Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@Hard Reset no tak, najlepiej robić testy CPU na limicie GPU :hihot:

Testy CPU w 1080p low służą tylko temu by pokazać jakiej wydajności na tym procesorze nigdy nie będziesz mieć bo jak wyjdą GPU dający taki FPS w normalnej rozdzielczości i detalach to ten CPU testowany w 1080p low dawno będzie już wymieniony na inny.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@Hard Reset no tak, najlepiej robić testy CPU na limicie GPU :hihot:

To zależy czy chcesz robić testy czy grać? Ja chcę grać . ;) Co po mi testach na limitach cpu ? Czy ja będę grał w 1080p low detale?  Czy jednak 2k ultra ?

Edytowane przez Hard Reset
  • Like 1
  • Confused 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja też chcę grać, ale też chcę wiedzieć jak w hierarchii stoją poszczególne CPU i jedynym sposobem sprawdzenia tego są testy gdzie limitem GPU nie jest ;)

Widząc te testy nie poleciałem do sklepu po 9800x3d, bo uznałem że nic mi on nie da względem 7800x3d przy 9070xt w 3440x1440.

Ot udowadniacie to co każdy tutaj wie ;)

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Co po mi testach na limitach cpu ? Czy ja będę grał w 1080p low detale?  Czy jednak 2k ultra ?

Nikogo nie obchodzi w co i jak Ty bedziesz grał ale nie palcie glupa o jakims durnym robieniu testow "cpu" na limicie gpu i nie zaslaniajcie sie jescze glupszymi argumentami jak tym w jakiej rozdzialce bedziesz gral. Jak cie testy cpu nie interesuja to nie nazywaj tych waszych durnych zabaw testami "cpu", ktore to z testami cpu nie maja nic wspolnego, a nikt nie bedzie sie was czepial ;)  A czepia sie tylko dlatego, ze udajecie ze robicie testy cpu, ktore faktycznie testem cpu nie sa. 

A jak nazywacie to testami cpu to robcie to zgodnie ze sztuka, a nie macie pretensje, ze ktos was poprawia bo robicie to zle ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 4
Opublikowano

Ten test to głównie dla mnie a przyszliście i robicie wojenkę o gówno bo nie wyszło w realnych ustawieniach, że złote grale gamingu za cenę 2 - 3 wyższą nic nie zmieniają w kwestii FPS a nawet gorzej u mnie chodziły bo potrafiło szarpnąć.

Jeszcze na 9800x3d puściłem benchmarki w cyberpunku na mniejszym limicie GPU. Jak skończę srać mogę powtórzyć je na 14600k jeśli ktoś chce. A jak nie to idę grać w bf6.

Opublikowano
34 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

Narracja jest teraz taka że ludzie oglądają testy gier w 1080p, kupują cpu za 2000zł bo teraz tylko jeden "prawilny cpu" ogarnia ponoć gry. Gdzie świadomy, kupi cpu za 600zł i będzie miała to samo w 2k, 4k i kilka setek zł w kieszeni;)  Oczywiście z kartą ze średniej półki w stylu RX9070Xt czy RTX 5070ti.

Pitu pitu. Bez problemu z 9070 XT znajdą się scenariusze, w których w 1440p jest różnica między procami. To, że nie wiecie nawet, gdzie ich szukać, tego nie zmienia ;)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.01.2026 o 05:32, Pentium D napisał(a):

Ja już serio się rozglądam za jakąś i9 K bo przed chwilą kupiłem aio 280 ;D

Coś mi się ta argumentacja nie klei... bo skoro przecież  14600k dużo tańszy niż 9800x3d a wystarczający i głupotą jest posiadać droższy CPU, to po co dokładać do i9? :hihot:

8 minut temu, bourne2008 napisał(a):

@Pentium D Skoro już masz Intela to potwierdzisz?

Szukałem tych różnic kilka dni (akurat składałem kompa na 14600kf) i nie znalazłem 🤣😅

21 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Swoją drogą jak to nagle dla fanów Intela przestały mieć znaczenie testy CPU w grach... idę o zakład, że gdy Intel wróci do gry nagle będą mieć one znaczenie:hihot:

Jeszcze uprzedzę ewentualne kontry, że i wtedy mi się zmieni narracja. No nie zmieni się, bo wtedy po prostu sprzedam AMD i kupię Intela ;)

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
12 minut temu, tomcug napisał(a):

Pitu pitu. Bez problemu z 9070 XT znajdą się scenariusze, w których w 1440p jest różnica między procami. To, że nie wiecie nawet, gdzie ich szukać, tego nie zmienia ;)

o jakim przedziale klatek mowa i jaka różnica?

3 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

@Pentium D Skoro już masz Intela to potwierdzisz?

image.png.880a55559724fc67c3eca15906f354aa.png

Ja steama kilka razy w roku odpalam więc zawsze coś mieli w tle zanim okno się pojawi. Okienka folderów instant.

Teraz, Krzysiak napisał(a):

Coś mi się ta argumentacja nie klei... bo skoro przecież  14600k dużo tańszy niż 9800x3d a wystarczający i głupotą jest posiadać droższy CPU, to po co dokładać do i9? :hihot:

Ehh :heu:

W dniu 2.01.2026 o 17:30, Pentium D napisał(a):

Dzisiaj sprzedany R9 7900 a leżą jeszcze 7800X3D i 9800X3D.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Nikogo nie obchodzi w co i jak Ty bedziesz grał ale nie palcie glupa o jakims durnym robieniu testow "cpu" na limicie gpu i nie zaslaniajcie sie jescze glupszymi argumentami jak tym w jakiej rozdzialce bedziesz gral. Jak cie testy cpu nie interesuja to nie nazywaj tych waszych durnych zabaw testami "cpu", ktore to z testami cpu nie maja nic wspolnego, a nikt nie bedzie sie was czepial ;)  A czepia sie tylko dlatego, ze udajecie ze robicie testy cpu, ktore faktycznie testem cpu nie sa. 

A jak nazywacie to testami cpu to robcie to zgodnie ze sztuka, a nie macie pretensje, ze ktos was poprawia bo robicie to zle ;) 

Przecież nie robiliśmy testów stritce cpu, tylko testy zestawów, rigów. Nikt nie udawał że to testy cpu, tylko testy tego czy warto sprzedać ryzena ,zarobić kilka stówek i mieć dalej tak samo wydajny komputer w grach. Testy potwierdziły że fps w grach taki sam a portfel grubszy ;D

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

a to niby czemu? Ja na i9-14900K właśnie używam LLC1 (0,01 mOhm) i do tego Offset -0,1 V.

Wymień jakie są minusy takiego rozwiązania, podaj konkrety czemu według ciebie jest to nieoptymalne.

Rozumiem Twój setup i cieszę się, że LLC1 (0,01 mOhm) działa stabilnie w Twoim przypadku ;) :thumbup:

Ale skoro pytasz to krótko wyjaśnię dlaczego technicznie LLC1 nie jest uważane za najbardziej optymalne rozwiązanie w większości przypadków:

• Duży Vdroop: LLC1 może powodować większe spadki napięcia (Vdroop) pod obciążeniem, co obniża efektywne napięcie procesora i zmniejsza margines stabilności, przez co ryzyko błędów może się zwiększyć.
  • Chwilowa niestabilność: Dynamiczne zmiany obciążenia mogą prowadzić do chwilowej niestabilności napięcia, co może wpłynąć na wydajność systemu.
  • Potrzebne są dodatkowe ustawienia: Aby zapewnić stabilność procesora, często konieczne jest zastosowanie offsetu lub podniesienie napięcia Vcore, co zwiększa pobór energii i generuje wyższe temperatury.

• LLC1 może powodować, że VRM nie kompensuje wystarczająco szybko spadków napięcia przy zmianach obciążenia, co skutkuje niższym napięciem dostarczanym do procesora i obniżeniem bezpieczeństwa systemu.

Z kolei LLC3 zapewnia bardziej umiarkowany spadek napięcia pod obciążeniem, zachowując lepszy balans między stabilnością, temperaturą, poborem energii i możliwością overclockingu. Dlatego właśnie jest uważany za bardziej optymalny poziom w większości przypadków.

Oczywiście, w każdym przypadku, to jak działa system zależy od wielu czynników, w tym od konkretnego egzemplarza CPU, chłodzenia, ustawień BIOS-u i preferencji użytkownika. Jeśli Twój setup działa stabilnie, to świetnie.

p.s. Chciałem już wcześniej przygotować temat i obszerny materiał o LLC na tym forum, ale obawiam się, że mimo mojej własnej pracy i czasu poświęconego na opracowanie, mogę zostać ponownie posądzony o tworzenie „ściany tekstu” przez bota AI. 

ale.....Jest też wiele materiałów na temat LLC w internecie :Crash:

poniżej tylko np. zobrazowanie zachowania LLC vs Vcore na Gigabyte Z790  (tabelka ma ok 2 lata i stara wersja bios)

edycja  w celu lepszego zrozumienia.

@SebastianFM

Zobacz proszę, jak wyglądają nazwy i jakie są mOhm przy Gigabyte i Asusie. Załączam dodatkowe zrzuty. Masz chyba odwrotną nomenklaturę poziomów, więc jeśli Twoje LLC1 (0,01 mOhm) to impedancja, to chyba na pewno moim zdaniem nie masz dobrego ustawienia teraz, bo jest agresywne. Masz według Asusa i Gigabyte poziom 8, a więc praktycznie brak Vdroopa.

Proponuję dyskusję przenieść do nowego wątku co dopiero co został założony przez @Hard Reset, bo widzę tam już podobnie ma też Asrock po tym zrzucie linia prosta na Level 1.  

image.png.020913e7f289fc3f11d0eab94e1dac4d.png LLCAsus.png.930cd146c196fc1b4195ed8afa500d45.pngLLCGigbyte.jpg.295a34b841a8fb1cf785b49171feb10f.jpg

Edytowane przez ITprospector
dodatkowa zawartość
  • Upvote 1
Opublikowano

Powiedziałbym, że w życiowych ustawieniach, ale jak ktoś chce mieć ponad 210 fps w Cyberpunku to faktycznie 9800X3D lepszy. Do części wyników są screeny a częśc mam wpisane na kartce bo po kilka przejść robione było. W Avg wpisana maks wartość, w min najniższa a w maks najwyższa. Nie pasuje to trudno. 14600K na stock.

Ultra z FSR4 Jakość

i514600K A - 148 Min - 123 Max - 187

9800X3D A - 144 Min - 115 Max -184

Ultra z FSR4 Wysoka Wydajność

i514600K A - 209 Min - 142 Max - 261

9800X3D A - 216 Min - 164 Max -280

Ultra z FSR4 Wysoka Wydajność Niskie 720p

i514600K A - 245 Min - 190 Max - 295

9800X3D A - 294 Min - 217 Max -355

CybFSR4jako14600kstock.thumb.jpg.666260842b8f68650eec3d0cdbf1dfe6.jpg

CybstockFSR4jako.thumb.jpg.b6d61cb084c083d36c143ad6fb419bd9.jpg

CybstockFSR4wyswyd.thumb.jpg.43ff6a0093c09da7bbfb4257a3742ba3.jpg

CybstockFSR4wyswyd14600kstockcpu.thumb.jpg.20e61f1fd6ef857a55b9020bea69d422.jpg

CybstockFSR4wyswydniskie14600kstockcpu.thumb.jpg.7a85fe15b8dd277911a0879b7f9175ce.jpg

CybstockFSR4wyswydniskie.thumb.jpg.bb5fc079a575ce85986183adf1db9b53.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

@ITprospector

Za dużo pierdów od AI :hihot:

W praktyce duży vdroop niczego negatywnego nie wnosi i przy pełnym obciążeniu(tylko na niższych obciążeniach wyższy) pobór mocy wcale nie jest wyższy. Tak czy inaczej przy wysokich napięciach powinno się zachowywać vdroop by nie dochodziło do skoków napięcia.

Gorzej jakby poszedł w drugą stronę ze sporym wzrostem napięcia pod obciążeniem + dodatkowe skoki to na tych ustawieniach CPU mogłoby źle skończyć.

Jak ktoś nie używa boosta i nie szaleje z napięciem to może działać bez vdroopa to wtedy rzeczywiście spadnie pobór mocy.

• Upvote 2
Opublikowano

@Pentium Dbez potrzeby po prostu dopisujesz do tego downgrade całą ideologię ;) Taki @Phoenix. też zmienia często na słabsze, ale nic nie próbuje później nikomu udowadniać, ma wyjebongo na to co ludzie myślą na temat jego posunięć zakupowych :D 

Próbujesz udowodnić coś co każdy tutaj od dawna wie, aż mnie dziwi że ty nie wiedziałeś :E 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, sideband napisał(a):

@ITprospector

W praktyce duży vdroop niczego negatywnego nie wnosi i przy pełnym obciążeniu(tylko na niższych obciążeniach wyższy) pobór mocy wcale nie jest wyższy. Tak czy inaczej przy wysokich napięciach powinno się zachowywać vdroop by nie dochodziło do skoków napięcia.

Gorzej jakby poszedł w drugą stronę ze sporym wzrostem napięcia pod obciążeniem + dodatkowe skoki to na tych ustawieniach CPU mogłoby źle skończyć.

Jak ktoś nie używa boosta i nie szaleje z napięciem to może działać bez vdroopa to wtedy rzeczywiście spadnie pobór mocy.

Zaciekawiło mnie te ustawienia LLC zaproponowane przez @ITprospector. Zawsze jechałem na Level1 czyli płaska linia napięć . Pisze że płaska bo pytając się o LLC np. AI Copilot twierdził że na odwrót :boink: 

Zawsze jechałem na Level1 i np. mój cpu chodzi vcore 1.180v z Level1

Sprawdzałem dalej, Level 2 to już 1.200v, a level3 1.240v żeby w CB23 nie zawieszał kompa . 

Pobór mocy praktycznie taki sam , wyniki podobne 100-200 pkt się wąchają .

Na razie testuje, bo nie wiem czy zostawić Level3 czy wrócić jednak do Level 1 ???

W grach na level3 tak jakby lekko mniej cpu pobierało prądu.

Np Arena Breakout Infinite na Level1 91W max zarejestrowany, a na Level 3 79W. Ale musze zrobić kilka testów bo to tak jednorazowo. Mógł gdzieś wystąpić jakiś pik np i być niewiarygodne. Chyba że tak powinno być ? @ITprospector

Opublikowano
23 minuty temu, sideband napisał(a):

@ITprospector

Jeśli chcesz prowadzić ogólną dyskusję o Vdroopie, załóż osobny wątek.
Tu była odpowiedź do jednego użytkownika, a komentarze w tym tonie :hihot: są off-topic.