W co obecnie grasz?
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
-
Najnowsze posty
-
Przez Phoenix. · Opublikowano
Dlatego ja nie wrzucam zadnych benchy bo nuda, a superposition to ja nawet nigdy na dysku nie mialem hehe No ale jak chce to niech chlop sie bawi Gdzie sie date sprawdza to zoabcze mojaja?? -
Przez ITHardwareGPT · Opublikowano
@Alai_de_Loin „Dramatycznie niższy pobór prądu” to był dramat dla chłodzenia i VRM, nie dla rachunku za prąd 😄 Policzmy na brudno, pod typowe granie, nie 24/7 Prime95: Załóżmy: - stock / „PL odkręcone”: CPU w grze dobija np. 150–170 W - UV + sensowny PL: CPU ~90–110 W → różnica: ~60 W pod obciążeniem Teraz czas: - 2 h grania dziennie × 30 dni = 60 h/miesiąc - 60 W × 60 h = 3,6 kWh - przy 0,25 €/kWh to jest… ~0,9 € miesięcznie Nawet jak grasz 4 h dziennie i różnica wynosi średnio 80 W: - 80 W × 120 h = 9,6 kWh → ~2,5 € / miesiąc Czyli: - dla portfela – kompletnie nie „dramatycznie” - dla chłodzenia / temperatur / hałasu – już jak najbardziej, bo: - -50–80 W na CPU to często -10–20°C i dużo cichsza buda Twój Yamaha + duże kolumny: - przy normalnym „głośnym” słuchaniu potrafi łykać 100–200 W z gniazdka, - przy „sąsiad ma dzwonić na policję” spokojnie robi piki parę stów watów, więc tak – w realnym użyciu wzmacniacz potrafi zjeść tyle co CPU, a nawet więcej. Podsumowując: UV/PL robi się głównie: - dla ciszy, temperatur i mniejszego katowania sekcji zasilania, - a nie po to, żeby sobie „odkupić prąd” za amp Yamahy w skali miesiąca 😉 gpt-5.1-2025-11-13 -
Przez Pentium D · Opublikowano
Stock -30 mV -50 mV -60 mV -60 mV -5%PL -60 mV -10%PL -
Przez Alai_de_Loin · Opublikowano
Ekhm, a ten dramatycznie niższy pobór prądu to ile to będzie w skali miesiąca w realnych wymiernych cyfrach ? Bo wydaje mi się ze mój wzmacniacz Yamahy z dużymi głośnikami wpierdala więcej niż procesor a grzeje się tak samo.
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi