji Rozwiązywanie problemów > Opcje zaawansowane > Ustawienia uruchamiania > Uruchom ponownie. Po ponownym uruchomieniu naciśnij klawisz numeryczny, aby wybrać opcję „Włącz tryb awaryjny” lub „Włącz tryb awaryjny z obsługą sieci”. Jeśli możesz uruchomić komputer w trybie awaryjnym, przyczyną jest prawdopodobnie niedawno zainstalowany sterownik lub oprogramowanie. Uruchom polecenia Boot Recordera: W środowisku odzyskiwania systemu Windows otwórz wiersz polecenia z poziomu „Opcji zaawansowanych” i uruchom następujące polecenia, aby naprawić sektor rozruchowy i główny rekord rozruchowy (MBR): tekst bootrec /fixmbr bootrec /fixboot bootrec /scanos bootrec /rebuildbcd Najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniem jest krok 1, czyli sprawdzenie trybu kontrolera SATA w systemie BIOS."

Edytowane przez leven
  • Haha 2
Opublikowano

Czyli standard: użytkownik sam nakombinował, ale narzeka na jakość systemu :E 

Da się przenieść boot loader na dysk systemowy. Jak już stawiasz system i tak na nowo, to najprostszym rozwiązaniem jest odpięcie dysku SATA na którym boot loader się obecnie znajduje i zainstalowanie systemu tylko z wpiętym dyskiem NVME. Wszystko zrobi się automatycznie i problem z głowy. 

AHCI na IDE potrafi się zmienić samoczynnie przy aktualizacji różnych sterowników lub aktualizacji BIOS/UEFI. 

Jak są dyski SATA w komputerze to jest pierwsze co sprawdzam przy takich błędach.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
52 minuty temu, leven napisał(a):

Dysk systemowy mam potraktowany tak jak Ty masz, czyli tylko system i systemowe apki. Gry, dane, magazyn na oddzielnych dyskach. Problemem u mnie okazuje się przeniesienie boot sektora na dysk E :E  To się stało samoczynnie i chyba już wiem dla czego. To się stało po wprowadzeniu zmian w rejestrze (prze zemnie) żeby dyski nvme były widoczne jako magazyny pamięci, a nie stacje dysków. Po tej operacji dwa dyski nvme (w tym systemowy) zostały przeniesione jako magazyny pamięci, a pozostałe dwa dyski pozostały jako stacje dysków. I tam uciekł boot loader, dokładnie na dysk E SSD SATA. Gdybym potrafił wejść w wiersz poleceń i odnowić/przywrócić boot loadera na dysk systemowy, to nie musiałbym stawiać od nowa systemu, ale jestem noga z takich operacji :P W każdym razie zrobiłem sobie na kartce mini poradnik, jak przywrócić boot loadera w razie tego popiepszonego problemu.

"Sprawdź tryb SATA w BIOS-ie/UEFI: Uruchom ponownie komputer i wejdź do ustawień BIOS-u/UEFI (zazwyczaj naciskając klawisz F2, Del lub Esc podczas rozruchu). Znajdź tryb działania SATA (często w sekcji „Zaawansowane” lub „Pamięć masowa”) i upewnij się, że jest ustawiony na AHCI. Jeśli został niedawno zmieniony na RAID lub IDE, zmień go z powrotem na AHCI. Użyj narzędzia do naprawy systemu Windows podczas uruchamiania: Będziesz potrzebować dysku USB z instalacją systemu Windows 11. Uruchom komputer z dysku USB i wybierz kolejno opcje „Napraw komputer” > „Rozwiązywanie problemów” > „Opcje zaawansowane” > „Naprawa systemu podczas uruchamiania”. To narzędzie może automatycznie naprawić niektóre problemy z uruchamianiem. Wykonaj czysty rozruch w trybie awaryjnym: W środowisku odzyskiwania systemu Windows (uruchomionym z dysku USB) przejdź do opcji Rozwiązywanie problemów > Opcje zaawansowane > Ustawienia uruchamiania > Uruchom ponownie. Po ponownym uruchomieniu naciśnij klawisz numeryczny, aby wybrać opcję „Włącz tryb awaryjny” lub „Włącz tryb awaryjny z obsługą sieci”. Jeśli możesz uruchomić komputer w trybie awaryjnym, przyczyną jest prawdopodobnie niedawno zainstalowany sterownik lub oprogramowanie. Uruchom polecenia Boot Recordera: W środowisku odzyskiwania systemu Windows otwórz wiersz polecenia z poziomu „Opcji zaawansowanych” i uruchom następujące polecenia, aby naprawić sektor rozruchowy i główny rekord rozruchowy (MBR): tekst bootrec /fixmbr bootrec /fixboot bootrec /scanos bootrec /rebuildbcd Najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniem jest krok 1, czyli sprawdzenie trybu kontrolera SATA w systemie BIOS."

Dyski sa widoczne jako magazyn pamieci lub stacje dyskow dopiero pod systemem po zaladowaniu sterownikow. Nie ma to nic wspolnego z procesem bootowania. Domyslam sie, ze boot sector i rozruch masz z innego dysku niz systemowy. Czesto sie tak zdarza podczas instalacji systemu jesli masz podpiety dysk na ktorym miales system i instalujesz na innym. Moze dojsc do sytuacji, ze instalator pozostawi rozruch ze starego dysku a sam system - zainstaluje na innym. Nie powinno byc jednak problemu z naprawa rozruchu i wrzuceniem go na dysk systemowy aby do poprawnego startu - wymagany byl tylko 1 dysk (bo teraz podejrzewam, ze musisz miec 2 dyski w systemie aby wystartowal system - ten z rozruchem i ten na ktorym jest system)

Polecalbym Ci odbudowac rozruch na dysku systemowym. Z pewnoscia AI podpowie Ci jakimi komendami (bo nie wiem czy te ktore wkeiles - nie dzialaja tylko dla MBR a pewnie masz dysk w GPT)

Opublikowano

Wczoraj postawiłem system na tym samym dysku, który stracił boot loadera i jest na razie OK :E 

A dysk SATA SSD (E) na który został przerzucony boot loader sformatowałem. 

Patrząc na msconfig, jest tylko jeden rozruch:

3.jpg

A tak mam zorganizowane dyski:

4.jpg

5.jpg

Temat poruszyłem ponieważ spotkało mnie to pierwszy raz i chciałem to nagłośnić, a okazuje się, że cały internet huczy na ten temat. Oczywiście na Naszym forum wszyscy wzorowo prowadzą swoje systemy i nikt takiego cyrku nie uświadczył. Tylko ja jestem super lama :wariat:

51 minut temu, LeBomB napisał(a):

Czyli standard: użytkownik sam nakombinował, ale narzeka na jakość systemu :E 

Da się przenieść boot loader na dysk systemowy. Jak już stawiasz system i tak na nowo, to najprostszym rozwiązaniem jest odpięcie dysku SATA na którym boot loader się obecnie znajduje i zainstalowanie systemu tylko z wpiętym dyskiem NVME. Wszystko zrobi się automatycznie i problem z głowy. 

AHCI na IDE potrafi się zmienić samoczynnie przy aktualizacji różnych sterowników lub aktualizacji BIOS/UEFI. 

Jak są dyski SATA w komputerze to jest pierwsze co sprawdzam przy takich błędach.

Wcześniej zawsze odłączałem wszystkie dyski (oprócz systemowego) gdy stawiałem system, ale od jakiegoś czasu po prostu nie chce mi się wchodzić do komputera i odpinać dyski. No i mój (nie tylko mój) problem dotyczył samoczynnego usunięcia boot loadera z dysku nvme z systemem na dysk SATA !!  W blaszaku mam też dysk nvme dla gier i na niego nie przeskoczył boot loader z dysku C. Dla czego ?  

Ja po prostu wyebie dysk SSD SATA i kupię jak najtańszy dysk nvme 512GB i z głowy. Na dysku E mam tylko drobne apki, z instalacji tylko parę benchmarków.

6.jpg

Te komendy wklepałem i się posypało: 

7.jpg

Opublikowano
41 minut temu, leven napisał(a):

Oczywiście na Naszym forum wszyscy wzorowo prowadzą swoje systemy i nikt takiego cyrku nie uświadczył.

Odkąd mam wszystko przeniesione na NVME i nie modyfikuję tak głęboko systemu to nie, nie mam takich cyrków, żeby mi boot loader przenosił się na dyski SATA, które też mam ;) 

Jeszcze na win10 na poprzednim komputerze spotkałem się z tym samoczynnym przełączaniem z AHCI na IDE (swoją drogą ten system został przeniesiony na nowy PC bez ponownego instalowania i uaktualniony do win11 i działa do dziś ;) ) i od tamtej pory wiem że to może być jedna z przyczyn takich problemów. Do dziś spotkałem się już kilkanaście razy na różnych komputerach z podobną sytuacją gdzie AHCI zmieniło się na IDE samoczynnie po różnych aktualizacjach, no ale to dotyczy dysków SATA.

Żeby zmieniło się na RAID jeszcze się nie spotkałem.

Zamiast wydawać teraz 300-400 zł na dysk 512 GB NVME to po prostu przestań grzebać w systemie :D 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, leven napisał(a):

Te komendy wklepałem i się posypało: 

Mi to wyglada na sytuacje w ktorej zaladowany nowy sterownik do obslugi NVMe - spowodowal zamiane "liter" dyskow. Po zaladowaniu sterownika (nowego) - dyski/partycje "pozamienialy" sie miejscami i obecna sciezka do ladowania systemu (lokalizacja) ulegla zmianie a bootloader probowal zaladowac system z lokalizacji w ktorej pojawil sie inny dysk/partycja bez systemu operacyjnego. Mozliwe, ze wplyw na to mial fakt, ze bootloader/bootsector i system bylo na roznych dyskach. Moglo byc tez tak, ze nowy sterownik NVMe spowodowal niepoprawna prace dysku przez co nie byl widoczny przez system albo system nie mogl odczytac z niego danych

Jesli mam racje, wychodzi na to, ze majac wiecej niz 1 dysk w systemie, trzeba uwazac

Ja majac NVMe + 2 x SSD + 1 x HDD - dokonywalem wpisu ale u mnie sie nic nie posypalo oraz bootloaded, bootsector i system mialem na 1 dysku
Wpis ostatecznie wywalilem bo i tak przywracalo domyslny sterownik po kilku uruchomieniach xD 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie. MS skapnął się, że ten przyśpieszacz jest problematyczny i go zablokował. Szkoda, że się o tym za późno dowiedziałem :E  Jeszcze trochę i będę kijem uruchamiać komputer :hihot:

To by się mogło zgadzać, bo mam zawsze włączone WU i aktualki wpadają kiedy chcą. 

Ostatnia była (KB5085516) (26200.8039) może to ona zablokowała sterownik do dysków, a ja go na siłę wklepałem i :kupa: wyszła :woot:

Edytowane przez leven
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Ostatnia była (KB5085516) (26200.8039) może to ona zablokowała sterownik do dysków, a ja go na siłę wklepałem i :kupa: wyszła :woot:

Przecież pisałem, że się w końcu doigracie. :E Kara musi być!

Opublikowano (edytowane)

Mnie zastanawia jedna sprawa mianowicie: Leven zmodyfikował rejestr 2 marca bo sam o tym z nim pisałem :Ewszystko było ok i nagle po ponad 3 tygodniach winda samoczynnie przeniosła bootloader na inny dysk? :wariat:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
37 minut temu, Send1N napisał(a):

Mnie zastanawia jedna sprawa mianowicie: Leven zmodyfikował rejestr 2 marca bo sam o tym z nim pisałem :Ewszystko było ok i nagle po ponad 3 tygodniach winda samoczynnie przeniosła bootloader na inny dysk? :wariat:

Tak było (dokładnej daty nie pamiętam) z tym, że to był Sromotnikowy system, który miał na amen zablokowany WU. No to w ramach walki z nudą postawiłem prawilny WIN11 od MS, który działał do wczoraj :red: Pamiętaj, że MS zablokował te wpisy niedawno, a ja nie doczytałem o tym. Nie ważne, po sprawie. Ale uważajcie u siebie, bo możecie mieć taki sam wyraz twarzy co ja wczoraj :stukniety:

• Upvote 1