Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

W zasadzie nie widzę ogromnych zmian palety, bo ta jest zaskakująco dobra, nawet w default z gry.
UBOLEWAM GOROMNIE, że mistrz @Ryszawy nie preparuje już swoich ReShade presetów. :( 

@Ryszawy może dasz się namówić i zrobisz (jak niegdyś) fajny, i w "swoim stylu" preset pod Remastera W3 + NR DLSS5?

image.thumb.png.f31d15d998c9dfd727f253b91b0213b7.png

Jak zacznę grać w ten remaster, na razie tylko zaglądam tam sporadycznie testując to i owo, teraz jestem w Control i robię DLC i w końcu muszę skończyć Crimson Desert ;)

Jeżeli ktoś tęskni za ciemniejszymi nocami to polecam tą małą modyfikację, działa z wersją 5.01, wymaga ReShade, dzięki temu pozwala sobie poustawiać wszystko w czasie rzeczywistym.

Darker Nights (Tweakable) - Remastered

Różnica kolosalna, na plus oczywiśćie :)

Góra wanilia (tak to jest jak graficy wychodzą z piwnicy nocą i tylko do pubu, w centrum Warszawy), dół po zmianach, to jest 12 w nocy, plus na obu Better Candles, więc wszystkie ogniska też po tuningu, ale screen z SDR, w HDR jest jaśniej, czyli idealnie. No i na obu screenach PT i  DLSS 5.

witcher3 2026-10-09 13-40-07_799.jpg

witcher3 2026-10-09 13-40-26_364.jpg

Edytowane przez Ryszawy
  • Like 4
Opublikowano
Godzinę temu, Ryszawy napisał(a):

Jeżeli ktoś tęskni za ciemniejszymi nocami to polecam tą małą modyfikację, działa z wersją 5.01, wymaga ReShade, dzięki temu pozwala sobie poustawiać wszystko w czasie rzeczywistym.

Teraz jak grałem w nocy w białym sadzie to nic nie było widać a ty jeszcze moda robisz to nic zupełnie nie będzie widać a nie mam Oleda.

• Upvote 1
Opublikowano

Coś mi sie popsuło ;/ Używałem dlss swappera  ,bez RT i PT ale z dlss 5 miałem 60-65 fps. Teraz, chyba akurat po uptade mam srednio ok. 43..nosz kur. Widzę że w ustawieniach gry uptade nic mi nie pozmieniał, dlss swappera też nie ruszałem. Jakieś pomysły?

Opublikowano
2 minuty temu, JeanPepin napisał(a):

Coś mi sie popsuło ;/ Używałem dlss swappera  ,bez RT i PT ale z dlss 5 miałem 60-65 fps. Teraz, chyba akurat po uptade mam srednio ok. 43..nosz kur. Widzę że w ustawieniach gry uptade nic mi nie pozmieniał, dlss swappera też nie ruszałem. Jakieś pomysły?

Preset M w DLSS 4.5 jest bardzo wymagający. Może Ci jakoś wskoczył? Przypominam, że z presetem M DLSS wydajność jest niewiele gorszy obraz niż z jakość.

Opublikowano
8 minut temu, tgolik napisał(a):

Preset M w DLSS 4.5 jest bardzo wymagający. Może Ci jakoś wskoczył? Przypominam, że z presetem M DLSS wydajność jest niewiele gorszy obraz niż z jakość.

Nie wiem za bardzo gdzie to ustawiam, są jakieś presety ale to nie o to chodzi, to pewnie moje presety #123 ktore moge sobie ustawiac sam

obraz.png

Opublikowano

Jeżeli ktoś nie ma za mocnego sprzętu to może spróbować tego moda - https://www.nexusmods.com/witcher3/mods/13964?tab=description

"LOW-END & MID-RANGE GPU FRIENDLY! THIS PRESET IS FULLY OPTIMIZED FOR SETTINGS WITHOUT RAY TRACING AND PATH TRACING! YOU GET A CINEMATIC, NEXT-GEN LOOK WITHOUT THE MASSIVE PERFORMANCE DROP.

This preset is designed to bring a cinematic, natural visual transformation to The Witcher 3: Wild Hunt (DX12 Next-Gen), specifically crafted for long gaming sessions without straining your eyes or tanking your frame rates.

The goal was to avoid overly saturated colors or artificial contrast. By combining a soft, eye-friendly color palette with DLSS 5 Neural Rendering in raw render mode, this setup reveals fine geometry, crisp micro-textures, and organic foliage while maintaining absolute visual comfort."

13964-1791571622-2040310436.jpg

13964-1791571629-731033985.jpg

13964-1791571612-2073758514.jpg

13964-1791571617-347294834.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Poszedłem w znaki, w szczególności Yrden i Aard (plus Quenn). Do tego komplet legendarnego rynsztunku Gryfa (skompletowałem dzisiaj). No i okazuje się, że jestem taki op, że chyba coś będę musiał zmienić, osłabić.

Poziom 100, wrogowie skalowani, najwyższy poziom trudności. Ale wszyscy grzęzną w tym fioletowym polu. Dodatkowo stosuję odwar z ekimy, który regeneruje mi żywotność w trakcie walki, kiedy atakuję przeciwnika.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, tomcug napisał(a):

Coś wyprany z kolorów świat po tym modzie :hihot:

IMo ZAAAAJEBISTY (!), TAKI CHCĘ ! ale niestety... albo gosć coś przeoczył w opisie, albo dał jakieś błędne wytyczne.
Zainstalowany i ten DLSS5 sweeper - swoja droga jakiś kolejny i kosmczny ;), zainstalowałem ponownie RS, zaciągnąłem wskazane shadery, + presety, ustawiłem pod jego screeny
i... paleta owszem, podobna, ale wydajność !!! po wyłączeniu RT i PT ! i załączeniiu tego, mam FPS... jak wcześniej z RT i PT ;), więc coś gdzieś się posrało po drodze.

A to miało być do słabych kompów? ;) 

Wracam do stareńkiego DLSS5 bez fisiowanek i CZEKAM aż @Ryszawy zrobi preset RS pod NR.

Aczkolwiek przyznam, że mnogość konfiguracji tego zalecanego przez NR typa poraża - tam jest 5 zakładek konfiguracyjnych (jak u niego na screenach).

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 1
Opublikowano

image.thumb.png.923aeb74e22ae4f408f474948fc1e0be.png

nie mogę uwierzyć, że to jest screen z gry; myślałem, że tam żebrowski jest na zdjęciu.. wtf :o 

Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Sztos IMO.

zgadzam się, do tego dać pogode na Storm i można cisnąć w ponurym szarym świecie 

49 minut temu, tgolik napisał(a):

Poszedłem w znaki, w szczególności Yrden i Aard (plus Quenn). Do tego komplet legendarnego rynsztunku Gryfa (skompletowałem dzisiaj). No i okazuje się, że jestem taki op, że chyba coś będę musiał zmienić, osłabić.

Poziom 100, wrogowie skalowani, najwyższy poziom trudności. Ale wszyscy grzęzną w tym fioletowym polu. Dodatkowo stosuję odwar z ekimy, który regeneruje mi żywotność w trakcie walki, kiedy atakuję przeciwnika.

grasz z modem na always full exp?

21 minut temu, Kadajo napisał(a):

To jest bzdura że my nie mamy dostępu do tego color gradingu, a natywnie jest on dostępny przecież. 

według mnie najlepszy jest grading jaki się pojawia tylko w okolicy rezydencji Olgierda von Evereca, kiedy mamy spotkanie z Klucznikiem; naturalnie robi się wokół rezydencji szaro i ponuro a klimat można kroić nożem, szkoda, że tyle lat a nikt nadal nie zdołał tego odtworzyć riszejdami itd. 

image.png