sideband 3 012 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Pospolity karta, których są jest cała masa na rynku.
Elder 902 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Wrócę tu jak zaczniecie wrzucać GPU Ares czy Mars upolowane sprawne i full box a nie RX 470.
Stjepan 2 829 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia No i przetestowałem najwolniejszego lapka na W10Home, Lenovo Ideapad 100-15IBD, lapek z 2015/2016 roku, dostałem od sąsiada, był brudny, klejący, jakoś go wyczyściłem i dzisiaj przetestowałem, dzisiejszy zawodnik wygląda tak: Jest to lapek wyposażony w: Intel Pentium 3825U 2/4 2Ghz 4GB DDR3 1600 Single Channel RAM, można rozszerzyć do 8GB, ale tylko SC jest możliwy. Geforce GT920M 1GB DDR3 64bit 1TB HDD 5400RPM SATAIII Napęd DVD, matrycę 15'6 TFT. Testy: O Integrze Intela, nie ma co gadać, bo to badziewie w tym lapku służące tylko do wyświetlania pulpitu, gdyby dodać tutaj dysk SSD, 8GB RAM to można by w coś od biedy pograć, ale rozbieranie tego modelu to mordęgą. 2
blabla123 991 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Śledź do korekty ale przetestowana. GTX580 3GB. 3 1
Keleris 757 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia W końcu po 4mc wziąłem się za zdiagnozowanie komputera czy aby to na pewno padł dysk, podłączyłem drugi dysk i śmiga więc trzeba było go ukarać cinebenchem, co ciekawe dysk kupiłem nowy 05.15.25 i praktycznie pc nie był używany i padł, dzisiaj podjechałem z nim do euro rtv z nastawieniem że za 2/3 tyg dostanę zwrot pieniędzy bo wtedy kosztował 119zł, a dzisiaj 270-300zł ale od ręki mi wymienili dysk i mam funkiel nówkę. Mój "kartokoszyk" ze świąt cały czas czeka na sprawdzenie, ale myślę że jak poświęcony to musi działać! 1 4
Totek 992 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia @Keleris dawaj tego proca na 5GHz, on ma chęć. Mój lata przy takich nastawach 24/7. Robi za woła roboczego w media center, i bez problemu Windows 11, netflixy, strimy sportowe i YT w 4K łyka
Keleris 757 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Płyta skromna to i skromne 4.5 ale jak dorwę kolejną sztukę 2600k to wrzucam na Asrocka i pociśniemy.
Pentium D 1 951 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia (edytowane) Wczoraj około godziny 10 naszła mnie ochota coś porobić i padło na zabawy żyletką i kręcenie na z170 poprzez bclk. Żyletki jeszcze pamiętają 2017 rok jak 6700K delidowalem w styczniu 2017 przed premierą Zen 1. Tych zawodników testowo pokroiłem bo i tak trupy. Upośledzona funkcja dual BIOS na płycie Gigabyte zmarnowała mi kilka godzin i po części doprowadziła do spalenia programatora. Spojrzałem na kropkę na jednej kostce BIOS a podłączyłem kleme do drugiego a tamta była obrócona o 180* no i puff. Smród. Tyle dobrze, że tylko programator bo miałem podpiętego z170 i głównego kompa. Początkowo wszystko było ok. Na jednym biosie f21 a na drugim f5c. Kręciłem sobie i w pewnym momencie BIOS mi się przełączył na f21 i już nie mogłem wrócić na f5c. Postanowiłem że i na ten chip też wrzucę f5c i wywalone. Próbowałem przez @bios i dosem ale nie szło bo BIOS ze starszą datą. Tutaj wydarzyła się akcja ze spaleniem programatora. Później okazało się że kość biosu na której był BIOS f5c na jednej nodze nie ma kontaktu z płytą. Kiedyś coś tam robiłem i było zdrutowane, ale druciarstwo chyba samo puściło. Dziwne, że puściło akurat podczas zabawy. Jak już przywróciłem kontakt z pomocą hota to oba biosy działały, ale wiadomo, raz nie uda się kompa uruchomić przez OC to od razu przełącza na drugi. Ponownie złapałem hota i zdjąłem kość z f21. Teraz można było kręcić. Kręcony był i5-6500 u którego rok temu zauważyłem potencjał. 5 GHz dzisiaj weszło bez problemu i nawet udało się zrobić walidację po benchmarku w cpuz. Dalej próbowałem wejść do top 15 dla tego proca i potrzeba tam minimum 5135 MHz więc od razu dałem 5150. Windows próbował się ładować, ale bez sukcesu napięcie już grubo ponad 1,520V. Przyszła pora na delida. Nie mam metalu bo dopiero w trasie jest więc dałem mx-6 (tragedia ta pasta do nakładania) zawsze to świeższy glut. Urwało może 5*C i udało się wejść do systemu na 5100 MHz i zrobić walidację bez testu, nie chciałem ryzykować bo jak próbowałem to temperatura leciała na 80*C po sekundzie testu. Przyjdzie metal i zima to się pobawię więcej. Edytowane 26 Kwietnia przez Pentium D 4
Keleris 757 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia Chciałem dzisiaj ogarnąć mój stary laptop który leży już od dłuższego czasu nie używany i lubił się zagrzać więc go rozebrałem i faktycznie pod procesorem pasta była wypompowana ale za to na rdzeniu graficznym wyglądało naprawdę ładnie co mnie zdziwiło bo karta zbijała cały czas zegary i wydajność tego szatana była nędzna, położyłem ptm i przy skręcaniu zauważyłem że jedna śruba od układu graficznego sporo odstaje i ujrzałem taki widok - brak docisku i już wiadomo dla czego karta nie miała wydajności - tak zapytam czy to jest częsta usterka czy raczej rzadkość żeby to "gniazdo" się wyrwało? nie miałem żadnej małej śrubki i nakrętki co by dać na przelot i moim pierwszym pomysłem jak przystało na "rzeźbiarz artysta" była trytytka, ale później wpadł drugi genialny pomysł co by od góry dać filc żeby docisnąć obudową, wygląda że działa i temperatury jak i wyniki w 3d marku według wujka googla jak dla tego modelu są +/- w normie, dalej ciepło ale przynajmniej karta drastycznie nie zrzuca zegarów. 1 1
sideband 3 012 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia Na kartoflu G3930 z single channel Referent bez żadnych modyfikacji. Sterowniki do 2900XT to jakaś masakra by mieć w miarę wydajność to trzeba zapodać stery z max 2011 8800GTX masakruje w grach 2900XT jak chce wsparcie dla tej karty przez ATI było realnie krótkie i słabe 3 1
Pawelek6 364 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia @sideband do HD 2xxx - 4xxx maksymalnie sterowniki 11.11. Wszystkie następne, które są już Legacy, dają wyraźnie niższą wydajność gdzie "smarki" potrafią zgubić nawet parę tys. pkt.
sideband 3 012 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia (edytowane) Powiem Ci, że do 2900XT musiałem cofnąć jeszcze dalej jak te 11.11 Nawet taki FC3 z końca 2012 działa lepiej na starych sterownikach Tutaj 88GTX ma 2x wyższą wydajność i da się nawet coś pograć 2900XT totalna porażka. W markach ma spoko wyniki nawet potrafi w niektórych testach pogonić 88GTX tylko wsparcie dla gier nawet tych starszych jest marne. Ps. już pomijam konflikty sterów z ACPI na nowszych płytach także trzeba ręcznie instalować stery inaczej wita nas niebieski ekran Edytowane 26 Kwietnia przez sideband
RemiKo 319 Opublikowano 26 Kwietnia Autor Opublikowano 26 Kwietnia @sideband Ładnie poszedł Ci ten G80 na shaderach oraz pamięciach GDDR3 Na moim maksymalnie było: Smuteczek jest taki, że tuż po tych testach karta się skończyła: czerwone paski w BIOSie i podczas bootowania oraz BSOD przy próbie wejścia do systemu. Nic z nią nie robiłem i czeka na odpowiednią osobę do jej reanimacji 1
sideband 3 012 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia @RemiKo Powiem Ci, że w grach leci wyżej o dziwo Shadery i pamięci Co do karty to pewnie jak zwykle problem z lutami GPU lub MEM
Pawelek6 364 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia Może kogoś zainteresuje. Na TPU zauważyłem, że są fajne pdf-y z dokumentacją danej architektury. Dla przykładu: jak jest się na stronie jakiegoś chipu: KLIK, to pomiędzy opisem, a tabelkami jest odnośnik pdf: KLIK. To było dla ATI R700, a przejrzałem też dla NV Tesla: KLIK. 1
sideband 3 012 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia Dlatego większości nie ma Ale to i tak znajdziesz w sieci.
Pentium D 1 951 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia 6 godzin temu, sideband napisał(a): Na kartoflu G3930 Przypomniało mi się że jeszcze przed 6700K, blisko 10 lat temu miałem G3900 i go kręciłem przez bclk i było całkiem ok. Kiedyś człowiek miał takiego dwu czy czterordzeniowca i był szczęśliwy a teraz 14900k w obudowie i szuka dziury w całym i mu się walają po biurku 265kf, 14600k, 14700t
sideband 3 012 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia G3930 już jest zblokowany i nie da rady go kręcić przez BLCK Nie liczę symbolicznych 102.9Mhz
RemiKo 319 Opublikowano 26 Kwietnia Autor Opublikowano 26 Kwietnia @sideband Te stare sprzęty niekiedy mnie zaskakują Ściągnąłem tego 8800 GTX'a z regału, aby upewnić się, że ma problem z lutami, a karta tym razem zadziałała: Przeważnie miałem odwrotnie, że odkładając sprawną i przetestowaną kartę, to po paru miesiącach ściągałem z regału niesprawną Nawet shadery zrobiły o "oczko" wyżej 2
sideband 3 012 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia Z lutami jest tak, że karta może raz działać, a raz nie. Może podziałać raz 5min, innym razem 30min czy kilka godzin Jak już ewidentnie gdzieś jest problem z połączeniem to już robi problemy ciągle. 1
Yedi 307 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia (edytowane) MX130 to juz retro jest ? Ostatnio do retro zanabyłem Acera jak poniżej .. Niestety batka nie żyje i ma taki śmieszny zasilacz z diodą na końcu Mam też z nim problem - jeśli włożę memki inne niż stock (2x256) to nie chce mi startować - jesli przełoże na chwilę na stockowe i zapodam pózniej np 2x1GB to działa .. Ale do wyłączenia zasilania .. Dziwna sprawa. Niestety bez batki nie mogę podnieśc BIOSu Edytowane 26 Kwietnia przez Yedi
RemiKo 319 Opublikowano 27 Kwietnia Autor Opublikowano 27 Kwietnia Skoro 8800 GTX zadziałał, to pokusiłem się o jego dodatkowe testy na obecnej platformie: S.T.A.L.K.E.R. Zew Prypeci (2009) Preset Minimum z renderem na Static lightning: Preset Extreme z Enhanced full dynamic lighting: ... Puściłem również parę przelotów Crysis Benchmark Karta stock: 576/1350/900 (Core/Shader/Mem) Crysis (2007): [wbudowany benchmark GPU na pierwszej mapie: Island] [1024x768 High, AA 0x, Anizo 0x, V-sync Off]: minimalnie 34 FPS, średnio 59 FPS, max 73 FPS Karta OC: 648/1566/1053 (Core/Shader/Mem) Crysis (2007): [wbudowany benchmark GPU na pierwszej mapie: Island] [1024x768 High, AA 0x, Anizo 0x, V-sync Off]: minimalnie 47 FPS, średnio 67 FPS, max 81 FPS ... Przy okazji wrzucę porównanie do GTX'a 285 na tej samej platformie testowej: Karta OC: 756/1512/1350 (Core/Shader/Mem) Crysis (2007): [wbudowany benchmark GPU na pierwszej mapie: Island] [1024x768 High, AA 0x, Anizo 0x, V-sync Off]: minimalnie 53 FPS, średnio 89 FPS, max 121 FPS Crysis (2007): [wbudowany benchmark GPU na pierwszej mapie: Island] [1600x1200 High, AA 0x, Anizo 0x, V-sync Off]: minimalnie 41 FPS, średnio 62 FPS, max 77 FPS 2 1
Pentium D 1 951 Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia (edytowane) Przeglądałem listę procków Skylake co by tu można pokręcić i w oczy rzucił mi się g4400 i pojawiła myśl że ja to przecież kiedyś kupiłem. Faktycznie rok temu kupiłem pakiet 4 takich na dawców. Poszukałem i dwie sztuki jeszcze się ostały. Do tego trafił się 6700k który ma jakiś problem się uruchomić, ale ja go chyba nie próbowałem odpalać z jedną kością pamięci więc jest szansa, że może tylko jeden kanał padł. G4560 spróbuję odpalić na niekompatybilnym biosie. Edit: 6700K chyba permanentny trup. Dwie sztuki G4400 nie chcą iść powyżej 102,7 bclk co jest dziwne. Ludzie kiedyś takie kręcili. Bios ten sam na którym i5 kręcona była Edytowane 27 Kwietnia przez Pentium D
Keleris 757 Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia Niejednokrotnie był tutaj nowszy sprzęt i wydaje mi się że jest tutaj luźne podejście do "retro". Gdzie indziej nie raz widziałem restrykcyjne podejście do tego co nim jest. Nie ma tutaj takiego serwisowego wątku w którym mógłbym zapytać czy taka usterka w laptopie to norma i jak najlepiej sobie z tym poradzić. Jestem zielony w takich tematach zresztą widać to po konfiguracji tego laptopa gdzie w 2019 wcisnęli mi dwa rdzenie.
ket_rab 412 Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia Akurat z retro g4400 mało co ma wspólnego
Rekomendowane odpowiedzi