Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Barosz napisał(a):

@Element Wojny wiem, że pytałem, ale tamto forum padło. Od czego najlepiej zacząć Yakuze ?

Zdecydowanie od samego początku, chronologicznie, bo każda kolejna gra kontynuuje historię poprzedniej gry bezpośrednio lub pośrednio.

Na wejście Yakuza 0 - gra, której za fabułę dałem 10/10, bo historia to absolutny top; gra, za którą pokochałem to uniwersum. Do tego jako jedyna z całej serii posiada fanowskie spolszczenie całkiem dobrej jakości. A potem jedziesz 1->2>3>4>5>6->Judgement->Like A Dragon->Gaiden->Lost Judgement->Infinite Wealth. Ishina (spin-off) możesz ograć w dowolnym momencie, historia dzieje się 200 lat wcześniej xD 

Od razu jednak ostrzegam - niektóre gry to w miarę nowe gry, inne bardzo nowe, inne dostały wysokiej jakości remastery, a niektóre to bardzo słabe remastery na poziomie PS3, krótko Ci to opiszę:

Yakuza 0 - 2015 - nowa gra, dobrze wykonana, silnik nie najnowszy ale daje radę.

Yakuza 1 Kiwami - 2016 - remaster z PS2, raczej kiepski silnik, będziesz czuł krok wstecz względem 0 pod kątem technicznym.

Yakuza 2 Kiwami - 2017 - remaster z PS2, najnowsza wersja silnika, bardzo dobra pod względem technicznym, ogromny upgrade względem poprzednich części.

Yakuza 3 i 4 - remastery wydane w 2009 i 2010 - będziesz musiał przez nie przebrnąć, bo to powrót do ery PS3. Przy 4-ce nie było źle, ale 3-jkę robiłem tylko fabułę główną, olałem cały content poboczny, bo to była momentami droga przez mękę, ale dasz radę ją zrobić w 12h.

Yakuza 5 - 2012 - znacznie lepiej pod względem technicznym niż w poprzednich dwóch, ale lekko poniżej poziomu 0, ogromna gra.

Yakuza 6- 2016 - najnowsza wersja silnika, świetna pod względem technicznym.

Judgement - 2018 - spin-off serii, najnowszy silnik, rewelacyjna odsłona i fabuła, mój numer 2 w całej serii.

Like a Dragon - nowa seria z nowym bohaterem, przejście na system turowych walk (sprawdza się, jest naprawdę fajny), ogromne powiązania ze starą serią, technicznie bardzo dobrze.

Gaiden - 2023 - najnowszy silnik, rewelacyjny technicznie i graficznie, kontynuacja historii w oryginalnych Yakuz i połączenie jej z fabułą Like a Dragon

Ishin - 2023 - spin-off dziejący się 200 lat wcześniej, historia bardzo mocno fabularnie powiązana z prawdziwą historią Japonii, wiele prawdziwych postaci i wydarzeń, bardzo ciekawa gra, wykorzystuje portrety i aktorów głosowych z wszystkich odsłon Yakuzy i Like a Dragon, po prostu w innych rolach :) prawdziwa gratka dla fanów.

Lost Judgement - 2022 i Infinite Wealth 2024 - jeszcze nie grałem.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
30 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Zdecydowanie od samego początku, chronologicznie, bo każda kolejna gra kontynuuje historię poprzedniej gry bezpośrednio lub pośrednio.

Na wejście Yakuza 0 - gra, której za fabułę dałem 10/10, bo historia to absolutny top; gra, za którą pokochałem to uniwersum. Do tego jako jedyna z całej serii posiada fanowskie spolszczenie całkiem dobrej jakości. A potem jedziesz 1->2>3>4>5>6->Judgement->Like A Dragon->Gaiden->Lost Judgement->Infinite Wealth. Ishina (spin-off) możesz ograć w dowolnym momencie, historia dzieje się 200 lat wcześniej xD 

Od razu jednak ostrzegam - niektóre gry to w miarę nowe gry, inne bardzo nowe, inne dostały wysokiej jakości remastery, a niektóre to bardzo słabe remastery na poziomie PS3, krótko Ci to opiszę:

Yakuza 0 - 2015 - nowa gra, dobrze wykonana, silnik nie najnowszy ale daje radę.

Yakuza 1 Kiwami - 2016 - remaster z PS2, raczej kiepski silnik, będziesz czuł krok wstecz względem 0 pod kątem technicznym.

Yakuza 2 Kiwami - 2017 - remaster z PS2, najnowsza wersja silnika, bardzo dobra pod względem technicznym, ogromny upgrade względem poprzednich części.

Yakuza 3 i 4 - remastery wydane w 2009 i 2010 - będziesz musiał przez nie przebrnąć, bo to powrót do ery PS3. Przy 4-ce nie było źle, ale 3-jkę robiłem tylko fabułę główną, olałem cały content poboczny, bo to była momentami droga przez mękę, ale dasz radę ją zrobić w 12h.

Yakuza 5 - 2012 - znacznie lepiej pod względem technicznym niż w poprzednich dwóch, ale lekko poniżej poziomu 0, ogromna gra.

Yakuza 6- 2016 - najnowsza wersja silnika, świetna pod względem technicznym.

Judgement - 2018 - spin-off serii, najnowszy silnik, rewelacyjna odsłona i fabuła, mój numer 2 w całej serii.

Like a Dragon - nowa seria z nowym bohaterem, przejście na system turowych walk (sprawdza się, jest naprawdę fajny), ogromne powiązania ze starą serią, technicznie bardzo dobrze.

Gaiden - 2023 - najnowszy silnik, rewelacyjny technicznie i graficznie, kontynuacja historii w oryginalnych Yakuz i połączenie jej z fabułą Like a Dragon

Ishin - 2023 - spin-off dziejący się 200 lat wcześniej, historia bardzo mocno fabularnie powiązana z prawdziwą historią Japonii, wiele prawdziwych postaci i wydarzeń, bardzo ciekawa gra, wykorzystuje portrety i aktorów głosowych z wszystkich odsłon Yakuzy i Like a Dragon, po prostu w innych rolach :) prawdziwa gratka dla fanów.

Lost Judgement - 2022 i Infinite Wealth 2024 - jeszcze nie grałem.

Właśnie kupiłem na steam Yakuze 0 i pobieram to fanowskie spolszczenie. Zobaczymy jak to wygląda :D

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Barosz napisał(a):

Właśnie kupiłem na steam Yakuze 0 i pobieram to fanowskie spolszczenie. Zobaczymy jak to wygląda :D

Życzę dobrej zabawy. Pamiętaj, że początek jest dość spokojny, takie wprowadzenie do świata gry, żebyś wiedział co, gdzie i jak; fabuła rusza z kopyta od 3-ego chaptera, wtedy kończą się wszystkie blokady związane z miastem i aktywnościami :) 

• Like 1
Opublikowano

Skończyłem Ghostwire i zaczynam GOW Ragnarok.

Od razu bije filmowością od tego tytułu, rewelacyjny dubbing i wspaniała kameralność tego świata. Nie mam jednak wrażenia że gram w nową grę, wszystko jest identyczne ale jestem dopiero po odnalezieniu Atreusa więc zobaczymy jak dalej. 

Obecnie w ciemno strzelam że i tak spodoba mi się jak poprzednia część i trafi do mojego ścisłego topu gierek obok W3 i RDR2

• Like 1
Opublikowano

Po przejściu Astral Chain, zabrałem się za Bayonetta 2. Aktualnie jestem w rozdziale 4 i bardzo dobrze się bawię. Świetny sequel, dużo nowych mechanik i ciekawych pomysłów.  Co tutaj się odwala... akcje są tak widowiskowe i absurdalne, że nie mogę się nadziwić.:D Tylko Japończycy są zdolni do czegoś takiego.:D Graficznie trochę już traci myszką. W końcu powróciłem do tego uniwersum po prawie 16 latach. 

Opublikowano

WoW Classic Vanilla (anniversary serwer) - gram sobie solo i expię różne klasy dla nostalgii. Musiałem przenieść się na serwer PvE, bo na PvP po 20 lvl praktycznie nie da się expić i w każdym kącie czyha rogal w stealth (oczywiście na wyższym lvl niż ty) tylko czekając aż zaczniesz bić mobki, żeby miał pewność że wyjdzie z tej jakże honorowej walki cało. :E Jak ktoś ma dużo wolnego czasu i cierpliwości to PvP ma niby jakiś tam sens, potem sam będzie mógł się w ten sposób powyżywać na innych. Ale ja odpuściłem, bo obecnie zależy mi tylko na doświadczeniu levelowania postaci w starym Wowie.

Kupiłem dziś GP, więc tak:

Ninja Gaiden 2 Black - pograłem przez jakąś godzinkę. Czuć mocno oldschoolowość. Gdyby nie grafika to czułbym się prawie jakbym grał w jakiś tytuł z PS2/PS3. Gierka jest krótka i na razie mi się podoba, więc raczej przejdę ją w całości.

Indiana Jones i Wielki Krąg - jeszcze nie zacząłem, ale chyba dziś odpalę. Przed premierą myślałem że od razu wykupię GP i zagram, ale jakoś przeszła mi ochota i zdecydowałem że poczekam na jakieś większe promki na Steam. Teraz wykorzystam okazję żę mam GP i wypróbuję czy mi się spodoba.

• Like 1
Opublikowano

Wracam do ff7 remake po rocznej przerwie i jestem w 14 rozdziale a więc czas skończyć a jaki był powód przerwania gry?? no jak zawsze musiała wpaść inna gra wiec klasyk.

W czwartek gralem ninja gaiden 2 black z gp ojć 3 godziny minęło jak 5 min świetny oldschoolowy slasher z wymagającymi bossami na poziomie hard to na pewno przejde a kiedys za x lat kupie na steam jak bedzie tanie.

METAL GEAR SOLID 3 Snake EaterOri and the Blind Forest Definitive Edition muszę dokończyć.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Fort Solis zaliczone. Wrażenia? Takie se. Cała para poszła w gwizdek. Oprawa top, ale czy warta tak wysokich wymagań sprzętowych? Raczej nie. Voice acting top, w końcu mamy tu dwie gwiazdy - Arthura Morgana i Joela Millera. Reszta? Taka se. Czy to najmniej interaktywna gra narracyjna, w jaką grałem? Chyba tak. Otwieramy drzwi, zbieramy baterie i karty dostępu do zamkniętych drzwi, kolekcjonujemy audio i wideologi. I tyle. Zero wpływu na dialogi. Są dwie zagadki z kodami dostępu, ale do tej obowiązkowej rozwiązanie mamy metr dalej. No i jest parę sekwencji QTE, ale nie mają żadnego wpływu na przebieg akcji, zginąć nie zginiemy i scenka zawsze kończy się tak samo. Jak nie gameplay, to może historia? Otóż też nie. Klisza na kliszy. 

Następne na liście dodatki do Metro Exodus. Podstawka zaliczona z 5 lat temu, więc czemu tak późno? A no bo zaliczona w game passie, więc z dlcekami trzeba było poczekać na dobrą cenę Golda. I na zimówce Steama dobra cena się trafiła. Więc lecim. 

Edytowane przez Lypton
Opublikowano (edytowane)

Ukończyłem Rogue Prince of Persia niezliczoną ilość razy. Juz mi starczy. 

...i kurna znowu nie mam w co grać. Tez wziąłem game pass i odpaliłem na chwilę NG2B - to chyba nie dla mnie. Pobrałem Diablo 1, ale wątpię żeby coś z tego było. Na aktualną chwilę nie mam pomysłów. 

...ale RPoP była przeeeekozacka. :)

Ok, jest pomysł. 

Screenshot_20250126-062054.thumb.png.256061d8e822b920c8b9f6474b4b42dd.png

Model jazdy wygląda spoko. Zobaczymy. 

Edytowane przez J4Z66
Opublikowano (edytowane)

Teraz się przesiadałem na komputer lepsza grafika i więcej FPS.

Co raz więcej gram na komputerze i używam do tego kontrolera.

Powiem szczerze że konsola mi się przeżarła bo grałem na tych sprzętach ponad 10 lat. Postanowiłem coś zmienię w życiu gracza.       

Musiałem zmienić sprzęt do grania bo dopadło mnie wypalenia zawodowe gracza a komputer spowodował że granie w nowe gry znów sprawia mi przyjemność. Zmiany naprawdę mi pomogły.  

Edytowane przez Czubatka Boża
Opublikowano (edytowane)

Obecne konsole to jest żart. Na tego typu sprzętach grałem ze 20 lat i też kilka miesięcy temu przesiadłem się na PC. Zostawiłem PS5 dla exów tylko. 

Edit: Tfu, 30 lat! 

Edit2: choć nie, konsole nie są żartem. Myśląc że sama 4070s (którą posiadam) kosztuje około 3k zł i patrząc, jaką jakość/wydajność prezentuje, konsole muszę docenić, za to co sobą prezentują w swojej cenie. Ale ja chciałem więcej, chciałem mieć wybór jak gram - FPS > rozdziałka np.

Edytowane przez J4Z66
  • Like 1
Opublikowano

For money!

Jeszcze nie ogarnęli tej gry? To już pewnie nie ogarną. Ja grałem na konsoli w okolicach premiery... Ogólnie jedynka imo dużo lepsza. Od dwójki odbiłem w trakcie. 

A na jakim setupie i ustawieniach grasz? 

Ok, setup widzę, jak przełączyłem na tryb komputerowy.

Opublikowano

Ja skończyłem Mafie DE i zabrałem się za Mafię 2 DE.

Odpalam drugą część 4k wszystko w prawo i ponad 200FPS.

Wreszcie widzę, że moja 3080Ti została stworzona do grania w 4k:clap: