Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Jak ktos kupil to wiadomo ze bedzie bronic tej decyzji

Dla mnie zakup tej konsoli to zaden wydatek. Zaraz zmieniam platforme na AM5 i wydam wiecej niz na te konsole. Staram sie tylko jako wlasciciel Pro cos wniesc do dyskusji, ale tu wszyscy wiedza lepiej, a tak naprawde w dupie sa i gowno widza. @Kadajo jedynie w nocy cos tam porownal natywnie.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@DżonyBi Nikt nie twierdzi ze roznic nie ma. Roznice sa w postaci lepszej rozdzielczosci lub stabilniejszego frameratu czy okazjonalnie podkreconego RT. Chodzi jedynie o to ze ta roznica jest na ten moment zbyt mala by usprawiedliwiac taki wzrost ceny wzgledem bazowego modelu ps5 digital. Tak jak napisalem wczesniej, poczekajmy na nowe gry zeby zobaczyc czy faktycznie ten PSSR i usprawnione bebechy PRO dadza konkretnego kopa w grach w porownaniu do zwyklego PS5. Ludzie zwyczajnie liczyli na wiecej w tej cenie i to nie jest jedynie opinia kilku osob z forum ....

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

faktycznie ten PSSR i PRO zmienia oblicze grania na PS5.

Nie zmieni w takim sensie, ze nagle z kapci wyrwie. To jest przyjemny upgrade, ktory pozwala Tobie cieszyc sie gra z mniejszym kompromisem. Nie ma mydla i jest wiecej fps. Z czasem troche poprawia slabosci PSSR i na tym koniec. Uwierz mi, ze na zwyklym PS5 kompromis jest zbyt duzy w wielu grach. Generalnie radze sie przyzwyczaic, bo rozwoj elektroniki zwalnia, jest coraz wiecej trudnosci technologicznych i premiery nowego sprzetu beda rozciaganie w czasie, a progres bedzie mniej widoczny wraz z wprowadzaniem kolejnego produktu na rynek. Na razie nie zapowiada sie na jakis przelom.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie np. różnice w TLOU1 i 2 są widoczne gołym okiem, podobnie z S-M2, czy AW2. W tym ostatnim w trybie 30 fps mamy normalny RT, a w 60 fps artefaktów jest zdecydowanie mniej i w scenach gdzie grafika nie jest przeciążona obraz jest ostrzejszy niż mydełko na bazowym PS5. 

W FFVII różnica między perf ps5 i pro to jakby dwie różne gry, gdzie nadmierne zmiękczenie obrazu przez niską rozdzielczość bazową zniknęło zupełnie.

W FC25 przerywniki, cieszynki, in-game custscenes są w 60 fpsach i 4k - wygląda to wyraźnie lepiej niż na bazowej konsoli.

W F124 w trybie pro mamy RT, ostrzejszy obraz.

W HL, który nawet wczoraj odpalałem, tryb Fildelity+rt na ekranie z vrr daje odbicia RT, wysoką rodziałkę i 40 fps. Działa to i wygląda wyraźnie lepiej niż bazowe PS5 w jakimkolwiek trybie.

Nawet w BMW, w demie które wczoraj odpaliłem, wydaje mi się że niepoprawiona wersja gry ma mniejszy IL niż miała wersja PS5, oraz nieco ostrzejszy obraz. Pewnie wynika to z faktu, że zastosowany w trybie performance frame gen ma teraz wyższe klatki bazowe, więc fizycznie nie doprowadza gry do takiego laga jak to było wcześniej.

Oczywiście, dla niektórych to nic, bo oczekiwaliby grafiki i wydajności 4090 :E , ale dla mnie to jest już bardzo dużo bo od dobrego roku praktycznie FATa nie uruchamiałem, bo granie w pseudo 60 fpsach w masełko nie sprawiało mi żadnej przyjemności.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ta gra sporo zyskala w trybie VR po tym update. Sam caly czas mysle czy nie kupic PSVR2 do tej gry. Ludki sobie chwala zmiany na lepsze, a z tego co wiem to na plaskim ekranie gra dostala kopa fps w 4K jeszcze przed patchem po wlaczeniu PS5 pro enhanced w ustawieniach konsoli. Wsadzanie RT i PSSR do kazdej gry nie jest dobrym pomyslem na tym etapie jak widac. Sony na razie siedzi cicho, zadnych update'ow konsoli nie ma, moze zaraz pozytywnie sie zaskoczymy. Trzeba czekac na rozwoj wydarzen. 

"GT7 jest teraz superwyraźny w VR, z piękną liczbą klatek na sekundę. Poprzednia rozmytość, do której się przyzwyczaiłem, zniknęła"

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Godzinę temu, Qrdello napisał(a):

od dobrego roku praktycznie FATa nie uruchamiałem, bo granie w pseudo 60 fpsach w masełko nie sprawiało mi żadnej przyjemności.

Miałem dokładnie tak samo, w abonamencie troche klasykami sie bawilem i tyle.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

To samo dzisiaj rano czytałem i o tym samym sobie pomyślałem. Z drugiej strony, jeżeli portal chodzi po ca. tysiaka, a to tak naprawdę DS z ekranem, to pełnoprawna konsola pewnie z 2,5k :E dolicz do tego PS6 za minimum 3k i tutaj już Żonce ciężko wytłumaczyć taką gwiazdkę 2k27 :D 

Z innej beczki, posiadacze PS5 Pro, czy Wasze wentylatory (domyślnie delta) też wydają takie równomierne falowanie z siebie na obrotach podczas gry? Ja mam uszy wrażliwsze na takie dźwięki i nie mogę w swojej sztuce tego odsłyszeć. Wentylator mam Delty, a na jakiejś zagranicznej stronie czytałem, że znów dostaliśmy ten gorszy sort na ojropę, bo JP mają foxconny, które są wyraźnie cichsze :E .

Edytowane przez Qrdello
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qrdello napisał(a):

dolicz do tego PS6 za minimum 3k i tutaj już Żonce ciężko wytłumaczyć taką gwiazdkę 2k27 :D 

To byłby strzał w stopę jakby wydali tego handhelda i PS6 w tym samym roku ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Tak jak piszesz @Dirian, jednoczesna premiera jest nierealna, bo z punktu widzenia marketingu coś i tak na tym straci. Duża lub mała konsola. 

Pewnie znalazłaby się spora część graczy, którzy chcieliby mieć gry z playa on the go - ja sam bym chciał :E . Znalazłaby się grupa zapaleńców, którzy kupiliby i to i to, a także Ci, którzy na PS6 czekają ale nie potrzebują handhelda. Tak czy krzak, gdzieś by straty były. 

Kruszymy tu kopie o napęd, ale jeżeli SONY ma takie dalekosiężne plany jak pełnoprawny handheld, to raczej do priorytetu dla krążków już nie wrócimy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@ntt_system @Phoenix. wgl. super by było nagrać takie porównawcze audio. W sensie ja już swój filmik tutaj wrzucałem z 2 tyg temu z nagraniem jak konsola pracuje w stresie, więc można się do tego odnieść czy słyszycie coś tam czy nie.

Generalnie mój przypadek słyszenia takich dźwięków to już powód do żartów dla połowy mojej rodziny :D jedziemy autem, ja słyszę huczące łożysko zanim ono zacznie być słyszalne dla reszty rodziny, albo np. klepanie popychaczy :> I tak się kiedyś złożyło, że ze szwagrami robiliśmy jazdy testowe, później się okazywało że jakaś część była do wymiany - oni nie słyszeli ja tak :E 

Podobnie jest z konsolami, 3 wentylatory w PS5 zmieniłem, zanim znalazłem idealnie cichy :> 

Screenshot_20241124_111908_Edge.jpg

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
Opublikowano

Ktoś pytał w temacie o Portal? Jest za 800 zł w Media Expert jak weźmiemy na raty, albo 850 zł normalnie. Samo urządzenie spoko, działa w miarę poprawnie i stabilnie, choć nadal czuć, że to strumieniowanie. Testowałem niecałe dwa dni.

Sens posiadania sprzętu odnajdą chyba tylko osoby, które nie mają dostępu do stacjonarnej konsoli o każdej porze, czyli pewnie głównie rodzice. Ja nim nie jestem, więc możliwość zagrania na ulubionym fotelu bądź w ogrodzie przed domem, nie bardzo do mnie przemawia.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

Najsmieszniejsze jest to za nawet za 18 miesiecy moze wyjsc nowa generacja :E 

Kupno prosiaka teraz jest jak placenie premium za mozliwosc bycia beta testerem gier i wylapywania bugow. 

comment_IGW1f6JBrbwYQNARlzSZj807i5GLXUXe

A co dzisiaj nie jest obarczone taką sytuacją ?

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo na screenach nie da się tego tak zobaczyć to dopiero filmik z dobrej kamery by ukazał i wrzucony gdzieś gdzie nie ma strat w obrazie , ja widzę taką różnice że tryb wydajności na zwykłym ps5 w części gier jest rozmazany na moim dużym TV a to mi strasznie przeszkadza bo przypomina mi to czasy mojego pierwszego pcta chyba na Intel Pentium 166 MHz jeżeli dobrze pamiętam i gry baldurs gate 1 , tyle lat minęło a obraz rozmazany w nowych grach, w trybie jakość na zwykłym ps5 nie ma już takiego problemu ale jest 30 fps nieakceptowalne dla mnie 

Pro podobno to naprawia ,a migające tekstury w oddali to mam teraz w KCD 1 na pc i jakoś muszę to przeżyć bo gra świetna:)

Edytowane przez voltq
  • Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Qrdello napisał(a):

wgl. super by było nagrać takie porównawcze audio. W sensie ja już swój filmik tutaj wrzucałem z 2 tyg temu z nagraniem jak konsola pracuje w stresie, więc można się do tego odnieść czy słyszycie coś tam czy nie.

Nie nie byloby super nagrac takie audio. Konsola dziala cicho, nie slysze jej z kanpay i wsio. A ty chcesz robic dochodzenie i nagrania jak sie glupi wentylator kreci w konsoli i slychac jego szum :lol2: Daj sobie spokoj ;) Ja doskonale wiem co slysze i nie potrzebuje forumowych expertow do oceny tego co slysze.  Jest wporzadku wiec nie widze potrzeby zglebiania tego tematu.

Faktycznie gdyby bylo cos niepokojacego i przeszkadzaloby cos na tyle, zeby zglebiac forum to owszem mozna te nagrywki uzasadnic, a tak to nie zawracaj Pan gitary pierdolami :szatanek:

26 minut temu, Vulc napisał(a):

Ktoś pytał w temacie o Portal? Jest za 800 zł w Media Expert jak weźmiemy na raty, albo 850 zł normalnie.

Szmelc, kroemu rozladowuja sie bateria bedac wylaczonym i ktoremu trzeba w konsoli wylaczac HDR do wieu gier bo to cos go nie oblsuguje i ma problem z wyswietlaniem ;)  Juz robilem rozeznanie i ten dodatek nie ma racji bytu w obecnej formie. Nawet aplikacji YT nie zainstalujesz do ogladania filmu na kiblu :D

Opublikowano
42 minuty temu, Roman_PCMR napisał(a):

Najsmieszniejsze jest to za nawet za 18 miesiecy moze wyjsc nowa generacja :E 

Kupno prosiaka teraz jest jak placenie premium za mozliwosc bycia beta testerem gier i wylapywania bugow. 

comment_IGW1f6JBrbwYQNARlzSZj807i5GLXUXe

18 miesięcy to sporo czasu. Jakoś nie widze żeby ktoś się śmiał z ludzi co wymieniają GPU albo CPU co rok-półtorej. Przecież nawet tutaj czy na innych forach są asy co zmieniły 7800X3D na 9800X3D :E

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 17.11.2024 o 11:02, DżonyBi napisał(a):

Od dwóch dni bawię się Sony Pulse Elite. Jestem zaskoczny jak czysto grają. To zapewne dzięki membranom planarnym i bezstratnemu polaczeniu z PS5 za pomoca PS5 link. Ostatnie ustawienie z EQ są zapamiętywane w słuchawkach, więc pozostąją przy połączeniu z telefonem czy innymi urzadzeniami. Słuchawki mogą łączyć się jednocześnie z konsolą i telefonem. Wracając do jakości. Ustawilem EQ pod siebie i w grach nie mam się do czego przyczepić, dźwięk 3D robi robotę i jak się wczuję to wiem dokładnie skąd płyną dzwięki. Precyzja jest zaskakująco dobra, a głośność jest wystarczająca. Używam tak na 2/3 mocy, bo wyżej robi się za głośno dla mnie. Po sparowaniu z telefonem i puszczaniem muzyki przez youtube mam mieszane uczucia. Jak źródło jest dobrej jakości to grają naprawdę przyjemnie, ten bas ma coś w sobie, jest mięsisty, dynamiczny, nie jest dudniący, środek i góra też jest. Problem pojawia się jak źródło jest gorszej jakości, wtedy robi się płasko. Tego problemu nie mam z Bose QCII, których od lat używam do muzyki. One radza sobie lepiej przy gorszych zrodlach. W Pulse nie ma tez ANC, czyli aktywnej redukcji halasu. Jak ktos gra z bawiacymi sie dziecmi obok to moze byc problem. Same sluchawki sa za to bardzo wygodne dla mnie i moge robic dluzsze sesje. Dalem za nie 530 zl i to jest optymalna cena za nie. Zostawiam je sobie na wieczorne sesje. Podkrecaja klimat dobrze.

Edit: problem z rozlaczaniem na razie nie wystapil.

Maly update odnosnie sluchawek Sony Pulse Elite, ktore zakupilem ponad tydzien temu. Losowo rozłączyły mi sie 2x. Poszły dziś na zwrot.

• Like 1