Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak nie wymagasz milion fps, nie chwalisz się na dzielni wynikami z benchmarka to kupowanie w obecnych czasach procków z K jest bez sensu, no chyba że okazja cenowa to jeszcze zrozumiałe, ale dla zwykłego użytkownika procki z K są nie potrzebne :) 

Opublikowano (edytowane)

niee, nie gonie za cyferkami :P po prostu wydaje mi sie, ze przy obecnym setupie r5 5600 + rtx 5070ti mam niski 0.1% i 1% fps i ze zamiana na 14600k sporo da (jeszcze przy uzyciu DLSS), a jak pisalem wyzej udalo mi sie w fajnej kasie wyrwac 750zl + dwie gry na steam

Edytowane przez emperiooo
Opublikowano
21 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

ale dla zwykłego użytkownika

jego hajs więc robi z tym co chce ;)

jest wielu "zwykłych" kierowców którzy mają w garażu Lambo. Równie dobrze mogli by mieć Fiata 500 bo do biedronki i jedno i drugie się dotoczy 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, ket_rab napisał(a):

@AndrzejTrg ojjj Andrzeju w promo to są nadal fajne cepy :) 

a widział Pan "no chyba że okazja cenowa to jeszcze zrozumiałe" także wspomniałem o tym :) 

Godzinę temu, Tornado3 napisał(a):

jego hajs więc robi z tym co chce ;)

ja przecież nie zaglądam mu do portfela, wiadomo że robi jak chce, a wyżej ująłem mniej więcej cenę, także nie ma potrzeby szukać dziury w całym :) 

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe czy dogonimy pod względem wyświetleń drugi przypięty wątek w tym dziale? Bo jeszcze dwa miesiące temu dzieliła ich przepaść. Ktoś się pojawił i rozruszał ten wątek pokazując jak nie wszystko dotąd było wiadome o niektórych modelach (jednym) 14gen. Ciekawe kto to? ;) ;) ;) 

941998_baza.jpg

Edytowane przez sert
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.06.2025 o 06:30, Dziarson napisał(a):

Jezeli chodzi o 13XXX i 14XXX wyłaczenie ecors daje  wyzsze zegay ram , wyłaczenie HT daje niższe temp

Aczkolwiek przy danym limicie mocy (powiedzmy 65W) większa ilość pracujących rdzeni, pozwala na osiągnięcie niższych temperatur (przy tym samym procesie technologicznym, wielkości rdzenia i IHS).

Warto popatrzyć na porównanie przy teście i9 14900K (na TechPowerUp) przy limitach mocy od 35W, przez 65W, 95W, 125W, 200W do 253W. Przy 65W model 14900K jest znacznie chłodniejszy od np. i5 12400. Moje testy też potwierdzają takie zjawisko (i7 14700 @65W vs i5 12400F @65W - ta sama płyta, chłodzenie i krzywe wentylatorów).

Wg. mojej teorii jest to spowodowane bardziej równomiernym promieniowaniem rdzenia (aktywne tranzystory są rozmieszczone na większej powierzchni). Tym samym moim zdaniem lepszy transfer ciepła do IHS spowodował niższe temperatury. Jedyne co mnie zaskoczyło, to duży rozmiar tej różnicy, bo blisko 10 stopni Celsjusza, przy podobnej wielkości kawałka krzemu pod IHS (mam tu na myśli i5 12400F na rdzeniu C0 vs i7 14700), no i wreszcie to jest praktycznie ten sam proces produkcyjny "Intel 7".

ps. testy w Cinebench R23 multicore

W dniu 22.06.2025 o 21:45, sert napisał(a):

Dzięki, ale moja "buda" ma miejsca tylko na chłodzenie 2 wentylatorowe....

Wiesz, że masz rację....? sprawdzę oczywiście....

@Phoenix.Sprawdziłem, ustawiłem sobie limit na 180W,

109 stopni Celsjusza na i5 14600K? - śmiertelnie gorąco. To wszystko przy 180W? - z taką mocą to nawet chłodzenie klasyczne (dobre) powinno lepiej dawać radę (temp. wyraźnie poniżej 100 stopni powinny być osiągalne).

W dniu 23.06.2025 o 06:46, Dziarson napisał(a):

Zmin chłodzenie na normalne, ogarnij temperature bo to jest droga do zagłady.

Wiem co mówie usmażyłem 14900KS (zapchany blok wodny).

Jakie temperatury go zabiły?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Co to za bzdury?

Co jest bzdurą? Ten test:

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-14900k-raptor-lake-tested-at-power-limits-down-to-35-w/

?

Na 14900k robisz allcore lock

Nie robię (ten Twój pomysł jest bezsensowny - po co grzać CPU też w IDLE?).

napięcie samo spada

... względem czego?

wydajność zostaje taka sama.

... jak jaka wydajność?

W dniu 1.08.2025 o 22:03, wallec napisał(a):

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/245112/intel-core-5-processor-120-18m-cache-up-to-4-50-ghz/specifications.html?wapkw=i5 120

O ile to w ogóle trafi do sklepów i faktycznie będzie raptorkiem i jakimś cudem będzie trzymać 4.5ghz all core w cenie i5 12400f to spoko budżetowiec.

1) Nie będzie "raptorkiem" tylko "alderkiem" co można rozpoznać po ilości cache.

2) Tak "utrzyma" te 4,5 Ghz, jak "utrzymuje" 4,4 GHz i5 12400f (czyli to będzie max taktowanie małej ilości rdzeni, a przy wszystkich rdzeniach jak 12400 zlatuje do 4GHz, tak ten zjedzie pewnie do 4,1 GHz.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

1)OMG za to "1) Nie będzie "raptorkiem" tylko "alderkiem" co można rozpoznać po ilości cache." powinien być permban na ip i mac adres.

INTEL na swojej stronie pisze, że to jest raprtor a mondralińśki pisze swoje o adlerku :D

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, wallec napisał(a):

INTEL na swojej stronie pisze, że to jest raprtor a mondralińśki pisze swoje o adlerku :D

INTEL pisać sobie może. Jak rozumiem i5 14500 Twoim zdaniem to RaptorLake, bo tak napisał Intel? W ogóle czuję się jak bym pisał z nowicjuszem nie wiedzącym nic o rzeczywistości.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Zgłosiłem Cię z komentarzem "jakiś baran" - bez urazy.

Nie będę dyskutował z kimś kto dyskutuje z oficjalną specyfikacją intela, ma 3 posty i 0 lajków ;) - jest napisane raptor lake to jest raptor lake nawet jakby to byl zmaskowany coffe lake.

esssa idź na subforum amd nabijać posty

image.thumb.png.e81150fc120bc747fd8acf3c37ceeebc.png

image.thumb.png.e0c916eb76d85258d7aaf02f85c8b975.png

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, wallec napisał(a):

Nie będę dyskutował z kimś kto dyskutuje z oficjalną specyfikacją intela, ma 3 posty i 0 lajków ;)

Nie ma problemu :) Napisz tylko czym się różni (pod względem budowy) ten rzekomy "RaptorLake" w postaci Core 5 120 od AlderLake i5 12400F :) Poza tym na stronie purePC jest błąd (on ma mieć 12 wątków, co widać w spec intel). W ogóle to rozróżniasz budowę RaptorLake od AlderLake Panie "PremBan na IP i MAC"? 

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Nie wiem. Niech się różni napięciami to już będzie kosior.
Raptor lake 4.5ghz to ogarnie na jakimś 1.0v jak nie niżej o ile się da skoro mój dopasiony adler lake selekt ogarnia 5.4ghz na 1.275v a i5 14600k raptorlake dopasiony kosior all core 5.3ghz ogarniał na 1.175v.

To jst turbo postęp wersus adler lake ale i tak i9 12900k(s) > i5 14600k

Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Nie będę dyskutował z kimś kto dyskutuje z oficjalną specyfikacją intela, ma 3 posty i 0 lajków ;) - jest napisane raptor lake to jest raptor lake nawet jakby to byl zmaskowany coffe lake.

esssa idź na subforum amd nabijać posty

Jeśli nie zgaszasz się z czyimś zdaniem - nie obrażaj, prowadź kulturalną dyskusję a jeśli ponosi Ciebie złość - przespaceruj się. Zgłaszanie postów tylko dlatego, że się z nimi nie zgaszasz - jest dziecinne