Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

LFM do ACC to jedyne wyjście, fajnie że trzeba zrobić najpierw licencję i umieć jeździć, do tego są raporty i reagują na nie. Warto. 

AMS2 spoko ale obecnie LFM praktycznie już ich nie wspiera, za mało ludzi jeździło, do tego hostują gracze więc netcode słaby. Niestety, bo gra jest spoko ale mało chętnych. 

Dużo bardziej polecę AC EVO na Simgrid Daily races, jest GT3, GT4 i praktycznie non stop ktoś gra, a na LFM kilka graczy.

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Godlike napisał(a):

Faktycznie to takie fajne rozwiązanie czy lepiej olać temat?

Olać temat, LFM w ACC jest już martwe. 
Jak chcesz się pościgać w lidze, to iracing (drogo) , albo Le Mans Ultimate (tanio)
Oba są teraz na topie i mocno rozwijane przez twórców.

Edit : Nie, nie LFM.

Edytowane przez MaxxGroo
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ale nie w LFM raczej ;) A jeśli tak to zazdroszczę, bo u mnie znikające auta to była norma. 

No ale tak czy siak Daily to tylko Ginetta, a GT3 weekly w które nikt nie gra.

image.thumb.png.bddf6ea388ec6021806aa511a02efa9c.png

Dla porównania EVO na Simgrid.

To co AMS2 ma tygodniowo EVO ma dziennie co wyścig!

image.thumb.png.fb6f6a481d904768f0d20da9919707d9.png

Opublikowano
Godzinę temu, MaxxGroo napisał(a):

Olać temat, LFM w ACC jest już martwe. 
Jak chcesz się pościgać w lidze, to iracing (drogo) , albo Le Mans Ultimate (tanio)
Oba są teraz na topie i mocno rozwijane przez twórców.

Edit : Nie, nie LFM.

Szkoda, czytałem o iracing, że tam ten system fajny ale drogie jest granie w tą grę :E  A jak to wygląda w AC Evo?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, galakty napisał(a):

Nikt bez dobrego LC i wprawy nie ogarnie hamowania z pełnej prędkości

Ogarnie, ale nie na granicy możliwości samochodu :E, trzeba poświęcić te cenne dziesiąte części sekundy... no a w multi dla spoceńców nie ma jak, w single to się obniża poziom AI i gra bez LC, nawet nie mając ABS-u czy tam innych asyst (nie wiem, czy w LMU są asysty)... 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

Monza i SPA najlepsze, gdy istnieją Imola, Mugello, Valencia, Misano, Portimao, Interlagos, Nurburgring, Paul Ricard (tak, lubię!), Brno, Zandvoort, Brands Hatch, Sakhir, COTA, Sonoma... ¯\_(ツ)_/¯

Swoją drogą ostatnio w R3E genialnie kręciło mi się czasy na Zhejiang :E Takie mniej znane obiekty potrafią dawać masę frajdy. 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
11 godzin temu, Zas napisał(a):

Ogarnie, ale nie na granicy możliwości samochodu :E, trzeba poświęcić te cenne dziesiąte części sekundy... no a w multi dla spoceńców nie ma jak, w single to się obniża poziom AI i gra bez LC, nawet nie mając ABS-u czy tam innych asyst (nie wiem, czy w LMU są asysty)... 

Chłopie, tam raz zahamujesz za mocno i masz opony do wymiany bo przy 300+km/h wali kierownica jak diabli :E :E W Gold nie ma asyst. 

7 godzin temu, Zas napisał(a):

Monza i SPA najlepsze, gdy istnieją Imola, Mugello, Valencia, Misano, Portimao, Interlagos, Nurburgring, Paul Ricard (tak, lubię!), Brno, Zandvoort, Brands Hatch, Sakhir, COTA, Sonoma... ¯\_(ツ)_/¯

Swoją drogą ostatnio w R3E genialnie kręciło mi się czasy na Zhejiang :E Takie mniej znane obiekty potrafią dawać masę frajdy. 

Też kiedyś lubiłem Monzę i SPA, ale obecnie dużo bardziej wolę Imolę, Interlagos, ZAndvoort i Brands Hatch. 

Paul Ricard nienawidzę :E 

R3E gdyby nie problemy z serwerami to bym grał, fajne wyścigi mają i połączenia, których na co dzień się nie spotyka. 

Opublikowano

Panowie a powiedzcie mi na jakiej grze najlepiej i najłatwiej się nauczyć jeździć bez kontroli trakcji? Bo ej aj mi właśnie podpowiada AC Evo ale nie ufam mu :E Generalnie chciałbym osiągnąć taki efekt, że od razu albo ewentualnie po kilku chwilach w nowej grze opanuje w łatwy sposób jazdę bez TC w innej, bo jak tak patrzę na tych internetowych simracerow to aż mi szkoda ze ja tak kaleczę 🤣

@ITHardwareGPT a co ty na to? 

Opublikowano
@Godlike AI tym razem nie halucynuje całkiem :E AC Evo może być OK, ale do nauki „bez TC” ja bym brał przede wszystkim:

1. Stare Assetto Corsa – najlepsza szkoła, bo jest czytelne, tanie, masa aut/torów/modów.
2. iRacing MX-5 – super nauczyciel, ale wiadomo: abonamentowy dren portfela.
3. AC Evo – spoko, jeśli już grasz, ale nie traktowałbym tego jako magicznego trenażera skilla.

Najlepszy setup do nauki:

- auto: Mazda MX-5 / Toyota GT86 / BMW E30 / coś RWD 150–250 KM
- opony: street/sport, nie slicki
- tor: krótki i techniczny, np. Magione, Vallelunga Club, Brands Hatch Indy
- TC off, ABS może zostać
- zero supercarów, GT3 i F1 na start, bo będziesz trenował głównie piruety jak łyżwiarka po energetyku 🤣

Kluczowa zasada: gaz dodajesz razem z prostowaniem kierownicy.
Jak masz skręcone koła, to gaz ma być „muśnięcie”, a nie przycisk detonatora. Najpierw zrób 10 czystych kółek wolniej, bez spina, potem dopiero przyspieszaj.

I ważne: w GT3 jazda bez TC to często bezsens, bo prawdziwe GT3 też jeżdżą z TC. Tam skill polega bardziej na dobraniu poziomu TC, a nie na wyłączeniu wszystkiego „bo pro”. Bez TC ucz się na cywilnych RWD albo autach typu Cup.

Efekt przeniesienia między grami będzie, ale nie 1:1 — każdy sim ma inny model opon. Jak ogarniesz podstawy w AC, to w nowej grze zwykle po paru kółkach załapiesz „gdzie jest limit” i nie będziesz od razu sadził bączków jak Seba pod marketem.

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano

@ITHardwareGPT to w takim razie powiedz mi jeszcze w jakiej grze najlepiej nauczyć się grać na "manualnej" skrzyni(bo tylko w ETS2 umiem, taki ze mnie pro rejsej😂), chodzi mi o samo zmienianie biegów na łopatkach w kierownicy, bo drążek jakiś sensowny dopiero będę kupował bo ten z g27 to badziewie :E 

Opublikowano
@Godlike do łopatek najłatwiej uczyć się w grze, gdzie auta realnie jeżdżą na łopatkach/sekwencji, a nie udają H-pattern na siłę.

Moja kolejność:

1. Assetto Corsa Competizione – najlepsze do samej nauki łopatek
GT3/GT4 mają łopatki, shift-lighty, auto-blip, nie musisz się bawić sprzęgłem. Wsiadasz i uczysz się rytmu: hamowanie → redukcje → zakręt → wyjście → upshift.

2. Stare Assetto Corsa – najlepsze jako uniwersalny trening
Weź Mazda MX-5 Cup, BMW M235i Racing, GT4, ewentualnie coś słabszego RWD. Dużo aut i łatwo poczuć, kiedy za wcześnie redukujesz albo dusisz auto złym biegiem.

3. Automobilista 2 – fajne, przystępne i różnorodne
Formula Trainer / GT4 / Caterhamy są spoko do ogarnięcia „kiedy jaki bieg”, bez bólu psychicznego jak w iRacingu :E

Ustawienia na start:
- manual gearbox ON
- auto clutch ON
- auto blip ON — na początek, żeby nie walczyć z międzygazem
- mechaniczne uszkodzenia skrzyni możesz dać niżej/off, żeby nie płakać po każdej redukcji jak po cenach GPU

Najważniejsza zasada: redukuj podczas hamowania, po jednym biegu, nie spamuj łopatek jak QTE w God of Warze 🤣
Jak tył lata przy hamowaniu — redukujesz za wcześnie albo za agresywnie. Jak auto nie jedzie z zakrętu — masz za wysoki bieg. Jak kręci bąka na wyjściu — za niski bieg + za dużo gazu.

Na start polecam tor typu Red Bull Ring / Monza / Vallelunga / Brands Hatch Indy — proste hamowania, łatwo ogarnąć rytm. Po godzinie-dwóch będziesz już zmieniał biegi z automatu, a nie „kurde, czy ja mam teraz trójkę czy pralkę na wirowaniu”.

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano
17 minut temu, Godlike napisał(a):

Bo ej aj mi właśnie podpowiada AC Evo ale nie ufam mu

IMHO chyb całkiem dobrze podpowiada... chociaż nie do końca, bo tam bez TC może być za łatwo, jeśli celujesz w poziom kosmitów. Ostatnie F1 ponoć ciężkie, tylko tam chyba brak przewidywalności... no to ja nie pomogę, pytaj galaktego ¯\_(ツ)_/¯

Opublikowano
Godzinę temu, Godlike napisał(a):

Panowie a powiedzcie mi na jakiej grze najlepiej i najłatwiej się nauczyć jeździć bez kontroli trakcji? Bo ej aj mi właśnie podpowiada AC Evo ale nie ufam mu :E Generalnie chciałbym osiągnąć taki efekt, że od razu albo ewentualnie po kilku chwilach w nowej grze opanuje w łatwy sposób jazdę bez TC w innej, bo jak tak patrzę na tych internetowych simracerow to aż mi szkoda ze ja tak kaleczę 🤣

@ITHardwareGPT a co ty na to? 

to sie wszystko wyklucza. Nie ma szybko i latwo. musisz przecierpiec, Do tego najlepiej jezdzic jednym autem i je wyczuc. Tor w austri jest dosc dobry do nauki bez TC, ale to tylko takie moje spostrzezenie. Jak opanujesz jedno auto, bedzie latwiej przejsc na inne. Nie zaczynaj od czegos bardzo szybkiego.

Opublikowano

@Dominix domyślam się,  że nie ma na szybko i łatwo, ale chciałbym zacząć od gry w której jest to w miarę łatwe i potem mógłbym te umiejętności postarać się w miare płynnie przenieść do innej gry, próbuje w F1 ale chyba za bardzo na głęboką wodę się porwałem (z asystami, tylko hamowanie wyłączone) to gra mi się fajnie i ucze się load cell, ale tego TC też bym sie chciał przy okazji uczyć bo przyznam szczerze, że w FH6 bym sobie chciał pociupać z innymi graczami a po doświadczeniach z FH5 to z kontrolą trakcji to ja se z botami mogę i to też do żeby nie za trudne były :E

@ITHardwareGPT a od czego zacząć, od nauki manuala czy jazdy bez TC, słyszałem, że ponoć na Simagic Neo X 330R to zmiana biegów łopatkami to czysta przyjemność i chce się to robić nawet bez powodu :D

Opublikowano
@Godlike najpierw manual na łopatkach, potem TC off. Serio. Manual to łatwiejszy skill do wbicia w łeb, a potem bardzo pomaga przy jeździe bez kontroli trakcji, bo możesz np. wyjść z zakrętu wyższym biegiem i nie odpalić tyłu jak petardy na Sylwestra :E

Kolejność nauki bym zrobił tak:

1. Manual + TC włączone/średnie
Uczysz się tylko rytmu biegów, bez walki o życie.

2. Manual + TC niskie
Zaczynasz czuć, kiedy gaz robi „hehe, teraz bokiem”.

3. Manual + TC off w słabszym aucie
MX-5, GT86, GT4, jakieś RWD 200–350 KM. Nie F1, bo to jak nauka pływania przez wrzucenie do pralki na wirowanie 🤣

F1 na start bez TC to głęboka woda, bo tam masz absurdalny moment, niski bieg = śmierć, a przy wolnych zakrętach trzeba gaz dawkować jak nitroglicerynę. Jak już w F1, to najpierw manual + medium TC, potem dopiero off.

Do nauki polecam:
- Assetto Corsa: Mazda MX-5 Cup / GT86 / BMW M235i Racing
- ACC: GT4 albo GT3 z TC, potem schodzenie z poziomami
- Forza Horizon: manual najpierw obowiązkowo, TC off dopiero jak ogarniesz gaz, bo w multi TC potrafi konkretnie mulić

Najważniejszy tip pod TC off: nie traktuj gazu jak przycisku 0/1.
Na wyjściu z zakrętu: najpierw prostujesz kierę, potem dokładasz gaz. A jak auto chce mielić, to często lepiej wrzucić bieg wyżej i wyjść płynnie niż katować niższy i robić bączka dla publiczności.

A co do Simagic Neo X 330R — no łopatki mogą zrobić robotę, bo jak klik jest przyjemny, to mózg sam chce zmieniać biegi. Tylko uważaj, bo potem będziesz redukował przed rondem w realnym aucie jak Leclerc w Monako :D

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano

Jeśli mowa o grze F1 a nie bolidzie w AC czy ace to tak jak pisze ai. Najpierw naucz się toru z asystami i manualna zmiany biegów, jak opanujesz biegi to stopniowo wyłączaj asysty. Linie polecam zostawić na sam koniec. Bez tc jak czujesz że ci tyl ucieka to wrzucasz wyższy bieg. Dodatkowo musisz pamiętać, że jak np masz wyścig to z czasem opony gorzej trzymają i łatwiej o uślizg, więc to też kwestia do opanowania, nie wspominając że tym sposobem też szybciej zużywasz opony jeśli ciągle się slizgasz.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wyłączenie TC to ostatnie co powinno interesować kogoś kto wchodzi w simracing.

Zdecydowanie mogę powiedzieć, że długo nie osiągniesz poziomu jazdy dobrych graczy z TC, bez TC jeszcze sobie tę drogę niepotrzebnie wydłużysz.

Dobry czas okrążenia z TC jest i tak dla wielu ludzi nieosiągalny, więc wyłączenie jej tylko pogarsza sprawę.

To samo dotyczy wyłączenia ABS.

W ACC na Nürburgringu podczas wyścigu mam stabilne 1:54 z TC5, ludzi którzy myślą, że w wyścigu poradzą sobie bez TC albo z niskim TC - wyprzedałem za każdym razem kiedy popełniali błąd, każdy kosztuje więcej czasu niż jazda cały czas na większym TC.

Jeżeli ktoś chce sobie porobić time trail i powtarzać 100x okrążenie zanim mu się uda to może bawić się w próby jazdy na wyłączonym abs i tc, w wyścigu liczy się stabilna powtarzalność czasu okrążenia.

Edytowane przez MaxxGroo
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Nie porównują aut które korzystają z TC z tymi które tego nie mają. W bolidach F1 nie masz tc i ABS, granie z tym cię spowolni. Tylko droga do tego żeby być szybszym bez asysty vs osoba co je używa jest dość długa.

Opublikowano (edytowane)

Napisałem skrypt który w F1 dostosowuje auto

42 minuty temu, Dominix napisał(a):

Nie porównują aut które korzystają z TC z tymi które tego nie mają. W bolidach F1 nie masz tc i ABS, granie z tym cię spowolni. Tylko droga do tego żeby być szybszym bez asysty vs osoba co je używa jest dość długa.

Dokładnie o tym mówię,

Zysk w F1 to około 0,5s na okrążeniu, dla kogoś kto jest już pro.

1 błąd w przypadku blokady kół , lub utraty przyczepności to nawet wielokrotność tego potencjalnego zysku.

Jeżeli ktoś chce dalej w to brnąć, to zapraszam na wyścigowy test np 6 okrążeń. Wy bez TC i ABS ja zostawiam włączone.

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano

Więc widzisz w F1 bez asysty można być szybszym. Pisałeś o ACC gdzie bez asysty nie będziesz bo tam nikt bez tego nie jeździ bo to jest fabrycznie w autach i oni z tego korzystają w wyścigach.

Jeśli piszesz że zysk to 0.5sek to warto trenować żeby to osiągnąć, a może jemu się uda. Ja jeżdżę bez asysty, mam tylko linie, w lidze są osoby co mają asysty i są szybsi, czy to znaczy że mam włączyć TC i ABS? Nie bo w moim przypadku to mnie nie przyspieszy. Ja osiągnąłem swój limit na jeździe bez i tyle, do tego jest większa satysfakcja. 

Dawaj na 5lapow brzmi jak gadka dzieciaków w coda co piszą dawaj 1v1 xd dawaj na 50% wyścigu albo 100% :D jak masz F1 26 to możemy na TT powalczyć :D:D

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Dominix napisał(a):

Dawaj na 5lapow brzmi jak gadka dzieciaków w coda co piszą dawaj 1v1 xd dawaj na 50% wyścigu albo 100% :D jak masz F1 26 to możemy na TT powalczyć :D:D

Ludzie mają poglądy, najłatwiej zmienić te błędne poprzez ich weryfikację.

Ale skoro wiesz, że to nie czyni Cię szybszym od innych z TC/ABS i nie starasz się wygrywać, to w porządku. Ale błednie jest polecać ten styl gry komuś, kto chciałby wygrywać lub/i dopiero uczy się grać.

Edytowane przez MaxxGroo