Qrdello 175 Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) Obiecałem że napiszę kilka słów o zmianie wentylatora w PS5 Pro, jak już mi temat trochę okrzepnie. Wczoraj w nocy i wcześniej trochę pograłem, to i wrzucę tutaj dwa słowa. Zdjęć nie robiłem, bo generalnie można spokojnie w sieci sobie zlokalizować jak wyglądają śmigiełka w PRO. Ori temat: mój PRO ma fabrycznie wentylator Delty, który już na zagranicznych forach zdążył się poznać jako ten wyjątkowo głośny oraz emitujący irytujące dźwięki o wysokim tonie, popiskiwanie, wycie w dodatku z falowaniem. Mój konkretny egzemplarz nie popiskiwał podczas wolnej pracy, ale za to pod obciążeniem miał irytujący dźwięk falowania, powtarzający się w regularnych odstępach czasu a więc teoretycznie taki, do którego może się ucho przyzwyczaić. Dodam, że jest to dźwięk o natężeniu, którego połowa społeczeństwa nie słyszy lub słyszy ale jej to nie przeszkadza. Przetestowane na połowie mojej familii na 10 osób, trójka słyszy falowanie tak jak ja cieżko jest więc wytłumaczyć tym niesłyszącym jak bardzo jest to irytujące. Podobnie jak astygmatycy swoich problemów ze wzrokiem zdrowym osobom nie wytłumaczą. No ale do meritum. Zamówiłem u majfrienda za 70 ziko wentylator Foxconna, który co do zasady powinien mieć nieco inną charakterystykę pracy przez inną budowę łożyska i części zabudowy łożyska. Generalnie rewizji tego wentylatora jest już 5, ja dostałem F1, czyli pierwszą. Niby najgłośniejszą. Samo zamówienie bajka, poklikałem 4tego grudnia, 12tego paczka była u mnie w żabce. Dobrze zapakowana, zabezpieczona, z dodatkowymi narzędziami do demontażu, nawet torx z dziurką był w zestawie. Już po wyjęciu mojej delty widać było wyraźnie powód nieregularnej pracy wentylatora - ma on bicie na około mm - 2mm wzdłuż najdłuższej krawędzi. Nierówną pracę widać nawet rozkręcając wentylator w ręce, a co dopiero przy prędkościach rzędu 1200 obr/min. Nowy foxconn pasuje jak ulał, montaż banalny. Co do samej pracy to jest delikatna różnica in plus w kontekście głośności - konsola pracuje ciszej, ale jest dalej słyszalna z odległości 2m w zaciszonym pomieszczeniu. Natomiast póki co zniknął zupełnie irytujący efekt falowania. Foxconn ma za to taki bardziej mechaniczny podźwięk, który dla mnie i moich uszu jest zupełnie akceptowalny. Jak będzie dalej, czas pokaże. Usterki pokroju głośniejszej pracy z czasem potrafią się pojawić lub nasilać, natomiast w mojej ocenie warto za tą stówkę z transportem spróbować, bo doświadczenie ps3, później kilku różnych czwórek, kilku różnych wentylatorów w bazowej piątce, podpowiada mi że jak ktoś źle trafi, a chce mieć konsolę cichą niezależnie od warunków, akustyki etc, to w SONY jest niemalże zawsze loteria. Coś co praktycznie nigdy nie zdarzylo mi się przy xboxach, a miałem ich w sumie kilkanaście, w playstation jest niemal cechą produktu i tak zachodzę w głowę, co stoi na przeszkodzie produkować JEDEN CICHY model wentylatora zamiast 3-4 o różnych przypadłościach wygląda mi to tak, jakby kraje w oczach sony trzeciego świata miały dostawać gorszy sort produktu. Tak jak pisałem wcześniej, niemalże bezszelestne foxconny rewizja f5 (pięć rewizji foxconn dokonał zanim wypuścił PS5 pro z ich śmigłem) to obecnie jedynie JP I druga kwestia, nie wiem czy są tutaj użytkownicy PS Portal. Ja się zbierałem od dłuższego czasu z kupnem, ale tysiaka za dsa z ekranem dawać nie chciałem. W tym tygodniu kupiłem używkę za 5 stówek lokalnie, do tego zmieniłem sobie router z takiego padła od netii na asusa z axem, nic specjalnego- średnia półka, ale wyraźnie szybszy i stabilniejszy niż dotychczasowy huawei. Korzystanie z portala w warunkach sprawnej sieci domowej - bajka, opóźnienia są niemal na poziomie konsoli podłączonej do TV, nie rozłącza, nie ma artefektów - wszystko działa wyjątkowo sprawnie. Więc jak ktoś się zastanawia, a ma porządne wifi w domu i ten sam zestaw problemów co ja (wieczna okupacja TVków, ból w plecach od siedzenia na fotelu przy kompie, chcicę na pogranie w klopie w oczekiwaniu ... ) to portal jest mega wynalazkiem. Dodatkowo dzięki ostatniemu updatowi sporo gier dostało możliwość gry z chmury, aczkolwiek sporo jeszcze dałoby się usprawnić: chmurę z poziomu każdej gry, możliwość odpalania streamingu i yt. Edytowane 10 godzin temu przez Qrdello 1
Misio-Jedi 1 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Gdzie najbezpieczniej kupić PS5 ? U autoryzowanego partnera (Euro, Media, X-kom) ? U mniej znanych dystrybutorów bywa taniej (GSM24) ? 1
Migot 10 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Ja sprawdziłem u siebie mój egzemplarz i mam w nim foxconna. Mimo wszystko i tak lekko słychać tą konsolę i to bardziej niż ps5 fat. Cewki cisza 😉 1
Qrdello 175 Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu 52 minuty temu, Migot napisał(a): Ja sprawdziłem u siebie mój egzemplarz i mam w nim foxconna. Mimo wszystko i tak lekko słychać tą konsolę i to bardziej niż ps5 fat. Cewki cisza 😉 Tak, bo generalnie jest głośniejsza niż FAT, niezależnie od zastosowanego chłodzenia. Pewnie projekt radiatora czy przewężenia powodują inne ciśnienie akustyczne, bo obroty wentylatorów z tych tekstów co czytałem są niemalże takie same w FATcie, SLIMie i PRO. Większość z tych wentylatorów technicznie to to samo, jedynie fat miał odmiany 17 i 23 łopatkowe. Te rzadsze niby na chłodniejsze rejony świata, ale w praktyce leciało to gdziekolwiek 1
Migot 10 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu No właśnie czytałem. Czy na dzień dzisiejszy napęd z konsoli os5 slim za 550 zł to dobra deal ? Mam gościa w pracy co nie potrzebuje i taką kwotę mi krzyknął będę musiał tylko nóżki zamówić z AliExpress bo te fabryczne są za krótkie. 1
Kowal_ 108 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) No to ja już na napęd czekać nie muszę, kumpel co non stop jeździ po delegacjach z plejem nigdy nie użytego napęda mi praktycznie sprezentował bo chciał za niego tylko dobrą flaszkę rudej 12YO i klapkę Edytowane 5 godzin temu przez Kowal_ 1
voltq 293 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, Migot napisał(a): No właśnie czytałem. Czy na dzień dzisiejszy napęd z konsoli os5 slim za 550 zł to dobra deal ? Mam gościa w pracy co nie potrzebuje i taką kwotę mi krzyknął będę musiał tylko nóżki zamówić z AliExpress bo te fabryczne są za krótkie. Dobry deal taniej niż ja , podstawkę kup z ali express pasuje do ps5 pro a na promocji kupiłem za 16 zł 8 minut temu, Kowal_ napisał(a): No to ja już na napęd czekać nie muszę, kumpel co non stop jeździ po delegacjach z plejem nigdy nie użytego napęda mi praktycznie sprezentował bo chciał za niego tylko dobrą flaszkę rudej 12YO i klapkę Kupiłeś od skalperow złamałeś swoje słowo, co z tego że za flaszkę ale nie ze sklepu ! 5 godzin temu, Misio-Jedi napisał(a): Gdzie najbezpieczniej kupić PS5 ? U autoryzowanego partnera (Euro, Media, X-kom) ? U mniej znanych dystrybutorów bywa taniej (GSM24) ? Sklep MM , ME , Euro AGD, X KOM Edytowane 5 godzin temu przez voltq 1
Kowal_ 108 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 6 minut temu, voltq napisał(a): Kupiłeś od skalperow złamałeś swoje słowo, co z tego że za flaszkę ale nie ze sklepu ! Ale sklepy też skalpują, Ty myślisz, że jakby pojawiły się w dużych sieciach napędy za np. 800zł to bym kupił? Absolutnie nie. Nie przepłaciłem za PS5 fat (bo też znajomy mi odstąpił swoje zamówienie), w czasie kryptoszału RTX 3070 też kupiłem w normalnej cenie w lokalnym sklepie. Dokończę Syberię i odpalam Silent Hilla 😁 1
Qrdello 175 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu 2 godziny temu, voltq napisał(a): Kupiłeś od skalperow złamałeś swoje słowo, co z tego że za flaszkę ale nie ze sklepu ! 12 letnia ruda może i 3 stówy kosztować, i zła nie jest :> gdybym trafił na taki napęd wyjęty z konsoli za 3 stówy to biorę bez problemu. To poniżej ceny rynkowej, w cenie używki, jak najbardziej akceptowalnie. Nikt tutaj nic za nic nie przepłaca, nie pajacuj. 1
voltq 293 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 6 minut temu, Qrdello napisał(a): 12 letnia ruda może i 3 stówy kosztować, i zła nie jest :> gdybym trafił na taki napęd wyjęty z konsoli za 3 stówy to biorę bez problemu. To poniżej ceny rynkowej, w cenie używki, jak najbardziej akceptowalnie. Nikt tutaj nic za nic nie przepłaca, nie pajacuj. No właśnie ja tak zrobiłem kupiłem poniżej aktualnej ceny rynkowej i mnie razem z @Kowal_ potępiłeś , teraz on zrobił to samo a ty potwierdzasz ze tez byś to zrobił , hipokryzja level hard 1 1
Qrdello 175 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 17 minut temu, voltq napisał(a): No właśnie ja tak zrobiłem kupiłem poniżej aktualnej ceny rynkowej i mnie razem z @Kowal_ potępiłeś , teraz on zrobił to samo a ty potwierdzasz ze tez byś to zrobił , hipokryzja level hard Bo kupiłeś od skalpera, spekulanta, którego jedyną opcją był zysk z zakupu po cenie MSRP i sprzedaż wyraźnie drożej, w celach zarobkowych. Możesz nawet do papieża pisać o błogosławieństwo, ale fakt pozostanie faktem. Jeżeli @Kowal_ faktycznie odkupuje używany napęd po cenie <450zł, to ideolo, bo chyba zgodzimy się że używany napęd bez opakowania i ekstra obudowy z konsoli po cenie niższej niż MSRP to zupełnie normalna transakcja. Że Ty masz jakąś pomroczność jasną i tych dwóch opcji rozgraniczyć nie umiesz, to nie wiem - psychiatra? okulista? może detoks od internetu na kilka tygodni ? Aktualna cena rynkowa, jak zresztą Ci @Kowal_ napisał, to też cena za którą on nie kupi, bo jest sztucznie zawyżona. Ja też nie zamierzam, bo rozumiem podwyżkę 10-15% ale nie 200-300%. Więc, o ile nie trafię używki <450zł, ja na napęd mogę nawet pół roku czekać. A jak taki kupię, to Ci w laurce wyślę paragon z tej transakcji co by CI jadaczkę raz a serdecznie zamknąć. Edytowane 2 godziny temu przez Qrdello
voltq 293 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, Qrdello napisał(a): Bo kupiłeś od skalpera, spekulanta, którego jedyną opcją był zysk z zakupu po cenie MSRP i sprzedaż wyraźnie drożej, w celach zarobkowych. Możesz nawet do papieża pisać o błogosławieństwo, ale fakt pozostanie faktem. Jeżeli @Kowal_ faktycznie odkupuje używany napęd po cenie <450zł, to ideolo, bo chyba zgodzimy się że używany napęd bez opakowania i ekstra obudowy z konsoli po cenie niższej niż MSRP to zupełnie normalna transakcja. Że Ty masz jakąś pomroczność jasną i tych dwóch opcji rozgraniczyć nie umiesz, to nie wiem - psychiatra? okulista? może detoks od internetu na kilka tygodni ? Dobra tu jest spór zostawmy to już bo ja mam swoje zdanie ty masz swoje Ma ktos AW2 jak to działa na pro w porownaniu do zwyklego ps5 Jest rozmazane te 864p ? czy nie widac tego na 4k TV ?
Qrdello 175 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Jest rozmazane, nie graj. Cytat Dobra tu jest spór zostawmy to już bo ja mam swoje zdanie ty masz swoje Gdzie jest spór, że używka powinna kosztować mniej niż nówka MSRP? Mądry Ty jesteś? Edytowane 2 godziny temu przez Qrdello
Kowal_ 108 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jakie rozkminy Ja tego nawet odkupieniem nie mogę nazwać, to jest mój dobry znajomy, którego znam już 18 lat, zaproponował, że odda mi swój za flaszkę Bowmore'a bo on ma ps+ premium i nigdy żadnej płyty nawet nie kupił. Gdybyśmy o tym nie rozmawiali (w sensie o braku napędów) to swojego by nie sprzedawał nawet. Była też rozmowa o tym czy kupuje Pro, ale nie ma zamiaru ze względu na to, że gra na hotelowych telewizorach, a z tym jest bardzo różnie, próżno szukać tv 4k czy wielkich rozmiarów. Najmniejszy na jakim grał to 22" fhd i tak się męczył przez 3 tygodnie 1 1
voltq 293 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) na razie robię listę gier do kupienia w tej chwili kupiłem już https://www.backwards-compatible.com/ https://www.resetera.com/threads/all-games-with-ps5-pro-enhancements.1026072/ tu sprawdzam co dostało upgrade i ma te 1440p i 50-60 fps albo PSSR bo Jedi niby ma 900p ale potwierdzam to co pisałes i nie widzę rozmazania na telewizorze KCD mi zostało ze starego ps5 fat Edytowane 2 godziny temu przez voltq
Qrdello 175 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Teraz, Kowal_ napisał(a): Jakie rozkminy Ja tego nawet odkupieniem nie mogę nazwać, to jest mój dobry znajomy, którego znam już 18 lat, zaproponował, że odda mi swój za flaszkę Bowmore'a bo on ma ps+ premium i nigdy żadnej płyty nawet nie kupił. Gdybyśmy o tym nie rozmawiali (w sensie o braku napędów) to swojego by nie sprzedawał nawet. Była też rozmowa o tym czy kupuje Pro, ale nie ma zamiaru ze względu na to, że gra na hotelowych telewizorach, a z tym jest bardzo różnie, próżno szukać tv 4k czy wielkich rozmiarów. Najmniejszy na jakim grał to 22" fhd i tak się męczył przez 3 tygodnie Rozkmina, bo na tym etapie kolega voltq to już takie bakłażany tutaj wystawia że przejść obojętnie to musiałbym sobie nie tyle same oczy wykłuć co oczodoły wapnem zasypać 1
Kowal_ 108 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 21 minut temu, Qrdello napisał(a): Rozkmina, bo na tym etapie kolega voltq to już takie bakłażany tutaj wystawia że przejść obojętnie to musiałbym sobie nie tyle same oczy wykłuć co oczodoły wapnem zasypać Ja wiem, że kolega jest trochę odklejony, ale co zrobić 😉 Apropo biblioteki gier na płytach, jeszcze nigdy nie miałem tyle co teraz, a 3/4 z tego to prezenty. Z reguły to jednak nie mam więcej niż 2-3 tytuły bo zbieraczem nie jestem.
voltq 293 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Z HL chce poczekac bo ma wyjsc jakas edycja ostateczna RE 4 bym ograł ale kurde nie ma polskich napisów SH 2 czekam az rozwiaza problemy z PSSR
Migot 10 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @voltqjaka podstawkę kupiłeś ? Ja chce w poziomie postawić ja. Mi się udało już wyrwać z obudową więc jakaś tam rekompensata braku nóżek jest 🤪
voltq 293 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Migot wysłałem ci w prywatnej wiadomości link , ogólnie ta podstawkę wyszukał @Tomek1623 wiec to dzieki niemu można było przyjanuszowac
SethJames 55 Opublikowano 27 minut temu Opublikowano 27 minut temu Testował ktoś Outlaws nowego patcha do pro ?
Rekomendowane odpowiedzi