Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, voltq napisał(a):

To ja przepłaciłem konsola + napęd+podstawka 4166 zł mnie wyszło 

Skoro są przeceny tak szybko to pro się nie sprzedaję 

Ogólnie lepiej niż 4 Pro, można wyczytać. Natomiast w PL może tak być, że wielkiego ognia na PRO nie ma.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma szału, jedynie premierowo ludzie i skalperzy się trochę rzucili jakby miało zabraknąć. Ale nie zabrakło.

Ostatni zarejestrowany tydzień w Japonii przez Famitsu.

1   Switch OLED Model – 47,464 (8,365,460)

2   PlayStation 5 – 39,920 (5,342,900)

3   Switch Lite – 21,012 (6,274,705)

4   Switch – 11,952 (19,975,513)

5   PlayStation 5 Digital Edition – 6,530 (889,921)

6   PlayStation 5 Pro – 3,915 (112,831)

7   Xbox Series X – 1,399 (313,365)

8   Xbox Series X Digital Edition – 990 (11,112)

9   Xbox Series S – 617 (326,761)

10 PlayStation 4 – 52 (7,928,936)

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Fajnie, tylko lepsze byloby zestawienie tydzien po tygodniu od premiery, zeby zaobserwowac trend bo to, ze sprzedalo sie mniej w ostatnim tygodniu niz w premierowym to nic nam nie mowi. Po drodze byly tez znaczace obnizki zwyklej PS5. Idac tym tokiem myslenia to zwykle PS5 tez sie marnie sprzedaje, a nawet bardzo marnie skoro tak drastycznie obnizyli ceny.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Sprzedaz 18.11.24 – 24.11.24 przed obnizka PS5 i PS5 digital.

Screenshot_20241216_133143_Chrome.jpg

Sprzedaż 25.11.24 – 01.12.24 po obniżce zwykłej PS5 i PS5 Digital.

Screenshot_20241216_133636_Chrome.jpg

Sprzedaż 02.12.24 – 08.12.24. Drastyczna obnizka zrobila swoje. Nie wiem jak z napedem w Japonii, ale zwykly digital mimo duzej obnizki dalej nie sprzedaje sie dobrze.

Screenshot_20241216_134124_Chrome.jpg

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano

Na PS5 pro nie ma promocji, a jeśli to są malutkie.

Ogólnie konsolka dla określonej małej grupy graczy i nie ma co się dziwić, że premierowo było największe zainteresowanie.

Według tygodni od premiery sprzedaż w Japonii tak wygląda dla PS5 pro.

1.  ~78k

2. ~14k

3. ~10k

5. ~7k
6. ~4k

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie konsolka dla określonej małej grupy graczy

Blokuje tylko i wylacznie cena, bo smak na nia ma kazdy. Sa tutaj tacy co jechali po PS5 Pro rowno, ale jak nadazyla sie okazja to kupili, a nawet teraz chwala i widza roznice :lol2: Juz nie przeszkadza, ze CPU jest hamulcem i nie ma w co grac, bo Sony nie wydaje gier AAA.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, lukadd napisał(a):

Z każdym kolejnym tygodniem sprzedaż PS5 pro w Japonii maleje.

No ale to jest normalne. Jak się nasyci rynek chcących wymienić konsolę na Pro to potem sprzedaż się ustabilizuje na poziomie x procent tygodniowej sprzedaży i tak już sobie będzie pełznąć do końca generacji

Opublikowano
9 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Blokuje tylko i wylacznie cena, bo smak na nia ma kazdy. Sa tutaj tacy co jechali po PS5 Pro rowno, ale jak nadazyla sie okazja to kupili, a nawet teraz chwala i widza roznice :lol2: Juz nie przeszkadza, ze CPU jest hamulcem i nie ma w co grac, bo Sony nie wydaje gier AAA.

Dla mnie brak gier, które by mnie zainteresowały na premierowe granie :E PS5 zwykłego też nie mam. Ale miewałem pożyczone na chacie i to mi w zupełności styknęło, aby się zapoznać z tym sprzętem :E

Opublikowano
14 minut temu, DżonyBi napisał(a):

To samo będzie z 5090:hihot:

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@lukadd ja jestem bardzo zadowolony z wydajnosci swojej 4090 i najpierw musze zobaczyc testy zanim zrobie jakikolwiek krok, a jak juz wymienie na 5090 to musze miec pewnosc co do cewek, bo z tym byl jeden wielki cyrk, a teraz "latwo skory nie sprzedam", bo mam cichutenki egzemplarz.

@ODIN85

tak samo bylo z HDR, ze HDR to sciema, jak malo kto mial wyswiatlacz o odpowiedniej jasnosci i podswietleniu. Czy z RT, jak malo kto mial karte do obslugi, bo tez nikt nie widzial roznicy. Teraz jak ludki moga sobie pozwolic na karte z RT to nagle wzrok odzyskali.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
2 godziny temu, michaelius33 napisał(a):

No właśnie to jest najgorsze w cyfrowych, że przez 99% czasu cena jest z dupy, więc jak chcesz coś pograć to musisz albo przepłacić albo kupować wiadrami na zapas.

Tu masz Xboxa ok. 1000 gier (na PS5 jest podobnie, ale nie mam statsów): https://www.trueachievements.com/products/44398/Borderlands-Legendary-Collection - nie wiem czy to kupię, cena może być ale gra chyba słaba (śmieć multiplayerowy).

2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

WOW. Zanim zakrzykniemy jakim dnem jest PS5 i Sony patrzcie tu: https://store.playstation.com/pl-pl/category/322ea58b-1a57-4586-93e0-286d1e926394/1?FULL_GAME=storeDisplayClassification&GAME_BUNDLE=storeDisplayClassification&1000-2499=webBasePrice&2500-4999=webBasePrice

Jak widać ok. 1000 gier w dobrych cenach (700 lepszych i jeszcze znajdzie się dużo tańszych wysoko ocenianych 8-9/10). Po co PPE daje linka do śmieciowej wyprzedaży, a nie daje do dużo większej i nieporównywalnie lepszej?

• Confused 1
Opublikowano
4 godziny temu, Roman_PCMR napisał(a):

metro.co.uk/2024/12/16/era-xbox-console-exclusive-is-over-claims-insider-games-coming-ps5-22195629/

No i po exach xboxoswych. Kazdy konsolowiec kupuje PS6 do grania :E  

Bardzo dobrze :thumbup:
Sony na to czekało:
- PS6 Digital only - 999,99 euro / 4399 zł
- podstawka konsoli wymagana do uruchomienia konsoli: cena sugerowana 299 zł
- gry cyfrowe AAA : cena sugerowana 439 zł
- gry cyfrowe remaster: cena sugerowana 399 zł
- Dual Hiper Sense: cena sugerowana 499 zł
- PS Premium 12m.: cena sugerowana 899 zł

• Like 1
  • Sad 1
  • Upvote 2
Opublikowano
7 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Przeciez napisal, ze z outletu ze sladami uzytkowania i w kartonie zastepczym. (...)

Na szczęście ślady użytkowania są tylko na padzie, konsola jak nowa. Pudło nie jest mi do niczego potrzebne. Grałem już w kilka gier i znaczną różnicę widzę tylko w the crew motorfest, stellar blade I ff7r. W takim spidermanie 2 jest wyraźna różnica, ale to w żadnym wypadku nie jest game changer. Czuję się jak po wymianie Radeona 4870 na GTX 270. Jest lepiej, ale szału nie ma w żadnym razie. 

Możecie polecić coś co jest pro enhanced I różnica w grafice jest większa niż w the crew? 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Na szczęście ślady użytkowania są tylko na padzie, konsola jak nowa. Pudło nie jest mi do niczego potrzebne. Grałem już w kilka gier i znaczną różnicę widzę tylko w the crew motorfest, stellar blade I ff7r. W takim spidermanie 2 jest wyraźna różnica, ale to w żadnym wypadku nie jest game changer. Czuję się jak po wymianie Radeona 4870 na GTX 270. Jest lepiej, ale szału nie ma w żadnym razie. 

Możecie polecić coś co jest pro enhanced I różnica w grafice jest większa niż w the crew? 

Też mam z outletu i w ogóle chyba już sobie daruję kupowanie z pełnej cenie czegokolwiek. To chyba mój 5 produkt i kolejny raz miło jestem zaskoczony. Nie dość że tysiak taniej to nawet konsola nie odpalona. 

czy ktoś użytkuje Dualsense edge  i może powiedzieć jak sprawuje się na dłuższą metę?

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Migot napisał(a):

Nie dość że tysiak taniej to nawet konsola nie odpalona. 

Taniej o tysiaka kupiłeś, ok. Ale z tym odpaleniem to nie przesadzaj, wystarczy włączyć reset z menu i odpala się tak samo jakby była nowa.

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Kowal_ napisał(a):

Taniej o tysiaka kupiłeś, ok. Ale z tym odpaleniem to nie przesadzaj, wystarczy włączyć reset z menu i odpala się tak samo jakby była nowa.

Jak nie ma śladów użytkowania i jest pełna gwarancja, to chyba warto. Czy może jednak nie? 🤣

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, Kowal_ napisał(a):

Aaa okey. Myślałem że Logo nie wraca po resecie :)  to nie wiem w sumie czy była używana czy nie 😀

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kanon7 napisał(a):

Bardzo dobrze :thumbup:
Sony na to czekało:
- PS6 Digital only - 999,99 euro / 4399 zł
- podstawka konsoli wymagana do uruchomienia konsoli: cena sugerowana 299 zł
- gry cyfrowe AAA : cena sugerowana 439 zł
- gry cyfrowe remaster: cena sugerowana 399 zł
- Dual Hiper Sense: cena sugerowana 499 zł
- PS Premium 12m.: cena sugerowana 899 zł

albo PC :E 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Jak nie ma śladów użytkowania i jest pełna gwarancja, to chyba warto. Czy może jednak nie? 🤣

Ale ja z tym przecież nie dyskutuję, chodziło mi o sam fakt tego, że zwykły reset wystarcza, żeby konsola się włączyła jak za pierwszym razem. 

• Upvote 2