Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Jak ktos kupil to wiadomo ze bedzie bronic tej decyzji

Dla mnie zakup tej konsoli to zaden wydatek. Zaraz zmieniam platforme na AM5 i wydam wiecej niz na te konsole. Staram sie tylko jako wlasciciel Pro cos wniesc do dyskusji, ale tu wszyscy wiedza lepiej, a tak naprawde w dupie sa i gowno widza. @Kadajo jedynie w nocy cos tam porownal natywnie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

@DżonyBi Nikt nie twierdzi ze roznic nie ma. Roznice sa w postaci lepszej rozdzielczosci lub stabilniejszego frameratu czy okazjonalnie podkreconego RT. Chodzi jedynie o to ze ta roznica jest na ten moment zbyt mala by usprawiedliwiac taki wzrost ceny wzgledem bazowego modelu ps5 digital. Tak jak napisalem wczesniej, poczekajmy na nowe gry zeby zobaczyc czy faktycznie ten PSSR i usprawnione bebechy PRO dadza konkretnego kopa w grach w porownaniu do zwyklego PS5. Ludzie zwyczajnie liczyli na wiecej w tej cenie i to nie jest jedynie opinia kilku osob z forum ....

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

faktycznie ten PSSR i PRO zmienia oblicze grania na PS5.

Nie zmieni w takim sensie, ze nagle z kapci wyrwie. To jest przyjemny upgrade, ktory pozwala Tobie cieszyc sie gra z mniejszym kompromisem. Nie ma mydla i jest wiecej fps. Z czasem troche poprawia slabosci PSSR i na tym koniec. Uwierz mi, ze na zwyklym PS5 kompromis jest zbyt duzy w wielu grach. Generalnie radze sie przyzwyczaic, bo rozwoj elektroniki zwalnia, jest coraz wiecej trudnosci technologicznych i premiery nowego sprzetu beda rozciaganie w czasie, a progres bedzie mniej widoczny wraz z wprowadzaniem kolejnego produktu na rynek. Na razie nie zapowiada sie na jakis przelom.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie np. różnice w TLOU1 i 2 są widoczne gołym okiem, podobnie z S-M2, czy AW2. W tym ostatnim w trybie 30 fps mamy normalny RT, a w 60 fps artefaktów jest zdecydowanie mniej i w scenach gdzie grafika nie jest przeciążona obraz jest ostrzejszy niż mydełko na bazowym PS5. 

W FFVII różnica między perf ps5 i pro to jakby dwie różne gry, gdzie nadmierne zmiękczenie obrazu przez niską rozdzielczość bazową zniknęło zupełnie.

W FC25 przerywniki, cieszynki, in-game custscenes są w 60 fpsach i 4k - wygląda to wyraźnie lepiej niż na bazowej konsoli.

W F124 w trybie pro mamy RT, ostrzejszy obraz.

W HL, który nawet wczoraj odpalałem, tryb Fildelity+rt na ekranie z vrr daje odbicia RT, wysoką rodziałkę i 40 fps. Działa to i wygląda wyraźnie lepiej niż bazowe PS5 w jakimkolwiek trybie.

Nawet w BMW, w demie które wczoraj odpaliłem, wydaje mi się że niepoprawiona wersja gry ma mniejszy IL niż miała wersja PS5, oraz nieco ostrzejszy obraz. Pewnie wynika to z faktu, że zastosowany w trybie performance frame gen ma teraz wyższe klatki bazowe, więc fizycznie nie doprowadza gry do takiego laga jak to było wcześniej.

Oczywiście, dla niektórych to nic, bo oczekiwaliby grafiki i wydajności 4090 :E , ale dla mnie to jest już bardzo dużo bo od dobrego roku praktycznie FATa nie uruchamiałem, bo granie w pseudo 60 fpsach w masełko nie sprawiało mi żadnej przyjemności.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ta gra sporo zyskala w trybie VR po tym update. Sam caly czas mysle czy nie kupic PSVR2 do tej gry. Ludki sobie chwala zmiany na lepsze, a z tego co wiem to na plaskim ekranie gra dostala kopa fps w 4K jeszcze przed patchem po wlaczeniu PS5 pro enhanced w ustawieniach konsoli. Wsadzanie RT i PSSR do kazdej gry nie jest dobrym pomyslem na tym etapie jak widac. Sony na razie siedzi cicho, zadnych update'ow konsoli nie ma, moze zaraz pozytywnie sie zaskoczymy. Trzeba czekac na rozwoj wydarzen. 

"GT7 jest teraz superwyraźny w VR, z piękną liczbą klatek na sekundę. Poprzednia rozmytość, do której się przyzwyczaiłem, zniknęła"

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Godzinę temu, Qrdello napisał(a):

od dobrego roku praktycznie FATa nie uruchamiałem, bo granie w pseudo 60 fpsach w masełko nie sprawiało mi żadnej przyjemności.

Miałem dokładnie tak samo, w abonamencie troche klasykami sie bawilem i tyle.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

To samo dzisiaj rano czytałem i o tym samym sobie pomyślałem. Z drugiej strony, jeżeli portal chodzi po ca. tysiaka, a to tak naprawdę DS z ekranem, to pełnoprawna konsola pewnie z 2,5k :E dolicz do tego PS6 za minimum 3k i tutaj już Żonce ciężko wytłumaczyć taką gwiazdkę 2k27 :D 

Z innej beczki, posiadacze PS5 Pro, czy Wasze wentylatory (domyślnie delta) też wydają takie równomierne falowanie z siebie na obrotach podczas gry? Ja mam uszy wrażliwsze na takie dźwięki i nie mogę w swojej sztuce tego odsłyszeć. Wentylator mam Delty, a na jakiejś zagranicznej stronie czytałem, że znów dostaliśmy ten gorszy sort na ojropę, bo JP mają foxconny, które są wyraźnie cichsze :E .

Edytowane przez Qrdello
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qrdello napisał(a):

dolicz do tego PS6 za minimum 3k i tutaj już Żonce ciężko wytłumaczyć taką gwiazdkę 2k27 :D 

To byłby strzał w stopę jakby wydali tego handhelda i PS6 w tym samym roku ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Tak jak piszesz @Dirian, jednoczesna premiera jest nierealna, bo z punktu widzenia marketingu coś i tak na tym straci. Duża lub mała konsola. 

Pewnie znalazłaby się spora część graczy, którzy chcieliby mieć gry z playa on the go - ja sam bym chciał :E . Znalazłaby się grupa zapaleńców, którzy kupiliby i to i to, a także Ci, którzy na PS6 czekają ale nie potrzebują handhelda. Tak czy krzak, gdzieś by straty były. 

Kruszymy tu kopie o napęd, ale jeżeli SONY ma takie dalekosiężne plany jak pełnoprawny handheld, to raczej do priorytetu dla krążków już nie wrócimy.