Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bardziej chodziło mi o:

"Warto zaznaczyć, że istnieje dość szeroka grupa osób, które są zwolnione z podatku PCC-3, nawet jeśli kupują samochód od osoby fizycznej. Deklaracja nie interesuje więc:

członków najbliższej rodziny (małżonków, zstępnych, wstępnych, rodzeństwa, pasierbów, ojczymów, macoch, zięciów, synowych, szwagrów),"

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
22 godziny temu, Gret napisał(a):

Wcześniej była rozmowa o autach widmo na dziennych w nocy, dziś mogę dorzucić ameby co walą przeciwmgielnymi kiedy widoczność na pozycjach to ~500m. Lekka mgła i już każdy włącza to co ma i wali innym w oczy... 

Btw. zachowanie goodyear vector 4seasons gen-3 na mokrym przy temperaturze ~2C bardzo pozytywne. Kleją bardzo fajnie. 

Ciekawe, bo na moim odcinku eSki nikt nie włączał tylnych przeciwgłowych gdy trzeba było, przy prędkościach rzędu 120 i widoczności ok. 200m na hamowanie jest już za późno.

Te opony są bardzo dobre w każdych warunkach, ale 2C to jeszcze nie jest trudny temat. Nie dalej jak 3 tygodnie temu musiałem jechać autem w okolicach 0C (sucho) jeszcze jak miałem założone letnie Continentale(2022) i nic się nie działo.

Opublikowano (edytowane)

PCC-3 nie trzeba, ale musisz właśnie złożyć SD-Z2, to jest potwierdzenie zwolnienia z podatku jak US to klepnie.

Właśnie mi się przypomniało, że ja muszę też go złożyć tylko w sprawie mieszkania :D

Edytowane przez Kowal_
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kowal_ napisał(a):

PCC-3 nie trzeba, ale musisz właśnie złożyć SD-Z2, to jest potwierdzenie zwolnienia z podatku jak US to klepnie.

Właśnie mi się przypomniało, że ja muszę też go złożyć tylko w sprawie mieszkania :D

A mi, że dałem żonie auto w darowiznie :E i ma się na to 6 miesięcy, 3 już minęły :E Dobrze, że jest to forum :D 

Edytowane przez KiloKush
  • Like 1
Opublikowano

ktoś poleci jakieś dobre kable rozruchowe? mój superb ma jakiś dziwny problem, którego nikt nie potrafi zdiagnozować :E Jak postoi ponad 24h (czasami nawet i mniej) to kompletnie gubi prąd i za cholerę nie idzie namierzyć gdzie spi  ucieka. stała u 3 mechaników przez cały weekend i jak na złość bydlę odpalało. u mnie stała ostatnio ~20h i trup, próba odpalenia zwykłymi kablami nic nie dała. mechanik podjechał ze swoimi to odpaliła na strzała, nie mam pojęcia co to za sprzęt ale moje w porównaniu do nich wyglądały jak zabawkowe :E

Opublikowano (edytowane)

Mam jakieś kable z bricomarche i zawsze działają...tzn mimo posiadania ich od 10 lat (wtedy kupiłem pierwszego diesla i mówili, że diesel to mus kable, więc przed zimą prewencyjnie kupiłem) nigdy nie odpalałem swoich aut, tylko auta sąsiadów, znajomych i nigdy nie zawiodły :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
15 minut temu, lewuS napisał(a):

ktoś poleci jakieś dobre kable rozruchowe? mój superb ma jakiś dziwny problem, którego nikt nie potrafi zdiagnozować :E Jak postoi ponad 24h (czasami nawet i mniej) to kompletnie gubi prąd i za cholerę nie idzie namierzyć gdzie spi  ucieka. stała u 3 mechaników przez cały weekend i jak na złość bydlę odpalało. u mnie stała ostatnio ~20h i trup, próba odpalenia zwykłymi kablami nic nie dała. mechanik podjechał ze swoimi to odpaliła na strzała, nie mam pojęcia co to za sprzęt ale moje w porównaniu do nich wyglądały jak zabawkowe :E

Po co, na co i do czego? Ku se pan powerbanka rozruchowego z Baseusa i odpalisz nim padniętego na ament dostawczaka. Taką Astrę 1.6 cdti to można kilka razy z niego odpalać zanim się rozładuje. Kable to przeżytek ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Katystopej napisał(a):

Po co, na co i do czego? Ku se pan powerbanka rozruchowego z Baseusa i odpalisz nim padniętego na ament dostawczaka. Taką Astrę 1.6 cdti to można kilka razy z niego odpalać zanim się rozładuje. Kable to przeżytek ;)

https://allegro.pl/oferta/jump-starter-do-samochodu-12000mah-rozruch-booster-do-akumulatora-baseus-14883149166 kupiłem coś takiego z polecenia znajomego, na szczęście nie miałem okazji jeszcze testować. nie mniej kable zawsze warto mieć w zanadrzu 

Opublikowano

W piwnicy mam takie kable, że mógłbym nimi rakiety Falcon Muskowi odpalać, ale odkąd mam powerbanka nie użyłem ich ani razu. Powerbank wrzucony pod siedzenie i jeździ ze mną cały czas, już nie raz zadziwił nie jednego, głównie kierowców hybrydowych Toyot  :E 

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, bergercs napisał(a):

Jeśli aku w 2l dieslu wypompowane do zera  to tu trzeba boostera za ponad tysiaka (te "tanie" - 300/400 zł zadziałają jak aku jest słabawy ale nie zajechany).

Totalnie zdechniętego (8.5V na aku) Ducato 2.3 odpalałem Baseusem za 300zł. mamy ich kilkanaście w firmie od kilku lat, na budowach bardzo się przydają czy to właśnie do dostawczaków czy sprzęty typu sprężarka.

Opublikowano

Ja sobie zrobiłem kable z wiązki zasilającej maszyny w robocie. Likwidowali stacje i kable szły na złom. Z 5 żył wziąłem 2 po 4m, nie wiem jaki to ma przekrój, ale 4mm^2 na pewno. Leżą w garażu i co jakiś czas się przydają żeby kogoś odpalić :D 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam zasadę, że zawsze 2 razy w roku podłączam aku pod prostownik (wiosna i jesień), przed zimą zmieniam zawsze filtr paliwa, do tego auto ma być sprawne (świece żarowe, układ paliwowy). Mimo że klekot nawet po dłuższym postoju nie zawiódł nigdy.

Sam aku (varta) w C5 ma już 6 lat, w 307 ponad 5 lat (bosch).

W zeszłym roku jak jakoś mrozy przywaliły, to C5 po podgrzaniu z kopa zagadał...połowie ulicy odpalałem auta z kabli :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

ja mam kable z Kaufland juz z 10 lat ;)

jak będziesz kupował to na łączeniu widać czy miedź w środku ma normalną grubość. 

btw. jak lubicie parkside to ostatnio w kaufie bez promocji trafiają sie mega okazje. 

laser krzyżowy parkside kupiłem za 39.99

zakrętarke za 119. 

to wychodzi taniej niz w Lidlu na promkach. 

Opublikowano

To może oświeć mnie czy ta firma co wymieniłeś cokolwiek dobrego produkuje i które to są narzędzia. Nie ukrywam, że jako laik się nie znam, ale stopniowo sobie wyposażam garaż we wsystkie żelastwa majsterkowicza. Nawet na na stepny rok się szykuje z amatorską renowacją felg aluminowych, co by pojedyncze przetarcia na rantach zniwelować i pomalować samemu.

Opublikowano

ja mam prawie wszystko z parkside ;)

może nie sa to najlżejsze narzędzia ale działają ok. 

nawet jak cos zajechałem to z gwarancją nigdy nie było problemu. 

grzechotka przetrwała rozkręcanie sanek w Focusie za pomocą 2metrowej rury ;)

jedyne co szit to klucze oczkowe z grzechotką w środku i klucz teleskopowy do kół (połamałem dwa) za pierwszym razem wymiana na nowy, za drugim zwrot kasy. wiec ja zadowolony. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ja mam zasadę, że zawsze 2 razy w roku podłączam aku pod prostownik (wiosna i jesień), przed zimą zmieniam zawsze filtr paliwa, do tego auto ma być sprawne (świece żarowe, układ paliwowy). Mimo że klekot nawet po dłuższym postoju nie zawiódł nigdy.

Sam aku (varta) w C5 ma już 6 lat, w 307 ponad 5 lat (bosch).

W zeszłym roku jak jakoś mrozy przywaliły, to C5 po podgrzaniu z kopa zagadał...połowie ulicy odpalałem auta z kabli :E 

To nie jest trochę zbyteczne, z tym podłączaniem pod prostownik o ile regularnie się odpala auto? Moje kałdi stoi dzielnie na mrozie od lat i nie licząc jednej zimy gdy aku całkowicie siadło (miało ~12 lat), tak od 5 lat ani razu nie miałem problemu żeby tdi nie zagadał od góra drugiego obrotu. Zdarzało się go nie ruszać nawet i przez tydzień, nic, zero problemów. Swoją drogą 3 lata temu jak robiłem generalkę, to wyszło że 1/4 świece żarowe są sprawne :E i tak palił skubany.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

Ja jakby podliczyć to wyszło by, że z 10 razy w roku podładuję, jak mi się przypomni to od jesieni do wiosny raz na 2-3 tygodnie po prostu podłączę prostownik w garażu i zostawiam do następnego dnia. Może bym tego nawet nie musiał robić bo auto garażowane i akumulator po dupie nie dostaje, długiego stania na mrozie nie zna. 

Póki co bosch s5 piąty rok się trzyma bezproblemowo. Ale dla garażowanego auta to raczej żaden wyczyn. Nie wiem czy mu bardziej nie szkodzi lato, jak są upały i wstawię nagrzane auto do garażu gdzie mam skrajny garaż, od rana do zachodu wali słońce, strop to lany beton to po godzinie temperatura w środku podchodzi pod 40 stopni..

Opublikowano (edytowane)

Pytaniem z tych głupich - jak rozpoznać oponę zimową od wielosezonowej? 
Byłem w sklepie i oba rodzaje opon (opisane) wyglądały niemal tak samo. 
Wydawało mi się że opona wielosezonowa ma środek 2/3 opony zimową, a 1/3 boczne ma typowe poziome wycięcia jak letnia - a tutaj wielosezonowa tak samo wygląda. 

Potem pomyślałem że zimówka będzie miała oznaczenie M+ S wraz z płatkiem śniegu w „górze z trzema szczytami” - błąd, na wielosezonowych takie same logo… 

Na necie pisze że mają dopisek allweather, all seson, ale tego też nie było na tej oponie. 

W sklepie mam opisane, ale jak będę miał dwa pojazdy z zimowymi i wielosezonowymi - to jak je rozpoznać? :E 

Edytowane przez kanon7