Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie wytrzymałem.

Znaczy się, obrazek jest spoko, ale widzę zbyt dużą degradację w obrazie nadal.

W jego jakości i detalach względem oryginalnego obrazu.

Myślę, że to kwestia tego, jak te mody modyfikują potok renderingu.

Obraz wyraźnie ma mniej detali i jest gorszej jakości, jeśli przepuszczamy go przez modowany DLSS5 NR.

Zróbcie sobie test i porównajcie, ale uwaga.

Nie wystarczy wyłącznie NR zbindowanym klawiszem.

Trzeba wyłączyć grę i całkowicie usunąć NR z potoku renderującego i dopiero wtedy uruchomić ponownie grę.

Różnica jest dość dramatyczna, jak dla mnie, w 4K.

Opublikowano

To może oczywiście zależeć od gry, ale w FH6 jest to wybitnie widoczne.

Co ciekawe, zauważyłem, że coś jest bardzo nie halo, bo włączyłem sobie tę nakładkę Nvidii i przy każdym uruchomieniu z prawej strony wyskakuje komunikat, że to jest aktywne i jaki skrót użyć, aby wejść do opcji.

I okazuje się, że z włączonym NR nawet ta nakładka wygląda na taką nieostrą i zamazaną.

Jak tylko usunąłem DLSS5 NR, bach, nagle tekst ostry i wyraźny jak brzytwa.

I taką samą widzę różnicę w grafice.

Opublikowano

No, powiedzmy sobie szczerze, te wszystkie "optymalizacje" DLSS5 NR z powietrza się nie biorą i musi być jakaś strata na obrazie, dzięki której to faktycznie lepiej działa.

Założę się, że gdy wrzucimy te pierwsze wersje niemodyfikowane plików Nv czysto z gry NBA, to wszystkie problemy znikną, ale oczywiście wydajność wróci do punktu wyjścia.

2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Spoko spoko.
Na poważnie... nie kwestionuję tego.

Nie no, spoko.

Ja tylko mówię swoje spostrzeżenia.

Nadal uważam że jeśli komuś NR daje frajdę i problemów nie widzi to niech się bawi ile wlezie :D

Opublikowano

@Kadajo a masz Pan zrzuty/screeny do porównania? Bo jak nawet mówisz klawiszem nie da rady i trzeba wl/wył grę to może aut sugestia sie włącza, że taak jest lepiej bo już teraz czysty potok renderingu leci. Ja na 3440x1440p nie widzę aż tak drastyczne zmiany chociaż w ciemniejszych scenach dalej widać problemy z czernią I szarościa. 

Opublikowano

Nie robiłem, ale jak masz FH6 to sprawdź bo aż nie wierzę że nie zauważysz różnicy jaki czysty, ostry i bogaty w detale obraz się robi po wyłączeniu całkowicie z potoku renderingu DLSS5 już w samym garażu :E

Edit.

Wiesz co, w sumie to zrobienie tych SS to chwila moment, więc zaraz się postaram je zrobić.

Opublikowano

@Kadajoa może po prostu problemy z vram? Każde kliknięcie zabiera ileś pamięci a czasem i bez tego pogram kilka h i też musze zrobić restart bo pamięć się kończy

Spoiler

zapchany vram

cyberwyciekpamici.png.955155dcff99a780f5d75eacbcf3e621.png

to samo miejsce po restarcie gry

cyberwyciekporestarcie.png.93b5a7d39a1e47a2046b6755cb666566.png

Ja zapycham w 1440p a mam 16GB, ty grasz w 4K, masz 12GB vram to jeszcze łatwiej to zrobić