Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

A co do FE poprawka: czuję że doskoczę do 200h. Ta gra jest monstrualna, myślałem że będąc daleko w 1-szym akcie 1-ego protagnisty mam już co nieco opanowane, a tu ciągle wyskakują nowe mechaniki jakbym nadal był w prologu, na koncie już ponad 15h, a ja może z 10% mapy odkryłem. 

Oj, na spokojnie 200h jak się free time między questami nie skipuje tylko aktywnie działa na mapie. Obecnie jestem dopiero na drugiej walce eliminacyjnej w głównym wątku, a już mam wrażenie, że spędziłem w grze z 20h. Kolosalna produkcja.

Opublikowano
18 godzin temu, Gonzo3211 napisał(a):

Nah, i tak bym nie używał.

Btw. na co Ci ps3?

Głównie to na wszystkie Ratchety, do tego Kratosy, Resistance`y, Killzony, Motorstormy,Infamousy i Fifa Street ;) Sporo tego jest w ps+ premium, aczkolwiek lepiej wyglądają na PS3 ;)

Opublikowano (edytowane)

Jakie ścieżki wybraliście? Ja Dietricha.

Zamówienie z Empika anulowałem w czwartek i wziąłem z Perfect Blue. Praktycznie całą sobotę i niedzielę grałem po ponad 10h - tak się wciągnąłem. :E Jedyne co straciłem to 10zł i brelok który w Empiku mieli dołączać gratis. Teraz w sumie żałuję że jednak nie wziąłem kolekcjonerki bo była niewiele droższa, a fajne pudełko.

obraz.thumb.png.b260b4723762c794461a9a89e06140dd.png

Edytowane przez Isharoth
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja zacząłem od ścieżki Cai, bo podobno jest najlepsza na start, a to mój pierwszy Fire Emblem. Też sporo pograłem w weekend, obecnie jestem w trzecich bodajże free data, gdzie doszła mechanika sadzenia roślin. Oj, będzie srogi grind, 120 dni mam bodajże przed podróżą do jakiejś świątyni. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Isharoth napisał(a):

Jakie ścieżki wybraliście? Ja Dietricha.

Rekomendowana kolejność dla najlepszego doświadczenia fabularnego to: Cai -> Dietrich -> Leda -> Theodora, dlatego jadę ścieżkę Caia.

Ja już mam free time na poziomie 170 dni, w grze 25h, a końca 1-szej części 1-ego protagonisty nadal nie widać. Jeśli wszystkie ścieżki są takie długie, to ja tego chyba do grudnia nie skończę. Nie podoba mi się jednak pocięty i uwsteczniony system bondów względem TH, Cai ma tylko 3 S-bondy finałowe, niestety, sporo radości z dołączania pań wyparowało. 

Fajne jest to, że kiedy biegasz po mapie, widzisz że inni protagoniści są na niej i coś tam kombinują w określonych lokacjach, ale nie wiesz co. To może być ciekawe doświadczenie, kiedy będziesz robił ich story z ich perspektywy. 

Za jedną rzecz totalne brawa - w TH musiałeś powtarzać 3 razy dokładnie te same 11 rozdziałów w każdej ze ścieżek, odkrywać te same rzeczy, żeby dojść do 2 części gry - tutaj bardzo to poprawili:  eksploracja mapy świata przechodzi między ścieżkami - jeśli skończysz pierwszą ścieżkę (np. Cai) przed rozpoczęciem kolejnej, dane mapy się zachowują. Nie musisz od nowa odkrywać lochów, ukrytych przejść ani miast. Poboczne questy, które są wspólne dla wszystkich ścieżek, automatycznie zaliczają się w kolejnych przejściach, a miejsca odkryte na mapie świata też zostają uzupełnione. Czyli im więcej odkryjesz w 1-szej ścieżce, tym mniej będzie do odkrycia w kolejnych. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
Opublikowano

Tak, fajnie wygląda ta interakcja między ścieżkami. Obecnie 16 level u mnie, zatrudniłem 2 gladiatorów, bo na więcej nie pozwala renown. Zostało mi z 60 tur do kolejnego fabularnego questa. Zastanawia mnie w jakim kierunku będzie ewoluować walka, bo na razie możliwości - zarówno w trybie dungeon jak i na mapie czy w koloseum, są dość ograniczone.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Nie musisz od nowa odkrywać lochów, ukrytych przejść ani miast. Poboczne questy, które są wspólne dla wszystkich ścieżek, automatycznie zaliczają się w kolejnych przejściach, a miejsca odkryte na mapie świata też zostają uzupełnione. Czyli im więcej odkryjesz w 1-szej ścieżce, tym mniej będzie do odkrycia w kolejnych. 

W końcu ktoś mądrze do tego podszedł, jedna z rzeczy która odpycha mnie od RPG, ale przerost samej historii dla historii i nieistotnych aktywności dla doświadczenia, wraz z zażenowaniem już zbyt wiele razy mnie odpychały od różnych JRPG.

Eh, dlaczego nie stworzą czego w tonie starego anime LOTGH z <1997r.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Vulc napisał(a):

Tak, fajnie wygląda ta interakcja między ścieżkami. Obecnie 16 level u mnie, zatrudniłem 2 gladiatorów, bo na więcej nie pozwala renown. Zostało mi z 60 tur do kolejnego fabularnego questa. Zastanawia mnie w jakim kierunku będzie ewoluować walka, bo na razie możliwości - zarówno w trybie dungeon jak i na mapie czy w koloseum, są dość ograniczone.

Ło panie ja już 35 level xD

Uważajcie na questy Paralogue, ekstremalnie łatwo je przegapić - jak tylko je dostaniecie, od razu idźcie je robić, bo one mają dosłownie kilka dni na wykonanie a potem przepadają. Wrzucam tabelkę (bezspojlerową) byście wiedzieli na co uważać, i jak sobie to rozłożyć na różnych ścieżkach. To są questy fabularne, rozszerzające fabułę główną, polecam, zrobiłem już 2. Z tego co czytałem, nie da rady zrobić ich wszystkich w 1-2 ścieżkach, musicie sobie je rozłożyć.

Spoiler

image.png.898b00f0679ac42966177220e53d9973.png

I koniecznie, seryjnie koniecznie, trzymajcie się tego co teraz napiszę, żeby nic nie przegapić:

Spoiler

Jak tylko dojdziecie do finału 1 części swoim bohaterem, po jego zakończeniu nie startujcie 2 części - tylko zmieńcie na obelisku na kolejnego protagonistę, i tak po kolei - dopiero jak wszystkimi 4-ema postaciami zrobicie całą część 1, przejdźcie do 2 - inaczej przegapicie MASĘ contentu. Oczywiście możecie zrobić tylko jedną wybraną ścieżkę, potem przejść do części 2, i tak skończyć grę - ale nie wiem czy to miałoby jakikolwiek sens. 

Edytowane przez Element Wojny