Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak patrzę na ten gameplay, to, chociaż bardzo lubiłem i lubię sandboxy UBI, nie wiem, czy ten odbiór byłby znacząco lepszy. Choć dzięki Japonii niezmąconej woke poprawnością lepszy byłby na pewno... Tylko ze ja nawet z Naoe jakoś nie do końca czuję tu klimat, a teoretycznie wszystko jest tu na miejscu. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Zas napisał(a):

Jak patrzę na ten gameplay, to, chociaż bardzo lubiłem i lubię sandboxy UBI, nie wiem, czy ten odbiór byłby znacząco lepszy. Choć dzięki Japonii niezmąconej woke poprawnością lepszy byłby na pewno... Tylko ze ja nawet z Naoe jakoś nie do końca czuję tu klimat, a teoretycznie wszystko jest tu na miejscu. 

Tutaj by już mogliby iść w stronę innego ogólnego tytułu, Ja wiem że to są "retrospekcje" i wyciąganie danych z DNA, ale jak to jeszcze w 1 czy 2 jakoś miało sens to później to już w ogóle go straciło :)  Właśnie taka filigranowa Japonka dobrze się wkleja do tego świata, tylko Assasin jakoś tu mi tez nie pasuje 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Zas napisał(a):

Temat był omawiany klika razy, ale wiadomo - zatonął w odmętach woke. Jeśli ktoś uważa, że "potężny wojownik" to największy problem nowej części serii, no to cóż, chyba przespał ostatnie 6-7 jej odsłon. :E Japonia siadłaby świetnie gdyby to był AC3 lub góra 4, już wtedy sporo osób na to liczyło. Przez lata seria została niestety tak przemielona przez Ubi-maszynkę do robienia kasy, że teraz wybór tego settingu bardziej wygląda na akt desperacji, a nie uczciwą próbę odświeżenia marki, która od lat tak naprawdę szoruje po dnie. Oglądam wklejane w temacie zajawki i nie budzą one u mnie żadnej reakcji. Zero. I jestem naprawdę pełen podziwu dla ludzi, którzy po raz bodajże czternasty(!) będą w stanie dobrze bawić się w grze, której formuła powinna przyprawiać o mdłości.

• Upvote 7
Opublikowano

Mnie sama formuła nawet nie przeszkadza (tym bardziej, gdyby wrócili do poziomu i gameplay'u a'la Black Flag czy zrobili takie większe Mirage)... nie przeszkadza mi też powtarzalność (strach się przyznać, ile godzin natłukłem w Wildlands), tylko mam wrażenie, że kiedyś jednak klimat mocno tę formułę podpompowywał. A teraz - niby jest solidna, ale jakoś człowieka nie porywa... 

I to pomimo faktu, że podobnych gier właściwie na rynku nie ma (od biedy można Tsushimę podciągnąć)... chyba zwyczajnie chodzi o to, że wcześniej, bez względu na to, co się mówiło o Animusie, Desmondzie, wierności historycznej itp. - te gry miały duszę.

Opublikowano

Ja jestem ciekawy czy dorówna Ghost of Tshuhimie. Czarny samuraj to już pierwszy minus. W Ghost of Tshuhimie bohater jest biały. W Ghost of Tshuhimie mamy za równo ciekawa fabułę jak i zadania poboczne. Czy w AC tez tak będzie?

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, łukasz850 napisał(a):

W Ghost of Tshuhimie bohater jest biały

Widać na pierwszy rzut oka że biały katolik spod Radomia

Jin-Ghost-Tsushima.jpg

Edytowane przez mag_zbc
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Powiem Wam, że coś może być na rzeczy. Oglądając wyrywkowo oficjalny gameplay na Twitchu Ubisoftu oni sami częściej grali babą niż chłopem. Poza tym możliwe, że specjalnie ograniczyli mobilność i zrobili z chłopa tanka do bicia by w pewien sposób chytrze wymanewrować graczy i zasugerować częstsze sięganie po bardziej uniwersalną babę, która ma nawet swoje unikalne animacje fikania po dachach.

Poza tym to ona dostaje ostrze Assassynów, rolę chłopa przesunęli wyraźnie na dalszy plan. Pytanie czy specjalnie przekładali premierę by zrobić tak drastyczne zmiany w rozgrywce/fabule czy celowo jest to zrobione by w jakiś pokrętny sposób przykryć sprawę koloru skóry chłopa i gracze nie sięgali po niego zbyt często.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano

Jakoś nie podoba mi się ta opcja zmiany protagonisty kiedy się chce w czasie gry, całkowicie to zabiło mój entuzjazm co do tej gry. Mimo wszystko uważam, że  Ubi popełnia błąd pchając Yasuke jako jedną z głównych postaci, jak dla mnie lepiej by było gdyby ta postać była jakimś dodatkiem w DLC. Bardzo brakuje takiego typowego Samuraja ale płci Męskiej rodem z Japonii. Myślę, że niby to nie jest dużo ale Ubi wygrałby takim wyborem postaci.