Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://www.ppe.pl/news/367034/nintendo-tuszuje-niezadowolenie-fanow-firma-usuwa-transmisje-z-nintendo-direct-i-treehouse-live.html

Nintendo na pewno jest świadome kryzysu jakie wywołało, bo przy takim ogłoszeniu musiało się tego spodziewać. Niestety zamiast się z tym zmierzyć, zamierza zamieść temat pod dywan, albowiem firma ukryła na swoim kanale YouTube wszystkie trzy zapisy z transmisji. Jeśli wejdziecie na kanał Nintendo of America i wejdziecie w zakładkę Na żywo, ostatni zapis jaki jest dostępny, to Nintendo Direct z 27 marca. 

• Haha 3
Opublikowano

Tak się napaliłem na początku na tego Switcha 2, że już byłem pewny preordera :) Trochę mi przez ostatnie dni entuzjazm spadł. Wydać około 2000zł za samą konsolę, powiedzmy że bym dał w sumie spodziewałem się takiej ceny. Chociaż trochę boli ten brak Oleda, ale to bym już jakoś przełknął. przy Switchu 1 największą zaletą były w miarę tanie gry, porównując ceny do np. PS5 Natomiast co do ceny np. takiego Mario Kart World to w mojej opinii - za dużo sobie życzą. Wiadome jest to, że zagorzali fani Nintendo zakupią day1, natomiast zastanawia mnie jedno, jaka będzie sprzedaż jak ten cały początkowy bum zejdzie? Ci co mają kupić kupią, a następnie do kupna zacznie się przymierzać zwyczajny Kowalski. Patrząc że za grę dla siebie/dzieciaka będzie musiał wydać 90E, coś mi się wydaję że te ceny wielu po prostu odstraszą. Ciekaw jestem co zrobi Nintendo? Czy zostawią wysokie ceny bo są pewni że i tak się sprzeda, czy jednak ulegną presji społeczeństwa i ogłoszą jakąś obniżkę. Ja się póki co wstrzymuję i będę obserwował jak to się potoczy.

Opublikowano
Godzinę temu, tomeek85 napisał(a):

Patrząc że za grę dla siebie/dzieciaka będzie musiał wydać 90E, coś mi się wydaję że te ceny wielu po prostu odstraszą.

Nigdy nie kupuję gier w pełnej cenie - zawsze czekam na promocje albo kupuję używane. Na PC jest podobnie. Gdy Steam żądał 299 zł za grę w dniu premiery, ja kupiłem klucz (nie z keyshopa) za nieco ponad 200 zł. Tutaj pewnie będzie podobnie - już kilka stron wcześniej ktoś wrzucał ceny kilku gier z francuskiego Amazona, gdzie były tańsze o około 20€.

14 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

https://www.ppe.pl/news/367034/nintendo-tuszuje-niezadowolenie-fanow-firma-usuwa-transmisje-z-nintendo-direct-i-treehouse-live.html

Nintendo na pewno jest świadome kryzysu jakie wywołało, bo przy takim ogłoszeniu musiało się tego spodziewać. Niestety zamiast się z tym zmierzyć, zamierza zamieść temat pod dywan, albowiem firma ukryła na swoim kanale YouTube wszystkie trzy zapisy z transmisji. Jeśli wejdziecie na kanał Nintendo of America i wejdziecie w zakładkę Na żywo, ostatni zapis jaki jest dostępny, to Nintendo Direct z 27 marca. 

Czy to w ogóle prawda? Źródło to PPE, a oni w bajkopisarstwie są chyba na podium. Artykuły piszą pod kliki i widać, że tym razem im się udało - prawie 200 komentarzy.

:E 

Na zagranicznych portalach nie znalazłem nic podobnego.  Owszem był spam z 

"drop the price" ale nic o kasowaniu materiałów. 

Godzinę temu, tomeek85 napisał(a):

Ciekaw jestem co zrobi Nintendo? Czy zostawią wysokie ceny bo są pewni że i tak się sprzeda, czy jednak ulegną presji społeczeństwa i ogłoszą jakąś obniżkę. Ja się póki co wstrzymuję i będę obserwował jak to się potoczy.

Jeśli sprzedaż zacznie zwalniać albo pojawią się głośne narzekania (a internet potrafi być w tym skuteczny), mogą pojawić się obniżki.
Ale ja bym się na to specjalnie nie nastawiał. :E  Nintendo ma lojalną bazę fanów i markę, która sprzedaje się praktycznie samym logo. Mogą uznać, że Switch 2 i tak się sprzeda, bo gracze kochają ich gry.

Najrozsądniej będzie tak jak napisałeś - po prostu wstrzymać się i obserwować sytuację. Na razie hype napędzają emocje, ale za kilka miesięcy zobaczymy, jak Switch 2 radzi sobie w rzeczywistości...

Opublikowano (edytowane)

Godzinę temu, Jaycob napisał(a):

Czy to w ogóle prawda? Źródło to PPE, a oni w bajkopisarstwie są chyba na podium. Artykuły piszą pod kliki i widać, że tym razem im się udało - prawie 200 komentarzy.

:E 
Na zagranicznych portalach nie znalazłem nic podobnego.  Owszem był spam z 

"drop the price" ale nic o kasowaniu materiałów. 

Skasowali, ukryli transmisje z Treehouse. Jedną mi pokazuje jako skasowaną, drugą jaką prywatną (można się dostać mając link) ale już bez chata.

Ceny gier w PL trzeba czekać. Pierwsze preordery z Amazona były za 60-70 ojro.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano
15 minut temu, Tankietka napisał(a):

Skasowali, ukryli transmisje z Treehouse. Jedną mi pokazuje jako skasowaną, drugą jaką prywatną (można się dostać mając link) ale już bez chata.

Bez chata, bo był zawalony: "drop the price". :E

Cała playlista:
Jest razem 16 filmów. 

Tutaj jest 1.1k łapek w górę do 11k w dół. :E  Nie dziwie się, takie tech demo powinno być free.  Ale tego nie skasowali.  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.04.2025 o 15:14, Jaycob napisał(a):
8 godzin temu, tomeek85 napisał(a):

Tak się napaliłem na początku na tego Switcha 2, że już byłem pewny preordera :) Trochę mi przez ostatnie dni entuzjazm spadł. Wydać około 2000zł za samą konsolę, powiedzmy że bym dał w sumie spodziewałem się takiej ceny. Chociaż trochę boli ten brak Oleda, ale to bym już jakoś przełknął. przy Switchu 1 największą zaletą były w miarę tanie gry, porównując ceny do np. PS5 Natomiast co do ceny np

Mario Karty i ta mityczna cena 90$ (fizol)  jest jak na razie jedynym przypadkiem, Donkey Kong ma być za 80$ (fizol) i 70 za cyfre, a ponoć już coś do nich powoli dociera i możliwe że ceny zreflektują z rzeczywistością do czasu premiery

poza tym Zestaw konsola + karty które i tak bazują na online a takich tytułów się raczej nie odsprzedaje, to wychodzi za zestaw ponad 2 stówy więcej niż za golasa, więc spoko opcja w obliczu "Cen Grozy"

co do ekranu to biadolenie o nic, ekran ponoć daje radę, zresztą to tylko handheld, chyba nikt nie zamierzał doszukiwać się w tym małym ekraniku jakichś super czerni i kontrasu podczas grania w "kolorowe gierki" a większość ma w bani tylko to że zapewne za 3 lata Nintendo wyda konsolkę z nalepką OLED, więc sobie czekajcie, czekajcie tak samo jak ledwo rok po premierze switcha już przybąkiwało paru pajaców o Switchu pr0, niektórzy go nawet widzieli w akcji, a niezdecydowani przeczekali pół generacji a potem stwierdzili że mehh w sumie i tak za 2 lata wyjdzie pewnie next-gen więc sobie tak czekają i czekają a na końcu i tak nie kupują bo wiecznie jakieś obiekcje

PS: raczej wątpię że prócz tego Mario + DK + Metroid 4 nic nie będzie więcej, i nie ogłoszą czegoś dodatkowo

Edytowane przez Amphilyon
Opublikowano

Lepsze ekrany pakuje się do telefonów za 800 zł, sorry ale żadnego usprawiedliwienia dla tego nie ma. Nintendo tak zrobiło tylko po to, żeby za 2-3 lata sprzedać TĘ SAMĄ konsolę ponownie, tylko z OLED.

Ale jak widać zawsze znajdą się fanatycy marki którzy będą bronić, mam tylko nadzieję że nie robią tego za darmo :E 

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie spotkałem się z negatywną opinią na temat ekranu LCD w Switchu 2 w tych relacjach typków z Playhouse'u, a niektórzy przynieśli Switch Oled dla porównania.

Serio, nie znalazłem ani jednej negatywnej opinii o ekraniku. Może słabo szukam. Wszyscy kupieni?

W ogóle jak jestem szkoły, że OLED swój top pokazuje tylko podczas oglądania w całkowitych ciemnościach. Topowy LED mocno nie dostaje gdy nie zgasimy światła, ba potrafi wyglądać lepiej w "trudniejszych" warunkach oświetleniowych. Ja nie gram po ciemaka.

Nawet najnowszy model ponoć bezkompromisowego ROG Ally ma IPS a Stem Deck z Oledem z niską rozdziałką 1280 × 800 kosztuje 2,5 klocka.

Opublikowano
3 godziny temu, Amphilyon napisał(a):

@up

będą biadolić na ten ekran i bidolić, dla zasady, ahhh te porównania z telefonami...

Nie dla zasady. Mam w domu i tv oled i x95k, ten ostatni nie ma podjazdu do oledów pod względem jakości obrazu. Mam switcha OLED i steam decka LED, tu jest przepaść. Czarny na steam decku jest fatalny. Miałem ps portal i tam też różnica między switch OLED była na dużą niekorzyść tego pierwszego. Pamiętam jak miałem premierową vitę, później ją sprzedałem i po latach kupiłem LED, jaka to była kupa. Dopiero ponowny zakup wersji OLED przywrócił grom blask. Nie dość, że w trybie przenośnym gramy na małym ekranie, to jeszcze ma wyglądać jak kupa? Mały, żywy ekran z perfekcyjną czernią wygląda ślicznie i na pewno taki w switchu 2 w końcu wyląduje, więc szkoda, że tak nie może być od początku. Po prostu nie lubię już korzystać z ekranów LED i nawet w pracy, kiedy używam zwykłego monitora, nie gram na nim, nie oglądam filmów a pracuję, to niska jakość mnie razi. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Powiedzmy sobie szczerze. Ekran OLED w bazowym, podstawowym modelu nie jest standardem. Nie zrobił tego Switch, nie zrobił tego Steam Deck, nie zrobił tego ROG Ally w jakimkolwiek swoim modelu a teraz nie zrobił tego Switch 2. To, że ktoś sobie wymyślił, że tak miało być jest tylko jego wymysłem. To się póki co nie zdarza. Żądać od Nintendo by był technologicznym pionierem to śmiałe żądanie śledząc od lat poczynania tej firmy. I tak to, że wrzucili full hd, 4k, hdr, bodaj gsync i inne bajery to cud.

Ktoś powie, mogli od razu na premierę wydać wersję LED i OLED. Nie ma takiej szansy. Byłaby to głupota marketingowa. To jest w zamyśle produkt który ma zejść w ponad 100mln egzemplarzy. Ma uderzać jednolitym przekazem a nie rozwarstwianiem na "tani i drogi" model. Nikt tak nie robi. Chyba, że jakaś totalna nisza którą później arch.eu recenzuje na kanale.

Nintendo zarabia na każdej sztuce. Taki mają model biznesowy. Wersja oled jako podstawa byłaby jeszcze droższa co nie spotkałoby się ze zrozumieniem skoro już teraz jest nagonka na 2k. Z oledem byłoby to zapewne 2,5k jak nie więcej. Wyjdzie oled jako edycja premium gdy rynek sie nasyci bardziej przystępną cenową podstawą.

Opublikowano (edytowane)

OLED masz nawet w kapciowatych telefonach. To nie jest już nowa, droga i niszowa technologia.

Jeden i jedyny powód dla którego to robią to ogolenie jeleni 2x.

A już Nintendo to jest wybitnie Apple gejmingu.

Jak najbardziej można wymagać żeby był to standard. I idealnie byłoby jakby ludzie to pokazali.

Ale ponownie - 🦌

Edytowane przez crush
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Porównuj sobie z czapy mniejsze telefony komórkowe z konsolkami przenośnymi. Ja będę porównywał konsolki przenośne z konsolkami przenośnymi. OLED jako bazowy, podstawowy model się nie zdarza. Jest to fakt i jest to droższa technologia. 

Nie trawię hipokryzji typów co nawet się nie zajęknęli, że np. Playstation Portal czy najnowszy model Rog Ally mają LCD a teraz będą rozkręcać nagonkę na Nintendo które od lat celowo nie robi za pioniera technologicznego. Tak, wprowadzenie OLEDA w konsoli przenośnej w podstawowym modelu to pionierstwo. A najwięcej mają do powiedzenie Ci co nawet nie byli zainteresowani kupnem "konsolki dla dzieci" od Big N.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Większa popularność, więcej ludzi ma jakieś ale. To nie hipokryzja.

Do tego skoro jak sam piszesz poprzednie sprzęty też nie miały OLEDa ale później go dostały... To mamy się cofać w rozwoju bo? Bo Nintendo zarobi 100 miliardów zamiast 130?

28 minut temu, Tankietka napisał(a):

A najwięcej mają do powiedzenie Ci co nawet nie byli zainteresowani kupnem "konsolki dla dzieci" od Big N.

Obstawiam, że masz na ciele idiotyczny tatuaż z Goombą albo Triforcem.

Edytowane przez crush
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tankietka napisał(a):

(...) Ja będę porównywał konsolki przenośne z konsolkami przenośnymi. OLED jako bazowy, podstawowy model się nie zdarza. Jest to fakt i jest to droższa technologia. 

(...) Tak, wprowadzenie OLEDA w konsoli przenośnej w podstawowym modelu to pionierstwo. A najwięcej mają do powiedzenie Ci co nawet nie byli zainteresowani kupnem "konsolki dla dzieci" od Big N.

Ale brednie. Ekran OLED w podstawowym modelu miało PS Vita. Rzeczywiście to mogło być postrzegane jako pionierstwo wtedy, kiedy Vita weszła do sprzedaży, czyli 14 lat temu w 2011 roku. Wciąż mam Vitę i pod względem kolorów wygląda lepiej niż Steam Deck wydany dekadę później. 

No i rzeczywiście, nie jestem zainteresowany graniem na switchu, a te ponad 100 gier (łącznie w cyfrze i w pudełkach) to kupiłem na złość żonie. 

Poza tym mam do ciebie jedno pytanie, czy ty jesteś w ogóle normalny? Dopierdzielasz się do ludzi z powodu ich preferencji sprzętowych?  Nie mam prawa mieć swojego zdania? To, że LCD ma znacznie gorszą czerń i odwzorowanie ruchu niż OLED to jest fakt. HDR na lcd to namiastka tego co jest na OLED i to też jest fakt. 

W sumie nie wiem po co tłumaczę cokolwiek typowi, który uważałby teraz za pionierstwo coś, co wydarzyło się 14 lat temu. Zero wiedzy, za to fanbojstwo i mnóstwo jadu, oto tankietka. 

1743986058319861573547632026090.thumb.jpg.b08c9b6f7d91c1b00f53848ecbba508e.jpg

Jeśli to jest prawda to to jest dramat. Lampa wali na full a czerń nie istnieje. Tak reklamują hdr na sw2 a w scenach nocnych będzie to wyglądać tak, że już lepiej jakby sw2 w ogóle nie obsługiwał HDR.

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano

To u góry wygląda jak fake. Czemu tam jest tak jakby folia na ekranie która w miejscu gdzie jest już ramka konsoli ma ten sam wyblakły efekt. Imo nie możliwe, że w jasnym pomieszczeniu wyglądałoby to tak źle. 

Opublikowano
6 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wciąż mam Vitę i pod względem kolorów wygląda lepiej niż Steam Deck wydany dekadę później. 

Steam Deck LCD ma jeden z najgorszych LCD na rynku, wyświetla około 70% palety sRGB. Dobre LCD nie ustępują OLEDom pod względem wyświetlanych kolorów.

Problem tych małych OLEDów w konsolkach jest taki, że póki co nie obsługują VRR. A przynajmniej ja nie kojarzę takiej. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, crush napisał(a):

Obstawiam, że masz na ciele idiotyczny tatuaż z Goombą albo Triforcem.

Aleś ty głupi.

Faktycznie zapomniałem o Vicie. Takiej porażce, że do dzisiaj nikt nie chce powtórzyć oleda w bazowym modelu xd Może jest to traktowane jak klątwa czy coś ; )

Opublikowano (edytowane)

Kolory nigdy nie były (zazwyczaj) problemem, tylko kontrast. Te ekrany nie są w stanie wyświetlić poprawnych czerni, za to mogą mieć lepszą biel. 

22 minuty temu, some1 napisał(a):

Problem tych małych OLEDów w konsolkach jest taki, że póki co nie obsługują VRR. A przynajmniej ja nie kojarzę takiej. 

Tylko czy to serio jest problem skoro tam są stałe 30/60 FPS? Mówię tu o Switchu, bo Steam Deck nie orientuję się ale pewnie FPS może skakać płynnie.

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Pierwszego pstryka z oledem na razie się nie pozbywam, więc będę testował jak się prezentuje względem tego ips. 

Oled w switchu chyba nie jest najwyższych lotów i ma zielony zafarb. Pamiętam gdy pierwszego dnia mocno mnie to irytowało i natężenie tego zjawiska zależało w pewnej mierze od ustawionej jasności. Akurat grałem wtedy w Limbo i nie wyglądało to zbyt pięknie. Nawet w jasnych grach jak fast RMX niektóre kontury łapały zielony odcień. 

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Tylko czy to serio jest problem skoro tam są stałe 30/60 FPS? Mówię tu o Switchu, bo Steam Deck nie orientuję się ale pewnie FPS może skakać płynnie.

Dwójka ma mieć 120hz VRR, więc nowe gry będą to obsługiwać. 

W Steam Deck można ręcznie ustawić dowolną częstotliwość odświeżania ekranu, dla każdej gry osobno. Ale w takich rzeczach to sobie może grzebać power user, a nie przeciętny użytkownik Nintendo.  

• Like 1