Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie wytrzymałem.

Znaczy się, obrazek jest spoko, ale widzę zbyt dużą degradację w obrazie nadal.

W jego jakości i detalach względem oryginalnego obrazu.

Myślę, że to kwestia tego, jak te mody modyfikują potok renderingu.

Obraz wyraźnie ma mniej detali i jest gorszej jakości, jeśli przepuszczamy go przez modowany DLSS5 NR.

Zróbcie sobie test i porównajcie, ale uwaga.

Nie wystarczy wyłącznie NR zbindowanym klawiszem.

Trzeba wyłączyć grę i całkowicie usunąć NR z potoku renderującego i dopiero wtedy uruchomić ponownie grę.

Różnica jest dość dramatyczna, jak dla mnie, w 4K.

Opublikowano

To może oczywiście zależeć od gry, ale w FH6 jest to wybitnie widoczne.

Co ciekawe, zauważyłem, że coś jest bardzo nie halo, bo włączyłem sobie tę nakładkę Nvidii i przy każdym uruchomieniu z prawej strony wyskakuje komunikat, że to jest aktywne i jaki skrót użyć, aby wejść do opcji.

I okazuje się, że z włączonym NR nawet ta nakładka wygląda na taką nieostrą i zamazaną.

Jak tylko usunąłem DLSS5 NR, bach, nagle tekst ostry i wyraźny jak brzytwa.

I taką samą widzę różnicę w grafice.

Opublikowano

No, powiedzmy sobie szczerze, te wszystkie "optymalizacje" DLSS5 NR z powietrza się nie biorą i musi być jakaś strata na obrazie, dzięki której to faktycznie lepiej działa.

Założę się, że gdy wrzucimy te pierwsze wersje niemodyfikowane plików Nv czysto z gry NBA, to wszystkie problemy znikną, ale oczywiście wydajność wróci do punktu wyjścia.

2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Spoko spoko.
Na poważnie... nie kwestionuję tego.

Nie no, spoko.

Ja tylko mówię swoje spostrzeżenia.

Nadal uważam że jeśli komuś NR daje frajdę i problemów nie widzi to niech się bawi ile wlezie :D

Opublikowano

@Kadajo a masz Pan zrzuty/screeny do porównania? Bo jak nawet mówisz klawiszem nie da rady i trzeba wl/wył grę to może aut sugestia sie włącza, że taak jest lepiej bo już teraz czysty potok renderingu leci. Ja na 3440x1440p nie widzę aż tak drastyczne zmiany chociaż w ciemniejszych scenach dalej widać problemy z czernią I szarościa. 

Opublikowano

Nie robiłem, ale jak masz FH6 to sprawdź bo aż nie wierzę że nie zauważysz różnicy jaki czysty, ostry i bogaty w detale obraz się robi po wyłączeniu całkowicie z potoku renderingu DLSS5 już w samym garażu :E

Edit.

Wiesz co, w sumie to zrobienie tych SS to chwila moment, więc zaraz się postaram je zrobić.

Opublikowano

@Kadajoa może po prostu problemy z vram? Każde kliknięcie zabiera ileś pamięci a czasem i bez tego pogram kilka h i też musze zrobić restart bo pamięć się kończy

Spoiler

zapchany vram

cyberwyciekpamici.png.955155dcff99a780f5d75eacbcf3e621.png

to samo miejsce po restarcie gry

cyberwyciekporestarcie.png.93b5a7d39a1e47a2046b6755cb666566.png

Ja zapycham w 1440p a mam 16GB, ty grasz w 4K, masz 12GB vram to jeszcze łatwiej to zrobić

Opublikowano

DLSSQ Vanilia

image.thumb.png.986225fb6f74dbefbe748d6e9031e2d4.png

DLSSQ NR

image.thumb.png.84400774b1b942c1f64d6e4439c48e9a.png

DLSSP NR

image.thumb.png.89b6f16129c820919b8ddc810c847f3e.png

DLSSQ NR

image.thumb.png.f046b3b3835b2aef1637fc7acb0f6a88.png

DLSSQ Vanilia

image.thumb.png.60932b4e4bcc1153bcb5583841fb28ac.png

Wrzucam, ale powiem szczerze, że na tych zrzutach różnica jest mniej widoczna niż się spodziewałem.

Dałbym se rękę uciąć, że wczoraj, jak wyłączyłem NR w FH6, to od razu lepsza jakość obrazu była widoczna, może to kwestia nałożenia się też przeskoczenia z DLSS P na DLSS Q, ale sami widzicie, że niby na zrzutach różnica między P a Q z włączonym i wyłączonym NR w ostrości nie jest zbyt duża.

No ale DLSS się sypie w ruchu, więc może to robi tak co rok, ale dziwne, bo jak włączę na Vanili DLSS to nadal wygląda dobrze.

Sam już nie wiem, co o tym myśleć.

Może to jakieś błędy w działaniu moda NR.

DLSSP Vanilia, ruch

image.thumb.png.41d05b5e900678dc707a76d14f5ef718.png

DLSSP NR, ruch

image.thumb.png.ecd78b5e019a709cd0be41ce56aaae93.png

W ruchu widać, że ten obraz faktycznie jest mniej ostry, ale nadal miałem wrażenie, że ta różnica była większa.

Moze uleglem efektowi placebo ...

Na koniec jeszcze ustawienia NR

image.thumb.png.671766ebe4963f6926a1893338254bdb.png

Sorki, że to wrzucam do tego tematu.

Mały, jednorazowy off z mojej strony.

Opublikowano
17 minut temu, jankooo napisał(a):

@Kadajoa może po prostu problemy z vram? Każde kliknięcie zabiera ileś pamięci a czasem i bez tego pogram kilka h i też musze zrobić restart bo pamięć się kończy

Pokaż ukrytą zawartość

zapchany vram

cyberwyciekpamici.png.955155dcff99a780f5d75eacbcf3e621.png

to samo miejsce po restarcie gry

cyberwyciekporestarcie.png.93b5a7d39a1e47a2046b6755cb666566.png

Ja zapycham w 1440p a mam 16GB, ty grasz w 4K, masz 12GB vram to jeszcze łatwiej to zrobić

Myślałem nad tym, tyle że to nie powinno degradować jakości samego obrazu, tylko powodować jakieś problemy z wydajnością.

A moze z drugiej strony wlasnie mod sie cos sypie jak sie vRAM konczy bo nie ukrywam ze z 12GB to cud ze to wogle wszysko dziala.

Cieszę się, że zrobiłem to porównanie, bo z niego wyszło, że różnica jest praktycznie żadna, a już na pewno nie taka, jaką ja wczoraj widziałem.

Może to był jakiś błąd.

Opublikowano (edytowane)

A jak pisałem, że w ruchu dopiero 120 fps daje ostre i czyste tekstury to pukaliście się w czoło. DLSS5 to raczej nie jest technologia do samochodówek i Call of Duty.

@KadajoDLSS5 poprawia twarze ludzi, nie samochodów.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
3 minuty temu, tgolik napisał(a):

A jak pisałem, że w ruchu dopiero 120 fps dawało ostre tekstury to pukaliście się w czoło. DLSS5 to raczej nie jest technologia do samochodówek i Call of Duty.

@KadajoDLSS5 poprawia twarze ludzi, nie samochodów.

To nie chodzi o ostrość tekstur, tylko o sam obraz, poza tym FPS był taki sam, dokładnie 120.

Co do DLSS5, to on zmienia całe oświetlenie i cieniowanie w grze, wpływa na odbicia, a nie tylko na skórę na postaciach.

Zresztą to widać nawet na moich zrzutach.