tom36816 122 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) W dniu 7.05.2026 o 01:06, tom36816 napisał(a): @blabla123 u mnie niedawno wpadło coś podobnego, tylko że kompletny, działający komp ze swieżym XPekiem. Troche pokręciłem nosem bo chłop chciał stówkę to dorzucił mi jeszcze sprawną konsolę "szaraka" procek: Sempron 3000+ płyta: MSI K7N Delta 2 platinum ram Kingston 1+0,5 GB 400MHz w singlu karta: FX5900XT od Leadteka Mam kilka pytań, bo w czasach k7 choć miałem to nie ogarniałem jeszcze wtedy, a i budżetowe ECSki które miałem nie pozwalały w sumie na wiele. Czy zamiana tego semprona na athlona XP da cokolwiek? semprona też widzi jako bartona Mam w biosie na szaro opcje z ustawianiem dzielnika pamięci. To dlatego że ram nie jest w dualu? Po wstępnych testach widać że proc nie wyrabia nawet z tym FXem Fotek nie robiłem, wiem że w tym wątku to podstawa, ogarnę później Posiedziałem, pokminiłem no i udało się wszystko ogarnąć. Wszystkie opcje w biosie dostępne, ale nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć co konkretnie było przyczyną. Bateria miała 0.9v więc wymieniłem, następnie "load optimized defaults" i potem jakoś poszło. FSB 200MHz wymagało podniesienia napięcia na procku, po takim zabiegu łapał 80*C już w biosie, potrzebne było małe spa. Radiator raczej nigdy nie ściągany. Udało się nie ukruszyć rdzenia 32 tydzień 2004r więc mnożnik zablokowany, ale dziwne że nie mogę go ruszyć nawet w dół bo komp nie wstanie. jeden kondensator spuchnięty, ale wszystko działa stabilnie A tak się prezentuje FX 5900XT: O więcej nie ma sensu moim zdaniem walczyć na tej platformie, jest i tak za słaba do testów kart na AGP. Sklejam powoli coś mocniejszego na K8. Edytowane 17 Maja przez tom36816 2 1
Keleris 757 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) Bardzo fajny sprzęt, zazdraszczam. Zasilacz polecam wymienić, płyta ma zasilanie 4pin dla cpu więc można śmiało coś bardziej współczesnego bo Codegen jest ryzykowny i szkoda takich fajnych podzespołów. Edytowane 17 Maja przez Keleris
tom36816 122 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Nie tylko zasilacz ale i płytka lepsza czeka. Ten codegen, poza tym że niepewny to i najgłośniejszy z całego setupu. Problem w tym że molexy odpiąłem i gdzieś rzuciłem i ni ma, Panie. Coś trzeba wymodzić najpierw. 3
ChudyXp 54 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 12 minut temu, tom36816 napisał(a): Nie tylko zasilacz ale i płytka lepsza czeka. Ten codegen, poza tym że niepewny to i najgłośniejszy z całego setupu. Problem w tym że molexy odpiąłem i gdzieś rzuciłem i ni ma, Panie. Coś trzeba wymodzić najpierw. Co tam siedzi bo coś kojarzę takie chłodzenia na CPU kiedyś był na nie boom zamiast BOX
tom36816 122 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) @ChudyXp to jest Pentagram, chyba QC-80. Swego czasu bardzo popularna marka na naszym podwórku. Edytowane 17 Maja przez tom36816
Keleris 757 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) U mnie cały czas czeka podobna platforma na sprawdzenie, co prawda nie mam takiej fajnej płytki ale myślę że jak będzie sprawna to i tak będę zadowolony. Płytkę pod athlon xp masz bardzo fajną, brakuje jej jedynie otworów pod lepsze chłodzenie i w mojej opinii była by idealna, ciemnie pcb, zaslilanie 4pin, i najlepszy wypas od msi. Edytowane 17 Maja przez Keleris 1
ChudyXp 54 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 7 minut temu, tom36816 napisał(a): @ChudyXp to jest Pentagram, chyba QC-80. Swego czasu bardzo popularna marka na naszym podwórku. Coś kojarzę miałem adapter na BLU od nich a sterowniki do niego na mini CD 5 minut temu, Keleris napisał(a): U mnie cały czas czeka podobna platforma na sprawdzenie, co prawda nie mam takiej fajnej płytki ale myślę że jak będzie sprawna to i tak będę zadowolony. Aż mi się łezka w oku kręci MSI i ich czerwone PCB miałem kiedyś coś podobnego na S775 P45-NEO wtedy to było coś 6xSATA 4xRAM DDR2
tom36816 122 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 40 minut temu, Keleris napisał(a): U mnie cały czas czeka podobna platforma na sprawdzenie, co prawda nie mam takiej fajnej płytki ale myślę że jak będzie sprawna to i tak będę zadowolony. Płytkę pod athlon xp masz bardzo fajną, brakuje jej jedynie otworów pod lepsze chłodzenie i w mojej opinii była by idealna, ciemnie pcb, zaslilanie 4pin, i najlepszy wypas od msi. Bardzo spoko płytka i jeszcze lepsze chłodzenie A procka jakiego masz pod ten socket? U mnie niestety na tę chwilę tylko jednordzeniowy athlon 3800+ ale i tak powinien być lepszy od każdego wymaksowanego athlona XP. Do K7 jeszcze wrócę jak znajdę jakiegoś dobrego unlocka.
Keleris 757 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja U mnie San diego 4000+, taktowanie to samo tylko pamięci podręcznej mam więcej. 1
tom36816 122 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Toledo to FX? Nie wiedziałem że aż tyle procków było pod ten socket: https://www.cpu-world.com/Related_CPUs/Socket 939_K8.html
janek25 386 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 939. A Stary to jest Pentium 3 500 i celeron 333a na slot1. Też mam Na fxa to Polaków nie było stać bo na dzisiejsze pewnie kolo 15K
Keleris 757 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 10 godzin temu, tom36816 napisał(a): Trzeba trochę pogonić fx5900xt - optymalne sterowniki + przetaktowanie i pamięć ram żeby pracowała w dualu bo wynik skromny. Mam parę starych wyników na podobnych platformach. 2
tom36816 122 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Nie to że jakiś młody jestem, mój pierwszy komp to AMD K6-3 ale dla mnie to już prehistoria
sideband 3 012 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Źle wspominam K6-2 została mi czapka po modelu 500Mhz, który po skalpie poleciał na 600Mhz Przy Intelu wtedy to był niezły szrotiks do gier.
janek25 386 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) Tom ten 14C jeszcze ci sie włącza? Edytowane 17 Maja przez janek25
tom36816 122 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) @Keleris na szybko to troche pogoniłem kartę. Ram w dualu to na innych kościach spróbuję bo się wywala na ryj cały system 44 minuty temu, sideband napisał(a): Źle wspominam K6-2 Za K6-3 również nie tęsknię 35 minut temu, janek25 napisał(a): Tom ten 14C jeszcze ci sie włącza? To jest pewniak, chłopie Tylko kable pogubiłem Edytowane 17 Maja przez tom36816 2
janek25 386 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) u mnie był napuchniety 10v standby i wlaczał z pół minuty No ale przepracował od 2008 do 2017 łącznie 980ti Edytowane 17 Maja przez janek25
tom36816 122 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja (edytowane) To chyba nie jest jakaś typowa przypadłość tych zasilaczy. Nie słyszałem o nich złego słowa. Ja kupiłem używkę w 2009 i miałem do 2020 w głównym kompie. Wymiana była pod RTX 3090 Edytowane 17 Maja przez tom36816
janek25 386 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 1.48s kilka było na Polskich forach dałem 16tke 1
RemiKo 319 Opublikowano 18 Maja Autor Opublikowano 18 Maja Do kolekcji trafił w końcu długo wyczekiwany GeForce 7900 GTX Jest to referent w wersji od ASUS'a. ... Pierwsze testy akurat trafiły na platformę s.939, bo była niedawno używana do zawodów: Sprawne oko zauważy obniżone taktowanie rdzenia w obu testach. Owszem, musiałem dokonać korekty fabrycznych taktowań, aby karta mogła ukończyć testy. W innym przypadku benchmark się uruchamiał, ale po chwili całkowicie znikał do pulpitu. Bez błędu, bez wywalonego sterownika, bez informacji w dzienniku systemowym, bez BSOD'a nic. Po prostu jakby ktoś nagle zapodał "Alt + F4" Postaram się to niedługo sprawdzić na innej platformie, z innymi sterownikami, ale moje pierwsze podejrzenie jest takie, że akurat trafiła mi się ta nieco wadliwa sztuka tego modelu, który na premierę miał właśnie dokładnie takie same problemy. Wychodzi na to, że Nvidia pocisnęła wtedy rdzeń tak wysoko, chcąc za wszelką cenę dojechać Radeon'a X1900 XTX, że niektóre sztuki rdzeni wychodziły fabrycznie przekręcone W tamtym czasie sporo osób właśnie skarżyło się na niestabilność od razu po kupnie. Reklamacje sypały się masowo, a sama EVGA wyszła wtedy naprzeciw i zdecydowała się we własnym zakresie testować wszystkie sztuki w popularnych grach oraz 3DMark'u 06 tuż przed ich wysyłką do klientów. Ponadto np. w recenzji TechPowerUp trafiła im się sztuka, która była zdolna się podkręcić o całe +8MHz na rdzeniu. To nie jest/nie było normalne w tamtych czasach, aby sprzedawać kartę z tak małym marginesem stabilności. Najmniej przyjmuje się bezpieczne okolice 5-10%, a nie ~1.23% , jak w przypadku sztuki z recenzji TPU. W moim przypadku ten procent okazał się być ujemny, ale po odjęciu 20-30MHz na rdzeniu karta okazała się być w pełni sprawna Pograłem sobie nawet chwilkę w Test Drive Unlimited na wysokich i w 1680x1050 z AA 4x: Rdzeń cofnąłem do 600MHz i średnio było jakieś 50 fps, ale jak się odjęło AA, to wskakiwało już ~70 klatek Tak, te chłodzenie sobie tam stoi grawitacyjnie na tym procesorze, a wentylator dociążony jest szczypcami aby nie odleciał To tak tylko na chwilę i do zawodów było, gdzie na procku leciałem na 3GHz i ładowałem okolice 1.6v Wolałem to zrobić tak, niż zostawiać Boxowy Stock cooler od AMD https://hwbot.org/benchmarks/wprime_-_1024m/submissions/6020148 Wracając do 7900 GTX, to po głowie chodził mi jeszcze pomysł z podniesieniem napięcia na rdzeń do 1,5v, bo układ chłodzenia radził sobie całkiem nieźle Jednakże na szybko patrząc, to wymaga to już fizycznej ingerencji w kartę, a ta ma być jednak sprawnym eksponatem do kolekcji 4
Keleris 757 Opublikowano 18 Maja Opublikowano 18 Maja (edytowane) Jakiś czas temu pochwaliłem się obudową Cooler master Wavemaster ale nie pokazałem co było w jednej z nich, wtedy tylko sprawdziłem i wiedziałem ze sprzęt się uruchomił ale koniec końców postawiłem wtedy błędną diagnozę - dysk, bądź wywalony windows xp bo komputer działał ale po wczytaniu systemu był już koniec i zwiecha na amen. Jako że uwielbiam instalować win xp z pendrive to trochę czasu minęło zanim się za niego wziąłem, a dzisiaj znalazłem faktyczną usterkę - pamięć ram, a dokładnie ustawienia opóźnień według spd, ustawiłem napięcie i opóźnienia ręcznie i udało się uruchomić komputer w fajnej konfiguracji 865PE + Pentium 4 3.2Ghz, przy okazji podłączyłem Radeon-a 9600 pro która zrobiła taki sam wynik - 567mhz rdzeń i 311mhz pamięci co mój 9600xt, dodatkowo dziadzia ładnie świeci na niebiesko tak jak obudowa. Edycja: zrobiłem atak na wynik żeby zbliżyć się z wynikiem do platformy s754 z sempron-em taktowanym 2132mhz + 9600XT, jest już blisko i pewnie jak włożyłbym tamte kingstony 400mhz cl2-3-2-6 udało by się zrównać wynik, do większego przetaktowania procesora dla bezpieczeństwa będę musiał włożyć mocniejszy zasilacz. Zszedłem z cl do 2.5 i udało się praktycznie zrównać wynik. Edytowane 18 Maja przez Keleris 4
RemiKo 319 Opublikowano 18 Maja Autor Opublikowano 18 Maja @Keleris Fajnie to wygląda, ciekawa platforma Jak chcesz uzyskać minimalny boost na tym Prescott'cie, to wyłącz mu Hyper-Threading z poziomu BIOSu Poza tym możesz spróbować aktywować HyperPath, zmieniając opcję Memory Acceleration Mode na Enabled. Powinno to dać parę klatek więcej, ponieważ obniża ona opóźnienia pamięci ram z poziomu chipsetu płyty głównej. A na koniec jest jeszcze taka opcja Performance Mode, którą możesz spróbować przestawić na Turbo. Aha, na tej platformie zadziała Ci również MemSet i z poziomu Windows'a również będziesz mógł sobie niektóre timingi spróbować zacieśnić. Zacznij jednak od wyłączenia samego HT i zobacz czy będzie przyrost. Koniec końców, jak wszystko dobrze pójdzie, to powinny zadziałać Ci wszystkie trzy opcje na raz + zabawa MemSet'em ... U mnie "alarm" odwołany, bo ten 7900 GTX okazał się być jednak w pełni sprawny, a problemem była moja platforma na s.939, a raczej moje zbyt ostre jej nastawy. Po przywróceniu platformy do domyślnych ustawień, karta bez problemu wbija +70MHz na rdzeniu: Wcześniej platformę tę miałem ustabilizowaną na GF 7600 GS GDDR3 i włożenie tego 7900 GTX'a spowodowało wykazanie niestabilności w którymś podsystemie. Albo procesor był nieco przekręcony/miał zbyt niskie napięcie albo pamięci ram pocisnąłem zbyt wysoko/zbyt ciasno i przestał wyrabiać kontroler pamięci. Muszę po raz kolejny ustabilizować tę platformę właśnie pod tą kartą, bo raczej zostanie ona już na tej platformie 3
Rekomendowane odpowiedzi