Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kur..a pisali, że będzie. Nie dobrze to wygląda. Tomek mógłby spytać tych "reklamowców" Intela, czy wyjdą Bartletty.  Niredotrzymanie słowa jest karane. Ale Intel ma w poważaniu użytkowników prywatnych. No nic, posiedzę z 2-3 lata na 14600k i się zobaczy :)

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

8 rdzeni P kosztem E, ale nie można mieć wszystkiego. Bo 14700k to już niezły grzejnik :hihot:

... przecież możesz ustawić limity mocy na identyczne jakie teraz ustawiłeś w swoim i5 14600K (przypuśćmy hipotetycznie, że ustawiłeś PL1=PL2=125W), więc będzie "grzał" tak samo (czyli będzie oddawał do otoczenia do 125W ciepła) ... choć przy pełnym obciążeniu wszystkich rdzeni będzie przy tych samych 125W chłodniejszy niż i5 14600K przy 125W.

ps. po reakcji @janek25 widzę, że niezbyt kuma o co chodzi, więc wyjaśniam: większa aktywna/grzejąca powierzchnia "die" (czyli kawałka krzemu) jeśli oddaje tą samą ilość energii cieplnej, to jest lepszy transfer ciepła i niższe temperatury (np. i7 14700K @125W, wszystkie rdzenie równo obciążone), niż model, który grzeje mniejszą częścią rdzenia (np. i5 14600K @125W, z analogicznie wszystkimi rdzeniami obciążonymi). ... w sumie to @janek25 mało co kuma, bo nie pierwszy raz pokazuje swoją reakcją, że nic nie wie

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano

Tak tak w minipc producenci ustawiają po 80 Wat. Ty ludziom tu makaron nawijasz że w procesorach k mają skręcać. To jest śmiech jakbyś nie znal tych ikonek . Na szczęście nikt tego nie bierze na poważnie. 65wat to się ludzie nie trzymali na 4 rdzeniowkach z pastą XD xD

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

Gdzie Bartlett ?  Pozwę Intela za cudzołóstwo, wprowadzanie w błąd użytkowników i że.. coś wymyślę :hihot:

Co kurde ? Wallec ? zrób coś, bo mnie już zaczynają dopadać depresje :uklony:

Ty sobie kup panther lake a nie szukasz starowizny

Opublikowano
1 minutę temu, janek25 napisał(a):

Tak tak w minipc producenci ustawiają po 80 Wat. Ty ludziom tu makaron nawijasz że w procesorach k mają skręcać. To jest śmiech jakbyś nie znal tych ikonek . Na szczęście nikt tego nie bierze na poważnie. 65wat to się ludzie nie trzymali na 4 rdzeniowkach z pastą XD xD

Nie wiem o czym bredzisz, ale jak piłeś, to nie pisz.

2 godziny temu, leven napisał(a):

Pozwę Intela za cudzołóstwo, wprowadzanie w błąd użytkowników i że.. coś wymyślę :hihot:

Bartlett Lake wcale nie był pewny/obiecany. To było na zasadzie: może będzie, a może nie. Nawet nie było pewne, jaką ostatecznie przybierze formę.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kyle napisał(a):

Nie wiem o czym bredzisz, ale jak piłeś, to nie pisz.

Bartlett Lake wcale nie był pewny/obiecany. To było na zasadzie: może będzie, a może nie. Nawet nie było pewne, jaką ostatecznie przybierze formę.

Ja za to wiem co tu tam filozofijesz i co z tego ... Skręć sobie go na 10 Wat... Będzie sprawniejszy energetycznie 

2 minuty temu, ju-rek napisał(a):

94W :) 

image_id_3417583.thumb.jpeg.ac358e13050b0804ad46ae4911041edf.jpeg

SB był na lucie

Edytowane przez janek25
Opublikowano
8 minut temu, Kyle napisał(a):

@JacekRTX Oczywiście zawsze należy rozpatrywać zakup pod wzgl. sensu ekonomicznego - także absolutnie nie piszę Tobie, byś ślepo przesiadał się z i5 14600K na i7 14700K.

Zwłaszcza że ponoć i5 Nova Lake mają mieć 8 rdzeni P.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, janek25 napisał(a):

Ja za to wiem co tu tam filozofijesz i co z tego ... Skręć sobie go na 10 Wat... Będzie sprawniejszy energetycznie

Nie będzie i gdybyś to wiedział to byś nie sypał tymi durnymi komentarzami.

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Zwłaszcza że ponoć i5 Nova Lake mają mieć 8 rdzeni P.

Lub 16 ;)

Tylko że wiesz tego nie porównasz. 13-14 gen ma Ht i badziewny crestmont 😜

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)

nawet jeśli to jest to totalna pazdzierzyca.Na meteor lake obiecywali nie wiadomo co.

Ledwo na 22 wątkach robi wyniki na MT z 14 Arrow lake H a w grach nigdy nie łączli z mocnymi dedykami bo nie było z czego 

Mógłbym porobić testy na podkładki ale musiałbym ogarnąć 13 gen bo się przegrzewa a mi się nie chce. Zima jest w piecu trza palić xD

Edytowane przez janek25
Opublikowano
Teraz, janek25 napisał(a):

nawet jeśli to jest to totalna pazdzierzyca.Na meteor lake obiecywali nie wiadomo co.

Ledwo na 22 wątkach robi wyniki na MT z 14 Arrow lake H a w grach nigdy nie łączli z mocnymi dedykami bo nie było z czego 

Dobra, to teraz zluzuj poślady chłopcze i napisz to jeszcze raz, bo gdzieś ci iskra przeskoczyła i tego się nie da czytać.

Wracając do Gracemont to:

Dlaczego one są są badziewne skoro się mówi ze Gracemont maja 70% wydajności Cypress Cove czyli mniej wiecej 4 Ecore = 2.5 P-core 11. gen gdzie te P core 11gen to 15–20 W full load na jadro/watek a Ecore to 2–3 W na rdzeń/watek.

Mnie się wydaje ze to całkiem dobry wynik, pomijając oczywiście inne kwestie.

Rozpędziłem się nie ma różnicy jeśli chodzi o 13-14 generacje, co nie zmienia faktu ze Janek powinien mimo wszystko te poślady rozluźnić, bo rzuca kalumnie a nawet tego nie potrafił wyłapać.

6 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Co ty znowu wymyśliłeś?

Racz zauważyć ze zadałem pytanie.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Sam zluj poslady dałeś jakis wywód jak chatgpt ze ścianą liczb. i co ludzie sobie mają to jakoś po przeliczać czy co 😆 mogę co najwyżej przekopiować screen jak crestmont miesza na Arrow lake w grach,jest badziewie z którego Intel zrezygnował ...

Już w metro lake chcieli zrezygnować ale rdzeń skymont był w powijakach . Tak przynajmniej mówią a dla mnie był za drogi by go wprowadzic i woleli kasę sobie w kieszeni zatrzymać 

Edytowane przez janek25
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, janek25 napisał(a):

Sam zluj poslady dałeś jakis wywód jak chatgpt ze ścianą liczb. i co ludzie sobie mają to jakoś po przeliczać czy co 😆 mogę co najwyżej przekopiować screen jak crestmont miesza na Arrow lake w grach,się. Jest badziewie. Z którego Intel zrezygnował ...

Synku, jak mam zluzowane od nastu lat, jak sie generalnie ma wszsytko w dupie to tak juz jest.

Chat rozpisał by to w tabelki i wykresy, a ja zebrałem to co pisali na techpowerup i innych tomshardware.

Nie bije Niemca po kasku bo mam taki a nie inny procesor, czytam sobie po prostu czasami jakieś artykuły i tyle.

Zadałem pytanie, dlaczego są do dupy, a ty nie potrafisz odpowiedzieć tak żeby można było cie zrozumieć.

Bo nie chcesz mi chyba powiedzieć ze ten zlepek slow (mogę co najwyżej przekopiować screen jak crestmont miesza na Arrow lake w grach,się) niesie jakąś treść?

Ja podałem kilka cyfr które mi utkwiły w głowie, bo kiedy kupiłem dawno temu 13500, opierając się na spustach youtuberow którzy to wszędzie wszem i wobec pisali ze to nowa jakość, technologia qrwa wręcz ze Startek i inne tego typu pîerdoly, to zainteresowałem się jak te rdzenie E wypadają przy 11 generacji z czystej ciekawości i tyle zapamiętałem. Ale jeżeli ktoś ma inny dane to chętnie przeczytam.

Bo samo w sobie jest to ciekawe.

Intel zrezygnował, bo 13 generacja miała premierę w 2023 roku a to zdaje się jest już bardzo duzo jak na CPU, a zwłaszcza u Intela gdzie trzeba wypuścić nowa podstawkę, nowe chipsety i zmienić nazwę procesora.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, janek25 napisał(a):

No właśnie nie masz bo się trzymasz strasznie. A jakie ma rdzenie to sobie sprawdź na Google 

A możesz jakiś słownik zamieścić co by można było sobie w jakiś prosty sposób wytłumaczyć co ci po głowie chodzi?

Jeszcze jedna sprawa, ile ty masz lat, ale tak mentalnie, bo czytając ciebie odniosłem wrażenie ze ty dalej wierzysz w to co obiecują producenci, przypominasz tego pryszczatego obszczymurka który wrzeszczał ze nienawidzi Gates'a za Windows, nie biorąc pod uwagę zupełnie ze nie było wtedy alternatywy dla tego sytemu.

A teraz idę opierdolić jakiegoś sznycla z młodymi ziemniakami , wiec pocałuj mnie w dupę.

Nie zapomnij tylko, ze istnieją terapeuci którzy mogą ci pomoc, cudów na pewno niezdzialaja ale coś ci zawsze mogą przepisać.

• Haha 1