Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Acha a ja wlasnie slyszlaem, że Gskill potrafi sortowac, pamieci do tych lepszych

Może tak, może nie. Jak jest naprawdę, na 100% nie da się stwierdzić.

1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

podobnie jak Asus daje lepsze rdzenie do Astrali

Tutaj to na bank nic takiego nie ma miejsca.

Opublikowano (edytowane)

Gskill dziś ma te same 6000cl26 przy chyba tych samych v co lexar i może biwin. Prócz samych pamięci kupuje się jeszcze całe te ich nie najwyższych lotów radiatory i niekiedy aktywne.

https://www.funkykit.com/reviews/memory/g-skill-tridentx-ddr3-2400-cl9-memory-kit-review/2/

20251226_222848.jpg

Ddr3 oddałem temu co odkupiłem za 2x większą pojemność czego procesor już nie wytrzymywał. Ciasne ddr4 dalej mam.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, tomcug napisał(a):

Tutaj to na bank nic takiego nie ma miejsca.

Juz gdzies czytałem, że niby nie ma miejsca, a jednak kazdy Astral ładnie pędzi i ma te prawie 1.1V 

Moze masz racje, a moze jednak tam jakis sort maja, ciezko powiedziec to w koncu tajemnica firmy

14 minut temu, sideband napisał(a):

Akurat pamięci są binowane ;)

Tylko nie ma aż takich rozbieżności, że w tańszych kitach przy tym samej odmianie pamięci nagle trafia się kartofla. 

;)

No wlasnie, tak słyszalem, że Gskill to robi, ale czy kazda firma sie bawi w sort pamieci to nie wiem, chyba nie. Bo trafiały sie jakies sztuki 5600 Adie co robiły bez problemu 8000 na intelach z niskim V. 

Podobnie jak poczatkowo to nawet Adie wychodziły 4800 w niewielkiej ilosci, ale jednak z odblokowanym PMIC i bez radiatorow 1.1V. Również robiły 8000 :) przy odowiednim chłodzeniu i napieciu.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

Taka prawda że nie ma konkurencji na tym rynku bo drogie nie schodziły tak jak tańsze w większej ilości m. W większości lepiej sobie poszerzać wyższą półkę i najwyżej przekupić innym radiatorem. Podkręciliby wymogi jak na filmiku od walca to poskładają limitowane kostki które tylko elita overclockerska sobie weźmie by je zajechać. Do procesorów z cache odpowiednim małe to już róznice daje.

Tu by cały rząd maszyn było potrzeba by dzielić na masę binów. Czas to pieniądz a dziś wszystko idzie :E

Póki co :E

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano

obraz.thumb.png.a457b39a290367015fa3ff3bfe6213b7.png

Tu macie prawdziwe binowanie przez overclockera gdzie dostaje kilka sztuk nawet tego samego mobo i przebiera najlepsza sztuke ;)  A to co w fabryce to oni by musili kazda kosc z osoban testowac, dawac dopsiek dobry bin i brac za to wieksza kase  ;) 

Opublikowano

Nikt niczego nie binuje dlatego w gorszych pamięciach znajdziesz Microny lub inne balasy. Do tego kroi się pcb z ilości warstw. 

Proces binowania pamięci to żadna magia i wiadomo o tym od dawna. Pamięci tak czy inaczej trzeba sprawdzić na pałę sobie nie nalepiasz tu 6000, a tam damy 8400. Proces jest maksymalnie przyśpieszony i nie ma szukania złotych grali ;)

Turbo selekcje to masz jak niektórzy pokazują platformy na targach gdzie nie tylko pamięci są po selekcji, ale CPU i płyty.

Opublikowano (edytowane)

Nikt sie w to normalnie nie bawi do mainstreamu, tym bardziej pod zarobek pod OC gdzie to jest promil ludzi w dodatku. Jak samemu nie kupisz i nie przetestujesz kilku sztuk danego sprzetu to nic z tego nie bedzie ;) 

3 minuty temu, sideband napisał(a):

Pamięci tak czy inaczej trzeba sprawdzić na pałę sobie nie nalepiasz tu 6000, a tam damy 8400. Proces jest maksymalnie przyśpieszony i nie ma szukania złotych grali 

No jasne ze trzeba, tylko to nie jest takie binowanie w rozumieniu wiesz jakim ;)  To nie jest bnbinowanie pod "mistrzostwa swiata". 

3 minuty temu, sideband napisał(a):

Turbo selekcje to masz jak niektórzy pokazują platformy na targach gdzie nie tylko pamięci są po selekcji, ale CPU i płyty.

Tak ale to robia ludzie i przebieraja sprzet a nie schodzi przebrane z lini produkcyjnej. 

Edytowane przez Phoenix.