Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Microsoft testuje nowe rozwiązania w systemie Windows 11, które mogą zainteresować użytkowników śledzących rozwój technologii systemów plików. Najnowsza kompilacja Insider Preview Build 27823 przynosi zaawansowaną funkcję formatowania, system plików ReFS, która może mieć znaczenie dla osób zarządzających dużymi zbiorami danych."

https://www.purepc.pl/windows-11-wprowadza-obsluge-systemu-plikow-refs-z-maksymalnym-rozmiarem-woluminu-do-35-petabajtow

Wczoraj wleciała ta aktualizacja do Insidera :)  Kurde ten Insider, którego aktualnie mam bardzo dobrze działa :)

Opublikowano (edytowane)

NTFS jest już stary i wolny. Ale nie sądzę że ReFS wiele zmieni w przypadku tej drugiej cechy. ;) 

Nie widzę sensu ani korzyści pchania się w ReFS na desktopach. Z drugiej strony widzę potrzebę porzucenia NTFS. Eh, szkoda że nie ma większej dowolności w wyborze systemu plików, jak to jest na Linuxie. Btrfs byłby spoko. 

Edytowane przez Isharoth
Opublikowano (edytowane)

Wiem o skrótach klawiatury, ale nie interesują mnie one w tym wypadku. Są sytuacje gdy nie siedzę przy biurku u nie mam dostępu do klawiatury, chciałbym mieć możliwość włączenia go z pulpitu myszką, bez przeklikiwania sie do ustawień w systemie.  Na pulpicie mam podobne skrypty do przełączania pulpitów, chciałbym coś takiego do HDRu.

Edytowane przez Tomek1623
Opublikowano

Wlasciwie to go pomniejszylem najpierw wylaczajac hibernacje a potem wlaczajac ponownie :E

image.png.60c250c2bd3ccb8edb7be964143d6467.png

Zajmowal z 30gb+

a mam malo pamieci

image.png.31a8cbb85f1abeceeb8752a78a11cb40.png

Planuje go formatować ale jakoś zniecheca mnie config wszystkiego od nowa mimo iz wiekszosc mam na innych dyskach to i tak appdaty i inne syfy a tez nie wiem czy nie spieprze czegos przy tym

...Kiedyś bede sie chwalil ze pozbylem sie tego systemu... kwestia czasu

Opublikowano

To w zasadzie masz odpowiedź. Mniej niż 20 GB na dysku systemowym zaburza stabilność działania niektórych funkcji. Ja bym się przesiadł po prostu na większy dysk robiąc klon tego co jest.

Opublikowano

Nie bede klonował tego syfu. Specjalnie zasmiecam i nie dbam co gdzie instaluje tylko wrzucam na smietnik znaczy system.

Obejrze poradnik formatu zeby nie spieprzyc nic i pozegnam sie z tym badziewem. Myslalem nad linuxem ale chwile jeszcze zostane na fresh windows.

Mój system jest zbyt niestabilny od lat :)

Opublikowano (edytowane)

Jak już o uśpieniu/hibernacji mowa to ja miałem taki problem na win11 24H2 że usypiałem pc przed pójściem spać, budzę się a ten normalnie działa wybudzony i zauważyłem że działo się to regularnie po kilku godzinach od uśpienia, kombinowałem z różnymi ustawieniami, powyłączałem nawet ręcznie w dosłownie każdym urządzeniu w menedżerze urządzeń opcję "zezwalaj temu urządzeniu na wznawianie pracy komputera" oczywiście opcja "zezwalaj na wznawianie pracy według czasomierza" też była wyłączona w opcjach zasilania, nawet założyłem temat tu na forum bo już nie miałem pomysłu... Tydzień temu zainstalowałem sobie na czysto win 10 21H2 lot enterprise LTSC i ani razu nie wybudził mi się sam mimo że mam ustawione w biosie wybudzanie przez usb i w żadnym urządzeniu nie wyłączyłem opcji "zezwalaj na wznawianie pracy komputera" link do tematu ;) 

Edytowane przez Send1N