AndrzejTrg 3 475 Opublikowano 11 Września 2025 Opublikowano 11 Września 2025 Dobra, nie wiem co robiłem źle ale już nie ma tematu, pierwsze próby to ja mu nawet 1/20 hp nie brałem, chyba jeszcze po Messmerze nie ochłonąłem 🙂 padł, choć dziwnie mi się z nim włączyło. @Kabordobrze gada, ktoś zbije bossa na lajcie a komuś będzie sprawiał problemy 🙂 fajny urok tych gier . 2
caleb59 2 337 Opublikowano 12 Września 2025 Opublikowano 12 Września 2025 19 godzin temu, Kabor napisał(a): No tak bo akurat mi się udało. W ER tak czasami jest, że z jednymi idzie łatwo a do innych trzeba podchodzić kilka razy. Też są takie przypadki, że podchodzi się z marszu nawet bez wszystkich buteleczek, walka jest łatwa ginie się gdy boss ma milimetr życia a w kolejnych próbach nie można mu zbić paska do połowy. Więc nie zarzucaj innym bajdurzenia tylko napraw sobie alta. Zgadza się - pokonałem Malenię za pierwszym razem więc rozumiem doskonale. 1
AndrzejTrg 3 475 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Trochę to trwało, miał być koniec w listopadzie ale jakaś niemoc growa mnie opanowała i dopiero w tym tygodniu zebrałem się i ukończyłem 152 godziny, czyli u mnie równy rok grania. Po prostu wspaniała przygoda, może i dużo powtarzalności ale FromSoftware trzyma poziom w każdej produkcji. Dzięki jeszcze raz wszystkim za tipy. Widzimy się w Lies of P 3 1 4
Paw79 262 Opublikowano 18 Kwietnia Autor Opublikowano 18 Kwietnia Kurczaczek- myślałem że wiem już o tej grze prawie wszystko, a tu się okazuje że jest jeszcze parę rzeczy o których nie miałem pojęcia. Szczególnie motyw z Latenną rozwalił mi mózg: 1 1
dan254 177 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Ja 5 razy grę przeszedłem i też o kilku nie wiedziałem.FS potrafi zaskoczyć
Paw79 262 Opublikowano 21 Kwietnia Autor Opublikowano 21 Kwietnia Mimo popularności marki to będzie już ponad 6 lat od premiery podstawki. Trochę daleko. No chyba że film będzie elementem kampanii promocyjnej dla sequela...
Gość esef Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja Ostatnio zabrałem się za DLC i je ukończyłem. Sporo klimatycznych, olbrzymich i pustych lokacji. Eksploracja jak to w soulsach przyjemna, ale w ogóle nie nagradza. Przy wymaksowanej postaci z podstawki i z mimic tear szedłem jak burza. Nie wiem czy podoba mi się kierunek, w którym zmierza obecnie FromSoftware. Ogromni bossowie z za dużymi atakami obszarowymi i z nielimitowaną staminą, a nasza postać nadal opiera się o model z Demon's Souls sprzed prawie 20 lat... P.S. Czekam na film, żeby w końcu poznać fabułę tej gry
Vulc 2 753 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja From nigdy nie stawiało na fabułę w swoich grach i nigdy się z tym nie kryło. Całe mięso jest w gameplay'u, w buildach, w pokonywaniu lokacji, z których każda ma swoje wyzwania. Historia zawsze była sprzedawana fragmentarycznie, w opisach przedmiotów, rzadkich i raczej krótkich dialogach. Film na pewno to mocno rozszerzy, bo srebrny ekran rządzi się swoimi prawami, ale po ekranizacji ogólnie nie spodziewałbym się za wiele dobrego. Szedłeś jak burza, bo Mimic Tear to kompletnie "popsute" prochy. Walka z kroplą, a walka bez niej z tym samym bossem, to dwa różne światy. Masz jednak rację, gra jest zaprojektowana pod przywołańce, niestety. Niekończące się combosy, nie dające chwili wytchnienia, są tego dość oczywistym dowodem. Za to ze ściągającym uwagę towarzyszem robi sie miejscami spacer przez park. O tym pisano często i gęsto już po premierze. Otwarty świat mi w ER nie przeszkadzał, chyba każdy się spodziewał, że wcześniej czy później tak to się skończy. I nie mam z tym problemu, jeśli kontynuowane będzie Dark Souls w klasycznej formie. Pod tą lub inną nazwą. 1
musichunter1x 1 620 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja Jak to nie stawia, inaczje nie byłoby pierdyliarda filmów na ten temat https://www.youtube.com/@VaatiVidya/videos
Vulc 2 753 Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja Tak, z czego większość to w dużej mierze lanie wody i dopowiedzenia, często w oparciu o strzępki informacji. Ja akurat bardzo lubię taki sposób sprzedawania historii czy fabularnego backgroundu, ale daleko tutaj do klasycznie prowadzonej fabuły. Nawet nie będę zaczynać tematu questów pobocznych, które można ujeb... całkiem przypadkowo, bo nie byłeś w wyznaczonym czasie i miejscu, żeby z kimś pogadać, lub dotarłeś do określonej lokacji.
Paw79 262 Opublikowano 4 Czerwca Autor Opublikowano 4 Czerwca Elden Ring: Tarnished Edition zadebiutuje 28 sierpnia.
azgan 1 860 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca W dniu 21.04.2026 o 15:10, Paw79 napisał(a): Mimo popularności marki to będzie już ponad 6 lat od premiery podstawki. Trochę daleko. No chyba że film będzie elementem kampanii promocyjnej dla sequela... I nadal świetna gra i kapitalnie to wygląda, warto wrócić do tego świata 👍
samsung70 374 Opublikowano Piątek o 08:03 Opublikowano Piątek o 08:03 (edytowane) hej, coś tam probowałem na premiere, ale za trudne. czy gra dostała już buffa/nerwa czy jak to się tam zwie :p i ułatwienia dla graczy mokego pokroju? pozdro Edytowane Piątek o 08:04 przez samsung70
Reddzik 3 899 Opublikowano Piątek o 08:30 Opublikowano Piątek o 08:30 Gra ma ułatwienia od samego początku, skąd takie pytanie? Ja nie jestem mistrzem w tego typu gry, korzystam ze wszystkich możliwości jakie daje gra. Masz możliwość przywołania npc do walki z bossem, masz możliwość przywołania tzw duchów w określonych miejscach, one powinno na tyle pomóc, że nie powinno być większych problemów. Jeśli sobie z takimi pomocami nie radzisz, to sobie nie poradzisz. Tu nie ma czegoś takiego jak nerfy, tu jedynie co to można zbalansować rozgrywkę poprzez patche i takie zapewne były ale resztę to musi gracz ogarnąć. Dla mnie to nie była jakaś trudna rozgrywka, szczególnie, że wspomagałem się duchami-spirity i npcami jak była taka opcja na bossie. 1
AndrzejTrg 3 475 Opublikowano Piątek o 10:47 Opublikowano Piątek o 10:47 2 godziny temu, samsung70 napisał(a): hej, coś tam probowałem na premiere, ale za trudne. czy gra dostała już buffa/nerwa czy jak to się tam zwie :p i ułatwienia dla graczy mokego pokroju? pozdro Kolega @Reddzikdość dobrze wyjaśnił, możesz sobie tą grę po prostu ułatwić wspomnianymi rzeczami. Ja kiedyś też myślałem że tego typu gry nie są dla mnie 🙂 Jak już zaczniesz to po zobaczeniu Pogrobna lekko na prawo jest taki gość na koniu jak go ogarniesz to już później będzie z górki a na poważnie to próbuj grać, a w ostateczności ratuj się "pomocami" ja powtarzam tego typu gry nie są trudne jeżeli wyciągasz wnioski ze swoich błędów które popełniasz. Także życzę powodzenia, i nie poddawaj się 🙂 1
ODIN85 4 926 Opublikowano Piątek o 10:51 Opublikowano Piątek o 10:51 Już pewnie pełno buildów żeby gra była prosta. Niech poszuka jak nie chce się męczyć.
Reddzik 3 899 Opublikowano Piątek o 11:01 Opublikowano Piątek o 11:01 Build nie pomoże jak samemu się nie kliknie uniku w czas, ani nie ogarnie się ogólnej mechaniki. Nawet z npcem czy z duchami musimy walczyć, inaczej te "pomoce" same sobie nie poradzą, nie ubije za nas bossa czy nawet mini bossa na mapie. To ma na tyle wytrzymać, ściągać aggro, by nam "słabeuszom" było łatwiej powalczyć. Nie raz mając takie pomoce musiałem powtarzać walkę, to nie tworzy gry samo przechodzącej, nadal to my w 80-90% wygrywamy walkę, nie one za nas! Ale są na tyle ułatwieniem, że to już gracz, który na prawdę bez obrazy"ma dwie lewe ręce" do tego nie ogarnie tej gry. Warto mieć na uwadze, że będą miejsca-areny gdzie niestety możemy walczyć sami, gdzie gra nie przewidziała wezwania ducha czy npca do pomocy. Wielu graczy gra typowo solo, bo dla nich takie coś jest nie do przełknięcia, to są tzw wyjadacze. Tutaj build w niczym nie pomoże jak się nie umie unikać ciosów. Do tego można używać kuszy/łuku którym można zabić przeciwnika z daleka, odciągnąć kogoś z grupki, co też jest tzw ułatwieniem, chyba lepiej pójść na 2-3 przeciwników niż na 4-5 gdzie można było 1-2 ściągnąć z łuku albo jednego odciągnąć od reszty. Gra ma tyle możliwości, że od gracza wymaga trochu zaangażowania.
ODIN85 4 926 Opublikowano Piątek o 11:02 Opublikowano Piątek o 11:02 Pewnie jest coś na tanka co się lecze a wtedy jest mega prosto w każdej grze tego typu.
Reddzik 3 899 Opublikowano Piątek o 11:02 Opublikowano Piątek o 11:02 9 minut temu, ODIN85 napisał(a): Już pewnie pełno buildów żeby gra była prosta. Niech poszuka jak nie chce się męczyć. Build w niczym nie pomoże jak się nie umie grać w tego typu gry, zabić bossa nie zabije jak nie trafi z unikiem itp Szczególnie, że kolega miał problem już na początku, bo tak można wywnioskować z jego pytania, a pytanie o nerfy? Cóż sam widzisz, że build nie pomoże.
ODIN85 4 926 Opublikowano Piątek o 11:05 Opublikowano Piątek o 11:05 Ja nie umiem a jakoś daje radę. To niech tradycyjnie wbija lvl ponad korek
Reddzik 3 899 Opublikowano Piątek o 11:08 Opublikowano Piątek o 11:08 Sam widzisz z mojego opisu, że ja się posiłkuję "pomocą" na bossy. Akurat nie lvluje ponad korek, choć zapewne mam wyższy poziom ale ja nauczyłem się tego typu gier i przeszedłem kilka soulslike. Jeśli nie ubije bossa z duchami to już nikt ani nic nie pomoże.
ODIN85 4 926 Opublikowano Piątek o 11:10 Opublikowano Piątek o 11:10 Ja wolę się kilkanaście h pomęczyć. Nie uznaje poradników. 1
Reddzik 3 899 Opublikowano Piątek o 11:27 Opublikowano Piątek o 11:27 13 minut temu, ODIN85 napisał(a): Ja wolę się kilkanaście h pomęczyć. Nie uznaje poradników. Ja też nie korzystałem z poradników. Gra ma tyle pomocy o których wspomniałem, że to powinno wystarczyć. Ty masz swój sposób na tego typu "problemy", ja zaś używałem właśnie duchów/npców w tego typu grach, nawet w Lies of P, tylko na niektórych bossach nie mogłem. Z ciekawości zapytam o ile pamiętasz, ile musiałeś wbić poziomów by pokonać bossa, pytam z czystej ciekawości, 10? 20 poziomów? a może było łatwiej i np nie potrzeba było ponownie farmić? Jak to wygląda?
Vulc 2 753 Opublikowano Piątek o 11:42 Opublikowano Piątek o 11:42 3 godziny temu, samsung70 napisał(a): hej, coś tam probowałem na premiere, ale za trudne. czy gra dostała już buffa/nerwa czy jak to się tam zwie :p i ułatwienia dla graczy mokego pokroju? pozdro Nie ma tutaj żadnego suwaka poziomu trudności, we własnym zakresie ustalasz jak trudna będzie gra. A, pomijając bossów, to jedna z łatwiejszych odsłon. Bossowie byli projektowani z myślą o coop lub użyciu duchów, więc mogą być upierdliwi przez niekończące się ataki i ograniczone okienka na kontrę. Podstawowym ułatwiaczem są właśnie duchy (spirit ashes), które trywializują niektóre pojedynki z bossami. Oprócz tego można wzywać NPC/innych graczy do pomocy, wykorzystywać słabości bossów lub overlevelować, o czym już wspominano. 1
Rekomendowane odpowiedzi