Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

Możesz spróbować dać avx2 offset na 2 .

A ja mam pytanie panowie, czy ruszać ustawienia AI AC/DC ? mam na auto.    

Zależy od tego, jakie są te wartości na Auto. Możesz sprawdzić za pomocą HWiNFO, Full mode, Central Processor(s), wybrać procesor, IA Domain Loadline (AC/DC).

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Zależy od tego, jakie są te wartości na Auto. Możesz sprawdzić za pomocą HWiNFO, Full mode, Central Processor(s), wybrać procesor, IA Domain Loadline (AC/DC).

ok , aktualnie auto ustawia na 0.500/1.100 .

Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

R 26

Dwa wyniki, ten niższy z PL1 125W jaki używam na co dzień, drugi PL 150W, podniesiony specjalnie do testu .

Zrzut ekranu 2026-01-02 185202.png

Edytowane przez Hard Reset
  • Upvote 1
Opublikowano

ale piaskownica Bencha się zrobiła z niestabilnymi rdzeniami i zaniżonymi cpu package power.

@Pentium D

Na każdym zrzucie praktycznie masz sporo zaniżony VIDs do Vcore , a tym samym HWInfo podaje w Twoim przypadku ok 5~15 Wat zaniżony cpu package power. 

często masz ~100mV niższy VID od Vcore. 

ale szacun za wytrwałość restartów;) i pkt.

@Hard Reset

Podobnie u Ciebie na tym częściowym zrzucie, co na stronie 100 wcześniej wrzuciłeś, masz prawdopodobnie również nieprawidłowo moc raportowaną przez HWInfo  

13600K przy mocy 150 Wat i prawie 26 tys. raczej nie jest to prawdziwe i stabilne, a na pewno nie przy 150 Wat. Jak też wynik przy PL1<PL2.

Panowie

Na nic bench i pkt, jeśli nie odzwierciedla stabilnego długoterminowego renderu, szkoda tylko maszynę męczyć na restarty, a potem do OC / UV sugerować się nieprawdziwymi danymi z raportowania, ..błędne wnioski i problemy. 

jeśli, DC_LL = LLC  i VIDs = Vcore,  to HWInfo pokazuje zbliżone prawdziwe CPU Package POWER  (WAT) 

jeśli, DC_LL > LLC to VID < Vcore i CPU Package POWER  (WATy) w HWInfo są zaniżone.

jeśli, DC_LL < LLC to VID > Vcore i CPU Package POWER  (WATy) w HWInfo są zawyżone.

Można sobie pozmieniać i sprawdzić.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ło kurła jak przeczytałem te doktoraty o ustawieniu tego 14600k...panie jak się cieszę, że mam "członka mi przestawisz x3d" :rotfl2:

Bo to jest procesor dla entuzjasty, który lubi grzebać, nie to co 9800X3D bezobsługowy. :E

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, ITprospector napisał(a):

ale piaskownica Bencha się zrobiła z niestabilnymi rdzeniami i zaniżonymi cpu package power.

@Pentium D

Na każdym zrzucie praktycznie masz sporo zaniżony VIDs do Vcore , a tym samym HWInfo podaje w Twoim przypadku ok 5~15 Wat zaniżony cpu package power. 

często masz ~100mV niższy VID od Vcore. 

ale szacun za wytrwałość restartów;) i pkt.

@Hard Reset

Podobnie u Ciebie na tym częściowym zrzucie, co na stronie 100 wcześniej wrzuciłeś, masz prawdopodobnie również nieprawidłowo moc raportowaną przez HWInfo  

13600K przy mocy 150 Wat i prawie 26 tys. raczej nie jest to prawdziwe i stabilne, a na pewno nie przy 150 Wat. Jak też wynik przy PL1<PL2.

Panowie

Na nic bench i pkt, jeśli nie odzwierciedla stabilnego długoterminowego renderu, szkoda tylko maszynę męczyć na restarty, a potem do OC / UV sugerować się nieprawdziwymi danymi z raportowania, ..błędne wnioski i problemy. 

jeśli, DC_LL = LLC  i VIDs = Vcore,  to HWInfo pokazuje zbliżone prawdziwe CPU Package POWER  (WAT) 

jeśli, DC_LL > LLC to VID < Vcore i CPU Package POWER  (WATy) w HWInfo są zaniżone.

jeśli, DC_LL < LLC to VID > Vcore i CPU Package POWER  (WATy) w HWInfo są zawyżone.

Można sobie pozmieniać i sprawdzić.

Dzięki za sugestię . Ale wydaję mi się że VID 1.171v gdy vcore ma 1.180v to chyba ok ?

Tu masz nowego screena po innym benchmarku . Rzuć swoim fachowym okiem i sprawdź czy jest w miarę ok . I jak ustawić dobrze Ring clock ? Aktualnie mam 4800mhz , trochę nie za dużo ?

Zrzut ekranu 2026-01-02 220648.png

Edytowane przez Hard Reset