Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję informacji od kogoś kto nie używa konta microsoft do logowania się do systemu, najlepiej jakby miał win11, ale win10 też może być.

Jak wpiszecie w CMD polecenie  systeminfo  to co się wyświetla przy polu Registered Owner?

Opublikowano

Szybszy w przypadku systemu operacyjnego ma wiele znaczeń. Wszystko zależy kto co rozpatruje. 

Można rozpatrywać na przykład czas instalacji, uruchamiania, czas wczytywania programów, gier, czas kopiowania, przetwarzania danych, przetwarzania filmów, grafiki i wiele wiele innych aspektów. Potem wszystko sprowadza się do tego, że w ogólnym ujęciu albo wychodzi na to samo, albo różnice są takie, że interesują jedynie fanów cyferek i benchmarków :) 

Tak na prawdę żeby porównanie było właściwe trzeba by jeszcze wziąć poprawkę na to co domyślnie jest uruchomione w win10 i w win11. To czy sterowniki i tu i tu są takie same, jak nie, to jak różnica nawet wersji sterowników do różnych komponentów mogą wpłynąć na parametry. Ogólnie dużo zmiennych, które nie są brane pod uwagę, z których może wynikać różnica kilku procent. Zatem rezultat testu w zasadzie staje się mierzalny gdy różnice sięgają rzędu co najmniej kilku procent, jak nie więcej, cała reszta poniżej to może być błąd pomiarowy wynikający z tego o czym napisałem.

Opublikowano (edytowane)

Witam. Dzisiaj zainstalowala mi sie ta apka, automatycznie przez Windows Store na Windows 10 Pro. Gdzie mozna w Ustawieniach znalezc te dodatkowe menu, ktore niby ta apka dodaje? Nie moge u siebie tego znalezc.

APKA: https://apps.microsoft.com/detail/9n8mhtphngvv?hl=en-us&gl=PL&ocid=pdpshare

Na ale screeny z tej apki wyraznie przedstawiana Ustawienia z Win 11, a nie 10. O co tu chodzi?

Przez chwile myslalem, ze to jakas czesc Power Toys, ale okazuje sie, ze chyba nie.

Edytowane przez daerragh
Opublikowano

Hej, jest w ustawieniach w Win 11 taka opcja, jak zmienna częstotliwość odświeżania i w opisie coś tam o energooszczędności. Czy do grania ma to być włączone? Czy ma to związek z synchronizacją? Wydaje mi się, że odpowiedzi to 2x nie, ale chciałbym się upewnić. Pozdrówki :witojcie2:

Opublikowano

W grach freesync/g-sync robią to samo więc nie ma znaczenia czy masz to włączone czy wyłączone, chociaż już czytałem przypadki że ludzie mieli problemy jeżeli VRR pod windowsem był włączony razem z freesync'iem 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Chcialem sie podzielic trikiem, ktory w sumie juz odkrylem dawno temu ale dopiero sie teraz nim dziele :P

Kazdy wie, ze W10 i W11 aktualizuja BIOS przez WU i bardzo czesto jest to niechciany update. Otoz, kazdy wie, ze mozna zablokowac taka aktualizacje przez wushowhide.diagcab, ale co zrobic, kiedy aktualizacja sie juz zainstalowala (automatycznie) i przy najblizszym restarcie czeka nas update BIOS? 

Proste. Wchodzimy w Menedzer Urzadzen -> Firmware -> usuwamy urzadzenie System Firmware i BIOS nie bedzie sie aktualizowal przy najblizszym restarcie. Teraz pozostaje tylko ukrycie aktualizacji w wushowhide.

Np. do mojego laptopa ze stopki ostatnio pojawil sie BIOS w WU, ktory ma bardzo podejrzana numeracje, totalnie inna niz poprzednie BIOSy i ktorego nie ma na stronie producenta laptopa. Cholera wie, co by sie stalo po instalacji czegos takiego, wiec polecial blok, z wykorzystaniem tego triku.

Edytowane przez daerragh
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Aktualizacja Biosu przez WU to jest w ogóle jakaś totalna pomyłka, i to powinno być na starcie zablokowane... ile razy już ktoś skończył z lapkiem na serwisie bo wu zassał bios, zaczęła się aktualizacja a użytkownik wyłączył przyciskiem lapka bo ten się długo zamykał :E 

A tak swoją drogą czy wyłączenie w systemie automatycznej aktualizacji i instalacji sterowników odnosi się też do biosu :hmm:bo nie jestem pewny?

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

A nie wystarczy wejść w: Ustawienia / System / Informacje / Zaawansowane ustawienia systemu / Sprzęt / Ustawienia instalacji urządzeń. I wybrać pozycję "Nie"? Na pewno działa na sterowniki, a na bios?

Sam mam wyłączone aby mi przypadkiem Windows nie spróbował zaktualizować sterowników NV, które wiadomo jakie są obecnie :E

Opublikowano (edytowane)

Nierozsądne podejście. Świeży przykład - gdybym miał "ustawienia instalacji urządzeń" na "nie" tak jak kolega wyżej radzi to windows update nie zassałby najnowszego sterownika dla audio DAC od Creative i tym samym został bym na starej wersji, która jak się okazuje z lektury w necie powoduje u ludzi losowe BSODy.

Warto dodać, że nowszy sterownik jest dostępny tylko za pośrednictwem windows update.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano

Chodziło mi o to że biosy nie powinny być automatycznie zasysane i instalowane bo często robi to problem, z softem pod windowsem sobie można łatwo samemu poradzić w razie W ewentualnie postawić system od nowa a w przypadku nieudanej aktualizacji biosu użytkownika wita czarny ekran i serwis bo trzeba programować kość ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Bo ludzie to z reguły śmierdzące lenie, jak można nie sprawdzić czy ma się aktualny BIOS/sterowniki, mnie to się w pale nie mieści. Rozumiem, że ktoś może się nie znać ale to są podstawy podstaw jeśli ktoś na poważnie bawi się komputerem, tym bardziej w erze ogólnego dostępu do internetu.

Edytowane przez caleb59
  • Haha 1
Opublikowano

EE no jak większość przecież nie ma pojęcia o takich akcjach, jakiś dziadek czy babka kupuje lapka aby wchodzić na onet :E po czym wyłącza przyciskiem laptopa bo po kliknięciu zamknij system długo "mieli" i cyk przy ponownym uruchomieniu czarny ekran bo okazuje się że to mielenie było przez to że robił się update biosu w tym czasie xD 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Przed wymiana procka, robiłem update biosu. Kupię płytę, od razu zrobię update. Ale chyba nikt co dziennie nie sprawdza, czy jest dostępna nowa wersja?

Swoją drogą właśnie się dowiedziałem, że WU robi update biosu. 😀 Ciekawe dlatego nie zrobił mi, jak miałem stary. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Bo ludzie to z reguły śmierdzące lenie, jak można nie sprawdzić czy ma się aktualny BIOS/sterowniki, mnie to się w pale nie mieści. Rozumiem, że ktoś może się nie znać ale to są podstawy podstaw jeśli ktoś na poważnie bawi się komputerem, tym bardziej w erze ogólnego dostępu do internetu.

No wlasnie nie :D Na moim lapku ze stopki, po kazdej instalacji Win 11, WU instaluje najnowszy BIOS, ktory juz mam przeciez dawno wgrany :D wiec blokuje go w wushowhide.

A oprocz tego, zeby bylo smieszniej, WU ostatnio instaluje jakis BIOS, ktorego numeracja w ogole sie nie zgadza i nie ma go na stronie producenta lapa! :boink:

Nie bylo by problemu, gdyby kazda taka aktualizacja BIOS przez WU byla w aktualizacjach opcjonalnych, wiec musialaby byc recznie wybrana do instalacja przez usera. No ale oczywiscie gruba polowa tych aktualizacji BIOS jest w czesci WU, ktora instaluje sie automatycznie.

Edytowane przez daerragh