Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

"

Intelowskie plany dotyczące „Bartlett Lake-S” sugerują trzecią zmianę nazwy „Raptor Lake” na „Bartlett Lake Hybrid”
Autor: btarunr, 18 sierpnia 2025, 09:25 Dyskusja (26 komentarzy)
„Bartlett Lake-S” to interesujący układ Intela, biorąc pod uwagę, że jego procesory stacjonarne „Nova Lake-S” z dużą pamięcią podręczną L3 pojawią się dopiero w połowie/końcu 2026 roku. Układ opiera się na założeniu, że rdzeń P „Raptor Cove” oferuje wydajność w grach porównywalną lub lepszą niż rdzenie P „Lion Cove” zaimplementowane w „Arrow Lake-S”. Intel uznał, że dla monolitycznego układu scalonego o podobnej wielkości rdzenia co „Raptor Lake-S”, który ma 8 rdzeni P i 4 klastry rdzeni E, mógłby zaprojektować układ z 12 rdzeniami P dla tej samej liczby punktów styku, współdzieląc te same 36 MB pamięci podręcznej L3. Niedawny wpis Jaykihna na Twitterze podkreśla, że ten układ został nazwany A0, ale to nie wszystko – najwyraźniej Intel będzie przetwarzał swoje starsze układy „Raptor Lake” i „Alder Lake” w ramach generacji „Bartlett Lake” i nazywał je „Bartlett Lake Hybrid”.

Ta linia procesorów „Bartlett Lake Hybrid” będzie ponownie wykorzystywać układy B0, C0 i H0. Układ B0 to oryginalny układ „Raptor Lake-S”, który oferuje konfigurację 8P+16E rdzeni, 36 MB pamięci podręcznej L3, 2 MB pamięci podręcznej L2 na rdzeń P i 4 MB pamięci podręcznej L2 na klaster rdzeni E. Układ C0 wywodzi się z układu „Alder Lake-S” o konfiguracji 8P+8E, która obejmuje 1,25 MB pamięci podręcznej L2 na rdzeń P i 2 MB pamięci podręcznej L2 na klaster rdzeni E oraz 30 MB pamięci podręcznej L3. Układ H0 pierwotnie napędzał dolną połowę rodziny procesorów Core 12. generacji. Ma 6 rdzeni P, każdy z 1,25 MB pamięci podręcznej L2, bez klastrów rdzeni E i 18 MB pamięci podręcznej L3.

Intel nie będzie sprzedawał „Bartlett Lake-S” jako serii Core 15. generacji, ale przejdzie na nową nomenklaturę pod serią Core 2, ale bez rozszerzenia marki „Ultra”, co oznacza brak wbudowanego układu NPU. Niestety, przeciekłe materiały marketingowe Intela wskazują, że układ jest skierowany głównie do rynku OEM i systemów wbudowanych, a nie do sklepów detalicznych DIY. Innymi słowy, nie ma jeszcze żadnych oznak, że układ będzie dostępny w sprzedaży detalicznej, a więc będzie można go umieścić w komputerze stacjonarnym z gniazdem LGA1700.

„Bartlett Lake-S” A0 będzie procesorem do komputerów stacjonarnych z największą liczbą rdzeni P od firmy Intel, a także procesorem z największą liczbą rdzeni P w ramach jednego kompleksu obliczeniowego (tj. współdzielącego pamięć podręczną L3) niezależnie od marki, ponieważ 12- i 16-rdzeniowe procesory AMD Ryzen do komputerów stacjonarnych mają rdzenie rozdzielone między dwa kompleksy, w formie dwóch układów CCD. Podczas migracji wątków między układami CCD, ich dane robocze muszą być przesyłane przez układ wejścia/wyjścia. Jeśli dane nadal znajdują się w pamięci podręcznej źródłowego układu CCD, są one duplikowane do pamięci L3 docelowego układu CCD, w przeciwnym razie muszą zostać pobrane z pamięci DRAM."

Monday, August 18th 2025

Źródło:https://www.techpowerup.com/340023/intel-bartlett-lake-s-steppings-suggest-third-rebrand-of-raptor-lake-as-bartlett-lake-hybrid

Edytowane przez sert
Opublikowano (edytowane)

Ja w sumie nie rozumiem hype'u na Bartletty.
Czy będą lepsze w grach? Nie bardzo, 6 lub 8 P-Core to wystarczająco dla współczesnych gier, a nie wierzę w dalsze podbicie taktowań.
Czy będą lepsze w MT? Też szczerze wątpię, tu akurat e-core robią robotę.

Czy e-core powodują jeszcze jakieś problemy w grach, że ludzie się tak tym jarają? 

Edytowane przez TurlamProcka
Opublikowano

Sam napisałeś, że 6/8 rdzeni P-core wystarczy do gier, a teraz pytasz, dla czego ludzie wyłączają E-core :hmm: Bez E-core to lepiej chodzi w grach niż z E-core. Dodatkowo można lekko ocnąć P-core i jest git.

Opublikowano

Tylko na wybranych buildach windy te CPU działają w miarę przewidywalnie i wyłączanie E-core nie powoduje żadnych anomalii.

Także czasem możesz dostać strzał w pysk po wyłączeniu E-core pomimo, że dana gra nie korzysta z większej liczby wątków.

Opublikowano
7 minut temu, sideband napisał(a):

Tylko na wybranych buildach windy te CPU działają w miarę przewidywalnie i wyłączanie E-core nie powoduje żadnych anomalii.

Także czasem możesz dostać strzał w pysk po wyłączeniu E-core pomimo, że dana gra nie korzysta z większej liczby wątków.

23H2 Ghost Spectre czy to ten dla Intela ?

Opublikowano
4 godziny temu, Karro napisał(a):

Czy w 14 gen to nie wiem ale w 15 gen 2x LPE spowodował spadek FPS w the last od US o 20 procent na pocztku gry do 10 w dalszym etapie

Przy symulacji nawet do 50 procent fps

Robiłem symulacje w 13 gen w the last od US  ecore daje 20 procent więcej FPS jak HT

Symulacja na 8 watkach

Znaczy, lepiej zachować E-core, ocnąć je do 4.5 GHZ, a za t wyłączyć HT ?  Po co mi tyle wątków procesora , skoro tylko gram ? Nie używam żadnych aplikacji syntetycznych, tylko pykaaaaaaammm !! ;D

A próbował ktoś tej apki ? https://www.purepc.pl/intel-application-optimization-apo-z-obsluga-kolejnych-15-gier-producent-chwali-sie-wydajnoscia-na-core-ultra-9-285k

Opublikowano (edytowane)

A więc Pochwale się tym co udało mi się tutaj wyskrobać podkręcając i5 14600k do 5.7ghz. Napięcie 1.3v Ring na 4.7, E-Core na 4.5: Zostawiać tak czy próbować bawić się w UV jednak? 

c23 27tys multi.png

cb23 27tys+.png

Edytowane przez marcinowozniako
Opublikowano

Jak po OC zaczniesz robić UV, to pewnie utracisz stabilność (jeśli to OC do 5700 MHz jest "na styk"). Przetestuj zachowanie temperatur, przy dłuższym teście (czy nie będzie się coś przegrzewać).

Opublikowano

Najbezpieczniejszy od strony wydajności w grach, a nie stricte bezpieczeństwa.

Przeglądarki są dziurawe jak "ser szwajcarski" jakoś nikt nie boi z ich korzystać.

Możesz korzystać nawet ze starego Win7 i tak prędzej ktoś Cię na ulicy potrąci niż wykorzysta lukę w systemie ;)

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Komentarz w identycznym czasie, nie chciało mi się edytować. ;)

Jaki VID procesora? 

Sprawdź UV, jak nisko możesz zjeść z napięciem. 

Zacząłem od UV to zdaje się na stock taktach robiłem 1.15V. Zależy mi na wydajności Single Core więc możliwe że zostawie sobie to OC które mam obecnie. Tutaj wynik z UV i 5.5ghz

-0.135 5.5.png

Opublikowano
13 godzin temu, sideband napisał(a):

Najbezpieczniejszy od strony wydajności w grach, a nie stricte bezpieczeństwa.

Przeglądarki są dziurawe jak "ser szwajcarski" jakoś nikt nie boi z ich korzystać.

Możesz korzystać nawet ze starego Win7 i tak prędzej ktoś Cię na ulicy potrąci niż wykorzysta lukę w systemie ;)

I na nim stawiać goły(świeży) system z wyłączonymi e kachones już przed samą instalacją system?  Dużo do przodu się jest w tym wypadku? Ht zostawić?

Opublikowano
18 godzin temu, sideband napisał(a):

Odpali na Raptorze? %-) Nigdy nie próbowałem, w sumie to nie XP, więc powinien. Stery NVMe, USB się znajdą, gorzej z GPU nowymi by było.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Odpali na Raptorze? %-) Nigdy nie próbowałem, w sumie to nie XP, więc powinien. Stery NVMe, USB się znajdą, gorzej z GPU nowymi by było.

3090ti ostatnia co ma obsługę w sterownikach z nv.

Zmaslo o tym robił filmik. Nawet 10xxx na z490 nie ruszają. Amd można modować instalator by najnowsze procesory amd wspierał.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
1 godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Nawet 10xxx na z490 nie ruszają.

Nie jestem o tym przekonany. Na lapku na podobnej platformie postawiłem W7 i śmiga wszystko, łącznie z USB oraz integrą, choć oficjalnych sterów ani do jednego, ani do drugiego Intela nie wydał ;) Zresztą stery USB w ogóle nie są od Intela.