Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, huudyy napisał(a):

apropos, żona chciała "blado-różowe" ściany w sypialni - wyszła taka żarówka, że musimy przemalować :E

Ja mam kuchnie odrobinę różowa (meble). Piaskowy beż z Egera, wpada w róż pod pewnym światłem i mega to lubię. 

Opublikowano
15 minut temu, Katystopej napisał(a):

400zł na rok by wyszło, max 96msc, po 3 latach amortyzacja to 50% wartości, więc kompletnie się to nie opłaca. 

Na pewno nie ma żadnych pakietów serwisowych z włączeniem uszkodzeń powstałych w wyniku upadku / wypadku? 

3 minuty temu, dannykay napisał(a):

ale zazdrośnik  :E

Pewnie!

Opublikowano

Marko ubezpieczenie roweru to jest jakaś abstrakcja niestety. 

ja dziś zrobiłem pierwsze 50km na dworze, miala byc baza... ale dogoniła mnie jakas grupka ludzi, gdzie ich jedno koło było droższe niz mój rower.... ;) zgodzili sie abym wsiadł im na koło.  konie... pod wiatr 35-40km/h.  po 20km miałem dość, a ten prowadzący (pod wiatr przypominam) to nawet sie nie napił ani razu. 

@Katystopej 

ja mam sense disc sle 105 2x12, teraz w necie są promki i idzie kupić to poniżej 4k. jak na entry level drugi raz kupiłbym to samo. 

za tą różnice w budżecie kup sobie koła od chińczyka i będzie rower kilka klas wyżej niz treki i spece w tym budżecie. 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam swoje rowery ubezpieczone. Wszystkie są ubezpieczone od kradzieży i mam to już w pakiecie ubezpieczenia mieszkania. Suma ubezpieczenia 10tys. EUR. Rower żony ma wykupiony pakiet serwisowy, który pokrywa dosłownie wszystko, w tym z winy użytkownika. W tamtym roku serwis stwierdził, że do wymiany kaseta + łańcuch. Wymienili i tyle wiem. Sami się rozliczają z ubezpieczalnią. Jedynie nie wiem, jak wyceniają rower przy całce. Nie widzę jakichś konkretnych wytycznych, tylko że przyjeżdża niezależny (?) rzeczoznawca. Pewnie jak z wyceną aut, ale nadal lepiej tak niż kompletnie nic.

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem... kawę 8:E Ktoś tu kiedyś, tzn. jeszcze na labie pisał o kimbo, a w lidlu była w dobrej cenie to na start spróbujemy. @KatystopejTy chyba pisałeś o Tchibo? Która konkretnie? 

A co do ekspresu to uja pomogliście! 8:E A tak serio to w sumie każdy kto się wypowiada jakiś ma, większość swój sprzęt poleca, ale w każdej marce zdarzają się jakieś wtopy, na zasadzie felernego egzemplarza. Trochę jeszcze poczytałem i Philipsa sobie raczej jednak daruję głównie przez wgląd na drobne usterki, które choć łatwe do usunięcia to upierdliwe. 

Z drugiej strony to nie jest sprzęt na całe życie i nie kupuję modelu za 5 cyfrowe kwoty to nie ma co się aż tak nad tym rozczulać. 

W poniedziałek zobaczymy czy jest jakaś promocja i coś się kupi, ten sprzęt to żaden rocket science nie jest. 

PS. Sprawdziłem ekspres w biurze w którym teraz jestem, to jest chyba pierwsza nivona jaka się na tej hali pojawiła, na liczniku prawie 28 000 kaw, zero serwisu i łoi dalej choć już tu i ówdzie przecieka, srogo.

Edytowane przez Kowal_
Opublikowano (edytowane)

5500 jest za krótko na rynku, żeby obiektywnie określić poziom awaryjności. 

Znajomemu właśnie padły 2 automaty z Boscha. Równiutko po 6 latach, z odstępem chyba 2 tygodni pomiędzy :E muszę go dzisiaj zapytać, co padło. Wiem jedynie, że nie naprawiał, tylko obydwa poleciały do utylizacji :hmm: stwierdził, że to wszystko i tak wytrzymuje z reguły 6lat, a potem jedno naprawisz, to za tydzień zepsuje się coś innego. 

Ja na Twoim miejscu, skoro pijesz mało kawy, skupiłbym się głównie na prostocie czyszczenia. Jakoś tak niefajnie pić grzyba... 

Co do kaw, sypię teraz trzecią markę (z tutaj polecanych) i uja różnicy :E znaczy coś tam delikatnie czuć, ale żaden game changer. I wszystko smaczne. Może mleko na tyle tłumi smak :hmm:

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, huudyy napisał(a):

apropos, żona chciała "blado-różowe" ściany w sypialni - wyszła taka żarówka, że musimy przemalować :E

Jak Alfa ? 8:E 

6 godzin temu, Kowal_ napisał(a):

Kupiłem... kawę 8:E Ktoś tu kiedyś, tzn. jeszcze na labie pisał o kimbo, a w lidlu była w dobrej cenie to na start spróbujemy. @KatystopejTy chyba pisałeś o Tchibo? Która konkretnie? 

Mi bardziej podeszła Barista Espresso brązowe opakowanie z korkiem, żonie ciut słabsza Tchibo Barista Crema jasno brązowe opakowanie z korkiem. Teraz wypiliśmy kilogram na próbę Lavazza Espresso Cremoso, przepyszna do espresso, ma moc i nie jest kwaśna czego właśnie w kawach szukam. Obecnie 2kg Movenpick Caffe Crema z lidla w promocji sprzed tygodnia.

7 godzin temu, Gang napisał(a):

@Katystopej 

ja mam sense disc sle 105 2x12, teraz w necie są promki i idzie kupić to poniżej 4k. jak na entry level drugi raz kupiłbym to samo. 

za tą różnice w budżecie kup sobie koła od chińczyka i będzie rower kilka klas wyżej niz treki i spece w tym budżecie. 

Szosy nie chcę, jestem na gravela zdecydowany, i raczej wygra rozum, czyli Esker 6.0 albo Geos, kół z karbolinium też nie chcę, im mniej węgla tym mniej się trzeba martwić, a u siebie mam takie trasy, że gravel idealnie się w to wpasuje. Robiąc pętlę 50km na zbironik Dziećkowice i przy okazji kontrolując, czy Gordą faktycznie nam tego grila umył - Gordon, ino zerkne przez płot :E - robię 3-5km asfaltem a 45-47km lasem ubitymi ścieżkami.

• Haha 3
Opublikowano

no fakt. ja dlatego nie mam gravela bo sie przymierzałem do eskera (masakra), geosa i potem aspre... aspre mi pasował bardzo.

esker to jak dla mnie, siedzi sie jak na miejskim, mój stary treking był bardziej wyciągnięty. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kowal_ napisał(a):

i Philipsa sobie raczej jednak daruję głównie przez wgląd na drobne usterki,

PS. Sprawdziłem ekspres w biurze w którym teraz jestem, to jest chyba pierwsza nivona jaka się na tej hali pojawiła, na liczniku prawie 28 000 kaw, zero serwisu i łoi dalej choć już tu i ówdzie przecieka, srogo.

Jeśli Philips odpada to skreśl również Saeco (jeden czort).

Nivona robi dobrą kawę - jest chyba najczęstszą alternatywą przy rozpatrywaniu Melitty /ogólnie większość ludzi sięga po DeLonghi/Saeco/Siemens ze względu na rozpoznawalność marki - z czasem doszedł do najpopularniejszych Philips przez obecność w każdym sklepie/. Osoby zagłębiające się w temat zamiast w kierunku tych "marketowych" marek kierują się bardziej w stronę M i N. Z tym, że Melitta jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości (Nivona to co w Siemensach - sporo miejsc bez dostępu a gdzie może się dostać syf), ma bardzo fajnie wyciszone młynki - i jakość naparu bardzo zbliżona do "dużych" modeli Jura (tak z Jura:  kumpel, który wszystko kupuje "z najwyższej półki" - wybierając ekspres zapytał w elektromarkecie, co robi najlepszą kawę i wrócił  do domu z Jurą za 12k zł - po czym okazało się, że jego żona zachwycona bo pije czarną a on stwierdził, że "Philips znajomych robi o wiele lepszą", ponieważ on woli Latte, "kapuczinę" itp. Pojechał i dokupił drugi dla siebie - Saeco /chciał Lattego ale Saeco w Euro było z błędną ceną jakieś 1500 taniej niż "kiedykolwiek/gdziekolwiek" - w jednym Euro zapytał, czy cena ok i się dowiedział, że nie i zdjęto metkę, więc podjechał do drugiego - tam też  z taką niską ceną //mieli jakąś promocję na inny model, ale "cenówki" przyszły z kodem ne inny// - wziął ekspres pod pachę, podszedł do kasy "nie mogę sprzedać w takiej cenie" "ja już go kupiłem , tylko przyszedłem zapłacić" :-) /

5 godzin temu, marko napisał(a):

2 automaty z Boscha. Równiutko po 6 latach, z odstępem chyba 2 tygodni pomiędzy :E muszę go dzisiaj zapytać, co padło

Bosch to to samo co Siemens - więc zapewne zawór ceramiczny lub elektronika :-)

11 godzin temu, Kowal_ napisał(a):

kimbo,

Dla mnie to zagadka, bo jak jestem w Rumunii/Bułgarii to tam w hotelach/restauracjach smakuje bosko. W domu jest ok, ale to nie to co tam - być może problem w tym, że u nas praktycznie jedna odmiana (często na Amazonie jest dostępna w dobrych cenach jako ta pod dedykowana pod DeLonghi).

4 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Tchibo

Parę dni temu zastanawiałem się nad Tchibo bo była promocja na Amazonie ale zakończyło się na Lavazza: Crema E Gusto (chcę jej dać drugą szansę, bo mimo składu 70/30 powinna mieć piękną piankę i kopać jak diabli to nie zachwyciła) i Crema Classico (tej jeszcze nie miałem okazji pić).

Edytowane przez bergercs
Opublikowano (edytowane)

@bergercsSaeco nawet nie rozważałem, co prawda mamy je w pracy kilka sztuk, ale to są te kombajny typowe do biur, a nie domowe modele. 

O czyszczenie jako tako się nie martwię, w sensie na pewno będę o to dbał, nie lubię zasyfionego sprzętu w kuchni, a z racji, że Mojej średnio po drodze z chemią do czyszczenia (działa drażniąco) to ja się tym głównie zajmuje. 

Ciągnie mnie do tej nivony bo mam z tym styczność w pracy, kawa mi smakuje i awaryjność tych ekspresów jest żadna. 

Chyba na placu boju zostaje Nivona 791/792 (w tej drugiej jest lanca do mleka, ale docelowo i tak bym dokupił pojemnik na mleko). A drugi kandydat to Melitta CI Touch, akurat jest na amazonie w dobrej cenie i ten ma pojemnik w zestawie. Do tego jest srebrny i mi się bardziej podoba, ale jest za to trochę szerszy. Aczkolwiek miejsce na niego mam.

Edytowane przez Kowal_
Opublikowano

Tam nie chodzi o "nie dbanie" tylko w Nivonach i Siemensach masz taką budowę ekspresów, że syf potrafi się dostać do miejsc, które nie są przewidziane do "normalnego" czyszczenia: czyli musisz np odkręcić obudowę aby tam się dostać - a na pewno nikt tego nie ryzykuje w czasie gwarancji.

Co do trwałości - niestety nie można porównywać do starszych modeli, bo producenci najwidoczniej uznali, że nic nie może być wieczne,  plus to co od covida się zaczęło dziać to dramat - przecież Saeco też robiło "wieczne" sprzęty a od 2020 Saeco/Philips druga strona skali:

- oprócz mnie mam 1,5 rocznego 5447/90 (około 2700 kaw - z czego spora część z "shotem" - czyli jak dwie kawy, więc można podciągnąć pod 3000) i działa mi bezawaryjnie, ale znam cztery osoby, które mają Philipsy i wszystkim się zj..ły :E (1) moja siostra - ekspres rok starszy od mojego, wymuskany bo siora jest walnięta na punkcie dbania o sprzęty, zwalił się na gwarancji /walka z naprawą to była masakra - ale wina po stronie marketu, gdzie kupowała, skończyło się interwencją prawnika; pozostałe to modle właśnie z okolic 2021 - 2) mój klient, już po gwarancji ale naprawione z jakieś umowy z Tauronem (?) 3) jedna z firmy /nie piszę, że koleżanka bo jej nie trawię/ pierwsza awaria na gwarancji, druga po (w zeszłym miesiącu) 4) kumpel -  nie wiem czy na gwarancji jeszcze było, ale ogarnął sam. Natomiast pośrednio - znajomy kumpla (4) - najpierw coś pierdło i na podstawie jakiegoś poradnika "przy okazji" przykleił wylewkę do młynka. Po czym po jakimś czasie zjarał się młynek /rzadkość/ a jako, że wylewka była na klej to tę też musiał kupić nową .

Ogólnie w czasie covid był straszny brak materiałów i pewnie producenci zaczęli brać "co popadnie", żeby tylko produkować - czy po czasie wrócili do lepszej jakości, ciężko powiedzieć.

Jura też była wyznacznikiem długowieczności, a  po wprowadzeniu "tanich" modeli /tych na małym zaparzaczu/ okazało się, że przetrwanie gwarancji może być sukcesem.

DeLonghi też było znane jako bezawaryjne latami a w modelach od 2020 zawór ceramiczny ma tendencje do zalewania elektroniki. /najlepsza jest sytuacja z elektrozaworami - lubią paść mechanicznie w Philipsach. Te z Delonghi natomiast są mega trwałe, jedynie piszczą w nich cewki. Jak zesra się taki zawór w Philipsie to zamiast kupować dedykowany za około dwie stówy, najlepiej kupić połowę/trzy razy tańszy z DeLonghi, po czym przełożyć cewkę z LatteGo /230V/ na ten elektrozawór z DeLonghi /12V/ i taką hybrydę władować do Philipsa/

Opublikowano
4 godziny temu, bergercs napisał(a):

Bosch to to samo co Siemens - więc zapewne zawór ceramiczny lub elektronika :-)

Zapewne masz rację. On stwierdził, że szkoda mu się z tym babrać i kupił nowe. A mógłby zapewne naprawić, bo ma zaawansowane zdolności techniczne.